X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • madlenka89 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji Kochana ja bym na Twoim miejscu korzystała póki jest jeszcze możliwosc nie ma się czego bac ewentualnie kontroli w papierach ale jezeli wszytsko bedziesz miec ok to nikt się o nic nie przyczepi a głównie chodzi o faktury czy masz przychody na tyle zeby taki zus sobie opłacic oczywiscie wtedy trzeba bedzie od tego podatek odprowadzic itd ale to wszystko ci się opłaci uwierz mi. Szkoda zeby takie pieniązki przeszły koło nosa a napewno się przydadzą w budzecie domowym. Moja kolezanka jak tylko skończyła 6 tydzień ciąży to poszła na zwolnienie i sobie z tych pieniązków dom wykończyła..

80e684ff13.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaje, że podpisze w lipcu.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • madlenka89 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nic to powodzenia Dziewczyny z tym Zusem :)

Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość

80e684ff13.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu normalny zus jest od podstawy 2300 i od takiej podstawy będzie wyliczony zasiłek, nie od kwoty składek jakie płacisz. Oczywiście to są kwoty brutto, ile na rękę jest to dokładnie nie wiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 14:07

1usawn15ju6q9qwm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak podnosilyscie skaldki to do najwyższych czy np do podstawy 8 tys, 6 tys itd?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://pankiewicz.biz/blog/zus/od-kiedy-zasilek-wedlug-nowych-zasad/

Znalazlam jeszcze cos takiego, w komentarzach niektórzy piszą juz o 1.10. A wiekszosc o 1 listopada...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w końcu podniosłam do najwyższej.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 27 maja 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z chorobowego trzeba iść do Zusu i się wyrejestrowac, czy po prostu nie opłacić kolejnej składki w czerwcu? W czerwcu płaci się za Maj.
    czy jezeli pojdzie sie do zusu np jutro czyli 28maja, to 31 dni mija powiedzmy 29 czerwca. wtedy mozna zarejestrować sie do chorobowego w najwyzszej składce od 1 lipca i 90 dni mija chyba jakos 29 września. czyli teoretycznie mozna isc na chorobowe od 30 wrzesnia? i ktoś się załapie jeszcze w najwyższej kwocie zasiłku chorobowego? Dobrze rozumuję? zakładajac ze ustawa wejdzie 1.11.

ckaicsqvntdeeclt.png
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 27 maja 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy moze jezeli składke w czerwcu płaci sie za maj, to jezeli sie jej nie opłaci to tak naprawde już od 10 kwietnia bedzie sie wyrejestrowanym i te 31 dni minie 1 maja? nie mogę sie w tym połapać. help!

ckaicsqvntdeeclt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba sie wyrejestrować a potem zadeklarować wyższe składki i opłacać 3 miesiące. Wyrejestrowanie musi byc na chyba 30 dni.

• Italik Znajoma

Wysłany: 27 maja 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wy już jesteście obcykane ekspertki :D
    Błagam was, wytłumaczcie mi jedno, bo ja już się pogubiłam w tych nowych przepisach - macierzyński (podwyższony) mam do 26 pażdziernika, a od 27 zamierzam wziąć chorobowe (kolejna ciąża). Czyli jak oni mi obliczą ten zasiłek? Będę dostaławała taką samą kwotę jak teraz (bo nie będzie przerwy)? Czy jeśli to będzie średnia z ostatnich 12 miesięcy, to jak, skoro od roku będe już na zasiłku?

• Dada Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha no Italik dobre pytanie...

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wczorajsza wizyta u lekarza potwierdziła :-) Zostanę mamą! Piękna wiadomość na dzień matki :D

Ale z tych wrażeń nie mogę połapać co i jak z tym macierzyńskim. Wiem jedno, nosze pod serduchem 5-tygodniowego bąbelka i jestem przeszczęśliwa. Mam nadzieję, że będzie zdrowo się rozwijać. A póki co temat wysokich wypłat męczę dalej...

Termin mam na 25 stycznia więc na macierzyński o jakim marzę niestety raczej mogę zapomnieć.
    ALe z tym L4 to chyba faktycznie powinnam się załapać...
    Gdybym do 29 maja wypisała się z dobrowolnego ubezpieczenia na miesiac i 1 dzień i 1 lipca opłaciłabym maksymalną 1 składkę a następnie w sierpniu i wrześniu kolejne 2 to idąc na L4 od 1 października to po tym terminie należeć mi się będzie wysoka wypłata za L4 aż do rozwiązania, jeśli będę na L4 do porodu, zgadza się? Czyli za 4 miesiące otrzymałabym zasiłek. Nie wiem tylko w jakiej kwocie jest on wówczas wypłacany. Czyli wpłacam ok 10.000 licząc że dostanę więcej... ALe nie wiem jak wyliczana jest wówczas kwota zasiłku...a potem macierzyński liczony od średniej krajowej?

A co jeśli np. opłacę tylko 2 miesiące i będę musiała iść na L4?

Oby ustawa weszła w życie jak najpóźniej...

Lilijka30
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Italik nie chcę być złym prorokiem ,ale wątpię, żebyś potem dostała wysokie chorobowe. Tak, jak przechodząc z wysokiego L4 na macierzyński, nie dostaniemy wysokiego zasiłku, jeśli w międzyczasie zmieni się prawo. Fakt, nie masz w tym momencie żadnej wysokiej składki odprowadzonej przez 12 miesięcy hmm.. najlepiej może księgowej się poradzić?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 28 maja 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po rozmowie telefonicznej z jedną księgową, która odradzatakie rozwiązanie jak u mnie...czyli na 1miesiąc się wypisać z dobrowolnego, potem 3 składki ina L4. Ponoć ZUS bardzo kontroluje, sprawy kończą się w sądach i w rezultacie nie przyznają.... I już mam mętlik w głowie...
    dziś chcę podjechac na jeszcze jedno spotkanie. Może tamta księgowa będzie miała inne poglądy...

Lilijka30
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 28 maja 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jeżeli nie masz fikcyjnej działalności, to guzik Ci zus moze zrobić... przeciez to jest LEGALNE. Przeczytaj orzecznictwo SN. :)

polkosia lubi tę wiadomość

ckaicsqvntdeeclt.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka pierwszy raz spotykam się z takim nastawieniem księgowej.. I co ci niby ZUS udowodni?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A od kiedy prowadzisz działalność? Ja sie kontroli nie boje bo nie mam nic do ukrycia, prowadzę działalność juz 1,5 roku i nie założyłam jej ze względu na ciąże. Dzis byłam sie zgłosić do wyższych składek i mam nadzieje ze od września bede na zwolnieniu i w spokoju przeżyje resztę ciąży. Jesli jest wszystko ok to w sadach ciężarne wygrywają takie sprawy, no chyba ze ktoś ma fikcyjna działalność i chce ugrać kasę...

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://pl-pl.facebook.com/SuperBecikowe

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.bankier.pl/wiadomosc/Koniec-duzych-zasilkow-dla-przedsiebiorczych-mam-W-piatek-Senat-zajmie-sie-ustawa-7260676.html

‹‹ 53 54 55 56 57 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ