X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ona wejdzie w życie w czerwcu jak mamy koniec kwietnia, a musi minąć 4miesiace od jej zatwierdzenia, wiec jakim cudem? Ja to juz z doświadczenia wiem, ze Panie w Zusie wiedza najmniej o zusie ;)
    Dzieki Poklosia za info.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 14:47

km5st5odymuuq2ts.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Sloneczna a czwmu chcesz juz w listopadzie zajsc i isc na zwolnienie po 3 miesiacech? Ja chce zajsc dopiero w nowym roku i pojde na L4 jak tylko sie dowiem o ciazy. Zreszta teraz tez lezalam od pierwszych dni tylko ze zwolnienia nie moglam wziac :/

Nie wiem czy mi da zwolnienie tak praktycznie na cala ciaze.

atdcqtkf2affvuei.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NastyLiar wrote:
    Niestety ja jednak rezygnuje. Dowiedziałam się od koleżanki której bardzo dobra koleżanka pracuje w zusie że ta ustawa zostanie zmieniona jeszcze w tym roku prawdopodobnie czerwiec. Mało tego te osoby które jeszcze zdążą zabrać coś z l4 to i tak z macierzyńskiego nie będzie ciągłości bo mają zrobić tak że macierzyński będzie liczony zupełnie osobno.

szkoda :(

To jakieś brednie zupełne, mało kumam z tych rzeczy, ale czytałam ustawę i jest napisane o tych 4 miesiącach od ogłoszenia. Ostatnio coś było ruszane 5 marca. Nie wiem, czy w Twoim przypadku bym ryzykowała, ale jak czytałam Twoje wpisy to stwerdziłam, że masz rację, że możesz być dobrym przedsiębiorcą w ciąży, a jeśli masz wszystko obmyślone, faktury kontrahenci, to czemu nie. Kobiety zakładały w 8mc i im się udało dostać.

U mnie się lekko sypie, bo ja sama świadczę usługi i chciałam mieć mocne plecy i mieć te same faktury od października do samego przejścia na L4 na koniec czerwca, ale sytuacja zdrowotna wygląda tak, że i tak nie pracuję bo muszę leżeć, tyle, że bez kasy, faktur i L4 :((

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 21:38

• polkosia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Moja koleżanka drugi raz założyła firmę w 8 miesiącu i drugi raz dostała wysoki zasiłek jakieś dwa miesiące temu ;) A co najlepsze obyło się bez kontroli. Dlatego nie warto rezygnować moim zdaniem.

Olcia, a nie możesz "zorganizować" jakiejś faktury?

olcia88 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ustawa była ostatnio ruszona 23 kwietnia - jest projekt ustawy po poprawkach w tych podkomisjach i teraz pewnie będzie kolejne czytanie tylko nie orientuję się czy jeszcze raz I czy to już będzie II a następnie III. No ale jeszcze musi przejść Senat, Prezydenta, ogłoszenie w Dzienniku Ustaw plus jakiś czas na wejście w życie (4 miesiące?) - wszystko zależy jak to się dalej potoczy i czy będą jakieś kolejne poprawki czy już będzie przechodziła w takiej formie ale raczej jestem tego zdania co polkosia - że będzie to początek przyszłego roku, ewentualnie jak się szybko uwiną to ostatni kwartał tego roku..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 21:58

olcia88 lubi tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna a dlaczego nie da ci na cala ciaze. Moj gin to na pierwszej wizycie pytal czy zwolnienie chce. Ale dopiero jak moj czas karencji zusowej minal to wzielam L4 a za kazdym razem mowil ze jak cos to mam dac znac a pisze

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a powiedzcie dziewczyny bo ja mam termin na koniec wrzesnia , czy jesli wejdzie ta ustwa to moga mi cofnać macierzyński ? czy dostane na starych zasadach ?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw to pewnie bedziemy sie starac za jednym zamachem ale jescze dyskusja trwa;))

Olcia ja tez swiadcze komus uslugi i musialam na koniec lezec bez l4z doagadaj sie z kims zebys maiala w razie czego rachunek/ fakture jakas. Ja wystawialam na 3500 w razie czego

Kontroli nie mialam i tak

atdcqtkf2affvuei.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna u nas juz postanowione.

Ja swiadcze uslugi. I poprostu wykazywalam dochod taki jak zadeklarowany. Podatku praktycznie wogole nie placilam bo zdrowotne odliczas sie od podatku wiec niewiele tego wychodzilo :)
    Angela ja mysle ze powinnas wyluzowac. Juz tyle lasek tu pisze ze ta ustawa nie wejdzie ze nie ma sensu sie zamartwiac.

polkosia, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam możliwość pozałatwiania, to nawet nie były by takie lewe fakturki bo więcej uczę dorywczo niż w szkołach. A że mamy takie dobre układy to ludzie nie chcą co lekcje rachunku. Teraz im powystawiam i uprzedzę o co chodzi. Zesztą wszyscy są razem ze mną w tej ciąży przez to odwoływanie zajeć ostatnio. Ale instytucje jak szkoła i przedszkole są takie "niepodważalne". Teraz przestaję się czymkolwiek przejmować. Będzie wszystko dobrze !

AsiaSzw lubi tę wiadomość

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy l4 chodzacym musze byc w domu ? w razie kontroli z zusu??
    bo dzisiaj miałam taka sytuacje ze dzownił domofon a ja w toalecie i zanim zdążyłam dobiec to juz sie rozłączyło potem spojrzałam przez okno i widze dwie babeczki takie odwalone wyglądały na urzędasy , i własnie nie wiem czy to nie z susu i teraz sie martwię ,

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    dziewczyny czy l4 chodzacym musze byc w domu ? w razie kontroli z zusu??
    bo dzisiaj miałam taka sytuacje ze dzownił domofon a ja w toalecie i zanim zdążyłam dobiec to juz sie rozłączyło potem spojrzałam przez okno i widze dwie babeczki takie odwalone wyglądały na urzędasy , i własnie nie wiem czy to nie z susu i teraz sie martwię ,

Dzwonilam ostatnio do zusu z tym pytaniem i odp byla taka " ciaza to nie choroba moze pani na chodzonym l4 przebywac poza domem tylmo w wyjasnieniu musi byc napisans gdzie pani byla podczas nieobecnosci na konfroli ~ zus moze poprosic pania o pisemne zaswiadczenie od lekarza czy np wyjscie do sklepu nie zagrazalo pani pkgorszeniu zdrowiu i tyle"

polkosia, Mala_Czarna_89, olcia88 lubią tę wiadomość

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś jadę zawieźć L4 do Zusu i też jestem ciekawa tych kontroli, zwolnienie mam chodzące więc myślę że można spokojnie wytłumaczyć się z nieobecności.. ciekawe jak to się wszystko potoczy, mam nadzieję że decyzja będzie po mojej myśli.

polkosia lubi tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, powodzenia :) Ja idę od 1.06, dziś szarpnęłam się na 2 składkę... Auć :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia dzięki:) ja wczoraj zapłaciłam 3 i też bolało:), muszę jeszcze zapłacić za maj ale już obniżam podstawę..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja nadal nie wiem jak to zrobić z tą płatnością za miesiąc, w którym biorę L4 :/ Ile będziesz Ty płaciła?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiesz Ty masz łatwiej bo idziesz od 01, mi 90 dni minęło 02 maja więc wziełam L4 od 04 maja i na pewno zus będzie czekał na tą składkę majową żeby wydać jakąś decyzję.. sama zastanawiam się co zrobić, szkoda mi kasy na taką wysoką składkę tymbardziej że w moim przypadku mi jej nie zwrócą (ktoś wspominał że jak idzie się na l4 od 01 dnia miesiąca to zus zwróci składkę ale np mi Panie powiedziały że zwrot dotyczy tylko tej niskiej podstawy więc nie mam pojęcia jak to wygląda). Tak czy inaczej raczej obniżę podstawę do tej zwykłej i zapłacę całą składkę. Teoretycznie mogłabym zrobić proporcjonalnie czyli za 3 dni maja zapłacić od najwyższej plus składa zdrowotna i tyle ale księgowa mówi że jest to dość ryzykowne bo jak się czegoś czepią to przerwę sobie te 90 dni ubezpieczenia.. A Ty jak robisz? wymyśliłaś już coś ?

1usawn15ju6q9qwm.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia a za kwiecień społeczne płaciłaś w kwocie 3144,44 zł? Bo tam niby jakiś wymiar się zmienił od kwietnia i jest taka kwota. Też tak księgowa Ci wyliczyła?

1usawn15ju6q9qwm.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga tak, bo sie zmniejszyła skladka wypadkowa 1,80.
    Co do wysokości składki, ja jednak postanowiłam zapłacić wysoką składkę za maj, a na l4 idę jutro

km5st5odymuuq2ts.png
  • kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 6 maja 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis zaplacilam pierwsza wysoka skladke 3144,44 spoleczne, 279,41 zdrowotne i 242,49 FP. Ojj zeby to wyszło bo szkoda bylo by takiej kasy. :)

20d4234264.png
‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ