Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
AgaSad wrote:Polkosia a za kwiecień społeczne płaciłaś w kwocie 3144,44 zł? Bo tam niby jakiś wymiar się zmienił od kwietnia i jest taka kwota. Też tak księgowa Ci wyliczyła?
Aga, dokładnie tyle. Wyliczała mi i wysyłała podobno jakieś zeznanie, że mniej z 1,93 na 1,80 za kwiecień.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
aagatkaa1984 wrote:Aga tak, bo sie zmniejszyła skladka wypadkowa 1,80.
Co do wysokości składki, ja jednak postanowiłam zapłacić wysoką składkę za maj, a na l4 idę jutro
Agata, czyli opłacasz w sumie 4 wysokie?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
FasUla wszystko zależy od tego kiedy wejdzie ta ustawa, jak w styczniu to może jeszcze się załapiesz, gorzej jak wcześniej ale póki co tego nikt nie wie.. ew jakbyś zapłaciła sobie 3 wysokie składki to mogłabyś skorzystać z zasiłku na L4 bo raczej ustawa wejdzie pod koniec roku lub na przełomie 2016. Nie wiem jak jest z macierzyńskim, czy po wejściu ustawy liczony jest wg nowych przepisów czy takich jak w trakcie l4..
-
Dada teoretycznie możesz i wg mnie też tak powinno się płacić ale większość płaci całą składkę i ew przy tej najniższej podstawie jest możliwość przeksięgowania nadpłaty na kolejne miesiące. Ale są tutaj dziewczyny które płaciły za kilka dni proporcjonalnie i też było dla zusu ok. Ja płacę całą od najniższej i później pismo o przeksięgowanie na poczet kolejnych wpłat za zdrowotne.
-
AgaSad wrote:Dada teoretycznie możesz i wg mnie też tak powinno się płacić ale większość płaci całą składkę i ew przy tej najniższej podstawie jest możliwość przeksięgowania nadpłaty na kolejne miesiące. Ale są tutaj dziewczyny które płaciły za kilka dni proporcjonalnie i też było dla zusu ok. Ja płacę całą od najniższej i później pismo o przeksięgowanie na poczet kolejnych wpłat za zdrowotne.
Ja zrobiłam dokładnie tak samo jak AgaSad. Zasiłek wpływa regularnie na konto, więc wszytsko jest OK. -
Dziewczyny, a nie wiecie może jak to jest z kontrolami w trakcie L4 jak podwyższyło się składki? Od 1 maja zgłosiłam się do maksymalnych składek i nie wiem jak będę nadal się czuła. Chciałabym jak najszybciej iść na zwolnienie, żeby ciążę przejść na spokojnie, bez stresu... Czy ZUS od razu może przyjść na kontrolę i zakwestionować zwolnienie?
-
Dziewczyny a ja mam takie pytanie, jezeli przez 3miesiace oplacalam tylko z działalności składkę zdrowotna, to oznacza, ze przez 3miesiace nie podleglam ubezpieczenia społecznym i ubezpieczeniu chorobowym,dobrze rozumiem?
Przez 3miesiace pracowałam na etacie, wczesniej bylam zgłoszona do chorobowego i zastanawiam się czy to ze nie placilqm skladek społecznych, oznacza, ze ub chorobowego nie bylo? Dobrze wnioskuje?