X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee zapalenie piersi to masakra... Nikomu nie życzę, ból taki że można oszalec, ani nie podniesiesz ręki ani nic a wyciskanie ( bo ja niestety nie miałam laktatora i musiałam to robić ręcznie) to teksańska masakra że można się poryczec z bólu, a ja zalatwiłam się banalnie bo stalam po kąpieliw przeciągu...
    Ja właśnie pokarm a raczej kilka kropel dostałam dopiero w 5 dobie po cc, ale u mnie w szpitalu sami podawali małej mm, nawet nie pytali, chyba się domyslili że dziecko głodne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 16:58

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee wlasnie od wczoraj uzywamy 2 pampersow bo 1 mi sie skonczyly zuzylam 3 paczki ( kupujemy babydream ) co do ubranek to naprawde warto kupic mniejsze bo ja nie moglam patrzec jak malej wszystko wisi :P

Co do dokarmiania w szpitalu to chyba zelezy na kogo sie trafi ja mam kolezanke ktora stwierdzila ze nie bedzie karmic miala cc na zyczenie i zaraz dostala jakies tabletki zeby pokarm sie nie pojawil wiec wydaje mi sie ze jak mama nie ma mleka to raczej bez problemu dokarmiaja no chyba ze sie na jakas mede trafi

• Lenka87 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Rzadko się odzywam, bo chwilowo nie mam dostępu do kompa, a z telefonu źle mi się pisze. Co u Was słychać?

[*]17tc Aniołek-31.01.2015 :( Na zawsze w naszych sercach <3
    Julia 21.02.2016 <3 2850 g szczęścia <3
    p655zbmhi58rbvwi.png
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 12 listopada 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Tigana! gratuluję ciąży! ja też znalazłam to forum jak byłam w 6 tygodniu, a teraz już zbliżam się do rozwiązania. Ja dostałam pieniądze na wyprawkę, a przepracowałam tu tylko 6 miesięcy. Najpierw musiałam zarejestrować się w JobCenter, wypełnić masę dokumentów i potem na podstawie zarobków męża wyliczyli mi wysokość comiesięcznych wpływów od nich (SGBII), a jak już to dostałam to złożyłam podanie o wyprawkę, czyli dodatkowe pieniążki na mnie i dziecko. Wiem, że naskrobałyśmy tu sporo stron ale spróbuj poszukać bo wielokrotnie ten temat był już poruszany.

29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki- Oj ja przy starszym synku jak dostalam nawalu to cycki tak opuchly ze tez wyciskalam mleko recznie. Bo oczywiscie lektatora nie mialam. U mnie to wyciszkanie najlepiej szlo pod cieplym prysznicem, a jaka byla ulga...Podobno nie powinno sie tak robic bo wlasnie w ten sposob mozna doprowadzic do zapalenia piersi czy guzkow, no ale ja wtedy wyjscianie mialam. Glupia bylam ze nie kupilam sobie wczesniej lektatora.... Dlatego wszystkim dziewczyna radze zorganizowac sobie go zeby potem tak nie cierpiec...

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozebralam kolyske z wszystkich tych baldachimow, ochraniaczy, falbanek itd i chyba zostawie ja gola tzn tylko z przescieradlem. Moze nie wyglada to teraz tak ladnie ale przynajmniej jest dostep powietrza.

Kurcze caly dzien meczy mnie zgaga :-(

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax, ja zrobię tak samo z łóżeczkiem tzn. Żadnych baldachimow i ochraniaczy na pewno nie bede miała na początku-zeby był dostęp powietrza łatwiejszy.

A i właściciel wysłał juz nam umowę nowego mieszkania i od 24 tego bede miała wielkie łóżko. Tak sie cieszę bo mój kręgosłup juz jest na wykończeniu.

Agatte, z tym nie dokarmianiem dziecka w szpitalu to mnie przestraszyłas. Mam nadzieje, ze to tylko jakiś wyjątek okropny i ze nasze dzieciaczki nie bedą głodowały?

Ja tez sie boje tego zapalenia i nawału pokarmu, ale mam nadzieje, ze mnie to ominie. Ma niektóre rzeczy ńiestety nie mamy za bardzo wpływu ani nie mozemy zaplanować:/ trzeba być dobrej myśli :)

A czy w sklepach jest kwasek cytrynowy? Dzis szukałam pół godziny w KAiserze i nie znalazłam. A jak tak to jak to sie fachowo tutaj nazywa?

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, p. Jola polozna jednak mnie nie weźmie:/ musze szukać kogoś innego :(

zem3zbmhb277dwos.png

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee dzieki za ten wzor, mam nadzieje, ze cos dostane:)

Mamax a Ty kupilas laktator? Taki reczny? Chyba tez zainwestuje w razie w;)

Kasia a moze pani Sobczak lub Bujakowski Cie wezmie? Musisz dzwonic.

Dobranoc:)

oar843r8kh12ukn4.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- A dlaczego ci odmowila?

Marta- Ja kupilam i uzywalam sobie pozniej lektator reczny z avntu. Zaluje ze nie nabylam go jescze bedac w ciazy bo napewno uniknelabym wielu problemow i bolu...mam taki :
    http://www.abcmalucha.eu/470,avent-laktator-reczny-scf310-20.html

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej z rana. Ja tez mam laktator ręczny z Aventu. Kupiłam na wszelki wypadek, bo kurczę jakos boje sie takiego karmienia,ale wiem ze musze sie nastawić pozytywniej do tego.

Odmówiła mi, bo ten nasz nowy adres jednak jej nie odpowiada i żadna z st Joseph nie dojedzie do mnie, bo raczej obsługują poludńie Berlina.

P.Sobczak nie ma juz miejsc a p. Bujakowski mnie wzięła wiec uffff nie wiem co to za polozna ale wydaje sie być sympatyczna. Spotkamy sie z nią po przeprowadzce wiec dopiero po 24listopada.

Mamax wiem, ze na planowaniu porodu na ktory zapisałam sie do szpitala na styczeń bedzie trzeba wypełnić duzo papierów po ńiemiecku. Nie wiesz czy nie mozna tego wczesniej sciągnąć z ich strony internetowej? Bo dla nas z mezem to bedzie mega trudne tak na miejscu to przetłumaczyć:/

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana .
    Postanowilam ze kolyska bedzie tak wygladac. Zadnych wiecej bajerow nie daje. No po za czujnikiem snu ;-)
    2ngy787.jpg

Kasia- My te papiery do wypelnienia dostalismy do domu. Wiekszosc pytan jest do zakreslenia na tak lub nie. W sumie nie ma tego duzo. Tak ze powinniscie sobie poradzic ;-) A te pytania na miejscu to pani bedzie wypelniac a was tylko pytac. Spokojnie jak co to zawolaja kogos kto mowi po polsku czy angielsku ;-)
    Slyszalam o tej Bujakowskiej ale nie znam jej. Tez jestem ciekawa czy jest fajna. Najwazniejsze ze masz polozna ;-)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po angielsku damy radę:) a skoro mozna zabrać do domu to super.

Ładnie wyglada ta kołyska. Ja mam lozeczko bez bujania. I chyba kupiłam bardzo podobny rożek:)

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax mam identyczną kołyskę :-) , tzn bardziej brązową i bez kołek ale identyczny "model":-) , moja. ma ponad 30 lat bo jest jeszcze po mnie :-) , została tylko odrestaurowana, z tym że u nas małasspała w niej może ze 3 razy, w sypialni nie było na nią miejsca przy łóżku, wiec wstawalam niestety do łóżeczka, szkoda bo teraz też tylko stoi choć ładnie wygląda

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki- Orawda ze takie stare drewno ladnie wyglada, uwielbiam starocie ;-) Ja poki co nie mam miejsca na lozeczko :-( Ale kolezanka od ktorej pozyczylam ta kolyske zapewnia mnie ze jej dzieci w tej kolysce spaly do pol roku a byly dziecmi duzymi wiec jakos narazie to bedzie a potem sie pomysli co z tym lozeczkiem. Ta kolyska ma funkcje bujania ale nie musi tak byc, wiec my raczej bujac nie bedziemy. No moze czasem pozwole na to starszakowi bo on juz sie do tego chetnie garnie spiewajac aaa kotki dwa ;-)
    Mnie te kolka bardzo ciesza bo kolyska przy naszym lozu bedzie stala tylko na noc a tak to bedziemy ja przenosic do goscinnego pokju czy kuchni, zaleznie od naszej potrzeby ;-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax - no właśnie wczoraj rozmawiałam z położną, i powiedziała, ze to zgaga...zaskoczyła mnie bo mnie się zdażało ją odczuwać (z racji niewielkich problemów żoladkowych) ale czułam to zupełnie inaczej. Dała mi na wypróbowanie jakiś specyfik w razie większego bólu, a tak to standard: migdały i orzechy bez skórki, małe porcje jedzenia mleko i woda, no jak piszesz...spanie praktycznie na siedząco - dziś tak przespałam 4 godziny w nocy.
    Ja naszą kołyskę też zostawię chyba tylko z prześcieradełkiem, tyle o ile baldachim na łóżeczku mam (pewnie tylko do pierwszego prania, bo prasowanie to katastrofa, takie to wielkie), to na koysce nie podoba mi się wcale, i wydaje mi sie to za małe, zeby jeszcze baldachimy były.

Agattee - ja wlasnie tak kojarzę zgagi jak Ty to opisałaś, i do tego takie pieczenie w przełyku albo takie palenie...to odczuwam inaczej i w zyciu bym nie pomyślałą ze to też zgaga. A jeszcze jak na złosc zawsze jak mi to przychdzi to mały zaczyna kopać stópkami - a co tam...niech jeszcze mamę dobije...A co do pościeli - to ja mam z PL 120/90...a tutaj większość jest 135/ileś tam, mało jest tych moich. Dobrze ze komplety mam dwa, a i tak będe używać może od nastenej jesieni, więc w razie czego wiem ze na Ebay mogę znaleźć albo kupie w PL i mama przywiezie :)
    Dziwnie ta położna powiedziałą, albo ja nie skumałam...że jak Ty nie będziesz mieć pokarmu to małej nie podadzą mm? To co w sytuacji jaką miała Annaki - pokarm w 5 dobie i co, 5 dni dziecko bez jedzenia? Głupie to jakieś.

Tigana - witaj w gronie.

Annaki - kurcze to musze uważać, bo ja zawsze po wyjściu z kąpieli, okno na full otwieram, bo zawsze i za gorąco, a i wkurza mnie też taka zaparowana łazienka...

Aniołku - od początku używacie Babydream? Jak sie sprawują? Ja teraz kupiłam Pampersy bo takie kupony dostałam, wiec kupiłam. Ale na pewno bedę chciała spróbować Babydream i tych z Lidla bo widziałąm dobre opinie o nich (tylko te na "T" nie pamiętam nazwy) i z Netto też mają dobre opinie ale te ciutke większe, chyba od 3 wzwyż.

Lenka - ja nie znoszę pisania z telefonu :) Mam nadzieję, ze szybko neta będziesz mieć i się z nami rozpiszesz.

Kasia - gratuluje mieszkania :) W końcu jakas ulga prawda? Teraz jeszcze egzamin...w poniedziałek masz, tak?

Laski, jestem wściekła jak osa...w zeszłym tygodniu kupilismy w Ikei komodę do pokoju synka, chcieliśmy kupić też szafę, ale nie było akurat i pan w informacji powiedział, zę bedzie w poniedziałek, więc stwierdziliśmy ze bierzemy komodę a po szafę sie przyjedzie. No i w poniedziałek szafy nie było...miała być w środę a wczoraj szafy nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Jestem zła, bo zaraz się okaze że szafy nie bedzie do końca roku albo coś takiego. Wysmarowałam dziś do nich maila, bo dodzwonić się to tragedia jakaś, no ale coz tego, jak go wysłałam to czas oczekiwania na odpowiedx do 4 tygodni - myślałam, ze mnie szlag trafi.

Aha jak to jest z tym laktatorem tutaj? Można niby wypożyczyc z apteki, prawda. Ja sie zastanawiam czy chociaż na początek tak nie zrobić i po 3-4 tyg. jak będę widzieć jak mi idzie karmienie ewentualnie kupić. Trzeba chyba iec receptę od gina albo od lekarza, czyli raczej przed porodem tego nie zrobimy, ale juz może w szpitalu jakiś lekarz taką recepte wypisze? A moze faktycznie lepiej kupić na zapas tak jak piszecie...sama nie wiem.

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, tak ulga niesamowita :) W końcu bede mogła jakos sie przygotować na przyjście Gabrysi. I komfort psychiczny duży dla nas samych. I jeszcze dobrze, ze polozna udało mi sie załatwić. Jakos to idzie do przodu :)

A co do egzamińu to mam w poniedziałek o 16:30 i juz chce zeby to sie skończyło, bo mam dosc nauki i nic innego nie moge robic. I tak czuje ze guzik umiem, ale trudno mam nadzieje ze zdam jakos.

Wiecie czego jeszcze sie boje hehe tego niewyspania:) bo tyle lat mogłam spać kiedy chciałam i jak chciałam a teraz ktoś inny bedzie dyktował warunki. Tzn. wiem ze sie przestawię ale ja tak uwielbiam spać ;)

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z ta szafa to was w konia zrobiliNie kumam tych sprzedawców. Kręcą na każdym kroku:/

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika musisz uważać na piersi, mnie to mama powtarzała od zawsze no ale nie posłuchałam ;-) , a tak serio to ja rodzilam w lipcu to wiesz upały itp, no i po porodzie pociłam się jakoś tak bardzo, jak nigdy, ciągle mi było gorąco i po kąpieli taki chłodny wieczorny wietrzyk był zbawienny, okazało się że zaszkodził :-(
    Co do laktatora nie pomoge, tzn ja nie miałam bo chciałam zobaczyć jak będzie z laktacją i wtedy kupić, nie zdążyłam bo pokarm zanikł więc nie był potrzebny, możesz się dowiedzieć u położnej jak tojest z pozyczeniem i wwtedy zadecydować
    A i zapomniałam ja lecę na pampersach babydream, pierwsze dwie paczki miałam oryginalne pampersy, później przeszłam na te i jak dla mnie są identyczne, tak samo miękkie, chłonne no nie mają tego paska który barwi się jak jest mokro itp, ale mi on nie potrzebny bo kupkę czuć lub słychać :-D , a siurki wiadomo że są często to nie potrzebuję potwierdzenia na pasku ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 10:50

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki, piszesz ze rodzilas w lipcu, to juz spory czas a mi sie wydaje jakbys urodzila niedawno :D Twoja coreczka juz w rozmiar 68 wskoczyla? :)

Ja pytalam polozna o laktator i o to czy mozna na recepte wziac to ona powiedziala ze mozna tylko musialabym ginekolog spytac i chyba tylko sie kaucje placi w aptece a pozniej ja zwracaja, przynajmniej tak gadala. No i swojego laktatora nie mozna brac do szpitala, niby maja tam takie sale 'Still' cos tam i mozna tam sie... wydoic (az sie smiac zaczelam, jak mi opowiadala ze tam sa takie rurki ktore sie do cyckow przyklada, to z miejsca skojarzylo mi sie z dojeniem hahhha).

Jeszcze ja pytalam, czy jesli zaczelabym rodzic naturalnie i wpadlabym do szpitala mowiac ze chce cesarke bo mam skierowanie to powiedziala, ze raczej by mi ja zrobili, no chyba ze mialabym bardzo wielkie rozwarcie to pewnie namawialiby mnie zebym dokonczyla naturalnie ale watpie ze z wielkim rozwarciem bym tam trafila bo jak bym tylko poczula jakis bol to pewnie zaraz bym leciala do szpitala :P

wff22n0ab6iac00e.png
‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ