X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a ja u siebie nie mam na pie zakładki swiadczeniobiorca , albo nie pogę znaleźć , w którym to jest miejscu jak tam wejść

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    należy zadzwonić na infolinię ZUS-u, poczekać na konsultanta i poprosić aby połączyli Cię z działem technicznym, ze potrzebujesz aktywować zakładkę świadczeniobiorca, bo nie masz widocznej opcji ZASIŁKI.

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale to ma byc infolinia ogólna tzn głównego zusu , czy zusu w moim miescie?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Zapraszamy do kontaktu z ZUS za pośrednictwem COT:
    (22) 560 16 00 z telefonów stacjonarnych i komórkowych"
    ja chyba dzwoniłam pod ten numer, ale było to kilka miesięcy temu, więc nie jestem pewna.

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakieś nowe wieści u którejś z Was?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ustawa będzie głosowana w piątek

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cisza..ani pisma, ani Pań z zusu no ale zwolnienie dopiero od 04 maja więc pewnie czekają na składkę za maj i wtedy wezmą się za mnie:)
    Kasiaiic a orientujesz się to będzie znowu pierwsze czytanie tej ustawy czy jak to wygląda w praktyce?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 11:28

1usawn15ju6q9qwm.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wyjaśnieniu wpisania złego kodu numeru deklaracji Zadzwoniłam dziś do zusu i dowiedziałam się że mam czekać na pismo w sprawie postępowania o założenie dzialalnosci w ciaxy. No cóż :) od kwietnia 14 jestem na L4 i chyba szybciej urodze niż dostane od nich pieniądze :)

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • Dada Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie tez cisza ..a na L4 jestem od 3.04...dzwonilam ostatnio i mówili ,ze jakies konkrety jak juz to 30 dni od ostatniej wpłaty czyli od 8 maja...

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeju ale przeciągają wszystko.. ja chce wpłacić od razu 01 czerwca żeby do końca czerwca było coś wiadomo.. faktycznie zdążymy urodzić zanim pieniądze dotrą..

polkosia lubi tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jezeli będą głosować i wejdzie do konca maja, to ustawa najwcześniej wejdzie w życie 1pazdziernika, dobrze to rozumiem? Czy musi to jeszcze prezydent podpisac i wówczas 4miesiace?

km5st5odymuuq2ts.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musi przejść jeszcze głosowanie w senacie i dopiero prezydent. A skąd wiecie że tutaj ustawa wchodzi w życie po 4 miesiącach? Standardowo są to 2 tygodnie ale niektóre ustawy faktycznie mają inny termin, gdzieś to można wyczytać?

1usawn15ju6q9qwm.png
  • oli Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Dziewczyny a ja mam takie pytanie, jezeli przez 3miesiace oplacalam tylko z działalności składkę zdrowotna, to oznacza, ze przez 3miesiace nie podleglam ubezpieczenia społecznym i ubezpieczeniu chorobowym,dobrze rozumiem?
    Przez 3miesiace pracowałam na etacie, wczesniej bylam zgłoszona do chorobowego i zastanawiam się czy to ze nie placilqm skladek społecznych, oznacza, ze ub chorobowego nie bylo? Dobrze wnioskuje?
    z tytułu działalności nie było, ale z etatu już tak

km5svcqgfaw599l1.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszą być trzy czytania, senat i prezydent, więc to potrwa. Nie martwcie się na zapas ;) A jak Duda wygra, to pewnie będzie miał inne rzeczy na głowie, hahaha :D

Ja idę od 1.06 na zwolnienie. Lekarz pytał jakie ma mi wpisać dolegliwości, o co mu chodziło? Macie na zwolnieniu jakieś przyczyny wpisane czy coś takiego?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 14 maja 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Prześledziłam cały wątek od początku - nie było łatwo! ;)
    Ale było to bardzo pomocne.
    Jeśli chodzi o projekt ustawy, wczoraj koło 22:00 odbyło się II posiedzenie, jutro odbędzie się głosowanie. Wszystkie partie są za - niby czemu mieli by być przeciwko. Także prawdopodobnie jutro zostanie przegłosowana. Potem trafi do Senatu i do Prezydenta. Raczej nie bedzie to trwało długo. Wystarczy zerknąć na przebieg zatwierdzania innych ustaw. Niemniej zobaczymy jutro. Tak czy siak najistotniejsze punkt mają wejść 1 dnia 4 miesiąca od ogłoszenia. ja licze, ze ogłoszą np w lipcu.. czyli wejdzie 1 listopada. Kupa czasu. ;)

Ja się dopiero zabieram za robienie dzidziusia ale jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem spokojnie załapię się na chorobowe, macierzyński bedzie już liczony od nowej podstawy. Niemniej i tak bedzie większy.. zapłacenie 3 składek podwyższa macierzyński już całkiem przyzwoicie choć nie jest to 5tys.

Prowadzę działalność a w zasadzie spółkę cywilną od lipca zeszłego roku.

Pozdrawiam ciepło.

ckaicsqvntdeeclt.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue87 dzięki za info. Skoro wejdzie po 4 miesiącach to spokojnie zdążę urodzić:)
    Pozdrawiam

1usawn15ju6q9qwm.png
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSad wrote:
    U mnie cisza..ani pisma, ani Pań z zusu no ale zwolnienie dopiero od 04 maja więc pewnie czekają na składkę za maj i wtedy wezmą się za mnie:)
    Kasiaiic a orientujesz się to będzie znowu pierwsze czytanie tej ustawy czy jak to wygląda w praktyce?
    w piątek już 3 czytanie i głosowanie

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe ile sens bedzie die do tego zabierał, oby jak najdłużej, mam nadzieje, ze wejdzie z końcem czerwca

km5st5odymuuq2ts.png
  • KASIAB Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie! Placilam składki tak żeby miec najwyższy macierzyński. Poszlam na macierzyńskie 24.03. Urodziłam 15.04. I dzisiaj przyszlo mi na konto 1703zl. I moje pytanie: To będzie kasa za marzec??

f2w3rjjgui4xt8ts.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Po uchwaleniu projektu ustawy przez Sejm, Marszałek przesyła go do Senatu. Senat w ciągu 30 dni może projekt ustawy przyjąć, odrzucić go w całości lub wprowadzić do niego poprawki. Jeśli w ciągu 30 dni Senat nie podejmie żadnej decyzji, ustawę uważa się za przyjętą w brzemieniu zaakceptowanym przez Sejm. Jeśli Senat projekt ustawy odrzucił bądź wprowadził do niej poprawki, podlega ona ponownemu rozpatrzeniu przez Sejm. Sejm może odrzucić bezwzględną większością głosów uchwałę Senatu o odrzuceniu lub też wprowadzeniu poprawek do projektu ustawy.

Przyjęta przez Sejm i Senat ustawa trafia w następnej kolejności do prezydenta. Ten ma trzy możliwości. Może dany projekt w ciągu 21 dni podpisać i zarządzić jego ogłoszenie w Dzienniku Ustaw RP, w tym samym terminie może odmówić podpisania projektu. Odmowa musi zostać umotywowana. Wówczas powraca do Sejmu i jest ponownie rozpatrywana. Sejm jednak może odrzucić prezydenckie weto większością 3/5 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów. Wówczas prezydent jest zobowiązany do podpisania takiego projektu ustawy. Prezydent ma jeszcze do dyspozycji jedną możliwość. Może wystąpić z wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie zgodności projektu ustawy z konstytucją. Taki wniosek może złożyć prezydent także bezpośrednio po otrzymaniu projektu ustawy od Marszałka Sejmu."

Czyli później, tzn. po sejmie całkiem szybko to już idzie? :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 10:24

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
‹‹ 45 46 47 48 49 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ