Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
polkosia wrote:No, ale jak zapłacę, a oni i tak za ten okres muszą mi wypłacić zasiłek, to co z tymi pieniędzmi? Przepadają? Dla mnie to byłaby 4 wysoka składka, to już w sumie kwota 15 tysięcy... Wiem, że to inwestycja, ale to dla mnie bardzo dużo...
Nie zwrócą Ci tej ostatniej 4 wysokiej składk. Dlatego ja, 4 składkę zaplacilam za cały miesiąc ale od najniższej podstawy. Tetaz będę do nich pisać żeby ta nadpłaty przeznaczyli na poczet przyszłych składek. Zwrotu mogą dokonać jedynie pod tej najniższej podstawy. Także wysoka składka to prezent dla nich. -
Czesc dziewczyny, mam problem
Otoz, pracuje jako wizazystka juz mowilam.
Zracji ze kasy zakladaj nie musze, a na zwolnienie pojde koncem sierpnia, to kasa dopiero po powrocie z macierzynskiego.
Tak to ewidencja sprzedazy.
W tym zawodzie jest tak, ze mam klientki i wiadomo makijaz kolo 100zl, a ze sporo tego jest to wydaje mi sie ze przychod spoko.
Ale ksiegowa mowi, ze powinnam zawrzec
Umowy z jakimis fotografami, tagrami slubnymi itp. Jakby byla kontrola,ja spbie mysle, ze to bedzie trudne.
Bo tak szybko to ja nic nie znaje.
Myslicie ze jak bede miala kontrole to zwykle klientki nie wystarcza?
I jescze ile macie kosztow miesiecznie? Bo ja nie wiem jak ogarnac ta kuwete moja peaca. Jest specyficzna a potrzebnerEczy juz mam dawno i to w tonach- dzialalam hobbystycznie, szlifowalam warsztat.
No i nie iwem jak to ugryzc -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
aagatkaa1984 wrote:Dziewczyny na pue w zasilkach widzę, ze decyzja zostala podjeta 9.06. Ale kwoty wypłaty i data wypłaty jest pusta, czy to znaczy, ze będzie kontrola?
Jadę do zusu, myślicie, ze udziela mi informacji?
U mnie było podobnie, decyzja była już w systemie, a kwota pojawiła się dwa tygodnie później. -
A masz otwarty salon? jakieś studio? Bo Zus sprawdza czy firm istnieje tez pod katem siedziby. Czyktoś ma biuro, sklep, salon itd itp. Bo to jest zawsze dodatkowe poświadczenie, że biznes jest realny a nie fikcyjny.
A jak chcesz wystawiać paragony? Ręcznie za każda usługę?Lilijka30 -
nick nieaktualnyTo mysle ze kasę musisz miec dla większej dokumentacji... Ale rozumiem ze dzialalnosc jest bardzo krótko, wiec według mnie to dosc ryzykowne:/ bo w zasadzie niecały miesiac czasu jest ta dzialalnosc? I zamierzasz isc na zwolnienie czy macierzyński?bo ponoć od listopada bedą zmiany...
A ZUS jaki płacisz?prefereyncyjny? -
Kasa za jedno l4 od 7maja do 28 maja. Wyplata 18 czerwca, wiec od przejścia na l4 40 dni. Poklosia info dla ciebie, jezeli jesteś pewna, ze nie masz zaległości w platnosciach itd. To plac składkę od najniższej podstawy, jezeli nie to od najwyższej, tak mi teraz poradzono
polkosia lubi tę wiadomość