Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochane, jestem w 8 tygodniu ciąży i muszę założyć działalność. Nie wiecie jak to teraz jest z zasiłkiem? Podobno mają się zmienić w tym roku przepisy od czerwca i podwyższanie składek nie będzie opłacalne? Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedź :*
-
Italik z twgo co wiem to jak konczy sie macierzynski i idziesz na l4 to dostajwsz kase z wysokiej skladki.
Agattka moja ksiegowa i pani w zusie mowila ze mam placic 3 skladki. Wiec placilam. Wazne ze bez kontroli i wszystko sie udalo.
Arielka gratkii!! -
aagatkaa1984 wrote:Arielka a sprawdzali Cie jakos? Miałaś kontrole? Od kiedy jesteś na L4
Jestem na l4 od 1 kwietnia a 9 kwietnia ZUS wszczął postępowanie w sprawie fikcyjności mojej działalności. Musiałam odpowiedzieć na ponad 20 załączonych pytań i wysłać wraz z wszelkimi dokumentami firmowymi - faktury sprzedaży i zakupu, rozliczenia z Urzędem Skarbowym, umowy z klientami itp. Dostarczyłam im całą teczkę dokumentów i dziś dostałam pismo, że postępowanie zakończone Kontroli l4 nie miałam jak na razie, ale teraz już jestem spokojna bo przynajmniej nie będę musiała walczyc z ZUS i udowadniać w nieskończoność, że moja firma nie jest fikcyjna. Trzeba przyznać że sprawnie im to poszło. Teraz czekam na przelew- to pewnie im nie pójdzie już tak sprawniepolkosia lubi tę wiadomość
-
Trochę nerwów było bo pomimo tego, że ja wiem, że moja firma nie jest fikcyjna to wcale nie jest takie oczywiste dla ZUS. Tyle się naczytałam w necie historii. Ale przeczytałam też poradę jednej prawniczki, żeby pisać po prostu prawdę i będzie dobrze.
Polecam w ogóle dwa blogi :
http://www.temidajestkobieta.pl - to blog prawniczki która specjalizuje się w prawie pracy i takich właśnie sprawach. Była nawet w tv i wypowiadała się na temat ciężarnych zakładających DG.
http://e-prawopracy.pl/ - tu też dużo info na ten temat.
Może nie taki diabeł straszny a może mój oddział jest spoko W każdym razie życzę wszystkim przedsiębiorczym mamom szybkiego załatwienia sprawy bo wiadomo, że to nerwy a te są nie wskazane w naszym stanie
Ja też nie odetchnę z ulgą dopóki nie zobaczę kasy na koncie
polkosia lubi tę wiadomość
-
http://orka.sejm.gov.pl/opinie7.nsf/nazwa/spr_2832/$file/spr_2832.pdf to jest link do całej poprawionej ustawy (sprawozdania). Owszem pisze tam, że ustawa wchodzi w 2016r ale za wyjątkiem ustaw, :art. 1 pkt 8–12, art. 9, art. 13, art. 23 i art. 27, które wchodzą w życie pierwszego dnia czwartego miesiąca następującego po miesiącu ogłoszenia. A te ustawy dotyczą własnie zwolnień lekarskich i macierzyńskiego.
pozdrawiam -
Mam w rodzinie osobę pracującą w senacie i twierdzi ona, że wszystkie te ustawy wejdą w tym samym czasie, stąd mój wcześniejszy post. Ja tam się tej wersji trzymam Lepiej dla nasKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Dzwoniłam dzisiaj do prawniczki i pytałam się 3 razy o tą ustawę i wyraźnie powiedziała, że nic się nie zmieniło, że można normalnie płacić wysokie składki. Jak pytałam się czy coś w najbliższym czasie ma ulec zmianie to stwierdziła, że nic się nie zapowiada na zmianę więc nie wiadomo już kogo słuchać
-
Dziewczyny mam pytanie .. sama prowadze sobie KpiR firma działa od 2,5 roku .. teraz moje pytanie .. ostatnio mialam male opoznienie z ZUSem. i musze napisac o wznowienie chorobowego .. jesli wznawiam , to od ktorego momentu bedzie sie liczyc np do macierzynskiego ..w ciazy jeszcze nie jestem.. ale jestem ciekawa jak to wyglada.. ile mieisiecy musi byc regulernie placone..
2 lata bylam na preferencyjnym od wrzesnia na tym normalnycm spol plus chorobowe 767 zl ..
-
DO DZIEWCZYN KTÓRE DOSTAŁY/STARAJĄ SIĘ O ZASIŁEK CHOROBOWY .
Muszę Was poprosić, żebyście napisały JAK KROWIE NA ROWIE bo zjada mnie stres że moja księgowa mi coś źle wyliczyła. Pisałam kiedyś, że zgłosiła mnie od 16 marca do dobrowolnego chorobowego i wyliczyła, żebym zapłaciła na społeczne 1629 zł zdorowotne 279,41 i fundusz pracy 124,93 zł. Wysłała mi ZUS DRA i tam jest ta kwota gdzieś umieszczona 1629zł. Ja zrozumiałam, że jest tle ze względu, że to za połowę miesiąca. Poniżej pod nazwą DEKLARACJA DOCHODU ( tu wydaje mi się, że powinno być za całe miesiące) mam wpisane: Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i retowe 5108,38 zł chorobowe i wypadkowe tyle samo a zdrowotne 3104,52zł.
CZY NIE POWINNO BYĆ NIGDZIE TEJ NAJWYŻSZEJ KWOTY 9365 zł ???
A może ten zus DRA wypisuje się co miesiąc ?? Czy któraś z Was ma na komputerze swoją deklarację DRA i mogłaby sprawdzić ?? Nic nie rozumiem ( A chciałabym rozumieć (
Ile dokładnie odprowadzacie do ZUSu ? Napiszcie ! Ile na emerytalno-rentowe i f.pracy
Bez sensu, że zgłosiła mnie od połowy miesiąca ( Wszystkie jesteście od 1 dnia pełnego miesiąca ?
Leżę z krwiakiem w mojej biednej ciąży bliźniaczej i czekam te cholerne 90 dni, żeby pójść na zwolnienie. -
Ja też miałam od połowy miesiąca proporcjonalnie ale potem dostałam pismo od ZUS że za ten okres za który zapłaciłam za połowe miesiąca wykreślili mnie z chorobowego bo przy najwyższej podstawie trzeba płacić za cały miesiąc nawet jeśli jesteś zgłoszona do chorobowego od połowy miesiąca.Lepiej idź do ZUS i złóż korektę deklaracji i dopłać resztę bo później się okaże że pójdziesz na zwolnienie po równo 90 dniach ale przez ileś nie byłaś zgłoszona do chorobowego.