X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może espumisan?

• violas Nowa

Wysłany: 12 września 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piłam dzisiaj herbatkę z kopru włoskiego i łykałam espumisan, ale czuję że ciągle trzyma cholera wredna ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 20:45

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic mi więcej nie przychodzi do głowy, oby przeszło :)

Czy któraś chce dołączyć do grupy na facebooku? Jak tak wyślijcie mi wiadomość jak was na nim odnaleźć. (najpierw trzeba 'dodać do przyjaciółek' - klikając na mój login obok posta jest taka opcja)

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska,ja nie widzę opcji dodania cie do przyjaciółek,możesz dodac mnie ty?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • Nina87 Nowa

Wysłany: 14 września 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    violas wrote:
    Witajcie

Ja jestem również w I trymestrze i termin mam na 18.04.2017. Chciałabym zapytać czy któraś z was miała może problemy z kolkami jelitowymi? Dzisiaj mnie tak chwyciło w lewym boku że ledwo chodzę. Poradźcie jak sobie pomóc. Pozdrawiam :-)

Ja takze weszlam w 2 trymestr imam czasami kolki, zwaszcza kiedy leze i przewracam sie na inna strone lub kiedy gwaltownie sie podnosze / schylam.
    Moja lekarka powiedziala, ze nie ma czym sie przejmowac, w srodku wszystko sie rozrasta i zmienia. Jezeli masz te kolki caly czas, zapytalabym lekarza jaki moze byc powod

Podwójne szczęście
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza wrote:
    Nietupska,ja nie widzę opcji dodania cie do przyjaciółek,możesz dodac mnie ty?
    zrobione

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może ktoś chce odkupić mleko PreNan 400g użyte 2-3 razy ? Moim dziewczynkom już nie służy, musiałam zmienić, a dopiero je otworzyłam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już ważymy po ponad 2,5 kg :) ładnie przybieramy na wadze, mamy za sobą wizytę u pediatry i u kardiologa z Emilką. Na szczęście szmerów już nie ma na serduszku, a na usg już nie widać szczelinki, pewnie się zrosła. Hura!

Dzisiaj mamy miesiąc :)

Poza tym nie śpimy prawie wcale, nie zasypiamy spokojnie po jedzeniu tylko stękamy, jęczymy itd. Sporadycznie można się wyspać po 2 godziny.

ewa84, Twix mama lubią tę wiadomość

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka: masz kogos do pomocy? Ja tez prawie nie spie :( i jadam jeden posiłek dziennie.
    Niestety oprócz męża nie mam na kogo liczyć bo moja rodzina daleko :/
    W dzień staram się ogarnac ile się da bo dziewczynybsporo spia ale w nocy robia sobie przerwy :p i musze je do lozka brac bo np chca smoka a co chciwle wypluwaja i irytuja sie bardzo... Niby ciagle cos robie, a prasowanie ciągle zalega,jeszcze goście... Chcieliby nosić na rekach a po takich wizytach moje dziewczyny są jakies rozemocjonowane i nie chcą spać i marudza. Już mężowi powiedziała m ze jak jaszcze raz będzie je tak dawał do noszenia to sam będzie walczył w nocy :p jeszcze teściowa mówi do nich jak do debili... Jakims niezrozumiałym dziecięcym językiem omg strasznie mnie to irytuje tym bardziej ze zmęczona jestem.

Na jakie mleko przeszłas? U nas dobrze sluzy to nan pro h.a.

Tez Actiferol bierzemy i przy zwykłym mleku było jeszcze gorzej.

Dziś pierwsza wizyta w poradnik neonatologiczbej dziewczyny maja 2500g i 3020g :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2016, 17:57

Twix mama, pirelka, nietupska lubią tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa, jeszcze mam mamę, ale w nocy z mężem sami się zajmujemy. W weekend będziemy sami, a w poniedziałek znowu teściowa przyjedzie na kilka dni.
    Ogólnie nie jest źle, najgorsze noce i to, że jak w dzień śpią albo w nocy, to potem na odmianę w dzień/noc nie śpią po jedzenu tylko jęczą, płaczą, krzyczą.. nie zasną przez kilka godzin :/
    No właśnie u mnie to samo, co kilka minut trzeba podchodzić, mówić "ciii", podawać smoka-ale nie chcą zassać, wypluwają i tak w kółki, ale nie chcę brać do łóżka.
    Niestety do rączek się troszkę przyzwyczaiły i budzą się nawzajem często.

My mieliśmy to PreNan dla wcześniaków, ale chyba dla nich już za ciężkie i za tłuste się zrobiło i zwracały strasznie nawet po 2-3 godz.ze strasznym płaczem, pianami aż do noska szło, ostatnio jeszcze bardziej i to obie. Teraz mamy Bebilon i na razie póki co jest dobrze, jest lżejsze i nie ma zwracania tylko lekkie ulewania.

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka to i tak macie dobrze,że macie pomoc mamy lub teściowej.My możemy liczyc tylko na siebie,a od poniedziałku jak mój wróci do pracy,to będę z maluchami sama przez 9h.i już się tego boję.
    Co do spania i jedzenia,to moje mają bardzo podobnie jak twoje,nie wiem czy to powszednie u takich szkrabów i czy potem minie...

Ewa,jak ładnie ci córcie przybierają na wadze...Tak trzymać!

Ps.witam was nowe dziewczyny!

A my po sesji maluszków.Na zdjęcia będę musiała trochę poczekać,ale myśle ze warto było!

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza, teraz mamę mamy i potem teściowa, ale tylko na chwilę bo cała rodzina mieszka 800km od Nas, także niedługo zostajemy sami i nie wyobrażam sobie jak dam radę.. zwłaszcza jak mój będzie musiał od października wrócić do pracy!! We dwójkę ciężko, najgorzej, że pokarm jeszcze trzeba ściągać między karmieniami! Zero czasu..
    Dzisiaj w nocy nie spałam prawie, dopiero nad ranem Mama na 2 godziny mnie zastąpiła i mogłam się przespać.

My jednak na sesję noworodkową się nie decydujemy.

Moje miesięczne córcie :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ad00c5de761c.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 09:12

jenny88, nietupska, ewa84, Fairuza, MatyldaG, Twix mama, Dea28 lubią tę wiadomość

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Niektóre może mnie jeszcze kojarzą ;) W kwietniu urodziłam bliźnięta i od tej pory rzadko bywam na forum ale weszłam teraz z ciekawości i widzę, że piszecie o żelazie... no niestety anemia to częsty problem u bliźniąt, my też mieliśmy actiferol ale on u Igorka powodował problemy z brzuszkiem, zmieniliśmy na inne żelazo, a mianowicie Innofer baby i bóle przeszły a wyniki idą w górę :) a na brzuszkowe problemy polecam jeszcze syrop debridat i na kupki probiotyk do mleka.

nietupska, ewa84 lubią tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauważyłam, że u nas preparaty z żelazem tylko na początku są problematyczne, potem się jakby wszystko normuje (o ile kupa raz na dwa dni to norma.... ale jest normalna a nie zatwardzeniowa ;))

ewa84 lubi tę wiadomość

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam kiedyś lekarza i mówił, że kupka do 5 dni to jest w porządku :) Jak tylko się dziecko nie męczy przy tym i nie płacze.

nietupska lubi tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka jakie one sliczne :)

Moje dziewczyny dostawały innofer baby w szpitalu a do domu zalecili Actiferol i w szpitalu było to samo co w domu.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka słodkie twoje córcie,ale chyba tez tak jak moja parka nie są do siebie bardzo podobne.A dlaczego nie decydujecie się na sesję?

A nam nie zalecono brania żelaza,także problem z kupkami również nas nie dotyczy.Ze spaniem jest różnie,wczoraj np.maluszki spały przez całą sesję,choć to był także czas karmienia i myślałam,że nic ze zdjęć nie będzie.A jednak mnie zaskoczyly.Mimo to mają te swoje napady płaczu i nerwów i wtedy nawet huśtanie na rękach niewiele pomaga.Dodatkowo ostatnio Oliver jakos nie ma apetytu i je mniej niż córa :/

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza są niemal identyczne, ale jedna jest mniejsza i ma inną cerę odrobinę, charakter też. Myślę, że jak wyrosną troszkę to będą się różnić bardziej :)
    Mimo, że jednojajowe i miały być identyczne, to mamy wrażenie, że troszkę się różnić będą :)

Co do sesji to jakoś nie mamy na to weny, ochoty i dzieci nie spokojne więc nie będziemy ich męczyć, nie ma się kiedy umówić, dziewczynki marudzą.

Nam na razie żelaza też nie zlecono, ale lekarka wspomniała, że kiedyś trzeba będzie włączyć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ciągle jest różnica w wadze 1.5-2 kg i choć jestem pewna, ze sa jednojajowe to ludziom ciaglę muszę tłumaczyć, bo przez tę rozbiezność trochę się różnią. Ale na zdjęciach nie widać różnicy w wadze i podobieństwo bardziej rzuca się w oczy.

ewa84 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas też różnica wagowa choć niewielka ok. 150g to jednak widać, że Marcelka jest większa.

Dzisiaj byliśmy na kontroli u pediatry i mamy skierowanie z Marcelką do chirurga bo ma na nóżce taką skazę, która czasem wygląda jak poparzenie pokrzywą, może to być naczyniak, kaszaczek czy coś innego, ale lekarz nie wie dokładnie. Wizyta za tydzień.
    Malutkie ważą już 2760g i 2620g, także ślicznie przybierają na wadze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2016, 18:56

‹‹ 270 271 272 273 274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ