Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny
Czy któraś z Was opłaca wysokie składki za luty, marzec i kwiecień i idzie na L4?
Od którego dnia maja idziecie na L4? 90 dni przypada na 1 maja więc chyba można dopiero od 02 maja i tak się zastanawiam co ze składką za ten 1 dzień, czy to jest liczone proporcjonalnie czy jak.
Z góry dzięki za odp -
Ja właśnie idę od 2 czerwca i dzwoniłam do ZUS, to mi Pani powiedziała, że muszę zapłacić całą składkę, a oni zwrócą z różnicą 1 dnia, ale czytałam znów gdzieś, że trzeba tylko ten jeden dzień zapłacić, więc nie wiem...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Mi też w Zusie mówili, żeby zapłacić całą składkę; ale jest też możliwość zapłaty za kilka dni tylko na własną odpowiedzialność. Zapłaciłam za te kilka dni (chyba 5 czy 6) przed L4 i wszystko było ok - przyznali zasiłek. Po co płacić całość skoro potem fizycznego zwrotu nadpłaty nie będzie...
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
jenny88 wrote:Mi też w Zusie mówili, żeby zapłacić całą składkę; ale jest też możliwość zapłaty za kilka dni tylko na własną odpowiedzialność. Zapłaciłam za te kilka dni (chyba 5 czy 6) przed L4 i wszystko było ok - przyznali zasiłek. Po co płacić całość skoro potem fizycznego zwrotu nadpłaty nie będzie...
Jenny jak przed L4 ?ja teraz zapłacilam duza składkę i na początku maja chce za te 3 dni zapłacić bo od 3.04 jestem na zwolnieniu. Dobrze mysle?
-
polkosia wrote:Jenny, co masz na myśli z tym brakiem fizycznego zwrotu?
Dlatego ja zaryzykowałam i zapłaciłam tylko za tyle dni ile wypadało przed L4 czyli 5 czy 6. Bo na L4 szłam od 6 czy 7.
Dada wrote:Jenny jak przed L4 ?ja teraz zapłacilam duza składkę i na początku maja chce za te 3 dni zapłacić bo od 3.04 jestem na zwolnieniu. Dobrze mysle?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2015, 14:43
polkosia lubi tę wiadomość
--
Rozumiem, dzięki A powie mi ktoś jak to wygląda jak 3.03 zgłosiłam się do chorobowego? Czy 3.03 już się wlicza do tych 90 dni czy nie? A co do zdrowotnego, to trzeba go w takim razie płacić co miesiąc, nawet na L4 i macierzyńskim?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:Rozumiem, dzięki A powie mi ktoś jak to wygląda jak 3.03 zgłosiłam się do chorobowego? Czy 3.03 już się wlicza do tych 90 dni czy nie? A co do zdrowotnego, to trzeba go w takim razie płacić co miesiąc, nawet na L4 i macierzyńskim?
Trzeba też złożyć deklarację (zus dra ?) gdzie wpisujemy składkę na zdrowotną, a społeczne wszystko na 0. I potem ona powinna się klonować na pue. A jak już przejdziemy na macierzyński to (o ile nic się nie zmieniło) trzeba wyrejestrować się ze wszystkich składek i zarejestrować tylko do zdrowotnego.
polkosia wrote:A powie mi ktoś jak to wygląda jak 3.03 zgłosiłam się do chorobowego? Czy 3.03 już się wlicza do tych 90 dni czy nie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2015, 16:43
polkosia lubi tę wiadomość
--
polkosia wrote:Jenny, co masz na myśli z tym brakiem fizycznego zwrotu?
Puella, a to można tak najniższe stawki zapłacić?
Zwrot będzie, nadpłacona kwota będzie na poczet przyszłych składek, więc to nie jest tak, że jak zapłacę za cały miesiąc, to tracę pieniądze.
Polkosia.... zasiłek jest wyliczany z miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym przeszłaś na L4. Ja przeszłam 3.01, także zasiłek wyliczyli mi z października, listopada i grudnia (bo wcześniej miałam zawieszony chorobowy). Także za styczeń zapłaciłam już najniższą podstawę, bo ten miesiąc nie jest brany pod uwagę do wyliczenia zasiłku. Dostałam ten najwyższy zasiłek, więc wszystko było poprawnie załatwione.polkosia lubi tę wiadomość
-
Ja chcę przejść od 04 maja a płaciłam za luty, marzec i zapłacę za kwiecień. Moja księgowa mówi że za maj najlepiej też zapłacić i to od najwyższej podstawy - niby potem można to albo przeksięgować na poczet kolejnych stawek albo poprosić o zwrot - ponoć coraz częściej zus zwraca składki na konto tylko trzeba do nich pisać.. jak sobie pomyślę że trzeba wydać kolejne ponad 3500 tys to mi słabo tymbardziej że zus nie spieszy się z wydawaniem decyzji.. nie możesz pracować, składkę zapłać a kiedy dostaniesz zasiłek to nie wiadomo.. chory system..