Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny co rodziły naturalńie czy wy robiliście same sobie lewatywę w domu przed porodem? Ta polozna ze szkoły rodzenia mówiła ze jeśli będziemy miały czas to lepiej zrobić to na spokojnie w domu.
-
Aniołek 93 a to nawet nie wiedziałam , bo ja babydream to od 2 kupowałam, a teraz mam też chusteczki z tego i też są fajne, krem na odparzenia rewelacja, u nas szybko pogoił ranki jak trochę się "zaniedbałyśmy"
Agattee tam Lena smiga juz w 68, a i 74 zakładamy, zależy gdzie kupione bo np mam body z polski 74 i jest na styk a i mam z aldi 62/68 i jest takie samo jak to na 74 , w większości patrzę teraz na oko, bo te metki np 0-3 lub 0-6 to okazuje się że jedne za małe inne za duże , w każdym razie dwa wory ciuchów juz wyniesione do piwnicy. Dzisiaj na 17 mamy u4 i będę wiedziała ile moja gwiazda waży i jaka jest długa -
PsotkaKotka to co ja mam powiedzieć jak po niemiecku umiem tylko podziękować??A mój maz dogada sie, ale raczej poziom bardzo średni ma. Z angielskim to inaczej, ale moze nie wszyscy potrafią w szpitalu mowić po angielsku:/
-
nick nieaktualnyAgattee - to luzik jak zrobiliby Ci cc w takiej sytuacji. Właśnie mi sie przypomniało...wczoraj nam połozna mówiła, ze oczywiście standardowo robi sie cc tydzień przed terminem, alee...jak wszystko jest ok i np. dziecko nie jest wielkie to można zrobic tylko 4-5 dni przed, więc moze jednak załapiesz sie na ten styczeń
PsotkaKotka - przcież dogadamy sie wszystkie, trochę po niemeicku, troche po angielsku a reszte na migi. Jka tam po ślubie? Dawno Cie u nas nie było.
Jola - ja mam materacyk gryczano-kokosowy. Ponoć zdrowy i nie jest drogi, więc dwa plusy w jednym. Jakieś nowoczesne z pianki jakiejs tam sa dobre, ale ja ise nie znam, a ten miałam w komplecie, poczytałam tylko ze jest zdrowy i dobry dla maluchów więc nie kombinowałam.
Kasia - ja jakbym rodziła naturalnie, to albo sama bym sobie zrobiła lewatywę albo poprosiłą w szpitalu - podobno uczucie niezbyt miłe, ale chyba wolałabym się lekko i swobodnie czuć, a w ogóle przed cc lewatywę też mozna zrobić?
A z tą naszą szafą z Ikei to pewnie jest tak, ze nikt nic nie wie i gadają głupoty. Napisałam tego maila i przynajmniej mi lżej. Póki co pomieszczę się do komody, zrobiłam już "przemeblowanie" -
nick nieaktualnyAgattee - mi normalny laktator juz kojarzy się z dojarką jaką mój wujek ma na wsi A co dopiero takie rurki Sama nie wiem jeszcze co zrobić z tymm nieszczęsnym laktatorem, czy kupić czy nie...
Dziewczyny czy 30e, za Schlafsack to nie jest za dużo?? Chce kupic małemu taki z długim rękawem, bo mam tylko taki na ramiączkach, czy w ohóle praktyczny bedzie taki z długimi rękawkami? Czy lepiej zostać tylko przy tym który mam i wkładac n. body czy cieplejszy kaftanik (albo to i to) na noc...jakoś wkręcił mi sie teraz z tym problem i zaprząta mi głowę...tak jak ten laktator - ehhh, też sobie problemy wymyslam -
Ja dzis kupilam chusteczki pampers, najpierw wyprobuje te i pampersy tez, powoli bede kupowac kosmetyki dla dzidzi:)
Dziewczyny nie bedzie tak zle z tym jezykiem, dacie rade :d ja tam sie tym w ogole nie przejmuje i jestem jakos dziwnie spokojna jak mysle o porodzie, jeszcze troche zostalo:)
Agattee zlozylam ten wniosek o wyprawke i chcialam dac kopie tej strony Mutterpass, gdzie jest data porodu a babka mowi, ze absolutnie nie moze tego przyjac bo jest ochrona danych takich i ze tylko potwierdzi te date pieczatka, takze grom wie jakie oni maja zasady, ale od kazdego chca cos innnego. No nic mam nadzieje, ze cos mi tam przyznaja:)
Kasia tutaj to nie jest obowiazkowe tak jak w pl:) Podobno jednym z symptomow porodu jest biegunka i latanie do wc, wiec tak czy siak wszystko z nasi poleci wczesniej:) A do znajomej przychodzila p.Ewa Twoja polozna i byla mega zadowolona:) -
Monika ja przed cc nie miałam lewatywy, ale też się tym martwiłam , w sensie a co będzie jak mi się zachce... , nie chciało mi się a wręcz przeciwnie po 3 dniach poprosiłam o coś żeby skorzystaćz ttoalety...,chyba przed porodem to nie robią typowej lewatywy tylko dają jakiś płyn do wypicia.
-
Kasia- Ja mialam lewatywe robiona w szpitalu i nie uwazam zeby to bylo cos zlego Najpierw dostaniesz dawke na przeczyszczenie a potem zostajesz juz sama w toalecie tak wiec pelna dyskrecja zostaje zachowana. A z ta biegunka przed porodem to nie kniecznie tak jest . Mam kokezanke co zrobila kupe podczas parcia bo wczesniej nie miala robionej lewatywy wiec ja wole ja miec
Monika- schlasacki sa w roznej cenie. Zalezy od grubosci. Ale ogolnie to mieszcza sie w cenie od 20 w gore...Jak chcesz ten schlafsack kupic dla maluszka 0-3 miesiecy to raczej rekawki nie musza byc. Ja przynajmniej mam takie dwa male schlafsacki bez rekawow i nie widze problemu bo i tak dodatkowo malego bede przykrywac jeszcze kocykiem. Poki sie dziecie nie wierci to jest dobre rozwiazanie. Ale jak bedzie wieksze to lepiej juz miec schlafsack z dlugimi rekawami zwlaszcza na jesienno- zimowe nocki. Ale to dopiero za rok
A patrzylas za ta szafa w ikei w necie. Bo moze tam bedziesz sobie mogla ja zamowicWiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 16:12
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Zapytam położnej jak tu jest z ta lewatywa. Moze nie bede musiała tego robic. W Polsce tez juz to nie jest obowiązkowe, ale chyba dla własnego komfortu wolałabym mieć ja zrobiona.
Maartaa tez znalazłam przypadkiem wypowiedzi na temat p. Ewy i sa pozytywne. Przez telefon bardzo sympatyczna i kontaktowa:)
Ja mam materac gryka pianka kokos.
Mam dosc nauki buuuu im dalej w las tym ciemniej. Oby do poniedziałku.
-
nick nieaktualnyAnnaki - ja się właśnie boję, ze będę mieć problem później Ja ogólnie często się mecze z zaparciami, a czytałam, ze przy ranie po cc nie wolno zbytnio przeć na wypróżnienie (po sn, ponoć też nie), ale skoro nie jest problemem jak samemu sie poprosi nawet po to spoko
Mamax - no właśnie nie jest dostępna nawet przez neta...A ze Schlafsackiem to już wykombinowałam,z e jak kupie taki grubszy to z rękawkami co się wypina, a jak nie to będzie dodatkowy kaftanik, albo same bodziaki, zalezy czy małemu będzie chłodno czy nie. A od przyszłego roku to chyba kolderka pójdzie w ruch. -
nick nieaktualnyKasia - z własnego doświadczenia wiem, ze za duzo nauki też nie jest dobre. A poza tym z rachunkowością (bo to ten egzamin?) to tak , ze albo coś kumasz i wtedy napiszesz, a jak nie to wtedy zaczyna się problem...to jak z matematyką - ale to moje zdanie. Ja akurat kochałam rachunkowość i księgowanie na kontach - trochę gorsza była rachunkowość zarządcza ale do opanowania Teraz juz chyba wszystko zapomniałam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 16:44
-
Monika ja tez to lubię ale dosc sporo jest materiału i gdybym tyle nie robiła zadań to bym tego nie wyćwiczyła, tych rożnych mechanizmów księgowania co i ile i na jakim koncie. Poza tym koszty, których nie lubię i jeszcze prawo podatkowe i gospodarcze. Test z teorii plus zadania ale do poniedziałku niedaleko:)
Co to jest schlafsack? -
Ja rachunkowosc tez lubilam i statystyke. Za to marketing mnie dobijal. Teraz oczywiscie tez juz nic nie pamietam
Monika- Ja te schlafsacki z rekawami mam. Wszystkie odpinane. I jeden taki schlafsacksystem ale tej cienkiej pizamki nigdy nie uzywalam...U mnie kolderka poszla w ruch jak Maxik skonczyl 2 latka. Ale schlafsack lepszy bo mlody zawsze byl przyjryty a teraz to trzeba w nocy stawac i patrzec czy sie nie odkryl.
Kasia- Schlafsack to taki spiworek do spania. O cos takiego
http://www.baby-walz.de/index.php?id=g125162761010&group=125162761010<nr=725407839&mb3_partner=hurra&mb3_partner_param=adw&sortPRICE=desc&gclid=CJfX9ef898ECFYHHtAod-0MAkA&adword=Babywalz%20DE%20Google/Schlafen_Schlafsäcke/Babyschlafsack%20exact/Schlafsack%20Baby&wtr=767&zlg=121&mb3_wersch=767121Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 17:20
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Marttaa to nie studia. W lutym tego roku przed zajściem w ciąże zaczęłam robic w Krakowie II stopień kursu w stowarzyszeniu księgowych zeby podwyższycie swoje kwalifikacje zawodowe. W maju zaszłam w ciąże ale nie było żadnych przeciwwskazań wiec kontynuowałam i teraz juz mam ostateczny egzamin.
Fajne te śpiworki ja w ten weekend odwiedzę tez siostrę mojego męża, ktora ma dać nam ubranka po swojej córeczce wiec moja wyprawka troszkę sie w końcu powiększy. Musze na pewno jeszcze dokupić kombinezon na wyjście i spacery.
Martta moze tez zapytaj o lewatywę swoją polozna i potem porównamy wersje ja dodatkowo zapytam u Jakubkow położnej jak bede w grudniu. -
annaki, w takim razie pochwal sie jak dluga jest Twoja Lenka i ile wazy
to ja chyba przesadzam z kupowaniem ubran na rozmiar 56, chyba czas powiedziec stop i kupowac wieksze w sumie mam juz troche rzeczy na 62 i 68 ale tez za bardzo sie nie wychylam bo nie wiem w jakim tempie bedzie rosla wiec poki co tylko po kilka sztuk (wiadomo, najczesciej sa to body )
Tez musze kupic Schlafsack ale raczej kupie ten na 70-80cm bo po co wiekszy, pozniej i tak bede uzywac kocyka albo kolderki
W Ikei sa i to w przystepnej cenie bo chyba po 19€ (na stronie mozna zobaczyc), tyle ze jak bylam we wrzesniu to nie moglam ich znalezc na sklepie wiec chyba przy nastepnej okazji sie rozejrze