Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
W środę nie będzie głosowania w tej sprawie. Jest wpisana na posiedzenie w czerwcu dopiero. Przy najgorszym założeniu, że prezydent zdąży jeszcze podpisać do końca czerwca, to ustawa uchwali się 1 października, więc dziewczyny z terminami na październik i wczesny listopad mogą czuć się bezpieczne (jak się do 1.10 nie urodzi, to trzeba po prostu zgłosić się wczesniej do macierzyńskiego - tak, jak ktoś wyżej pisał, można to zrobić na 6 tyg. przed PTP). Przegrana/wygrana żadnego z kandydatów nic dla nas nie zmienia, bo jak Komorowski przega, to będzie prezydentem do sierpnia, więc też nie jest tak, że Duda mógłby od razu podpisać. Generalnie najprędzej będzie tak, że ustawa zostanie klepnięta przez prezydenta dopiero w lipcu tak, jak pierwotnie pisano o tym w sieci. Najlepsza opcja zakłada, że w czerwcu senat wprowadzi poprawki i ustawa wejdzie w życie dopiero w 2016
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2015, 22:45
AgaSad, Arielka, Mala_Czarna_89, kasiaiic, olcia88 lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia, dziękuję za informacje!
Uspokajasz nas tu!
Ja w sumie dalej nie wiem co robić. Od 1 kwietnia mam firmę, na razie za kwiecień płaciłam preferencyjny zus (w ogóle bez chorobowego) ale chyba od maja już polecę z normalnym, bo wszyscy mnie straszą, żeby mieć chociaż te 3 miesiące normalnego. Tego wysokiego płacić nie będę, bo nawet nie mam z czego.
Zw na moją pracę juz dawno powinnam być na l4, teraz mam nadzieję pociągnąć chociaż do końca lipca bo nie dam rady dłużej. L4 nie biorę, bo nic by mi to nie dało i pewnie jeszcze bardziej popsuło w papierach z punktu widzenia ZUSu.
Termin mam na 17 listopada, ostatnio zmienił się na 14tego i planuję po prostu złożyć podanie o wcześniejszy macierzyński.
Nowa ustawa rozumiem zmienia to, że nie będą brane te przerwy przed podwyższeniem zusu tylko liczą wszystko z ostatnich 12 miesięcy? Więc im dłużej mam preferencyjny zus, tym gorzej? A co stopuje te duże wpłaty od nas? L4 czy data złożenia pisma o przyznanie macierzyńskiego? (nawet tego wcześniejszego)? Bo nie wiem ile pociągnę z opłatami jak już nie będę mieć zarobków.
-
Mała Czarna, z tego co rozumiem, to liczy się pełne miesiące, więc chyba raczej 1 wejdzie, niezależnie czy prezydent podpisze 3, 17 czy 30.
Kejt, dokładnie, dostaniesz jeszcze wysokie L4, więc na pewno Ci się zwróci, a przy okazji wliczy do średniej tych 12 miesięcy. Na razie chyba nie ma daty posiedzenia czerwcowego, ale będzie to raczej na początku miesiąca, bo są średnio co 2 tygodnie. Jak będę wiedziała coś więcej, to dam znać na pewno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2015, 22:41
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
wyczytalam na jakies sronie prawnikow jak komus odpisali ze chorobowe nie wliczy sie do sredniej tych 12 miesiecy hmm
"Jeśli w trakcie pobierania zasiłku chorobowego zmienią się przepisy, nie wpłynie to na jego wysokość, pod warunkiem, że niezdolność do pracy będzie nieprzerwana.
Natomiast zasiłek macierzyński w sytuacji zmiany przepisów będzie ustalony na nowo.
Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku macierzyńskiego wyłącza się przychód za miesiące, w których przedsiębiorca wykonywał działalność przez mniej niż połowę miesiąca. Czyli miesiące, w których pobierany jest zasiłek chorobowy pomija się w podstawie wymiaru zasiłku macierzyńskiego. "