X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue to samo myślałam ostatnio, że jak matki IV kwartału zrobią raban, to się wszyscy dowiedzą ;) Niemniej jednak, patrząc na to niestronniczo, to faktycznie jest nadużywane przez matki i nowa ustawa na pewno będzie uczciwsza- oczywiście dla nas mniej korzystna.

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no widzisz ja ma do 29 maja wiec pewnie jeszcze poczekam chwile.

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela najpierw pytam sie Ciebie a pozniej dopiero sprawdzilam...tez mam juz na stronie a 29 wypłata :)

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, poprawek raczej nie będzie. Ustawa dla senatu jest napisana poprawnie. Czy coś da się zrobić? Nie bardzo. Chyba, że rzeczywiście jakaś afera, ale musiałoby w tym uczestniczyć wiele kobiet, np.: na jakimś spotkaniu z senatorem. No i prawdopodobnie prezydent zdąży podpisać w czerwcu, więc wszystkie październikówki muszą w ostatnich dniach września zgłosić się do macierzyńskiego.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dada Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe czy temu komu juz przyznają mogą cos zmienic .,,

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała czarna 89 to, że Zus nie radzi sobie z nadużyciami i kontrolami to ich problem. Ustawa uderza w uczciwe matki- kobiety mające własną DG. ustawa jest do dupy, ponieważ osoby które zaszły w ciąze nie wiedziały wczesniej ze beda musiały płacić przez rok składki w kwocie 3,5tys.zł dlatego vacatio legis dla tej ustawy powinno być 12 miesięcy od dnia ogłoszenia. Co ma zrobić kobieta, która opłacała 5 lat Zus w kwocie prawie 1100zł zapłaciła 3 duze składki i nagle dostanie 1300zł zasiłku czy ile tam wychodzi? No tak się nie robi..kazdy powinien miec czas do tzw zapoznania sie z ustawą.
    W świetle prawników ustawa jest bardzo źle napisana. Niestety zblizaja sie wybory i chca przepchnąc jak najwięcej gównianych zmian.
    Dziś była delegacja dziewczyn na posiedzeniu podkomisji ze swoimi postulatami. cały ten i przyszły tydzien są spotkania z senatorami.

jeśli jestescie na fb to lajkujcie, dzis bedzie zmieniona nazwa, na troche bardziej medialną. https://www.facebook.com/StopNierownosciWobecPrawa

a tu grupa która walczy z ustawą. https://www.facebook.com/groups/837545286283371/841124395925460/?notif_t=like

ckaicsqvntdeeclt.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawda jest taka, że wiele kobiet rzeczywiście nadużywa ustawy i zakłada firmę na miesiąc przed porodem, płaci najwyższą składkę, a potem rok dostaje grubą kasę... Moim zdaniem to jest luka, którą państwo chce teraz po prostu "naprawić"... Nie sądzę, żeby dało się coś zrobić.

Sue87, czas do zapoznania się z ustawą ma każda kobieta tak naprawdę... Zazwyczaj o tym, że jesteśmy w ciąży, dowiadujemy się na samym początku i możemy przewidzieć jaki zasiłek dostaniemy, na jakiej podstawie itd. Jeśli teraz dowiedziałabym się, że jestem w ciąży, to zapewne już nie ryzykowałabym 3 dużych stawek, bo ustawa jest "na tapecie" i kiedyś na pewno się zmieni. Wygląda na to, że jednak wcześniej niż później... Rozumiem o czym mówisz, ale prawo nie działa wstecz - można obliczyć czy załapiemy się na wysoki zasiłek, jeśli prezydent ustawę podpisze jeszcze w czerwcu. Wiadomo, dziewczyna, która zaszła w ciążę wczoraj, już prawdopodobnie nie ma szans, ale też przypuszczam nikt nie jest aż taką ignorantką, żeby opłacić 3 wysokie składki bez wcześniejszego upewnienia się, że się załapie.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada wrote:
    Ciekawe czy temu komu juz przyznają mogą cos zmienic .,,

Nie, na pewno nic nie zmienią, jeśli już jest przyznany. Prawo nie działa wstecz. Jedynie dla dziewczyn, które we wrześniu zgłoszą się do zasiłku macierzyńskiego na wszelki wypadek polecam zgłosić od razu 80% na cały rok, bo nie wiadomo jak będą przeliczać po pół roku 100%, jeśli będzie chciało się przejść na kolejne pół za 60%.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak mam termin na 1 grudnia to szkoda placic druga wysoka skladke w czerwcu bo i tak sie nie zalapie.

20d4234264.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko mi powiedzieć, bo być może prezydent podpisze 1 lipca i wtedy ustawa wchodzi już 1 listopada, więc się załapiesz. Niestety informacji kiedy podpisze nie jestem w stanie "zdobyć", bo tego po prostu nikt nie wie. To zależy ile będzie miał rzeczy do zrobienia, "ważniejszych spraw", spotkań itd. W każdym razie załapałabyś się na chorobowy, więc się i tak opłaca, bo jak płacisz w czerwcu za maj, a potem za czerwiec w lipcu, to możesz iść od 1 lipca na zwolnienie i jeszcze do października dostawać kasę.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż mi jeszcze podpowiada, że prezydent może też ustawy nie podpisać, żeby ten "obowiązek" spadł na Dudę (po złości) i żeby było na niego, że to on obciął wysokie zasiłki. A wtedy ustawa wraca do sejmu (gdzie będzie głosowanie, ale żeby przeszła z automatu bez zgody prezydenta musiałoby 3/4 posłów zagłosować, a to w PL jest nierealne) i znów do senatu itd. Więc znów o kilka miesięcy by się przedłużyło. Ale nie wiem czy to już nie fantazjowanie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 20:45

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tym kraju wszystko możliwe :)

Koleżanka prosiła mnie żebym Was zapytała. Ja akurat nie mam doświadczenia z zusem w tej kwestii. Właśnie ma taką sytuacje, ze jest w ciąży. Dowiedziała się tydzień temu. Firmę oczywiście prowadzić już 1,5 roku. Płaci preferencyjne składki. Ostatnią zapłaciła 08.05. czy może coś jeszcze zrobić? Co byście poradziły w takiej sytuacji?

ckaicsqvntdeeclt.png
  • kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yhmm czy wievie jak obliczyc wysokosc macierzyńskiego jesli placilabym 3 wysokie skladki a potem poszla na l4 a wcześniej preferencyjne bez chorobowego bo gdzies czytalam ze l4 nie wliczaja do tych 12 miesiecy z których wyliczaja srednia. Z gory dziekuje

20d4234264.png
  • kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 26 maja 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialabym sie dowiedziec moze nie wyszlo by znow tak malo i oplaci sie placic te składki wysokie mimo ze prawdopodobie zalapie sie na nowa ustawe

20d4234264.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W mojej opinii ta ustawa jest naprawdę niedoprecyzowana a najbardziej niesprawiedliwe jest nierówne traktowanie kobiet na dg i kobiet będących pracownikami. Skoro dopatrzyli się luki w prawie na dg to niech też wezmą pod lupę kobiety które fikcyjnie zatrudniają się, pracują miesiąc i idą na L4 a potem mają zasiłki liczone od często wysokiej pensji. Tu jest podobna sytuacja a jakoś na temat zmian cisza. Być może faktycznie będą jakieś szanse aby wszystko jeszcze raz trafiło do sejmu. Też po cichu liczę na to że Komorowski zrzuci to na barki Dudy:)

1usawn15ju6q9qwm.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue87 nie zgodzę się z Toba. Tak jak pisała Polkosia- kobiety na własnej DG wykorzystują teraz lukę w prawie i nie widzę w tym nic złego, ale to jednak luka. Piszesz tak jakby każdej należało się 5tys macierzyńskiego bo zapłaciła trzy składki, właściwie dlaczego państwo ma się na to godzić i dopłacać? Gdyby płaciła cały rok to państwo nie byłoby na tym tak stratne (swoja droga ciekawe która by się tego podjęła).
    To nie jest tak ze zaplacilas trzy składki wg starych zasad i nagle odebrali ci prawo do wysokiego zasiłku. Wiesz z wyprzedzeniem jak to będzie wyglądało. Nikt nie karze opłacać ci wysokiego zusu.
    Zapominamy ze większość kobiet na etacie w tym kraju może tylko pomarzyć o takim macierzyńskim. Tą ustawa nikt nam nie zabiera przywilejów, tylko jest latany system który kuleje.

Mam nadzieję ze w życie wejdzie to jak najpóźniej i skorzysta na tym jak najwięcej mam. Ale uważam ze nie możemy uważać ze to nam się należy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 23:05

polkosia, Natka88 lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2015, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam takie podejście, że często te wysokie składki to najzwyklejsze wyłudzenia. Dlatego też sama nawet o tym nie myślałam, zostaję przy normalnej składce. Bardziej się boję o to, że założenie firmy nałożyło się z zajściem w ciążę, mega się nastresowałam przez to i ciągle się panicznie boję, bo nie założyłam firmy dlatego, że zaszłam, tylko akurat przez wsparcie "kolegów" zamiast w lutym założyć, nasłuchałam się różnych przeciwskazań i zanim wyjaśniłam wszystko w zusach i innych placówkach, był już środek maja, więc firma od 1 kwietnia. A robię to, co robiłam ostatnie 5 lat, tylko w końcu na moich warunkach i od razu mam więcej klientów, a dotychczasowi zleceniodawcy mogą mnie cmoknąć, bo wprowadzali jakieś lojalki i inne pierdoły. No i przede wszystkich po tylu latach w końcu czuję, że mam jakąś stabilność bo wcześniej przez te śmieciowe umowy ani grosza nie miałam np na emeryturze (i tak nie wierzę, że dożyję :).
    Wrrr wkurza mnie to wszystko. Muszę jutro się z ZUS się wyrejestrować bo mam preferencyjny ciągle i znowu rejestracja na wyższy, a dostaję białej gorączki przy wypełnianiu druczków ;[.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSad wrote:
    W mojej opinii ta ustawa jest naprawdę niedoprecyzowana a najbardziej niesprawiedliwe jest nierówne traktowanie kobiet na dg i kobiet będących pracownikami. Skoro dopatrzyli się luki w prawie na dg to niech też wezmą pod lupę kobiety które fikcyjnie zatrudniają się, pracują miesiąc i idą na L4 a potem mają zasiłki liczone od często wysokiej pensji. Tu jest podobna sytuacja a jakoś na temat zmian cisza. Być może faktycznie będą jakieś szanse aby wszystko jeszcze raz trafiło do sejmu. Też po cichu liczę na to że Komorowski zrzuci to na barki Dudy:)

Aga, czy na pewno? Moja koleżanka 2 lata temu rodziła, zatrudniła się u kogoś na jeden miesiąc na wysoką stawkę, a i tak dostała malutki zasiłek.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja za maj jestem wyrejestrowana, wystarczy jak za czerwiec zapłacę jedna najwyższa składkę i od lipca pójdę na zwolnienie?bo na macierzyński wysoki to juz na pewno sie nie załapie, najlepsze, ze miałam cały czas preferencyjny ZUS, ja nie wiem jak sobie z tym poradzę, a termin mam na styczeń:(

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy trzeba zapłacić 3 podwyższone składki? Tylko wtedy na zwolnieniu byłabym od wrzesnia i tylko za wrzesień dostałabym wyoskie l4 a od października juz liczone wg nowych zasad?

‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ