X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Miru Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli prowadzę działalność gospodarczą jednoosobowa to skoro jestem na l4 od wczoraj musze zawiesić prowadzenie ? Jak to wygląda?

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • katalina Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 07:47

polkosia lubi tę wiadomość

• Dada Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina to od kiedy na zwolnieniu jestes?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • katalina Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 07:47

• olcia88 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sytuacja opanowana, mam od dziś karte ciąży i pierwszy wpis z 7 tyg.

Moja księgowa zgłosiła mnie 16tego marca do chorobowego jak się dowiedziałam o ciaży. Potem odezwałam się do niej na poczatku kwietnia, że mam przygotowane 3.5 tys i ile mam dokładnie zapłacić i ile na jakie fundusze i jak wypełnić ZUS DRA. Ona za mnie wypełniła i powiedziała, że za pół miesiąca i wyszło mi do zapłaty niecałe 2 tys. Martwi mnie to. Ona mówi, że to na pewno dobrze. Może kombinuje, że teraz za cały kwiecień, maj a potem za połowę czerwca ?

oby wszystko było dobrze :(

jeśli mi policzą tylko 1 miesiąc przed porodem to wyjdzie mi wysoki zasiłek i męża pensja i się nie załapiemy :( ktoś pisał na innym wątku, że pit z całego poprzedniego roku czyli 2014

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2015, 18:09

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez mowily ksiegowe Zeby miec fv na 3500 w razie czego.
    Wlasnie np w sadzie to jest przydatne

atdcqtkf2affvuei.png
  • kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje ze to wyjdzie bo troche szkoda wydac ponad 10tys i sie sadowac potem. Ja mam wysokie skladki od kwietnia zgloszone ale na marzec wypisanw mam fv na okolo 3800netto w razie co wole sie zabezpueczyc i tak zamuerzam pisac do zatwierdzenia zasilku na l4 na ktory planuje pojsc od lipca.

20d4234264.png
  • kusiczka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja też na zwolnieniu od 11lutego, mialam pismo wzywajace do udokumentowania faktu prowadzenia działalnościz dnia 20 marca- złożyłam wszystkie dokumenty, ktore chcieli + te ktore uwazalam za sluszne dodatkowo. 27 marca byla konrola prawidlowosci wykorzystywania zwolnienia (oczywiscie mam chodzące). 30 marca zostalo nadane pismo, ze nie zastali mnie w domu a listonosz doręczył mi je 7 kwietnia! nie było zadnej kartki w drzwiach, nic. w pismie pani kazala zlozyc wyjasnienia w terminie 3 dni od dnia przeprowadzenia kontroli (szkoda, ze dopiero wtedy nadala pismo na poczcie i to listem zwyklym!) no ale, zeby nie walczyc z wiatrakami, potulnie zlozylam wyjasnienia.
    dziś dostalam pismo, ze przedluzaja termin wydania decyzji do 31 maja.
    nie mam siły, to są jakies zarty.

m24, jak u Ciebie sprawa?

f2w3gov3j7kctpp8.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kusiczka a co napisałaś w wyjaśnieniach?że czemu Cie nie było w domu? Mnie też właśnie kontrolują :/ dzisiaj dostarczyłam ze 100 stron dokumentacji mojej firmy. Ciekawe co będzie dalej.

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kusiczka a oprócz faktur cos dostarczalas?
    Jak to czytam nie mam na nich słów..czy jest ktos kto nie byl kontrolowany?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej a ile czasu ma zus na wydanie jakies decyzji ?? ja jestem na l4 od 03.04
    kiedy moge sie spodziewać decyzji lub pieniedzy ? narazie zadnej kontroli nie było pisma zadnego tez nie dostałam

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela witaj w klubie to tak jak ja ,niby 30 dni od pierwszego l4 jesli nie przyślą żadnego dokumentu bo tak to kolejne 30 dni i kolejne...

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dwa miesiące od wszczęcia postępowania, a miesiąc od ostatniej należnej wpłaty

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny rozumiem, ze ZUS stara sie udowodnić, ze działalność jest fikcyjna, tak? To powiedźcie, jezeli ZUS juz raz wyplacil mi zasilek chorobowy (wówczas placilam preferencyjny zus) to czy teraz tez bedzie robił problemy,chyba nie może, bo jakby potwierdził wyplata, ze firma istnieje, prawda?
    Drugie pytanie, w razie kontroli, z jakiego okresu każą wam przedstawić faktury, ja prowadzę tylko książkę przychodów i rozchodów, mam ich zawalić fakturami z działalności z dwóch lat? To bedzie z 500papierkow ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 10:32

km5st5odymuuq2ts.png
  • kusiczka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arielka- ja byłam wtedy w domu, na 200%. u nas w klatce często domofon nie działa. i napisalam zgodnie z prawdą- że byłam w domu i ze względu na ciągłą awarię urządzenia nie moglam otworzyc i zaprosic pani kontrolującej do srodka, bo nie zadzwonil domofon. zanim napisalam zadzwonilam do zusu i powiedzialam jak to wygladalo- kazali tak napisac.

Dada- tak dostarczylam wystawione przeze mnie faktury, faktury kosztowe, książke przychodow i rozchodow, potwierdzenia przelewow do urzedu skarbowego, oswiadczenia niektorych klientow, ktorzy sie zgodzili podpisac, że korzystaja z moich uslug w ramach prowadzonej przeze mnie dzialalnosci, umowy z partnerem na rzecz ktorego jestem "podwykonawca", pit za ubiegly rok, umowe z ksiegowa i pismo na 4 strony opisujaceczym sie zajmuje, jak reklamuje swoja firme iw jaki sposob pozyskuje klientow :)

f2w3gov3j7kctpp8.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a w przypadku kontroli nie czepną się, że płacę nieterminowo do US? Bo akurat w tym roku miałam obsuwę ze dwa razy :/

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dada Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia no mam nadzieje,ze nie bo ja sie z US rozliczam raz w roku ....wiec moze byc ciekawie...ale z drugiej str co Ma ZUS do US ???

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 15:43

polkosia lubi tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada, ja w pierwszym roku działaności rozliczałam się kwartalnie i dostałam wezwanie, a potem zjebę, że tak nie można :/ I mam płacić co miesiąc... A często zapomnę przelew zrobić albo kasy na koncie brak i mam obsuwy.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czytam te Wasze pytania z kontroli i jestem przerażona działaniem Zusu.. co ich obchodzi Urząd Skarbowy?? To jakaś chora instytucja - rozumiem, że mają prawo do kontroli ale jeżeli ktoś prowadzi działalność kilka lat to jakim cudem może to być fikcyjna firma.. ja ich chyba zaskoczę i złożę wszystkie dokumenty firmy razem ze zwolnieniem lekarskim :) ale by się zdziwili..

Ja idę na L4 od 04 maja i pewnie bez kontroli się nie obejdzie..
    Ostatnia wizyta w zusie już mnie mocno poirytowała bo pytałam o tą ostatnią składkę za maj kiedy będę już na zwolnieniu - Panie w dziale zasiłków twierdziły że na 100 % mam zapłacić wysoką składkę i jak będzie decyzja to napisać o zwrot i że zus NA PEWNO zwróci. Kiedy im powiedziałam że niestety tak nie jest i prawo do zwrotu jest tylko od tej podstawowej wysokości to kompletnie mi nie uwierzyły i odesłały do działu składek. Tam oczywiście potwierdziła się moja wersja ale to oznacza że chyba sami pracownicy nie znają przepisów i strach o cokolwiek pytać..

1usawn15ju6q9qwm.png
‹‹ 37 38 39 40 41 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ