X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Ańdźka Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, jestem w 8 tygodniu ciąży i muszę założyć działalność. Nie wiecie jak to teraz jest z zasiłkiem? Podobno mają się zmienić w tym roku przepisy od czerwca i podwyższanie składek nie będzie opłacalne? Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedź :*

oar89n7365w282rm.png
    8p3odqk3z3anr6pg.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia, musisz brać pod uwagę fakt, ze ZUS może posadzic Cie o prowadzenie fikcyjnej działalności, co do wejścia ustawy od czerwca, to na ten moment nie ma takiej możliwości

kasiaiic, FasUla lubią tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • Ańdźka Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984, czyli na pewno od czerwca to nie wejdzie? Jesteś może księgową? Czyli cały ten rok idzie na starych zasadach? :D :D :D Działalność nie będzie fikcyjna, bo będę co miesiąc wystawiała faktury dla Pracodawcy, więc spoko.

oar89n7365w282rm.png
    8p3odqk3z3anr6pg.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Italik z twgo co wiem to jak konczy sie macierzynski i idziesz na l4 to dostajwsz kase z wysokiej skladki.

Agattka moja ksiegowa i pani w zusie mowila ze mam placic 3 skladki. Wiec placilam. Wazne ze bez kontroli i wszystko sie udalo.

Arielka gratkii!!

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ustawa wchodzi dopiero w styczniu 2016 roku. Nie ma szans na wcześniejsze wejście, bo już w ustawie jest ta data, a ustalonych terminów się nie przyspiesza :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Arielka a sprawdzali Cie jakos? Miałaś kontrole? Od kiedy jesteś na L4

Jestem na l4 od 1 kwietnia a 9 kwietnia ZUS wszczął postępowanie w sprawie fikcyjności mojej działalności. Musiałam odpowiedzieć na ponad 20 załączonych pytań i wysłać wraz z wszelkimi dokumentami firmowymi - faktury sprzedaży i zakupu, rozliczenia z Urzędem Skarbowym, umowy z klientami itp. Dostarczyłam im całą teczkę dokumentów i dziś dostałam pismo, że postępowanie zakończone :) Kontroli l4 nie miałam jak na razie, ale teraz już jestem spokojna bo przynajmniej nie będę musiała walczyc z ZUS i udowadniać w nieskończoność, że moja firma nie jest fikcyjna. Trzeba przyznać że sprawnie im to poszło. Teraz czekam na przelew- to pewnie im nie pójdzie już tak sprawnie :D

polkosia lubi tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, zazdroszczę :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę nerwów było bo pomimo tego, że ja wiem, że moja firma nie jest fikcyjna to wcale nie jest takie oczywiste dla ZUS. Tyle się naczytałam w necie historii. Ale przeczytałam też poradę jednej prawniczki, żeby pisać po prostu prawdę i będzie dobrze.
    Polecam w ogóle dwa blogi :

http://www.temidajestkobieta.pl - to blog prawniczki która specjalizuje się w prawie pracy i takich właśnie sprawach. Była nawet w tv i wypowiadała się na temat ciężarnych zakładających DG.

http://e-prawopracy.pl/ - tu też dużo info na ten temat.

Może nie taki diabeł straszny a może mój oddział jest spoko :D W każdym razie życzę wszystkim przedsiębiorczym mamom szybkiego załatwienia sprawy bo wiadomo, że to nerwy a te są nie wskazane w naszym stanie ;)
    Ja też nie odetchnę z ulgą dopóki nie zobaczę kasy na koncie ;D

polkosia lubi tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asza, to szkoda, ze Ci księgowa i Panie z Zusu wprowadzily w błąd, bo troche strata kasy. Skoro jesteś zgłoszona w pracy do chorobowego, to wystarczy tylko jedna skladka.

km5st5odymuuq2ts.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pies to trącał. Zwróciło się spoko :-) przez 6 miechow bylam na zwolnieniu :-)

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • sunrise Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://orka.sejm.gov.pl/opinie7.nsf/nazwa/spr_2832/$file/spr_2832.pdf to jest link do całej poprawionej ustawy (sprawozdania). Owszem pisze tam, że ustawa wchodzi w 2016r ale za wyjątkiem ustaw, :art. 1 pkt 8–12, art. 9, art. 13, art. 23 i art. 27, które wchodzą w życie pierwszego dnia czwartego miesiąca następującego po miesiącu ogłoszenia. A te ustawy dotyczą własnie zwolnień lekarskich i macierzyńskiego.
    pozdrawiam

• polkosia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam w rodzinie osobę pracującą w senacie i twierdzi ona, że wszystkie te ustawy wejdą w tym samym czasie, stąd mój wcześniejszy post. Ja tam się tej wersji trzymam :P Lepiej dla nas ;)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam dzisiaj do prawniczki i pytałam się 3 razy o tą ustawę i wyraźnie powiedziała, że nic się nie zmieniło, że można normalnie płacić wysokie składki. Jak pytałam się czy coś w najbliższym czasie ma ulec zmianie to stwierdziła, że nic się nie zapowiada na zmianę więc nie wiadomo już kogo słuchać:D

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny link do śledzenia postępów ustawy http://sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2832
    Jeżeli nawet zatwierdzą ją 1 maja, to spokojnie wszystkie zdążymy urodzić

km5st5odymuuq2ts.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie .. sama prowadze sobie KpiR firma działa od 2,5 roku .. teraz moje pytanie .. ostatnio mialam male opoznienie z ZUSem. i musze napisac o wznowienie chorobowego .. jesli wznawiam , to od ktorego momentu bedzie sie liczyc np do macierzynskiego ..w ciazy jeszcze nie jestem.. ale jestem ciekawa jak to wyglada.. ile mieisiecy musi byc regulernie placone..
    2 lata bylam na preferencyjnym od wrzesnia na tym normalnycm spol plus chorobowe 767 zl ..

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DO DZIEWCZYN KTÓRE DOSTAŁY/STARAJĄ SIĘ O ZASIŁEK CHOROBOWY .
    Muszę Was poprosić, żebyście napisały JAK KROWIE NA ROWIE bo zjada mnie stres że moja księgowa mi coś źle wyliczyła. Pisałam kiedyś, że zgłosiła mnie od 16 marca do dobrowolnego chorobowego i wyliczyła, żebym zapłaciła na społeczne 1629 zł zdorowotne 279,41 i fundusz pracy 124,93 zł. Wysłała mi ZUS DRA i tam jest ta kwota gdzieś umieszczona 1629zł. Ja zrozumiałam, że jest tle ze względu, że to za połowę miesiąca. Poniżej pod nazwą DEKLARACJA DOCHODU ( tu wydaje mi się, że powinno być za całe miesiące) mam wpisane: Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i retowe 5108,38 zł chorobowe i wypadkowe tyle samo a zdrowotne 3104,52zł.
    CZY NIE POWINNO BYĆ NIGDZIE TEJ NAJWYŻSZEJ KWOTY 9365 zł ???

A może ten zus DRA wypisuje się co miesiąc ?? Czy któraś z Was ma na komputerze swoją deklarację DRA i mogłaby sprawdzić ?? Nic nie rozumiem :(( A chciałabym rozumieć :((

Ile dokładnie odprowadzacie do ZUSu ? Napiszcie ! Ile na emerytalno-rentowe i f.pracy

Bez sensu, że zgłosiła mnie od połowy miesiąca :(( Wszystkie jesteście od 1 dnia pełnego miesiąca ?

Leżę z krwiakiem w mojej biednej ciąży bliźniaczej i czekam te cholerne 90 dni, żeby pójść na zwolnienie.

• olcia88 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, już wszystko wiem ! ZUS DRA wypełnia się co miesiąc, ten był proporcjonalny do połowy miesiąca.

• Arielka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam od połowy miesiąca proporcjonalnie ale potem dostałam pismo od ZUS że za ten okres za który zapłaciłam za połowe miesiąca wykreślili mnie z chorobowego bo przy najwyższej podstawie trzeba płacić za cały miesiąc nawet jeśli jesteś zgłoszona do chorobowego od połowy miesiąca.Lepiej idź do ZUS i złóż korektę deklaracji i dopłać resztę bo później się okaże że pójdziesz na zwolnienie po równo 90 dniach ale przez ileś nie byłaś zgłoszona do chorobowego.

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przeszło dalej, 21 głosów za w komisji

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiaiic wrote:
    przeszło dalej, 21 głosów za w komisji
    Ustawa ??

Gdzie to można sprawdzić...

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
‹‹ 40 41 42 43 44 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ