X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Arielka, ale bezsens. Na razie nigdzie nie mogę iść bo mam leżeć aż krwiak się wchłonie. Obmyśliłam, że żeby się nie stresować to pójdę na zwolnienie od lipca czyli po 90 dniach +14. Czyli zapłacę oprócz tej polowy jeszcze 3 całe miechy. Trudno, Zus dostanie ode mnie ten 1500 więcej. Niech się najedzą. Ale ja też się wycfanię, bo jako osoba umiarkowanie niepełnosprawna jak wypełnię odpowiednie papierki to będę dostawać 60% zwrotu za ubezp społ i rentowe. A co, jak już choruję to czemu nie korzystać. Poza tym, moja dwójeczka w brzuszku to będzie podwójny wydatek.

Mam jeszcze pytanko- różne tu mamy działalności, ja mam jednoosobową i nie jestem vatowcem. Pracuję dla szkoły, przedszkola i szkoły językowej. Wystawiam 3 fakturki miesięcznie, niestety nie na kwotę 3,5 jak wychodzi Zus. Mogę wystawić więcej rachunków bo mam jeszcze uczniów po sąsiedzku którym papierka nie daje ale mogę zacząć. Podniosę sobie tym niestety trochę podatek bo kosztów nagle nie wymyślę, ale chyba warto. Ile z Was robiło tak, żeby zarobki chociaż starczaly na opłacenie wysokiego ZUSu ? A ile się tym w ogóle nie przejęło i też Wam przyznano ?
    Jak miałabym kontrolę, to dużo do pokazania nie mam. To lepiej czy gorzej ? Firma założona pół roku temu z dofinansowania dla niepełnosprawnych, umowa z UP na prowadzenie conajmniej 2 lata, inaczej zwrot dofinansowania, także fikcyjna na pewno nie jest...

• kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    Ustawa ??

Gdzie to można sprawdzić...
    na stronie sejmowe

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:
    Kurcze Arielka, ale bezsens. Na razie nigdzie nie mogę iść bo mam leżeć aż krwiak się wchłonie. Obmyśliłam, że żeby się nie stresować to pójdę na zwolnienie od lipca czyli po 90 dniach +14. Czyli zapłacę oprócz tej polowy jeszcze 3 całe miechy. Trudno, Zus dostanie ode mnie ten 1500 więcej. Niech się najedzą. Ale ja też się wycfanię, bo jako osoba umiarkowanie niepełnosprawna jak wypełnię odpowiednie papierki to będę dostawać 60% zwrotu za ubezp społ i rentowe. A co, jak już choruję to czemu nie korzystać. Poza tym, moja dwójeczka w brzuszku to będzie podwójny wydatek.

Mam jeszcze pytanko- różne tu mamy działalności, ja mam jednoosobową i nie jestem vatowcem. Pracuję dla szkoły, przedszkola i szkoły językowej. Wystawiam 3 fakturki miesięcznie, niestety nie na kwotę 3,5 jak wychodzi Zus. Mogę wystawić więcej rachunków bo mam jeszcze uczniów po sąsiedzku którym papierka nie daje ale mogę zacząć. Podniosę sobie tym niestety trochę podatek bo kosztów nagle nie wymyślę, ale chyba warto. Ile z Was robiło tak, żeby zarobki chociaż starczaly na opłacenie wysokiego ZUSu ? A ile się tym w ogóle nie przejęło i też Wam przyznano ?
    Jak miałabym kontrolę, to dużo do pokazania nie mam. To lepiej czy gorzej ? Firma założona pół roku temu z dofinansowania dla niepełnosprawnych, umowa z UP na prowadzenie conajmniej 2 lata, inaczej zwrot dofinansowania, także fikcyjna na pewno nie jest...
    mi przyznano a dochód miałam zerowy, nie mogą się przyczepić że nie zarobiłam 3500tys.

polkosia lubi tę wiadomość

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 wrote:

Wiesz co tylko u mnie było tak, że ja najpierw złożyłam deklarację od najwyzszej podstawy a potem mi zle doradzili zebym zlozyla korekte tej deklaracji i złożyłam korektę gdzie już była opłata proporcjonalnie od połowy miesiąca i właśnie mi mąż powiedział, że tylko dzięki temu chcieli to anulować a nie wiem czy w Twoim przypadku nie wyciągną średniej z tych 104 dni i wtedy dostaniesz mniejszy zasiłek:/ dowiedz się chociaż telefonicznie zadzwoń do swojego oddziału jak nie możesz chodzić bo później może być niemiła niespodzianka.

olcia88 lubi tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, tak zrobię, chociaż jak jestem wpisana od 16 marca do chorobowego to proporcjonalnie jest połowa tej wysokiej składki.

Kasiaiic no to dobrze słyszeć, bo np wydaje mi się, że ze zlecenia w przedszkolu będę musiała zrezygnować, bo to duże obciążenie, dużo ruchu, tańczenia krzyczenia i zawsze mnie potem boli brzuch i mam plamienie. A w maju czy w czerwcu to już będzie brzuch spory u mnie. I siadanie po turecku 100 razy na podłogę bez dywanu średnio fajne jest. Także będzie jeden kontrahent mniej na fakturach.

A u innych dziewczyn ?

kasiaiic lubi tę wiadomość

• Angelaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co to znaczy ze ustawa przeszla dalej ? jakie konsekwencje ??

km5se6ydozmkg5fc.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie żadnych, bez paniki :) Ustawa została przegłosowana i wejdzie na pewno, ale nie tak szybko, jak wszyscy myślą...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a powiedzcie kiedy zus robi kontrole przy l4 ?? tzn chodzi mi o to bo ja miałam pierwsze l4 od 03.04 - do 24.04 czyli do dziś , a kontroli zadnej nie miałam , ani pisma , dziś ide do lekarza o nastepne zwolnienie , czy oni nie muszą skontrolować do końca pierwszego chorobowego ? bo własnie nie wiem

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie muszą kontrolować ale mogą :) Ja mam l4 od 1.04 i kontroli czy siedze w domu też nie miałam :D

Wredotka lubi tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na ile lekarz wystawia L4? Na miesiąc chyba nie da od razu?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a nie znaczy ze jesli nie przyjdą na kontrole albo pisma nie otrzymam jakiegos z susu do końca poierwszego l4 to zus ma 30 dni na wypłate ? czy tez moga przedłużać?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela 30dni od daty wplacenia skladek za miesiąc w ktorym poszlas na l4. Jezeli jesteś na l4 od kwietnia i zapłacisz składkę powiedzmy 1maja, to od tej daty 30dni.

km5st5odymuuq2ts.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo słysząlam tez ze zus ma 30 dni od zanisiesienia do zusu l4 , to nie wiem która wersja jest prawdziwa

km5se6ydozmkg5fc.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    A na ile lekarz wystawia L4? Na miesiąc chyba nie da od razu?
    Lekarz może wystawić L4 na max 30 dni.

Mój wystawia na 2 lub 3 tyg - w zależności jak mi wypadają wizyty :)

polkosia lubi tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi też w zusie powiedzieli że decyzja jest w ciągu 30 dni od daty przyniesienia L4

1usawn15ju6q9qwm.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie jest tak, że może wystawić L4 aż do porodu ? Jeśli ktoś ma chorobe przewlekłą i ciążę wysokiego ryzyka to też co miesiąc musi po zwolnienie latać ?

• Miru Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj dzwoniłam do zus i tak jak dziewczyny piszą. 30 dni od opłacenia ostatniej składki. Czyli jeśli za kwiecień macie jeszcze nie opłacony to jeden dzień po wpłacie na ich konto liczą 30 dni.

L4 nie może być wystawione na cala ciążę. Musi być przedłużanie z miesiąca na miesiąc.
    Dla zusu to ze jest ciaza to i tak sprawdzają - ja po poronieniach z kolejną zagrożona ci aż a musiałam dojechać na komisję i nie było to dla nich oczywiste. Ogólnie nie rozumie kontroli w ciąży. Bo przecież nie można udawać ciąży żeby chorobowe wyłudzić...to powinno ogólnie być inaczej załatwione bo ciaza to nie choroba a tak nas traktują i jak Cię nie ma w domu to od razu problem ze nie zastali.
    pani w zusie mi wyjaśniła ze jeżeli jest chodzone to nie mająprawa mi zzabrać prawa do zasiłku. J d y no co mogą mi zrobić to zarządzać potwierdzenia od lekarza ze np wyjście na zakupy czy do apteki nie spowodowało większych komplikacji i nie zaszkodziło mojemu stanu zdrowia. Powiedziała ze maja swoje chwyty a ludzie się nie czepiają i w ten sposób tracą zasiłki. Tak więc nie ma co się nimi aż tak przejmować tylko być cwaniakiem tak jak oni.

olcia88, polkosia lubią tę wiadomość

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktos juz tu pytal o to ale odpowiedzi nie bylo.
    Jak to jest z zajsciem w kolejna ciaze na wysokim zasilku macierzynskim?

atdcqtkf2affvuei.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jenny88 wrote:
    Lekarz może wystawić L4 na max 30 dni.

Chyba nie do konca tak jest bo ja mialam jakos wizyte u mojego gina 10 stycznia i dostalam zwolnienie do konca lutego bo stwierdzil ze nie bedzie sie bawil w papierologie. I normalnie mialam zaplacone i nie bylo problemu. W miedzy czasie urodzilam to z pierwszego macierYnskiego mi wyrownali ta nadplate z L4

Sloneczna ja jiz pisalam ze moja kumpela zaszla na koniec macierzynskiego wysokiego i jest na zwolnieniu i dostaje ta duza kase i przysługuje jej wysoki macierzynski. Ale trzeba zajsc bedac na macierzynskim. A jesli sie nie uda to trzeba zaczac znowu doprowadzac wysokie skladki i sie starac ale mamy ciaglosc wiec jak sie po miesiacu uda to jest zajeviscie :-)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze czyli dobrze by bylo zajsc w listopadzie gdzies zeby od polowy lutego isc na zwolnienie.. Chyba bede sie starac. No chyba ze okresu nie dostane))

Gosiak lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ