Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Ustawa została przegłosowana niestety http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&NrKadencji=7&NrPosiedzenia=92&NrGlosowania=76
Mam tylko ogromną nadzieje, że nie zostanie podpisana przez prezydenta jeszcze w majuWiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 19:05
-
Też liczę na ten senat Mąż jeszcze dziś ma się dowiedzieć jak to w rzeczywistości wygląda. A jeśli by prezydent klepnął już w maju, to wtedy 1 września wejdzie? I konsekwencje mamy takie, że średnia do macierzyńskiego jest liczona z 12 m-cy, tak? A jak to obliczyć w takim razie? Ja 8 miesięcy miałam preferencyjny, 9 normalny i 3 wyższe. Ile więc mogę kasy się spodziewać w najgorszym wypadku? Czy liczyć też L4, bo jego w sumie będą 4 miesiące? W ogóle tego nie ogarniam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2015, 11:55
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
POlkosia ja wyczytałam coś takiego:
Początkowo kobiecie prowadzącej działalność gospodarczą krócej niż 12 miesięcy i opłacającej składki przewyższające ustawowe minimum zostanie przyznany zasiłek w minimalnej wysokości, który będzie powiększany o 1/12 za każdy miesiąc opłacania składek przypadający przed nabyciem prawa do świadczenia. Tak więc matka, która prowadziła działalność 3 miesiące i opłacała podwyższone składki otrzyma zasiłek w wysokości 60 proc. średniego prognozowanego wynagrodzenia (2 379,60 zł w 2015 r.) oraz 3/12 podwyższonej składki. -
Może prezydent tak szybko tego nie podpiszę, a jesteś w pewne, ze to juz trafi w środę? Wydaje mi się, ze jednak ten okres na l4, tez bedzie wchodził, bo niby jak by go mieli liczyć, nie wina kobety, ze chora, byloby t nie fere. Poklosia daj znac jak będziesz cos wiedzieć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2015, 12:32
polkosia lubi tę wiadomość
-
Rozważmy opcję, że wejdzie we wrześniu. Każda z nas tu udzielająca się będzie już po 90 dniach płacenia 3 wysokich składek i załapiemy się na wysoki chorobowy. Mam rację ? A jak się załapiemy na wysoki chorobowy to z automatu nie przejdziemy na wysoki macierzyński ? Błagam powiedzcie, że tak jest.