Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
aagatkaa1984 wrote:Czy oni powariowali? Wszystkie mialyscie te kontrolę, bo to jest zwyczajnie chore, to co nie mogę iść nawet po córkę do przedszkola?
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
Witam wlasnie dowiedzialam sie ze jestem w 5 tyg ciązy,
Prowadze wlasna dzialanosc gospodarcza od prawie dwoch lat - do maja mam preferencyjne skladki, prosze o porade czy juz zwiekszac skladki i co i jak trzeba zrobic zeby miec jak najwieksze swaidczenia na l4 i macierzynskim.
moj ksiegowy twierdzi ze prawo sie juz zmienilo i nie dostane wysokochs wiadczen a czytam ze to chyba on jest w bledzie.
Albo jakies namiary na osobe ktora mi doradzi podpowie.
Z gory dziekuje -
Poczytalam troche to forum i zrobilam tak dzis od 1.04 zlozylam wniosek w zusie na zmiane skladek z preferencyjnych na te wyzsze oraz dopisalam placenie skladek chorobowych. I przez 3 miesiace bede oplacac najwyzsze skladki a potem zobaczymy, pewnie l4. Tylko jesli pojde na l4 powinnam kogos zatrudnic czy poprostu nie moge wystawiac zadnych fv ani nic. Ksiegowy cos wspominal ze zmiany moga wejsc od 1 lipca wiecie cos o tym?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 23:36
-
Słoneczna a jak u Ciebie wszystko płaca w terminie?
Kejt nic nie wiadomo od kilku lat wyznaczają daty ,ze ustawa wejdzie ale jak wiać nie wchodzi.
Ja mam termin na 28.06 i tez mam nadzieje,ze się załapie....
Od dziś na L4 także trzymać kciuki proszę
-
U mnie zasilek placili a zasilek macierzynski? Ani widu ani slychu. Dzwonilam do zusu to pani powoedzial ze maja czas 30 dni od daty zaplacenia ostatniej sklAdki czyli 10 marca ( po porodzie)
I ze zadna korespondencja do mnie nie zostala wyslana tylko sprawa czeka do zaakceptowania chyba.
Mysle ze moze szykuja kontrole? Skoro to tak trwa. Tylko jak mialam wyplacany duzy zasilek chorobowy to czemu wyedy nie sprawdzali? Pozostaje mi czekac..