Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dada wrote:Słoneczna czyli i na l4 i na macierzyńskim kasa była odrazu?
Dada na zasilek chorobowy troche czekalam, pewnie z 1,5 miesiaca??? A na zasilek macierzynki? 2 miesiace od porodu dopieor sie dowiedzialam ze bedzie i od najwyzszej podstawy
-
Słoneczna...2 m-ce od porodu.....strasznie długo! Myślałam, że to już jakoś z automatu L4 przechodzi w macierzyński. Dziewczyny, a powiedzcie, jeżeli chce mieć przez cały rok równe wypłaty (80%), to muszę wcześniej im jakieś pisemko wystosować?
-
Puella wrote:Słoneczna...2 m-ce od porodu.....strasznie długo! Myślałam, że to już jakoś z automatu L4 przechodzi w macierzyński. Dziewczyny, a powiedzcie, jeżeli chce mieć przez cały rok równe wypłaty (80%), to muszę wcześniej im jakieś pisemko wystosować?
Znajoma też czekała ok 2 miesięcy.
A jeśli chodzi o zasiłek to po urodzeniu dziecka trzeba złożyć druk zus z3b (?) + poszukać wzoru na stronie lub lub napisać odręcznie prośbę o udzielenie zasiłku (zaznaczasz w nim za jaki okres i ile procent) + akt urodzenia dziecka (zrób ksero albo zrobią sobie sami już przy składaniu - nie pamiętam dokładnie).
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
słoneczna 85 wrote:Dada na zasilek chorobowy troche czekalam, pewnie z 1,5 miesiaca??? A na zasilek macierzynki? 2 miesiace od porodu dopieor sie dowiedzialam ze bedzie i od najwyzszej podstawy
Słoneczna dziękuje za odp.a kwota na l4 jest jaka?
-
AsiaSzw- tak mam rozpisane do konca roku;)
Dzis wyplacili mi pierwszy;) a w czw dostane za kwiecien!)
Dada na zasilku chorobowym /l4 masz jakos 6800 na reke
Puella nie przechodzi to z automatu. Skladasz niwe dokumenty po porodzie z aktem urodzenia dziecka( plus druk z3b i podanie o macierzynski)
Na podaniu nie pisze sie % tylko jest tam tak- ze jak zlozysz dokumenty do 14 dni od porodu to masz 80% caly rok, a jak powyzej 14 dni to masz 100 i 60 %Magic lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny!
po długim czasie wracam na wątek który sama założyłam
mam swoją działalność- w czasie ciąży miałam wypłacane chorobowe z zusu a teraz mam zasiłek do października (zaczęli wypłacać po 4 miesiącach ale to osobna historia).
Myślimy z mężem o drugim dzieciaczku.. i tu moje pytanie!!!! Czy jeśli będę w ciąży, to po zakończeniu macierzyńskiego od razu będę mogła iść na chorobowe? czy będzie mi przysługiwał zasiłek chorobowy w tej samej kwocie co poprzednio?
Pozdrawiam was serdecznie! -
Italik.a opisz jak to było u Ciebie? Kontrole były?
Jesli chodzi o chorobowe to moja księgowa mowi,ze jesli nie zawiesiło sie działalności to dalej jest to wysoka kwota.mam znajoma co poszła teraz na normalne zwolnienie nie przez ciąże i dostaje 80%od wysokiej skladki
-
Italik dobre pytanie bo i my myslimy czu tak nie zrobic. Mam jeszcze duzo czasu ale z koncem roku musze myslec jesli chce od razu druga ciaze. Czekam rowniez na odpowiedz.
Tylko nie wiem czy mozna tyle ciagiem byc.. Bo ze zwolnieniem tez chyba jest tak ze nie dluzej niz rok czy tam 10 miesiecy -
Dziękuję wam za odpowiedzi, muszę chyba popytać dokładnie księgowych.
W czasie ciązy kontroli nie miałam osobiście, tylko zus wziął moją dokumentację od ginekologa. A na chorobowym byłam dopiero od 6 miesiąca. 3 miesiące czekalam na wypłatę pierwszego chorobowego. Póżniej wypłacili mi macierzyński też z dużym opóźnieniem. Żadnych odsetek za zwłokę nie dostałam. Wszystko to tłumaczone było "sprawdzaniem dokumentacji i weryfikowaniem". Jedna wielka masakra, gdybym samotnie wychowywała dziecko to nie wiem z czego miałabym w tym czasie żyć;/ -
Dziewczynyyyy powiedzcie mi bo właśnie mi się pojawiło na PUE w zakładce zasiłki : rodzaj świadczenia: zasiłek chorobowy, numer sprawy i data decyzji wczorajsza i jak rozwinęłam to jest okres uprawnienia do świadczenia tam od 1.04 do 28.04 i procent świadczenia 100%, ale nie ma jeszcze wpisanego okresu za ktory przyznano swiadczenie i kwoty. Czy to oznacza ze mi przyznali ten zasiłek czy że wydali decyzje ale cholera wie jaką?
-
AsiaSzw, ale jak się pracuje na etacie minimum 3miesiace, to przeciez okres wyczekiwania po zgloszeniu sie do chorobowego wynosi 30dni, wiec wystarczy jedna skladka, po co placilas, aż 3?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2015, 10:42