Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam wszystkich. Chciałam dołączyć
KATHARINKA - dostaniesz tak jak mówili w AOK 100% dotychczasowego wynagrodzenia, ja również dostałam Beschäftigungsverbot i tak już od 3 miesięcy w domku siedzę. Na konto wpływa ta sama suma jak wtedy gdy pracowałam. -
dzieki za info, to super, 6 tygodni bylam na zwolnieniu i w tym miesiacu pracodawca wyplacil mi tylko za dwa tygodnie pracy, bo razem bylo to juz 6 tygodni gdy placi pracodawca, wiec chcialabym wiedziec kiedy dostane reszte, moze poczekam jeszcze z tydzien i zadzwonie do AOK? bo nigdzie nie znalazlam ile aok ma czasu na wyplacenie mojego Krankengeld. Beschäftigungsverbot jest od 01.10 wypisany. a Tobie co lekarz wpisal za powöd BV? jesli to nie tajemnica
ja poniewaz pracuje jako Medizinische Fachangestellte ze wzg na ryzyko infekcji i zakaz podnoszenia wiecej niz 5kg a tego nie da sie w mojej pracy uniknäc. Pracodawca byl niemily powiedzual, albo robi pani wszystko albo nic, my nie placimy jalmuzny (Almosen) wiec Doktor möj tak to rozwiäzal. -
Ja tez byłam do 6tyg (może mniej) na zwolnieniu, bo parę razy do szpitala trafiłam i później lekarz sam wypisał zagrożenie wcześniejszym porodem. I ja cały czas dostawałam normalna pensje. Dziwne ze wypłacili Ci tylko za dwa tygodnie. Chyba ze w ciągu całego roku byłaś na to samo na zwolnieniu dłużej niż 6 tyg i wypłacili ci jakiś procent z całej pensji.
-
no wlasnie tez nie rozumiem za bardzo, zadzwonilam do mojej firmy i powiedzieli mi ze mi zaplacä tylko te dwa tygodnie a reszte dostane z AOK, bo pracodawca placi razem tylko 6 tyg w roku, a wczesniej nie chorowalam, od poczatku ciäzy byla zagrozona (skröcona szyjka macicy, pierwsze dziecko z wadä wrodzonä, wiek ponad 35) doktorowi to wystarczylo i zabronil mi pracy na tym stanowisku, jeszcze byl Hämatom tzn krwiak w obrebie jamy macicy ale Bogu dzieki juz zniknäl. Ogölnie b. sie balam o dzidziusia i musialam lezec. Moze faktycznie reszte zaplaci mi AOK tak ze wyjde na moje pieniädze?
-
nick nieaktualnyJa ma wlasnie takie urządzonko - coś jak stacja pogodowa, ale to za duzo powiedziane i mierzy mi temp. i wilgotnośc i w domu i na zewnątrz, i zawsze mamy górną granicę normy a zimą spada góra o 5%, więc i tak jesteśmy gdzieś w połowie normy, nie chorujemy (moze jakies tylko małe 2-3 dniowe przeziębienie w zeszłym roku było) i czujemy się dobrze. Więc wiem, ze nam akurat nawilżacz jest zbędny, ale jakbym miała tak sucho jak moi rodzice to chyba bym kupił 4 te nawilżacze
Kasia, Jola - no u nas inaczej się sprawy mają, bo my tu to tak na stałe, dom planujemy budować itd. Ja na początek to nie mam też wygórowanych wymagań co do pracy, i n apoczatek właśnie niepełny wymiar pracy, moze nawet MiniJob, oczywiscie wiadomo, ze zobaczymy jak sie sprawy potoczą i czy mały będzie zdrowiutki, na razie plan mam że za nieco ponad rok idę do pracy
Mamax - przewijak będzie zamontowany na komodzie, bo cały świat małego ma się kręcić w jego pokoju, w sypialni tylko nocki, przewijanie bedzie na łóżku najwyzej
Kasia - gratuluje SR Tak bardzo chciałas ten termin, ze masz
Annaki - no włąśnie dlatego mamy tak zaplanowane wszystko, zeby nocnych spacerów nie urządzać, dziś tylko okazało się ze zapomniałam o nocnym przewijaniu, nie wiem gdzie miałąm głowę, moze dlatego ze na początku mały miał spać u siebie, a później pomyślałam, zę po cc najłatwiej mi bedzie w nocy wstawać jednak do małego w sypialni. Myślę, ze bezsensem jest kupowanie przewijaka specjalnie do sypialni, i najwyżej poprzebiera się go na łóżku, kupie tylko taki podkład do przewijania.
Ma1ta - witaj w gronie
Katharinka - moja mama była na zwolnieniu 6 tyg. i też częsc wypłacił jej pracodawca a drugą cześć AOK, podobno mozna czekać do 30 dni, nie pamiętam po ilu ona dostała kasę, ale na pewno troche czekała. -
Dziewczyny mam do was prosbe. Przgotowuje sie powoli z rzeczami. Dziewczyna na innym watku wkleila liste kosmetyczno-higieniczna ale to sa ze tak powiem standardy chyba Polskie. Mozeci emi powiedziec co kupic tu w Niemczech?
OILATUM Baby, emulsja do kąpieli, 500ml
Bepanthen Baby maść ochronna, 30g
LINOMAG BOBO Krem A+E, 50ml
LINOMAG, maść, 30g
LINOMAG SUN Krem, 50ml
HIPP Oliwka do ciała pielęgnacyjna, 200ml
HIPP Żel do mycia ciała i włosów, 400 ml
FRIDA Aspirator do nosa
FRIDA Filtry higieniczne 10 sztuk
Natrium Chloratum, Gilbert 0,9%, 100 ampułek po 5ml, sól fizjol.
BABY ONO bezpieczne cążki z uchwytem do paznokci
BABY ONO szczoteczka z miękkim włosiem + grzebyk
BABY ONO, płatki kosmetyczne dla niemowląt, 60 sztuk
CANPOL patyczki higieniczne 100 sztuk
Kompresy MEDICOMP, jałowe 5x5cm, 50 sztuk - gaziki
WEBER, pieluchy tetrowe, białe, 60x80cm, 10 sztuk
WEBER, pieluchy flanelowe, kolorowe, Mini 38x40cm, 5 sztuk
AbakusBaby, termometr elektroniczny, model DT-111G
BABY ONO termometr kąpielowy
Maść majerankowa, 10g, na katarek
Paracetamol Hasco, zawiesina doustna, dla dzieci i niemowląt od urodzenia, 120mg/5ml, 150g, na gorączkę
Czopki glicerolowe 1g 10 sztuk na zaparcia
LOVI, dynamiczny smoczek uspokajający Trendy, 0-3 miesiąca, 2 sztuki
LOVI, tasiemka do smoczka
CANPOL szczotka do butelek i smoczków z przyssawką
BABY ONO podkłady poporodowe 10 sztuk
Podkłady higieniczne BELLA MAMMA 10 sztuksztuk
Podkłady higieniczne SENI SOFT 90cmx60cm 5 sztuk ( na łóżko )
BABY ONO majtki wielorazowe siateczkowe rozmiar L 2 sztuki
BABY ONO majtki wielorazowe siateczkowe rozmiar XL 2 sztuki
Tantum Rosa, 10 saszetek
LANSINOH, wkładki laktacyjne jednorazowego użytku, 60 sztuk
3 butelki Avent, 125 ml, do nich smoczki na wymianę
Espumisan i niemiecki Sab Simplex na kolki
Sudocrem
Laktator Medela ręczny
Octenisept
-
Psotka kotka: Ja bym kupila:
Bephanten masc ochronna, linomag masc - to na odparzenia
Oliwke,
Frida-Aspirator do noska i do tego te flirty higieniczne,
Male nizyczki do paznokci,
Szczotka z miekkiego wlosia ( grzebyk nie potrzebny)
Platki kosmetyczne , patyczki higieniczne dla dzieci
Pieluchy tetrowe 15 szt, flanerowe z 3 szt
Termometr
Szczotka do butelek,
Wkladki laktacyjne
Podpaski duze poporodowe(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Psotka Kotka ja podpisuję się pod tym co Mamax, no bo po ci krem na słońce z filtrem w zimie?? Chyba że Ty rodzisz w czerwcu to ok.
Ja mam aspirator tufi bez filtrów, który się myje i wyparza
Leki to ewentualnie czopki na gorączkęa i tak jak dziecku coś będzie to idziesz najpierw do lekarza więc on Ci przepisze
Podkładów tyle rodzajów nie potrzeba no i majtki siatkowe po co? W szpitalu dostaniesz, chyba że chcesz w takich w domu chodzić , to na pewno jest lista do polskiego szpitala
A no i sab simplex też potrzebny, espumisan to to samo tylko w słabszym stężeniuWiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 15:22
-
nick nieaktualnyPsotkaKotka - na pewno nie kupuj Emolientów (na liście Oilatum), to tylko wtedy jak dziecko będzie miało problemy skórne w tym AZS.
Linomag BOBO A+E jak najbardziej (ale to w PL dostępne), bo nie zawiera sztucznych składników, jakichs parabenów i bzdet, ponoć bardzo dobry dla pupy malucha do codziennego stosowania tak jak Bepanthen MAŚĆ, jak kupisz jakiś płyn do mycia z oliwką czy nawilązaczem to nie potrzeba już dodatkowo żadnych oliwek i balsamów po kąpieli, szampony są zbędne, ogólnie dziecku do kapieli można dodac kroplę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, najzdrowsze i dobra dla skóry, Frida - albo aspirator elektryczny (ja mam ten drugi), raczej zaden SUN Creme nie jest Ci potzrebny bo to na lato, na zime lepiej jakiś krem na wietrzna pogodę, podobno HIPP ma fajny produkt (http://shop.hipp.de/index.php?auswahl=shopseite&rubrik1=Suche&rubrik2=9635), w ogóle to ja mam większosć rzeczy z tej listy ale nie te firmy, nie zwracałam uwagi na firmy, tylko kupowałam. Nie mam podkładów na łóżko ale dokupię; Octenisept nie kupuję, bo połozna mi powiedziała że ona sie zajmie pępuszkiem i nie potrzebuję dodatkowych specyfików ale jeszcze raz jej podpytam. Butelki ja kupuje tylko duże i szklane bo na dłuzej mi posłuża, a na początek herbatki czy mleka zrobię malą ilość w duzej butelce. Sudocrem mam, nawet nabyłam wielkie opakowania jak jeszcze nie wiedziałam, ze tego nie używa się jak moje kolezanki za każdym razem ale na same sytuacje awaryjne (odparzenia). Leków nie kupuję samodzielnie, porozmawiam z połozną, jedyne co to Sab Simplex kupię albo lefax na kolki. Tantum Rosa...po co?? Irygacji wykonywać nie wolno przecież, a do ewentualnego gojenia krocza wszyscy zalecają "wietrzenie krocza", zadnych irygacji czy nasiadówek -ale podpytaj położnej.
A w ogóle to nie trzymaj się tak sztywno tych firm, moze się okazać ze smoczek Lovi czy butla Avent nie przypasuje Twojemu maluchowi. Tak samo majtki siatkowe czy jednorazowe, mozna też innej firmy i musisz patrzeć na rozmiar, nie każda z nas będzie miała po porodzie rozmiar L czy M czy XL.
Swoją droga poczytajcie sobie analizy pewnej dziewczyny składów kosmetyków, możecie być zaskoczone, analizy dostepne tutaj: http://www.srokao.pl/ , mnie ta stronka bardzo pomogła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 15:30
-
nick nieaktualny
-
lansinoh masc na poranione brodawki, nie trzeba jej scierac przed karmieniem, ta sama Firma ma tez w ofercie Milchpumpe, reczna lub elektryczna zalezy od potrzeb, wkladki do biustonosza i woreczki na pokarm do zamrazania. ja dostalam od kolezanki reczna pompke. jest bardzo zadowolona. te produkty mozna kupic np w Rossmanie ale pewnie nie tylko. poza tym dobry sprawdzony Pantoten
-
Monika DM ma racje, nie trzeba sie sztywno trzymac firm, mozna wyprobowac polecane przez innych produkty i niekoniecznie te reklamowane. Np Sudocrem jest fantastyczny sama stosowalam w mojej pracy, poniewaz starsze osoby majä takä sköre jak dzieci, tak samo oliwka jesli damy do käpieli pare kropli to wystarczy, po co przesadzac i obciäzac malego dodatkowymi kosmetykami. co za duzo to nie zdrowo. Irygacji nie wolno robic!!! chyba ze lekarz nakaze, w co nie wierze. krocze goi sie samo na swiezym powietrzu. piersi muszä miec cieplo i sucho, czasem pomaga troszke suszarkä do wlosow delikatnie ogrzac. polecam wam dziewczyny Taki miesiecznik Junge Familie, kosztuje tylko 1 EU a na prawde ciekawe rzeczy mozna wyczytac.
-
Dziewczyny ja rodze pod konie ckwietnia wiec kremik moze sie przydac. A majtki to nie wiedzialam ze daja
To jest lista dziewczyny ktora w Pl rodzi chyba a ja sie nia tylko kierowalam bo pojecia nie mam w ogole zielonego co kupic i gdzie.
Myslicie ze polozna mi da jakis wypis rzeczy potrzebnych? Poloznej tez jeszcze kurcze nei mam.