X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a ja u siebie nie mam na pie zakładki swiadczeniobiorca , albo nie pogę znaleźć , w którym to jest miejscu jak tam wejść

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    należy zadzwonić na infolinię ZUS-u, poczekać na konsultanta i poprosić aby połączyli Cię z działem technicznym, ze potrzebujesz aktywować zakładkę świadczeniobiorca, bo nie masz widocznej opcji ZASIŁKI.

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale to ma byc infolinia ogólna tzn głównego zusu , czy zusu w moim miescie?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Zapraszamy do kontaktu z ZUS za pośrednictwem COT:
    (22) 560 16 00 z telefonów stacjonarnych i komórkowych"
    ja chyba dzwoniłam pod ten numer, ale było to kilka miesięcy temu, więc nie jestem pewna.

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakieś nowe wieści u którejś z Was?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ustawa będzie głosowana w piątek

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cisza..ani pisma, ani Pań z zusu no ale zwolnienie dopiero od 04 maja więc pewnie czekają na składkę za maj i wtedy wezmą się za mnie:)
    Kasiaiic a orientujesz się to będzie znowu pierwsze czytanie tej ustawy czy jak to wygląda w praktyce?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 11:28

1usawn15ju6q9qwm.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wyjaśnieniu wpisania złego kodu numeru deklaracji Zadzwoniłam dziś do zusu i dowiedziałam się że mam czekać na pismo w sprawie postępowania o założenie dzialalnosci w ciaxy. No cóż :) od kwietnia 14 jestem na L4 i chyba szybciej urodze niż dostane od nich pieniądze :)

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • Dada Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie tez cisza ..a na L4 jestem od 3.04...dzwonilam ostatnio i mówili ,ze jakies konkrety jak juz to 30 dni od ostatniej wpłaty czyli od 8 maja...

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeju ale przeciągają wszystko.. ja chce wpłacić od razu 01 czerwca żeby do końca czerwca było coś wiadomo.. faktycznie zdążymy urodzić zanim pieniądze dotrą..

polkosia lubi tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jezeli będą głosować i wejdzie do konca maja, to ustawa najwcześniej wejdzie w życie 1pazdziernika, dobrze to rozumiem? Czy musi to jeszcze prezydent podpisac i wówczas 4miesiace?

km5st5odymuuq2ts.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musi przejść jeszcze głosowanie w senacie i dopiero prezydent. A skąd wiecie że tutaj ustawa wchodzi w życie po 4 miesiącach? Standardowo są to 2 tygodnie ale niektóre ustawy faktycznie mają inny termin, gdzieś to można wyczytać?

1usawn15ju6q9qwm.png
  • oli Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Dziewczyny a ja mam takie pytanie, jezeli przez 3miesiace oplacalam tylko z działalności składkę zdrowotna, to oznacza, ze przez 3miesiace nie podleglam ubezpieczenia społecznym i ubezpieczeniu chorobowym,dobrze rozumiem?
    Przez 3miesiace pracowałam na etacie, wczesniej bylam zgłoszona do chorobowego i zastanawiam się czy to ze nie placilqm skladek społecznych, oznacza, ze ub chorobowego nie bylo? Dobrze wnioskuje?
    z tytułu działalności nie było, ale z etatu już tak

km5svcqgfaw599l1.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszą być trzy czytania, senat i prezydent, więc to potrwa. Nie martwcie się na zapas ;) A jak Duda wygra, to pewnie będzie miał inne rzeczy na głowie, hahaha :D

Ja idę od 1.06 na zwolnienie. Lekarz pytał jakie ma mi wpisać dolegliwości, o co mu chodziło? Macie na zwolnieniu jakieś przyczyny wpisane czy coś takiego?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 14 maja 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Prześledziłam cały wątek od początku - nie było łatwo! ;)
    Ale było to bardzo pomocne.
    Jeśli chodzi o projekt ustawy, wczoraj koło 22:00 odbyło się II posiedzenie, jutro odbędzie się głosowanie. Wszystkie partie są za - niby czemu mieli by być przeciwko. Także prawdopodobnie jutro zostanie przegłosowana. Potem trafi do Senatu i do Prezydenta. Raczej nie bedzie to trwało długo. Wystarczy zerknąć na przebieg zatwierdzania innych ustaw. Niemniej zobaczymy jutro. Tak czy siak najistotniejsze punkt mają wejść 1 dnia 4 miesiąca od ogłoszenia. ja licze, ze ogłoszą np w lipcu.. czyli wejdzie 1 listopada. Kupa czasu. ;)

Ja się dopiero zabieram za robienie dzidziusia ale jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem spokojnie załapię się na chorobowe, macierzyński bedzie już liczony od nowej podstawy. Niemniej i tak bedzie większy.. zapłacenie 3 składek podwyższa macierzyński już całkiem przyzwoicie choć nie jest to 5tys.

Prowadzę działalność a w zasadzie spółkę cywilną od lipca zeszłego roku.

Pozdrawiam ciepło.

ckaicsqvntdeeclt.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue87 dzięki za info. Skoro wejdzie po 4 miesiącach to spokojnie zdążę urodzić:)
    Pozdrawiam

1usawn15ju6q9qwm.png
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSad wrote:
    U mnie cisza..ani pisma, ani Pań z zusu no ale zwolnienie dopiero od 04 maja więc pewnie czekają na składkę za maj i wtedy wezmą się za mnie:)
    Kasiaiic a orientujesz się to będzie znowu pierwsze czytanie tej ustawy czy jak to wygląda w praktyce?
    w piątek już 3 czytanie i głosowanie

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe ile sens bedzie die do tego zabierał, oby jak najdłużej, mam nadzieje, ze wejdzie z końcem czerwca

km5st5odymuuq2ts.png
  • KASIAB Autorytet

Wysłany: 14 maja 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie! Placilam składki tak żeby miec najwyższy macierzyński. Poszlam na macierzyńskie 24.03. Urodziłam 15.04. I dzisiaj przyszlo mi na konto 1703zl. I moje pytanie: To będzie kasa za marzec??

f2w3rjjgui4xt8ts.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 15 maja 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Po uchwaleniu projektu ustawy przez Sejm, Marszałek przesyła go do Senatu. Senat w ciągu 30 dni może projekt ustawy przyjąć, odrzucić go w całości lub wprowadzić do niego poprawki. Jeśli w ciągu 30 dni Senat nie podejmie żadnej decyzji, ustawę uważa się za przyjętą w brzemieniu zaakceptowanym przez Sejm. Jeśli Senat projekt ustawy odrzucił bądź wprowadził do niej poprawki, podlega ona ponownemu rozpatrzeniu przez Sejm. Sejm może odrzucić bezwzględną większością głosów uchwałę Senatu o odrzuceniu lub też wprowadzeniu poprawek do projektu ustawy.

Przyjęta przez Sejm i Senat ustawa trafia w następnej kolejności do prezydenta. Ten ma trzy możliwości. Może dany projekt w ciągu 21 dni podpisać i zarządzić jego ogłoszenie w Dzienniku Ustaw RP, w tym samym terminie może odmówić podpisania projektu. Odmowa musi zostać umotywowana. Wówczas powraca do Sejmu i jest ponownie rozpatrywana. Sejm jednak może odrzucić prezydenckie weto większością 3/5 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów. Wówczas prezydent jest zobowiązany do podpisania takiego projektu ustawy. Prezydent ma jeszcze do dyspozycji jedną możliwość. Może wystąpić z wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie zgodności projektu ustawy z konstytucją. Taki wniosek może złożyć prezydent także bezpośrednio po otrzymaniu projektu ustawy od Marszałka Sejmu."

Czyli później, tzn. po sejmie całkiem szybko to już idzie? :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 10:24

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
‹‹ 45 46 47 48 49 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ