Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak ona wejdzie w życie w czerwcu jak mamy koniec kwietnia, a musi minąć 4miesiace od jej zatwierdzenia, wiec jakim cudem? Ja to juz z doświadczenia wiem, ze Panie w Zusie wiedza najmniej o zusie
Dzieki Poklosia za info.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 14:47
-
AsiaSzw wrote:Sloneczna a czwmu chcesz juz w listopadzie zajsc i isc na zwolnienie po 3 miesiacech? Ja chce zajsc dopiero w nowym roku i pojde na L4 jak tylko sie dowiem o ciazy. Zreszta teraz tez lezalam od pierwszych dni tylko ze zwolnienia nie moglam wziac
Nie wiem czy mi da zwolnienie tak praktycznie na cala ciaze. -
NastyLiar wrote:Niestety ja jednak rezygnuje. Dowiedziałam się od koleżanki której bardzo dobra koleżanka pracuje w zusie że ta ustawa zostanie zmieniona jeszcze w tym roku prawdopodobnie czerwiec. Mało tego te osoby które jeszcze zdążą zabrać coś z l4 to i tak z macierzyńskiego nie będzie ciągłości bo mają zrobić tak że macierzyński będzie liczony zupełnie osobno.
szkoda
To jakieś brednie zupełne, mało kumam z tych rzeczy, ale czytałam ustawę i jest napisane o tych 4 miesiącach od ogłoszenia. Ostatnio coś było ruszane 5 marca. Nie wiem, czy w Twoim przypadku bym ryzykowała, ale jak czytałam Twoje wpisy to stwerdziłam, że masz rację, że możesz być dobrym przedsiębiorcą w ciąży, a jeśli masz wszystko obmyślone, faktury kontrahenci, to czemu nie. Kobiety zakładały w 8mc i im się udało dostać.
U mnie się lekko sypie, bo ja sama świadczę usługi i chciałam mieć mocne plecy i mieć te same faktury od października do samego przejścia na L4 na koniec czerwca, ale sytuacja zdrowotna wygląda tak, że i tak nie pracuję bo muszę leżeć, tyle, że bez kasy, faktur i L4 (Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 21:38
-
Dokładnie. Moja koleżanka drugi raz założyła firmę w 8 miesiącu i drugi raz dostała wysoki zasiłek jakieś dwa miesiące temu A co najlepsze obyło się bez kontroli. Dlatego nie warto rezygnować moim zdaniem.
Olcia, a nie możesz "zorganizować" jakiejś faktury?olcia88 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ustawa była ostatnio ruszona 23 kwietnia - jest projekt ustawy po poprawkach w tych podkomisjach i teraz pewnie będzie kolejne czytanie tylko nie orientuję się czy jeszcze raz I czy to już będzie II a następnie III. No ale jeszcze musi przejść Senat, Prezydenta, ogłoszenie w Dzienniku Ustaw plus jakiś czas na wejście w życie (4 miesiące?) - wszystko zależy jak to się dalej potoczy i czy będą jakieś kolejne poprawki czy już będzie przechodziła w takiej formie ale raczej jestem tego zdania co polkosia - że będzie to początek przyszłego roku, ewentualnie jak się szybko uwiną to ostatni kwartał tego roku..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 21:58
olcia88 lubi tę wiadomość
-
Sloneczna a dlaczego nie da ci na cala ciaze. Moj gin to na pierwszej wizycie pytal czy zwolnienie chce. Ale dopiero jak moj czas karencji zusowej minal to wzielam L4 a za kazdym razem mowil ze jak cos to mam dac znac a pisze
słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
AsiaSzw to pewnie bedziemy sie starac za jednym zamachem ale jescze dyskusja trwa;))
Olcia ja tez swiadcze komus uslugi i musialam na koniec lezec bez l4z doagadaj sie z kims zebys maiala w razie czego rachunek/ fakture jakas. Ja wystawialam na 3500 w razie czego
Kontroli nie mialam i tak -
Sloneczna u nas juz postanowione.
Ja swiadcze uslugi. I poprostu wykazywalam dochod taki jak zadeklarowany. Podatku praktycznie wogole nie placilam bo zdrowotne odliczas sie od podatku wiec niewiele tego wychodzilo
Angela ja mysle ze powinnas wyluzowac. Juz tyle lasek tu pisze ze ta ustawa nie wejdzie ze nie ma sensu sie zamartwiac.polkosia, słoneczna 85 lubią tę wiadomość
-
Mam możliwość pozałatwiania, to nawet nie były by takie lewe fakturki bo więcej uczę dorywczo niż w szkołach. A że mamy takie dobre układy to ludzie nie chcą co lekcje rachunku. Teraz im powystawiam i uprzedzę o co chodzi. Zesztą wszyscy są razem ze mną w tej ciąży przez to odwoływanie zajeć ostatnio. Ale instytucje jak szkoła i przedszkole są takie "niepodważalne". Teraz przestaję się czymkolwiek przejmować. Będzie wszystko dobrze !
AsiaSzw lubi tę wiadomość
-
dziewczyny czy l4 chodzacym musze byc w domu ? w razie kontroli z zusu??
bo dzisiaj miałam taka sytuacje ze dzownił domofon a ja w toalecie i zanim zdążyłam dobiec to juz sie rozłączyło potem spojrzałam przez okno i widze dwie babeczki takie odwalone wyglądały na urzędasy , i własnie nie wiem czy to nie z susu i teraz sie martwię , -
Angelaa wrote:dziewczyny czy l4 chodzacym musze byc w domu ? w razie kontroli z zusu??
bo dzisiaj miałam taka sytuacje ze dzownił domofon a ja w toalecie i zanim zdążyłam dobiec to juz sie rozłączyło potem spojrzałam przez okno i widze dwie babeczki takie odwalone wyglądały na urzędasy , i własnie nie wiem czy to nie z susu i teraz sie martwię ,
Dzwonilam ostatnio do zusu z tym pytaniem i odp byla taka " ciaza to nie choroba moze pani na chodzonym l4 przebywac poza domem tylmo w wyjasnieniu musi byc napisans gdzie pani byla podczas nieobecnosci na konfroli ~ zus moze poprosic pania o pisemne zaswiadczenie od lekarza czy np wyjscie do sklepu nie zagrazalo pani pkgorszeniu zdrowiu i tyle"polkosia, Mala_Czarna_89, olcia88 lubią tę wiadomość
-
Ja dziś jadę zawieźć L4 do Zusu i też jestem ciekawa tych kontroli, zwolnienie mam chodzące więc myślę że można spokojnie wytłumaczyć się z nieobecności.. ciekawe jak to się wszystko potoczy, mam nadzieję że decyzja będzie po mojej myśli.
polkosia lubi tę wiadomość
-
wiesz Ty masz łatwiej bo idziesz od 01, mi 90 dni minęło 02 maja więc wziełam L4 od 04 maja i na pewno zus będzie czekał na tą składkę majową żeby wydać jakąś decyzję.. sama zastanawiam się co zrobić, szkoda mi kasy na taką wysoką składkę tymbardziej że w moim przypadku mi jej nie zwrócą (ktoś wspominał że jak idzie się na l4 od 01 dnia miesiąca to zus zwróci składkę ale np mi Panie powiedziały że zwrot dotyczy tylko tej niskiej podstawy więc nie mam pojęcia jak to wygląda). Tak czy inaczej raczej obniżę podstawę do tej zwykłej i zapłacę całą składkę. Teoretycznie mogłabym zrobić proporcjonalnie czyli za 3 dni maja zapłacić od najwyższej plus składa zdrowotna i tyle ale księgowa mówi że jest to dość ryzykowne bo jak się czegoś czepią to przerwę sobie te 90 dni ubezpieczenia.. A Ty jak robisz? wymyśliłaś już coś ?