X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co rodziły naturalńie czy wy robiliście same sobie lewatywę w domu przed porodem? Ta polozna ze szkoły rodzenia mówiła ze jeśli będziemy miały czas to lepiej zrobić to na spokojnie w domu.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

A ja sie boje ze czegos nei zrozumiem podczas porodu :(. Moj niemiecki jest dobr ale jednak stres i fachowe slownictwo to moze byc dla mnei za duzo :/

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM ja tak jak Annaki jestem zadowolona z tych pampersow babydream przy pierwszym dziecku tez je uzywalam

Annaki 1 babydream maja taki sam pasek sprawdzajacy siuski jak w oryginalnych bo mialam

• annaki Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołek 93 a to nawet nie wiedziałam :-) , bo ja babydream to od 2 kupowałam, a teraz mam też chusteczki z tego i też są fajne, krem na odparzenia rewelacja, u nas szybko pogoił ranki jak trochę się "zaniedbałyśmy";-)
    Agattee tam Lena smiga juz w 68, a i 74 zakładamy, zależy gdzie kupione bo np mam body z polski 74 i jest na styk a i mam z aldi 62/68 i jest takie samo jak to na 74 :-) , w większości patrzę teraz na oko, bo te metki np 0-3 lub 0-6 to okazuje się że jedne za małe inne za duże :-) , w każdym razie dwa wory ciuchów juz wyniesione do piwnicy. Dzisiaj na 17 mamy u4 i będę wiedziała ile moja gwiazda waży i jaka jest długa :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka to co ja mam powiedzieć jak po niemiecku umiem tylko podziękować??A mój maz dogada sie, ale raczej poziom bardzo średni ma. Z angielskim to inaczej, ale moze nie wszyscy potrafią w szpitalu mowić po angielsku:/

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie macie materacyki do łózeczka? Jadę w weekend po dalszą część wyprawki i nie wiem jaki wybrać

relgi09kfo915nes.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - to luzik jak zrobiliby Ci cc w takiej sytuacji. Właśnie mi sie przypomniało...wczoraj nam połozna mówiła, ze oczywiście standardowo robi sie cc tydzień przed terminem, alee...jak wszystko jest ok i np. dziecko nie jest wielkie to można zrobic tylko 4-5 dni przed, więc moze jednak załapiesz sie na ten styczeń ;)

PsotkaKotka - przcież dogadamy sie wszystkie, trochę po niemeicku, troche po angielsku a reszte na migi. Jka tam po ślubie? Dawno Cie u nas nie było.

Jola - ja mam materacyk gryczano-kokosowy. Ponoć zdrowy i nie jest drogi, więc dwa plusy w jednym. Jakieś nowoczesne z pianki jakiejs tam sa dobre, ale ja ise nie znam, a ten miałam w komplecie, poczytałam tylko ze jest zdrowy i dobry dla maluchów więc nie kombinowałam.

Kasia - ja jakbym rodziła naturalnie, to albo sama bym sobie zrobiła lewatywę albo poprosiłą w szpitalu - podobno uczucie niezbyt miłe, ale chyba wolałabym się lekko i swobodnie czuć, a w ogóle przed cc lewatywę też mozna zrobić?

A z tą naszą szafą z Ikei to pewnie jest tak, ze nikt nic nie wie i gadają głupoty. Napisałam tego maila i przynajmniej mi lżej. Póki co pomieszczę się do komody, zrobiłam już "przemeblowanie"

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - mi normalny laktator juz kojarzy się z dojarką jaką mój wujek ma na wsi ;) A co dopiero takie rurki :) Sama nie wiem jeszcze co zrobić z tymm nieszczęsnym laktatorem, czy kupić czy nie...

Dziewczyny czy 30e, za Schlafsack to nie jest za dużo?? Chce kupic małemu taki z długim rękawem, bo mam tylko taki na ramiączkach, czy w ohóle praktyczny bedzie taki z długimi rękawkami? Czy lepiej zostać tylko przy tym który mam i wkładac n. body czy cieplejszy kaftanik (albo to i to) na noc...jakoś wkręcił mi sie teraz z tym problem i zaprząta mi głowę...tak jak ten laktator - ehhh, też sobie problemy wymyslam ;)

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis kupilam chusteczki pampers, najpierw wyprobuje te i pampersy tez, powoli bede kupowac kosmetyki dla dzidzi:)

Dziewczyny nie bedzie tak zle z tym jezykiem, dacie rade :d ja tam sie tym w ogole nie przejmuje i jestem jakos dziwnie spokojna jak mysle o porodzie, jeszcze troche zostalo:)

Agattee zlozylam ten wniosek o wyprawke i chcialam dac kopie tej strony Mutterpass, gdzie jest data porodu a babka mowi, ze absolutnie nie moze tego przyjac bo jest ochrona danych takich i ze tylko potwierdzi te date pieczatka, takze grom wie jakie oni maja zasady, ale od kazdego chca cos innnego. No nic mam nadzieje, ze cos mi tam przyznaja:)

Kasia tutaj to nie jest obowiazkowe tak jak w pl:) Podobno jednym z symptomow porodu jest biegunka i latanie do wc, wiec tak czy siak wszystko z nasi poleci wczesniej:) A do znajomej przychodzila p.Ewa Twoja polozna i byla mega zadowolona:)

oar843r8kh12ukn4.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja przed cc nie miałam lewatywy, ale też się tym martwiłam ;-) , w sensie a co będzie jak mi się zachce... :-P , nie chciało mi się a wręcz przeciwnie po 3 dniach poprosiłam o coś żeby skorzystaćz ttoalety...,chyba przed porodem to nie robią typowej lewatywy tylko dają jakiś płyn do wypicia.

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Ja mialam lewatywe robiona w szpitalu i nie uwazam zeby to bylo cos zlego ;-) Najpierw dostaniesz dawke na przeczyszczenie a potem zostajesz juz sama w toalecie tak wiec pelna dyskrecja zostaje zachowana. A z ta biegunka przed porodem to nie kniecznie tak jest . Mam kokezanke co zrobila kupe podczas parcia bo wczesniej nie miala robionej lewatywy wiec ja wole ja miec ;-)

Monika- schlasacki sa w roznej cenie. Zalezy od grubosci. Ale ogolnie to mieszcza sie w cenie od 20 w gore...Jak chcesz ten schlafsack kupic dla maluszka 0-3 miesiecy to raczej rekawki nie musza byc. Ja przynajmniej mam takie dwa male schlafsacki bez rekawow i nie widze problemu bo i tak dodatkowo malego bede przykrywac jeszcze kocykiem. Poki sie dziecie nie wierci to jest dobre rozwiazanie. Ale jak bedzie wieksze to lepiej juz miec schlafsack z dlugimi rekawami zwlaszcza na jesienno- zimowe nocki. Ale to dopiero za rok ;-)

A patrzylas za ta szafa w ikei w necie. Bo moze tam bedziesz sobie mogla ja zamowic ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 16:12

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytam położnej jak tu jest z ta lewatywa. Moze nie bede musiała tego robic. W Polsce tez juz to nie jest obowiązkowe, ale chyba dla własnego komfortu wolałabym mieć ja zrobiona.

Maartaa tez znalazłam przypadkiem wypowiedzi na temat p. Ewy i sa pozytywne. Przez telefon bardzo sympatyczna i kontaktowa:)

Ja mam materac gryka pianka kokos.

Mam dosc nauki buuuu im dalej w las tym ciemniej. Oby do poniedziałku.

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - ja się właśnie boję, ze będę mieć problem później ;) Ja ogólnie często się mecze z zaparciami, a czytałam, ze przy ranie po cc nie wolno zbytnio przeć na wypróżnienie (po sn, ponoć też nie), ale skoro nie jest problemem jak samemu sie poprosi nawet po to spoko :)

Mamax - no właśnie nie jest dostępna nawet przez neta...A ze Schlafsackiem to już wykombinowałam,z e jak kupie taki grubszy to z rękawkami co się wypina, a jak nie to będzie dodatkowy kaftanik, albo same bodziaki, zalezy czy małemu będzie chłodno czy nie. A od przyszłego roku to chyba kolderka pójdzie w ruch.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - z własnego doświadczenia wiem, ze za duzo nauki też nie jest dobre. A poza tym z rachunkowością (bo to ten egzamin?) to tak , ze albo coś kumasz i wtedy napiszesz, a jak nie to wtedy zaczyna się problem...to jak z matematyką - ale to moje zdanie. Ja akurat kochałam rachunkowość i księgowanie na kontach - trochę gorsza była rachunkowość zarządcza ale do opanowania :) Teraz juz chyba wszystko zapomniałam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 16:44

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja tez to lubię ale dosc sporo jest materiału i gdybym tyle nie robiła zadań to bym tego nie wyćwiczyła, tych rożnych mechanizmów księgowania co i ile i na jakim koncie. Poza tym koszty, których nie lubię i jeszcze prawo podatkowe i gospodarcze. Test z teorii plus zadania :) ale do poniedziałku niedaleko:)

Co to jest schlafsack?

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rachunkowosc tez lubilam i statystyke. Za to marketing mnie dobijal. Teraz oczywiscie tez juz nic nie pamietam ;-)

Monika- Ja te schlafsacki z rekawami mam. Wszystkie odpinane. I jeden taki schlafsacksystem ale tej cienkiej pizamki nigdy nie uzywalam...U mnie kolderka poszla w ruch jak Maxik skonczyl 2 latka. Ale schlafsack lepszy bo mlody zawsze byl przyjryty a teraz to trzeba w nocy stawac i patrzec czy sie nie odkryl.

Kasia- Schlafsack to taki spiworek do spania. O cos takiego ;-)
    http://www.baby-walz.de/index.php?id=g125162761010&group=125162761010<nr=725407839&mb3_partner=hurra&mb3_partner_param=adw&sortPRICE=desc&gclid=CJfX9ef898ECFYHHtAod-0MAkA&adword=Babywalz%20DE%20Google/Schlafen_Schlafsäcke/Babyschlafsack%20exact/Schlafsack%20Baby&wtr=767&zlg=121&mb3_wersch=767121

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 17:20

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja mam 3 Schlafsacki i bez rekawow :)

Kasia a to egzamin na studiach? Do poniedzialku juz blisko i bedzie z glowy:)

Mamax czyli w szpitalu lepiej powiedziec, ze chce sie miec lewatywe? Czy polozne to same proponuja?

oar843r8kh12ukn4.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta- A to chyba zakezy na kogo sie trafi. Mnie polozna sama ja zaproponowala ale mysle ze jakbym o to poprosila to tez bym dostala.

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marttaa to nie studia. W lutym tego roku przed zajściem w ciąże zaczęłam robic w Krakowie II stopień kursu w stowarzyszeniu księgowych zeby podwyższycie swoje kwalifikacje zawodowe. W maju zaszłam w ciąże ale nie było żadnych przeciwwskazań wiec kontynuowałam i teraz juz mam ostateczny egzamin.

Fajne te śpiworki :) ja w ten weekend odwiedzę tez siostrę mojego męża, ktora ma dać nam ubranka po swojej córeczce wiec moja wyprawka troszkę sie w końcu powiększy. Musze na pewno jeszcze dokupić kombinezon na wyjście i spacery.

Martta moze tez zapytaj o lewatywę swoją polozna i potem porównamy wersje ;) ja dodatkowo zapytam u Jakubkow położnej jak bede w grudniu.

zem3zbmhb277dwos.png

• agattee Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki, w takim razie pochwal sie jak dluga jest Twoja Lenka i ile wazy :)
    to ja chyba przesadzam z kupowaniem ubran na rozmiar 56, chyba czas powiedziec stop i kupowac wieksze :) w sumie mam juz troche rzeczy na 62 i 68 ale tez za bardzo sie nie wychylam bo nie wiem w jakim tempie bedzie rosla wiec poki co tylko po kilka sztuk (wiadomo, najczesciej sa to body :D)

Tez musze kupic Schlafsack ale raczej kupie ten na 70-80cm bo po co wiekszy, pozniej i tak bede uzywac kocyka albo kolderki :)
    W Ikei sa i to w przystepnej cenie bo chyba po 19€ (na stronie mozna zobaczyc), tyle ze jak bylam we wrzesniu to nie moglam ich znalezc na sklepie wiec chyba przy nastepnej okazji sie rozejrze :)

wff22n0ab6iac00e.png
‹‹ 128 129 130 131 132 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ