Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWłaśnie, Annaki - jak tam lenka po ważeniu i mierzeniu???
Kasia - prawo podatkowe...bleeee...nudne jak flaki z olejem Ale Ty to już spacjalistka praktycznie w rachunkowości. Mam nadzieję, ze później Ci wszystko uznają jak będziesz robić sobie Anerkerung (uznanie polskiego dyplomu w DE) i będziesz miałą fajny start do pracy w DE, wiadomo, ze pewnie przepisy sie różnią ale podstawęmiałabyś może fajną
Agattee - dzięki wielkie Teraz widzę, ze w Ikei nawet za 13e fajne są Jakby trzeba było to bym kupiła ten droższy, tylko ze ja nie wiem czy mały będzie po mnie - ze w nocy mi zawsze gorąco, czy po tatusiu - który nawet latem zawija sie w "roladę"
Dziewczyny skoro tak, to ja zostanę przy tym na ramiączkach (takie cos jak śpiochy) i najwyżej kaftanik będzie, a w razie czego to kupimy z długim rękawem. Jedno "zmartwienie" mniej. Szfa już też nie tak bardzo mnie martwi,bo skoro zmieściłam się w komodzie, to w sumie szafa moze się opóźnić, oby tylko nie za bardzo -
Kasia ok zapytam sie na spotkaniu z polozna (to bedzie gdzies tak w grudniu). No to fajnie, ze robisz taki kurs, bedzie Ci latwiej wrocic do pracy:)
Monika komody sa bardzo pojemne, ale szafa tez sie przyda, wiec oby udalo Ci sie ja jeszcze dostac:)
Dziewczyny dlugo chcecie byc na macierzynskim? -
Oj Monika ja raczej Tu nie zostaniemy. Tzn. nie chce tak planować, ale chcielibyśmy jednak wrócić do Polski za rok, dwa lata. Zobaczymy jak sie zycie potoczy. Na razie jest jak jest.
Byłam dzis w Rosmannie ale nie znalazłam tych biustonoszy dla karmiących. Kupiłam za to taki bezuciskowy, sportowy bym powiedziała i to jest cudo! Nic mnie nie uwiera, żadnych drutów nie ma ech szkoda ze tak późno to odkryłam
A mam pytanie, co wy robicie w Niemczech w sensie gdzie pracujecie czy pracowalyscie? -
Hej, a macie jakiś nawilżacz powietrza godny polecenia?
-
Agitka- Tez sobie wiele razy zadaje to pytanie. Tyle ludzi chce a nie moze miec dzieci a takim swirom tak to latwo przychodzi i jeszcze tego nie uszanuja....
Anaki- Bo rozmiar rozmiarowi nie rowny a do tego dlugosc dziecka nie ma nic wspolnego od rozmiarow ubran Moj tez nosi zawsze wieksze rozmiary pomimo ze ma mniej wzrostu - normalka
Ja mam taki nawilzac i jestem bardzo zadowolona
http://www.amazon.de/Beurer-LW-110-Luftwäscher-weiß/dp/B004TQIW0Q/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1415951910&sr=8-4&keywords=beurer+lb50Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 09:02
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Oj Mamax pewnie jest dobry, ale jakbym pokazała cenę mężowi..strasznie drogi Bede musiała znaleźć jednak coś troszeczkę tańszego.
Nie wiem jak u was, ale słoneczko dzis za chmur sie przebija. W końcu troche światła w tych moich 4scianach.
Miłego dnia mamuśki:) -
nick nieaktualnyMarta - tak, komoda jest bardzo pojemna, ale ja mam swoja wizję ułożonych rzeczy dla malucha, tak samo jak w swojej szafie, i nie widze dłuższego zastosowania dla samej komody dla niego Póki co może być, ale mam nadzieję, ze szafa za niedługo będzie
Kasia - ahaaa, no to teraz rozumiem Myślałam,z e wy tak na dłuzej Ja nie mam nawilżacza, bo wilgotność w domu mam na idealnym poziomie więc nie jest mi potrzebny.
Annaki - ale Lenka już fajna muso być, taki (nie)mały już bobas - tak mi sie wydaje A na co mężowi szczepionka??
Ja zamierzam rok po porodzie iść do pracy, moze nie na cały etat, ale zamierzam. Jestem tutaj 1,5 roku i jeszcze nie pracowałam niestety, a mnie praca jest bardzo potzrebna do zycia, ja nie potrafie oddać sie tylko domowi, więc mam nadzieję, ze uda mi sie coś znaleć i ze mój mały nie będzie chorować i da mamie się wykazać w kilku rolach jednocześnie Nawet teraz jakby mi się udało znaleźć jakąs prace tak do końca roku to bym poszła bez gadania - nawet jakieś 2 tyg. temu wysyłałam jeszcze CV, ale odkąd wiem o ciąży to o niej też piszę więc logicznym dla mnie jest, ze mnie nie przyjmą Nawet mam już w spisie kilka firm, które za rok zaatakuję
Laski - mój mózg juz naprawde nie myśli...obudziłam się w nocy ze "straszną, przerażającą" wręc wizją...że przecież jak Vincent w nocy sie obudzi to nie tylko go trzeba bedzie nakarmić ale i pewnie zmienić pieluch...koszmar No i gdzie ja to zrobię?? Przewijak bedzie u niego w pokoiku a on na poczatek z nami w sypialni i przecież po to ma spac z nami żeby nie łazić z nim w nocy po całym domu i ze jak...na lóźku będe go przewijać?? Mówię Wam, byłam przerażona, ze co ja biedna pocznę...hihi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 10:59
-
nick nieaktualnyKasia - a jesteś pewna, ze potzrebny Ci nalwilżacz? Choć z drugiej strony to nowe mieszkanie więc go nie znacie, bo my już przeżyliśmy w naszym wszystkie pory roku to wiemy jak się "zachowuje", poczekaj troszkę, dziewczyny z innego forum kupowały w OBI jakieś dobre nawilżacze i nie strasznie drogie, a teraz przed zima jest na nie szał, może w grudniu lub styczniu będą na nie promocje to wtedy kupisz dobry za mniejsze pieniądze.
-
Tak, tak poczekam ale myśle ze zima powietrze średnie jest w mieszkaniach bo sie grzeje i jest suche. Ale masz racje zorientuje sie jak troche tam pomieszkamy.
Ja tez nie moge bez pracy funkcjonować. Niestety wiem, ze tu raczej mi sie nie uda nic znaleźć bo nie znam języka. Musiałabym sie go nauczyć zeby mieć prace w jakimś biurze rachunkowości. Wolałabym jednak wrócić do Polski i tam szukać. Ale to odległa przyszłość, bo na razie maleństwo trzeba urodzić i odchować -
Też chcę pójsc do pracy, oraz dokończyć kurs językowy ale jak pomyślę sobie o moim Małym bobasie, że będę musiała go zostawić w żłobku lub pod opiekę opiekunce np jak będzie miał roczek -to nie wiem czy się zdecyduję, Może na pół etatu -to jest rozwiązanie. Nie odbiegam tak mocno w przyszłośc bo też jak Kasia- nie wiem czy zostaniemy tu długo.
Też miałam pytać o te nawilżacze Najpierw chyba zakupię miernik do mierzenia wilgotności, żeby sprawdzić ile obecnie mamy procent. -
Monika no tak Lena to już duża "panna"
Mnie i męża zaszczepili przy okazji na tężec, krztusiec, polio i błonicę, ot tak po prostu pytali czy byliśmy na to szczepieni, my że tak w dzieciństwie, a lekarz na to ze ok że teraz możemy powtórzyć razem z Leną, jeśli chcemy, więc nas też kłuli
Teraz mam inny dylemat, bo w styczniu będzie szczepienie na mmr czyli odra, świnka, różyczka i ospa i teraz nie wiem bo o tej szczepionce naczytalam się najwięcej negatywnych opinii, szczepiła któraś z Was starsze dzieci? -
witajcie Dziewczyny, dawno mnie nie bylo..wiecej czasu spedzalam w wc niz gdziekolwiek indziej... teraz lepiej jakby 13 tydzien! od doktora dostalam Beschäftigungsverbot i do pracy juz nie wroce, nie wiem tylkojak to bedzie wygLÄdalo z finansami. kobieta w AOK mnie zapewniala ze dostane 100% ale chyba w dwoch ratach. Miala juz tak ktöras z Was?
pozdrawiam Was serdecznie! -
Annaki, moj syn byl szczepiony tu w Niemczech na MMR bo lekarka stwierdzila ze ma za malo przeciwcial a karty szczepien z Polski nie mialam. Tak ze dwa szczepienia w jednym dniu, na oba ramiona, ale nic mu nie bylo, ani goräczki ani oslabienia mysle ze nie ma sie czego obawiac
-
Ja zamierzam z Juliankem posiedziec w domu dwa lata ale w tym czasie chce dokonczyc kursy jezykowe ( w systemie popoludniowym) tak ze jak Julianek skonczy dwa latka i pojdzie do przedszkola to bede mogla spokojnie szukac pracy. Ja tam wielkich wymagan nie mam, byle cos robic i napewno tylko na pol etatu bo od zarabiania grubej kasy jest maz a ja to tak tylko zeby dorobic co nieco
Annaki- Ja Maximilianka szczepilam i po za lekka goraczka ( co sie czesto zdarza) nic mu nie bylo. Wszystkie inne szczepionki przeszedl bez problemowo
Kasia- Zawsze mozna wieszac mokre reczniki na kaloryfer
Monika- Ja tez sobie nie wyobrazam nie miec przewijaka w sypialni. Zwlaszcza ze mam starsze dziecko ktore musi sie wyspac do przedszkola wiec nie mge sobie pozwolc na lazenie po mieszkaniu. Wrecz przeciwnie zamierzam zamknac sie z Julankiem w sypialni i wszystko tam przy nim robic. Mam nadzieje ze bdzie to dobrze funkcjonowac. A ty nie mozesz sobie tego przewijaka przeniesc do sypialni?(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Nie wiem czy mozecie tak zrobić ale ja do łóżeczka dokupilam sobie przewijak, ktory kładę na nie. Moze na jakiejś komodzie połóżcie sobie przewijak albo na stoliku zeby nie latać w nocy po pokojach.
Dzwoniła polozna od Jakubkow i idę na szkole rodzenia z mezem 22listopada bo zwolniło sie miejsce ufff fajowo. Maartaa pewnie sie spotkamy Mamy zabrać poduszkę i ręcznik wiec chyba dadzą nam wycisk -
Katharinka, Mamax, dzięki za info , właśnie poszukuję takich sprawdzonych opinii od kogoś a nie zaczytanych w necie... Ajjj nie potrzebnie tylko to czytam i sama sobie robię mętlik w głowie
Monika ja też mam przewijak w sypialni, bo dziecko szybko się wybudza przy przybieraniu więc jak będziesz spacerować do innego pokoju to jest ryzyko że Ci się wybudzi i będzie szalec , pomyśl o jakimś rozwiązaniu w sypialni. Ja juz od miesiąca nie przebieram w nocy, kupy są tylko w dzień a siuśki jej nie przeszkadzają, bo ta moja mala cwaniara tak potrafiła się rozbudzić przy tym że później godzinę lub dwie nie chciała spać, teraz jest szybka akcja: butelka i do łóżeczka i śpi -
Annaki moj syn byl szczepiony jeszcze w tym roku, sprawdzilam jak sie nazywa szczepionka MMR Vax Pro. naklejki sä wklejone w zöltä ksiäzeczke szczepien. druga byla na Varcelle tzn ospa wietrzna, bo nigdy nie byl chory na ospe. Mam nadzieje ze cos pomoglam