Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie cisza..ani pisma, ani Pań z zusu no ale zwolnienie dopiero od 04 maja więc pewnie czekają na składkę za maj i wtedy wezmą się za mnie:)
Kasiaiic a orientujesz się to będzie znowu pierwsze czytanie tej ustawy czy jak to wygląda w praktyce?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 11:28
-
Ja po wyjaśnieniu wpisania złego kodu numeru deklaracji Zadzwoniłam dziś do zusu i dowiedziałam się że mam czekać na pismo w sprawie postępowania o założenie dzialalnosci w ciaxy. No cóż od kwietnia 14 jestem na L4 i chyba szybciej urodze niż dostane od nich pieniądze
-
aagatkaa1984 wrote:Dziewczyny a ja mam takie pytanie, jezeli przez 3miesiace oplacalam tylko z działalności składkę zdrowotna, to oznacza, ze przez 3miesiace nie podleglam ubezpieczenia społecznym i ubezpieczeniu chorobowym,dobrze rozumiem?
Przez 3miesiace pracowałam na etacie, wczesniej bylam zgłoszona do chorobowego i zastanawiam się czy to ze nie placilqm skladek społecznych, oznacza, ze ub chorobowego nie bylo? Dobrze wnioskuje? -
Muszą być trzy czytania, senat i prezydent, więc to potrwa. Nie martwcie się na zapas A jak Duda wygra, to pewnie będzie miał inne rzeczy na głowie, hahaha
Ja idę od 1.06 na zwolnienie. Lekarz pytał jakie ma mi wpisać dolegliwości, o co mu chodziło? Macie na zwolnieniu jakieś przyczyny wpisane czy coś takiego?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Cześć dziewczyny. Prześledziłam cały wątek od początku - nie było łatwo!
Ale było to bardzo pomocne.
Jeśli chodzi o projekt ustawy, wczoraj koło 22:00 odbyło się II posiedzenie, jutro odbędzie się głosowanie. Wszystkie partie są za - niby czemu mieli by być przeciwko. Także prawdopodobnie jutro zostanie przegłosowana. Potem trafi do Senatu i do Prezydenta. Raczej nie bedzie to trwało długo. Wystarczy zerknąć na przebieg zatwierdzania innych ustaw. Niemniej zobaczymy jutro. Tak czy siak najistotniejsze punkt mają wejść 1 dnia 4 miesiąca od ogłoszenia. ja licze, ze ogłoszą np w lipcu.. czyli wejdzie 1 listopada. Kupa czasu.
Ja się dopiero zabieram za robienie dzidziusia ale jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem spokojnie załapię się na chorobowe, macierzyński bedzie już liczony od nowej podstawy. Niemniej i tak bedzie większy.. zapłacenie 3 składek podwyższa macierzyński już całkiem przyzwoicie choć nie jest to 5tys.
Prowadzę działalność a w zasadzie spółkę cywilną od lipca zeszłego roku.
Pozdrawiam ciepło.
-
AgaSad wrote:U mnie cisza..ani pisma, ani Pań z zusu no ale zwolnienie dopiero od 04 maja więc pewnie czekają na składkę za maj i wtedy wezmą się za mnie:)
Kasiaiic a orientujesz się to będzie znowu pierwsze czytanie tej ustawy czy jak to wygląda w praktyce?
Klara 28.12.2014
Matylda 02.02.2017 -
"Po uchwaleniu projektu ustawy przez Sejm, Marszałek przesyła go do Senatu. Senat w ciągu 30 dni może projekt ustawy przyjąć, odrzucić go w całości lub wprowadzić do niego poprawki. Jeśli w ciągu 30 dni Senat nie podejmie żadnej decyzji, ustawę uważa się za przyjętą w brzemieniu zaakceptowanym przez Sejm. Jeśli Senat projekt ustawy odrzucił bądź wprowadził do niej poprawki, podlega ona ponownemu rozpatrzeniu przez Sejm. Sejm może odrzucić bezwzględną większością głosów uchwałę Senatu o odrzuceniu lub też wprowadzeniu poprawek do projektu ustawy.
Przyjęta przez Sejm i Senat ustawa trafia w następnej kolejności do prezydenta. Ten ma trzy możliwości. Może dany projekt w ciągu 21 dni podpisać i zarządzić jego ogłoszenie w Dzienniku Ustaw RP, w tym samym terminie może odmówić podpisania projektu. Odmowa musi zostać umotywowana. Wówczas powraca do Sejmu i jest ponownie rozpatrywana. Sejm jednak może odrzucić prezydenckie weto większością 3/5 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów. Wówczas prezydent jest zobowiązany do podpisania takiego projektu ustawy. Prezydent ma jeszcze do dyspozycji jedną możliwość. Może wystąpić z wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie zgodności projektu ustawy z konstytucją. Taki wniosek może złożyć prezydent także bezpośrednio po otrzymaniu projektu ustawy od Marszałka Sejmu."
Czyli później, tzn. po sejmie całkiem szybko to już idzie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 10:24