Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam wszystkie koleżanki. Jestem w podobnej sytuacji a mianowicie dowiedziałam się że jestem w 10 tygodniu ciąży. Postanowiłam wykorzystać lukę i skorzystać z okazji. Byłam u księgowej która doradziła mi następujące kroki:
1. Równo z 1 maja otwieram działalność gospodarczą jednoosobową.
2. Opłacam przez 3 miesiące najwyższe składki . Prowadząc firmę normalnie wystawiam faktury dla klientów, otwieram własną stronę , projektuje wizytówki czyli wszystko tak aby nie było wątpliwości że firma jest fikcyjna bo taka nie będzie
3. Następnie po 3 miesiącach idę na chorobowe, które ciągnę do momentu aż urodzę dziecko a potem na macierzyński.
Proszę doświadczone grono koleżanek o opinie czy wszystko robię dobrze czy może moja księgowa wprowadziła mnie w jakiś błąd ?
pozdrawiam Ania -
aagatkaa1984 słyszałam o kobiecie, której zus zarzucił założenie fikcyjnej firmy, spotkali się w sądzie i zus przegrał, gdyż nie był w stanie udowodnić, że firma została założona z zamiarem wyłudzenia pieniędzy. Przecież kobiety w ciąży też mogą pracować
polkosia lubi tę wiadomość
-
Sloneczna a czwmu chcesz juz w listopadzie zajsc i isc na zwolnienie po 3 miesiacech? Ja chce zajsc dopiero w nowym roku i pojde na L4 jak tylko sie dowiem o ciazy. Zreszta teraz tez lezalam od pierwszych dni tylko ze zwolnienia nie moglam wziac
Gosiak lubi tę wiadomość
-
1 Ubezpieczenie społeczne 3 157,30
Nr konta: 83 1010 1023 0000 2613 9510 0000
2/ Ubezpieczenie zdrowotne 279,41
Nr konta: 78 1010 1023 0000 2613 9520 0000
3/ Fundusz Pracy 242,49
Nr konta: 73 1010 1023 0000 2613 9530 0000
Podstawa do składek społecznych i FP wynosi: 9 897,50 /maksymalna/Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Niestety ja jednak rezygnuje. Dowiedziałam się od koleżanki której bardzo dobra koleżanka pracuje w zusie że ta ustawa zostanie zmieniona jeszcze w tym roku prawdopodobnie czerwiec. Mało tego te osoby które jeszcze zdążą zabrać coś z l4 to i tak z macierzyńskiego nie będzie ciągłości bo mają zrobić tak że macierzyński będzie liczony zupełnie osobno.
szkoda -
W Zusie to każdemu będą tak gadać, żeby każdy wycofał się z dojenia ich z kasy! Ja na Twoim miejscu bym zaryzykowała. Nawet, jeśli jakimś cudem ustawa wejdzie w czerwcu (co jest wg mnie brednią), to uchwala się 4 miesiące czy coś i muszą być trzy czytania w senacie, a to trwa... Poza tym prawo nie działa wstecz. Jeśli jesteś w ciąży i organizujesz to wszystko przed zmianą ustawy, to Ciebie dotyczy to, co było wcześniej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2015, 14:00
kasiaiic lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn