Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
AgaSad....ale za maj możesz zapłacić tak jak ja już od najniższej podatawy, bo on nie będzie brany pod uwagę do wyliczenia. Jeżeli zapłacisz najwyższe kwoty, nie zwróca Ci ich, bo ZUS sprytnie się zabezpieczył i mają paragraf, który mówi, że zwracają tylko od najniższej podstawy. Także jeżeli zapłacisz za maj nakwyzsza składkę, stracisz te pieniądze. Szkoda kasy.
"Niestety nie da się proporcjonalnie pomniejszyć podstawy wyższej niż minimalna.
Podstawa prawna:
Ustawa z dnia 13.10.1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych
art. 18
9. Za miesiąc, w którym nastąpiło odpowiednio objęcie ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi lub ich ustanie i jeżeli trwały one tylko przez część miesiąca, kwotę najniższej podstawy wymiaru składek zmniejsza się proporcjonalnie, dzieląc ją przez liczbę dni kalendarzowych tego miesiąca i mnożąc przez liczbę dni podlegania ubezpieczeniu.
10. Zasady zmniejszania najniższej podstawy wymiaru składek, o których mowa w ust. 9, stosuje się odpowiednio w przypadku niezdolności do pracy trwającej przez część miesiąca, jeżeli z tego tytułu ubezpieczony spełnia warunki do przyznania zasiłku.
"Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 18:50
-
Puella dzięki:) też gdzieś mi się to obiło o uszy ale moja księgowa twierdziła że na pewno zwrócą również dużą składkę - ale ponieważ mam do niej ograniczone zaufanie to chciałam podjechać jeszcze do zusu żeby to potwierdzić..
Zazdroszczę Ci że już jesteś po tej batalii z zusem:) Prowadzę firmę prawie 5 lat i nawet nigdy nie brałam L4 - pewnie jak większość z Was - a jak raz w życiu coś od nich chcę to pewnie będą kombinować..polkosia lubi tę wiadomość
-
Arielka wrote:Jak tak czytam o tych składkach to cieszę się, że poszłam na l4 od 1 kwietnia teraz czekam na kontrole ciekawe kiedy przyjdą Jak na razie wprowadzili mi do PUE zwolnienie lekarskie ale o zasiłku ani słychu ani widu.
Czyli jeśli do 10.05 jest czas na opłacenie składek, w Twoim przypadku tylko składki zdrowotnej to im prędzej ją opłacisz tym prędzej będziesz mieć pieniądze. Gdybyś opłaciła w ostatnim dniu czyli 10.05 to ZUS ma czas do 10.06Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2015, 19:49
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
Arielka wrote:ostatnia skladke zaplacilam za marzec 3 kwietnia i to chyba w takim razie od tej daty się liczy a nie od kolejnej bo te kolejne już się nie wliczają w zasiłek. Czy nie?
U mnie było tak, że na L4 przeszłam od 6.11 czy 7.11, więc musiałam zapłacić za 5 czy 6 dni listopada społeczne + składkę zdrowotną i pierwszy przelew pojawił się dopiero w styczniu... W sumie to w jednym dniu dostałam 2 przelewy (za L4 od listopada + za kolejne); a następne przelewy pojawiają się już normalnie czyli ok tydzień po zakończeniu L4.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2015, 01:13
--
A kto mi powie jak to wygląda. .. pierwsza wysoka składkę opłaciłam
styczeń ale tylko od 12.01-31.01
Później luty i marzec. Natomiast 90 dni upływa 10.04 na L4 idę od 13.04. Czyli decyzję powinni wystawić do 10.05? Dobrze to rozumie? -
Miru wrote:A kto mi powie jak to wygląda. .. pierwsza wysoka składkę opłaciłam
styczeń ale tylko od 12.01-31.01
Później luty i marzec. Natomiast 90 dni upływa 10.04 na L4 idę od 13.04. Czyli decyzję powinni wystawić do 10.05? Dobrze to rozumie?Miru wrote:Agatka a powiedz mi czy jeśli jeszcze w kwietniu opłaca ta składkę to dostane jeszcze w maju pieniądze?
--
aagatkaa1984 wrote:Miru, ale nie możesz oplacic składki za kwiecień w kwietniu . Jezeli zapłacisz 1 maja, to pieniadze, jezeli nie będzie kontroli powinny byc do 31maja
Czas na opłacenie składki za kwiecień jest od 11.04 do 10.05, zaznacza w przelewie numer deklaracji i za jakim miesiąc opłaca i tyle
--
aagatkaa1984 wrote:Jenny naprawde? Nawet nie wiedziałam. Sorki za wprowadzenie w błąd w takim razie
--
ja kiedyś zapłaciłam dwa razy w miesiącu, ale wpisałam standardowo za jaki miesiąc czyli jak do 10 października zapłąciłam za wrzesień to wpisałam "20130901" a potem pod koniec października jak płaciłam za październik to wpisałam "20131001". Potem księgowa mnie opieprzyła, że mieszam tak płacąc więc przestałam płacić za szybko ja teraz czekam na decyzje ws wnosku o l4 z zusu a powiedzcie jak to wyglada, po l4 i urodzeniu dziecka automatycznie przechodze na macierzyński, przedstawiając tylko akt urodzenia czy akt urodzenia i jakiś wniosek też? I dokópki nie ma decyzji to opłacać całą składke czy tylko zdrowotne?
Przepraszam jeśli powtórzyłam pytanieLilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018