Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
moja mam jest z bliźniąt, w rodzinie mojego M dwie kuzynki maja bliźnięta, jego ciotki tez są z bliźniat a wszyscy sie smieją ze my bedziemy miec czworaczki:P zobaczymy co wyjdzie w piątkowym usg
MILA, pasia27, Gośśśka lubią tę wiadomość
Monis
[/link]
-
witam wszystkie blizniacze mamusie i nie tylko
mam dla was nowine po wczorajszym USG okazalo sie, ze nosze pod sercem corunie i synusia bardzo sie cieszymy, bo do tej pory plec naszej panienki byla nieznana, taka z niej wstydnisia. a moja kobieca intuicja mowila mi ze beda dwa chlopaki i wez babo polegaj na niej Maz sie upiera, ze wiedzial ze bedzie corka ;)wszystko dobrze z naszymi brzdacami, syn wazy "juz" 520g a corcia 480gAISAK, KlaraM, MILA, darijka, pasia27, mychowe, Gośśśka, ;oniqa, Fairuza lubią tę wiadomość
-
Ewela no to gratuluje! Mi mówili,ze bedzie larka, bo nie miałam żadnych zachcianek a okazały sie dwie baby
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2013, 12:02
MILA, pasia27 lubią tę wiadomość
-
ewela84 wrote:witam wszystkie blizniacze mamusie i nie tylko
mam dla was nowine po wczorajszym USG okazalo sie, ze nosze pod sercem corunie i synusia bardzo sie cieszymy, bo do tej pory plec naszej panienki byla nieznana, taka z niej wstydnisia. a moja kobieca intuicja mowila mi ze beda dwa chlopaki i wez babo polegaj na niej Maz sie upiera, ze wiedzial ze bedzie corka ;)wszystko dobrze z naszymi brzdacami, syn wazy "juz" 520g a corcia 480g -
Ewela84 gratuluje
A My już po badaniu prenatalnym Ufff co za ulga Widziałam moje dwa serduszka , mąż miał łzy w oczach, był bardzo wzruszony.. Widział jak się maleństwa ruszają, jedno ssało paluszka, drugie założyło nogę na nogę- luzaczek Mąż pierwszy raz usłyszał też bicie serduszek- lepszego prezentu na święta nie mógł sobie wymarzyć
Dzieci zdrowe- to najważniejsze Są dwujajowe, każdy ma swoje łożysko
Jedno maleństwo ma 52,6 mm, przyzierność karku 1,3 mm, serduszko 171 ud/min.
Drugie maleństwo ma 49,7 mm, przyzierność karku 1,1 mm, serduszko 174 ud/min
Termin mi się zmienił na 8 lipca
Płeć aktualnie nieznana, lekarz powiedział, że albo to parka albo dwie dziewczynki
Wesołych, Rodzinnych Świąt wszystkim życzę !!! Aby spełniły się Wasze marzenia !!Martynika, Gośśśka, ;oniqa lubią tę wiadomość
-
hej hej hej. no ostatnio cisza aj cisza.
na poczatku życze wam szczęęsliwego nowego roku!! niech bedzie lepszy od poprzedniego- o ile sie da!
mnie nie było bo w sumie dzieci ale i mnóstwo wizyt, wypraw i atrakcji. moja mama byla ze mna a przed świętami jezcze tato dojechał więc pełna chata. niestety 30 grusnia juz rodzice pojechali więc zostalismy sami bez pomocy....mąz wraca do pracy w niedziele i zaczną sie samotne noce i dnie bo on wychodzi o 19 a wraca o 5 rano.. dziewczyny mają się dobrze. niestety dopadły nas małe kolki- wzlaszcza Weronikę. pierdy takie wali a czasmi jak nie może wyjśc to aż piszczy z bólu...daje kropelki i herbatkę i czekam ąz przejdzie.
no u nas już strzeliło 6 tygodni...masakra. dziewczyny ostatnio wazyły juz 4 i 3,6 kg więc urosły że hoho. już czuć że bierze się coś w rękę :)a gdzie reszta bliźnaczych mamuś?
koral wóżek fajny mam bardzo podobny tylko mój stelaż nie chce sie tak fajnie płasko składaćGośśśka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOśmielam się prosić o przekazanie 1% podatku dla córci naszego przyjaciela Hani
Hania Bednarz mieszka w Kraśniku urodziła się 23 grudnia 2009roku w 29 tygodniu ciąży o 11 tyg za wcześnie z wagą 1020 gram. Hania ma siostrę bliźniaczkę Julke która jest w lepszej kondycji zdrowotnej lecz też potrzebuje rehabilitacji. Hania gdy przyszła na świat nie oddychała była reanimowana na sali operacyjnej dwukrotnie podano jej adrenalinę i tym sposobem uratowano jej życie. Niestety nastąpiło niedotlenienie mózgu. Pierwsze badania wykazały wylewy dokomorowe IV najwyższego stopnia przez co nie może rozwijać się teraz prawidłowo. Hania teraz walczy o to by być chociaż troszkę sprawna.
Bartek tata dziewczynek a nasz przyjaciel od podstawówki zarówno mój jak i Czarka jest w trudnej sytuacji mama dziewczynek zostawiła je prawie 3 lata temu ma teraz nową rodzinę i nowe dziecko a dziewczynkami się nie interesuje. Tata dziewczynek z pomocą swoich rodziców stara się jak może ale to nadal za mało nie może podjąć pracy bo jeździ na turnusy rehabilitacyjne dla dziewzynek jest stałym bywalcem centrum zdrowia dziecka w Warszawie
Jeżeli tylko któraś z was może proszę o przekazanie 1% dla Hani będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc dla nich
Bartek, Hania i Julia – tata i dwie córeczki. Rodzina niezwykła i nad wiek doświadczona. Oswojona z niepełnosprawnością, ale prosząca o wsparcie. Bez niego trudno stawić czoła niełatwym dniom i nocom. I zadaniom, do których niezbędna jest determinacja i poświęcenie.
Młody tata jest pełen nadziei, że uda mu się pokonać przeszkody i zapewnić Hani jak najlepszą opiekę rehabilitacyjną. Ci, którzy chcieliby mu w tym pomóc mogą przekazać wsparcie na konto fundacji.
Fundacja Dzieciom „Zdążyć z pomocą” ul. Łomiańska 5, 01-685 Warszawa nr KRS: 0000037904; cel szczegółowy 1% - „12169 Bednarz Hanna”.
a tutaj kilka linków na temat Hani
http://dzieciom.pl/film/hanna-bednarz
http://wczesniak.pl/kontakt/50
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash2/538604_512527638781710_1483026110_n.jpg zdjęcie Hani
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/992928_598606403507166_1928989673_n.jpg zdjęcie Julki z Bartkiem
-
kurca ale mamusiek
a mnie panuje grypa...mała Hania chora...ale były dzisiaj warzone i Werka 4160 a Hania 3650 -
koral wrote:ch0colate witamy!
napisz coś więcej, jak przebiega ciąża, czy znasz już płeć, jak się czujesz, czy ciąża jest jedno czy dwu jajowa?
ale Cię zasypałam pytaniami
pisz koniecznie i często, bo zawsze weselej jak będzie nas więcej
a więć tak.. ciąża dwujajowa (liczę po ciuchu na parkę) moja pierwsza do jakiegos 9tc nie wiedziałam o ciąży zero dolegliwości cały czas sie dobrze czuję. miałam tylko jedną sytuacje stresową.. przed świętami lekkie krwawienie oczywiście pogotowie i od tego czasu raczej leże i nie wykonuje za dużo czyności, przyjmuje cały czas luteine ale już jest dobrze. płci jeszcze nie znam ale mam nadzieje ze na wizycie za tydz.coś juz się ujawni -
zielona_kropeczka wrote:Ewela84 gratuluje
A My już po badaniu prenatalnym Ufff co za ulga Widziałam moje dwa serduszka , mąż miał łzy w oczach, był bardzo wzruszony.. Widział jak się maleństwa ruszają, jedno ssało paluszka, drugie założyło nogę na nogę- luzaczek Mąż pierwszy raz usłyszał też bicie serduszek- lepszego prezentu na święta nie mógł sobie wymarzyć
Dzieci zdrowe- to najważniejsze Są dwujajowe, każdy ma swoje łożysko
Jedno maleństwo ma 52,6 mm, przyzierność karku 1,3 mm, serduszko 171 ud/min.
Drugie maleństwo ma 49,7 mm, przyzierność karku 1,1 mm, serduszko 174 ud/min
Termin mi się zmienił na 8 lipca
Płeć aktualnie nieznana, lekarz powiedział, że albo to parka albo dwie dziewczynki
Wesołych, Rodzinnych Świąt wszystkim życzę !!! Aby spełniły się Wasze marzenia !!;oniqa lubi tę wiadomość
-
koral wrote:no tak, to ja nadal pozostaje sama z "jednojajową"
ja też miałam niewielkie krwawienie w 6 i 12/13tc - bez żadnych konsekwencji, na szczęście. teraz jest wszystko ok, i po cichu liczę, że będzie tak dalej.
cieszę się, że z nami jesteś
Polecam Ci filmy dokumentalne bliźniacza więź i drugi bliźniaki-po drugiej stronie lustra
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2014, 12:32
-
Kochane koleżanka która ma bliźniaki poleciła mi książke bliźniaki atakują jeszcze jej nie kupiłam ale podobno są w niej zawarte świetne rady dla mam bliźniaków które po porodzie ułatwiają życie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2014, 12:31
-
zauważyłam że pojawiam się tu raz na miesiąc ale jak się już rozpiszę to na całą stronę hehe
P.S ewela 84 i darijka gratuluje parek, też marzę o tym, ale mam dziwne uczucie że będą to chłopaki, może przeczucie mnie zwiedzieWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2014, 12:42
-
koral wrote:dzięki Gośśśka!
chętnie obejrzę filmy. co do książek to po córki podchodzę sceptycznie do rad w nich zawartych, bo żadna się nie sprawdziła musiałam sama sobie strategię opanować ale może się skuszę i przejrzę z ciekawości.
a co do jednojajowych to owszem, bardzo się cieszę, że jest jak jest. to na pewno będzie niesamowite przeżycie mieć klony w domu byle w brzuchu wysiedzieli jak najdłużej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2014, 23:12
-
dziewczyny czy któraś z was brała tabletki z buraka? mam początki anemii, a nie jestem w stanie wypić soków z buraka..
U mnie mdłości odpuściły, migreny niestety nadal mam, apetyt rośnie.. Co godzinę/ dwie jestem głodna- też tak macie/miałyście?
Gośka a ja kupiłam książkę bliźnięta Joanny Tkacz- dzisiaj przyszła pocztą, wciągnęła mnie bardzo i od razu przeczytałam 100 stron!
Bardzo fajnie się książka zapowiada
Książka jest napisana na bazie doświadczeń rodziców bliźniaków- tutaj forum stowarzyszenia Podwójny Uśmiech: http://www.blizniaki.net/kacik-porad,dc3.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2014, 13:32
Gośśśka lubi tę wiadomość
-
zielona_kropeczka wrote:dziewczyny czy któraś z was brała tabletki z buraka? mam początki anemii, a nie jestem w stanie wypić soków z buraka..
U mnie mdłości odpuściły, migreny niestety nadal mam, apetyt rośnie.. Co godzinę/ dwie jestem głodna- też tak macie/miałyście?
Gośka a ja kupiłam książkę bliźnięta Joanny Tkacz- dzisiaj przyszła pocztą, wciągnęła mnie bardzo i od razu przeczytałam 100 stron!
Bardzo fajnie się książka zapowiada
Książka jest napisana na bazie doświadczeń rodziców bliźniaków- tutaj forum stowarzyszenia Podwójny Uśmiech: http://www.blizniaki.net/kacik-porad,dc3.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2014, 15:13
-
Dzisiaj byłam na Usg i będe miała blizniaki jednojajowe i jednokosmówkowe.Oboje,żeyją w jednym domku i mają jedno łożysko.Nie zdaża się to często ale się zdaża więc muszę byc teraz pod stałą i częstą kontrolą,bo jest ryzyko,że jedno dziecko będzie zabierało krew drugiemu w skutek czego mogą też nie przeżyc.Narazie obydwoje rozwiją się dobrze fikaja koziołki i są takiej samej wielkości, więc jestem dobrej myśli i czuję się też bardzo dobrze.Pracować będe tylko do końca lutego a potem idę na zwolnienie.
Gośśśka, ;oniqa lubią tę wiadomość