Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Hallo, hallo dziewczyny, jak to jak nie bedzie decyzji, a jestem na l4,to co mam nadal płacić wysokie składki? Z czego przepraszam bardzo, jak nie pracuje i nie mam wypłaconego zasilku?
Aga Sad ja idę 7 maja i prawnik zajmujący sie moja sprawa radzi zapłacić wysoka składkę za maj, mimo, ze będę stratna, ale ze tak bezpiecznieWiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:28
-
ja jestem na zwolnieniu i płacę tylko składkę zdrowotną, bo skoro nie wykonuje działalności i nie pracuję to nie mam obowiązku odprowadzenia składek na ubezpieczenie społeczne i fundusz pracy.
mnie w ogole nie pytali o rozliczanie sie z us. ale dalam od siebie, niech mają dowody.
Arielka- ja też mam zamiar pociągnąć działalność jeżeli tylko nadal bede miala z tego takie dochody jak miałam wcześniej.
zastanawiam się czy od poniedzialku nie bede regularnie dzwonic do Pani prowadzacej sprawe z pytaniem czy juz cos wiadomo, moze to przyspieszy wtedy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:35
-
aagatkaa1984 mi księgowa też tak powiedziała ale z kolei w zusie Pani od składek powiedziała że ten miesiąc w którym przechodzi się na zwolnienie i tak do niczego się nie liczy (oprócz emerytury:) ) i można tą składkę obniżyć..
sama nie wiem co robić bo naprawdę nie uśmiecha mi się wydawać tyle kasy no ale z drugiej strony nie chcę stracić szansy na wysoki zasiłek jakby czegoś się przyczepili.. -
Kasia, ale Ty pewnie nie korzystałaś ze zwolnienia tylko od razu z macierzyńskiego?
Jeśli pójdę 1.06 na zwolnienie i tego samego dnia to zgłoszę (bo tak trzeba, tak?), to jak dalej wygląda procedura? Jakąś decyzję wydają tak? I ile mają czasu na wypłacenie mi zasiłku?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 13:50
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Arielka wrote:Na zgłoszenie l4 do ZUS masz 7 dni od daty wystawienia zwolnienia. Dalej sobie sprawdzasz na PUE i czekasz. Jeśli nie będą Cię sprawdzać to mają 30 dni chyba od 1.06 czyli od dnia od którego poszłaś na zwolnienie lub też 30 dni od zapłacenia składki za miesiąc poprzedni- bo takie wersje też słyszałam, czyli jeżeli zapłacisz składkę za maj do 10 czerwca to od tej daty 30 dni. Jeśli zaczną Cię spawdzać i dostaniesz pismo o wszczęciu postępowania to mają dwa miesiące ale nie wiem w sumie czy od momentu jak dasz im na to pismo odpowiedź- a na to masz 7 dni czy od momentu jak oni wyślą to pismo. Trzeba by było znaleźć dokładnie te prawa bo każdy nawet kobiety w zusie mówia co innego
Klara 28.12.2014
Matylda 02.02.2017