Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny pomozcie!
Do kiedy trzeba zadeklarowac wysokosc skladki, od 1 kwietnia zrezygnowalam ze skaldek preferencyjnych na normalne i ksiagowy mow ze pozniej sie deklaruje wysokosc i od tego jest uzalenione pozniej macierzynskie. do kiedy tzreba to zrobic, bo cos moj ksiegowy chyba malo sie orientuje. chce placic 3 wysokie skladki za kwiecien, maj i czerwiec i od lipca l4. -
Czy duzo z Was deklarowalo najwyzsze skladki no tak sie zastanawiam czy to nie jest od razu na wlasne zyczenie zapraszanie zusu na kontrole czy nie lepiej troche nizsze zadeklarowac. prowadze ffrime uslugowa wystawiam fv na uslugi na okolo 4 netto czy to nie za malo na najwysze skladki, ksiegowy mi powiedzial ze skladka okolo 3100 wynosi czy tak jest?
-
Kejt, wysokość składek musisz zgłosić najpóźniej do 10 maja (do terminu płatności). Zawsze lepiej płacić trochę wcześniej, żeby się nie czepiali. Ja zgłosiłam się do chorobowego 3.03, a wysokość składek zgłosiłam dopiero 8.04 i 9.04 zrobiłam przelew. U mnie w ZUS Pani twierdziła, że wysokość składek najlepiej zgłosić w kolejnym miesiącu po zgłoszeniu się do chorobowego, ale dlaczego - nie wiem...
Najwyższe składki to około 3700 zł.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 13:28
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
dziewczyny a która wie kiedy pojawiaja sie informacje na pue zus ?
bo u mnie dziwne to jest bo ddo dnia dzisiejszego nie ma wpisu o zmianie podstawy skadek na te najwzyższe , a zgłoszenie było 1.04 , a zgłoszenie pracownicy która zatrudniłam od 10.04 to juz wczoraj pojawiła się ta informacja na pue zus , jakies to dziwne i nie rozumiem -
kejt84 wrote:Dziewczyny pomozcie!
Do kiedy trzeba zadeklarowac wysokosc skladki, od 1 kwietnia zrezygnowalam ze skaldek preferencyjnych na normalne i ksiagowy mow ze pozniej sie deklaruje wysokosc i od tego jest uzalenione pozniej macierzynskie. do kiedy tzreba to zrobic, bo cos moj ksiegowy chyba malo sie orientuje. chce placic 3 wysokie skladki za kwiecien, maj i czerwiec i od lipca l4.
Klara 28.12.2014
Matylda 02.02.2017 -
kejt84 wrote:Czy duzo z Was deklarowalo najwyzsze skladki no tak sie zastanawiam czy to nie jest od razu na wlasne zyczenie zapraszanie zusu na kontrole czy nie lepiej troche nizsze zadeklarowac. prowadze ffrime uslugowa wystawiam fv na uslugi na okolo 4 netto czy to nie za malo na najwysze skladki, ksiegowy mi powiedzial ze skladka okolo 3100 wynosi czy tak jest?
Klara 28.12.2014
Matylda 02.02.2017 -
Dziewczyny, ja mam pytanie z innej beczki : co z becikowym ? Dziś usłyszałam, że nie należy się becikowe jak się dostaje kartę ciąży po 10 tyg. Ja mam 10 tyg, jutro wizytę i tego nie rozumiem. Chodzę do ginki co 2 tyg ze wzg na ciążę bliźniaczą. Miałam już z 5 wizyt. A 2 tys piechotą nie chodzi.
Tu rodzi się drugie pytanie: zaczełam płacić wysokie składki od 16 marca, jeśli przyznadzą mi najwyższy zasiłek chorobowy i najwyższy macierzyński to zarobki będą wysokie, jakiś PIT trzeba pokazać czy coś ? Bo teorytycznie, to chorobowy z 3-4 miechy dostanę, więc patrząc na cały rok to nic nie przekroczymy aby dostać becikowe.
No i na koniec najmilsze pytanie: Ile wynosi na rękę najwyższy zasiłek i macierzyński? Bo słyszę 5, 5,5 tys. I ile dokładnie trwa ? Bo są 2 nazwy - macierzyński i rodzicielski, oba są płatne ? Wyskakuje mi że przy bliźniakach 31+8 +26 łącznie 65 tygodni, czy tyle będę otrzymywać wysoki macierzyński ?
Pozdarwiam przedsiębiorcze mamusie ! -
Dzwonilam jeszcze do prawnika z polecenia ktory wlasnie prowadzi sprawę w sadzie dziewczyny która zalozyla firme ale krotko przed porodem i malo wystawila fv i sad (bo zus jej odmowil wypaty i sprawa trafiła do sadu) jej zakwestionowal ze nie miala dochodow aby placic wysoka skladke (tez podniosla do najwyzszej) i pierwsza sprawe przegrala . Beda się odwolywac ale jednak patrza tez na dochody. Ten prawnik mowi żeby miec minimum dochody na wysokosc skladki zeby w najgorszym wypadku w sadzie wygrac.
-
Olcia - lekarz mi powiedział, że liczy się kiedy były wizyty a nie kiedy została karta założona, więc myślę że nic się nie bój .
W sumie dziwię się, że ci nie założył. Ja dostałam już w 4/5 tygodniu na pierwszej wizycie, gdzie był pęcherzyk. Ale to lekarz, który mnie prowadzi od jakiegoś czasu.olcia88 lubi tę wiadomość
-
To jakiś niesprawiedliwy ten sąd. Tak, jak dziewczyny pisały. Jak nie masz obrotów, to składkę i tak musisz zapłacić, nie powinno ich to nic obchodzić. Zawsze można się tłumaczyć, że chce się mieć wysoką emeryturę i nikomu nic do tego skąd masz pieniądze. Równie dobrze mąż może mi płacić.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
katalina wrote:Kejt, a masz przerwę w chorobowym? Jeśli nie to to pierwsza rzecz jaką musisz zrobić, ale do 7dnia miesiąca, czyli w kwietniu już przegapiłaś.. potem po 30 dniach od wyrejestrowania rejestrujesz się od nowa i deklarujesz kwoty składek. Kwota zadeklarowana nijak ma się do zarobków. Jeżeli danego miesiąca miałabyś tylko 500zł obrotu a innego 5tys to co to kogo obchodzi ile Ty płacisz składek? Ustawowo i tak musiałabyś płacić ponad 1tys i wtedy nikt Cię nie pyta czy masz na to, zatem to samo odnosi się do wyższych.. W firmach tak jest, że czasem długo nie ma płynności i nagle coś zaskoczy.. więc spoko Potem musisz 90dni opłacać składki. I co ważne trzymać się terminów. ZUS patrzy teraz młodym matkom z DG na ręce i będzie się czepiał każdego detalu, więc dobry księgowy to podstawa.. 3157 to ledwie składka FUS, do tego jeszcze składka zdrowotna 279 i na FP jakieś 250zł... Powodzenia
-
olcia88 wrote:Dziewczyny, ja mam pytanie z innej beczki : co z becikowym ? Dziś usłyszałam, że nie należy się becikowe jak się dostaje kartę ciąży po 10 tyg. Ja mam 10 tyg, jutro wizytę i tego nie rozumiem. Chodzę do ginki co 2 tyg ze wzg na ciążę bliźniaczą. Miałam już z 5 wizyt. A 2 tys piechotą nie chodzi.
Tu rodzi się drugie pytanie: zaczełam płacić wysokie składki od 16 marca, jeśli przyznadzą mi najwyższy zasiłek chorobowy i najwyższy macierzyński to zarobki będą wysokie, jakiś PIT trzeba pokazać czy coś ? Bo teorytycznie, to chorobowy z 3-4 miechy dostanę, więc patrząc na cały rok to nic nie przekroczymy aby dostać becikowe.
No i na koniec najmilsze pytanie: Ile wynosi na rękę najwyższy zasiłek i macierzyński? Bo słyszę 5, 5,5 tys. I ile dokładnie trwa ? Bo są 2 nazwy - macierzyński i rodzicielski, oba są płatne ? Wyskakuje mi że przy bliźniakach 31+8 +26 łącznie 65 tygodni, czy tyle będę otrzymywać wysoki macierzyński ?
Pozdarwiam przedsiębiorcze mamusie !
To nie kartę ciąży przedstawiasz do becikowego tylko zaświadczenie od lekarz, a wątpię żeby ci nie chciał wystawić skoro do niego chodzisz od początku, często przy zmianie lekarza np w połowie ciąży i tak ten drugi wystawia a nie lecisz do tego pierwszego bo u niego zaczynałaś
ja musiałam przedstawić dochód z miesiąca przed porodem, że był zerowy, dostałam 2 tys becikowego i zasiłek rodzinny
czemu tak głupio płacisz od 16 marca wysokie? masz za dużo kasy?
i najmilsza odpowiedz: ze zwrotem nadpłaty mój macierzyński to 80 tys
olcia88 lubi tę wiadomość
Klara 28.12.2014
Matylda 02.02.2017 -
kejt84 wrote:Dzwonilam jeszcze do prawnika z polecenia ktory wlasnie prowadzi sprawę w sadzie dziewczyny która zalozyla firme ale krotko przed porodem i malo wystawila fv i sad (bo zus jej odmowil wypaty i sprawa trafiła do sadu) jej zakwestionowal ze nie miala dochodow aby placic wysoka skladke (tez podniosla do najwyzszej) i pierwsza sprawe przegrala . Beda się odwolywac ale jednak patrza tez na dochody. Ten prawnik mowi żeby miec minimum dochody na wysokosc skladki zeby w najgorszym wypadku w sadzie wygrac.
polkosia lubi tę wiadomość
Klara 28.12.2014
Matylda 02.02.2017 -
Olcia 88, ja na pierwszej wizycie byłam w 6 tygodniu, a kartę mi założyli dopiero na drugiej jak byłam gdzieś w 12 tygodniu. W rubryce "data pierwszej wizyty" wstawili datę z 6 tygodnia. Po urodzeniu dziecka lekarz wystawił mi specjalne zaświadczenie do becikowego też z datą z 6 tygodnia. Także bez obaw, na pewno się załapiesz na becikowe.