X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mońika- Wiem jaki wozek mialas na mysli bo moja kolezanka go ma. Moj jest inny, lekki, latwo sie sklada, mozna spacerowke montowac do przodu lub tylu jazdy. Bardzo mocny i stabilny. Ja go przy starszaku ponad 2 lata uzywalam i nie mam zadnej usterki. Wozeczek jest jak nowy a i cena moim zdaniem nie duza ;-)

No to super, czyli po kosmetyczke wysle meza ;-)
    Annaki- Dobrze wiedziec jak sie zalapac na dwie kosmetyczki, chociaz jedna mi wystarczy ;-) Hm to moze ja teraz to pudelko dostane a kosmetyczke pozniej...

Aniolek- Super ze malutka dobrze sie chowa. Spaniem sie nie martw , takie malenstwo sie nie przyzwyczaji a bardzo potrzebuje obecnosci mamusi ( moj smyk spal ze mna na cycach 3 miesiace) z tym ze pozniej jest juz troche ciezko dla kregoslupa ;-)

A ja sie przespalam troche ;-) Popoludniu idziemy z synkiem do kosciola a potem na pochod z lampionem ktory synek zrobil w przedszkolu :-) Teraz probuje rozlorzyc fotelik bujaczek dla Julianka ktory wczoraj przytachalam z piwnicy bo przeczytalam ze mozna go od poczatku uzywac a nie jak myslalam od pierwszego miesiaca ale cos mi nie idzie. Ech chyba bede musiala poczekac na meza ;-)
    A fotelik mamy taki:
    http://zakupy.linkbaby.pl/do/item/T4145/Lezaczek-Cudowna-Planeta---Fisher-Price,-T4145
    Jakby co to tez polecam, bo jest fajny i nie drogi ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax teraz dostaniesz kosmetyczkę :-) , bo te pudełka już wymienili właśnie na kosmetyczki, a po porodzie też będzie kosmetyczka tylko żółta i z inną zawartością :-)
    Ja właśnie szukam tego leżaczka :-) , teraz w Polsce kupilam inny używany tak na szybko żeby tylko mieć jakiś u babci ale poluje na ebayu właśnie na ten co Ty masz, to tak jak z matą chcę ten i żaden inny :-D
    A jak go szukać po niemiecku? Bo wogole ich na ebayu nie widzę i chyba coś źle szukam....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 15:09

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2014, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - spróbuj pod nazwą "schaukelwippe/babywippe fischer price" mi tak wyskoczyła masa tego. Ja mam podarowany bujaczek, co prawda też z Fischer Price ale taki "zwykły" tylko z wibracjami, a ze darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda to zostaje :) A mata jak sie sprawuje?

EDIT: proszę bardzo: http://www.ebay.de/itm/Fisher-Price-T4145-Schaukelsitz-2-in-1-Wippe-Schaukel-NEU-OVP-/321201064436?pt=DE_Baby_Kind_Kinderm%C3%B6bel_Wippen_Schaukeln&hash=item4ac91349f4
    albo używka: http://www.ebay.de/itm/Babywippe-Fisher-Price-Schaukelsitz-2-in-1-/271662980543?pt=DE_Baby_Kind_Kinderm%C3%B6bel_Wippen_Schaukeln&hash=item3f40601dbf :)

Mamax - przeczytałam ten artykuł (wczoraj chyba wrzucałaś taki z "Netmama") o tym jakie mleko dla dziecka najlepsze...po pierwsze teraz wiem na czym polega różnica między mlekiem Pre a 1 :) No i teraz zaczynam widzieć sens podawania mleka pre nawet do roku. Powiedz tylko kiedy Ty zaczęłam małemu podawać jakieś dodatkowe obiadki, jakąś marchewkę czy coś w tym stylu.

O takie coś ten mój bujaczek (zwykłość nad zwykłościami): http://www.ebay.de/itm/Fisher-Price-2in1-Babyschaukel-Babywippe-Kindersessel-bis-18kg-mit-Vibrazion-/291287574851?pt=DE_Baby_Kind_Kinderm%C3%B6bel_Wippen_Schaukeln&hash=item43d217a943

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 15:26

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika mata u nas jest teraz na 1 miejscu :-) , z huśtawki już nawet nie korzystamy, na macie mała potrafi nawet bi 2 godz się sama zabawić a ja mogę na luzie coś porobic w domu, nawet przez to że ma wokoło te zabawki i rożne elementy przyszyte to zaczeła pełzac wokół własnej osi i nawet kombinuje z przewrotem na brzuszek, myślę że to były bardzo dobrze wydane pieniądze :-)
    AAA i dzięki za linki :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki- Widze ze Monika podala ci juz linki do bujaczka wiec nie bede sie powtarzac. Ja go trzy lata zamowilam na baby.markt . Moj maly uwielbial na nim lezec i bawic sie tymi grzechotkami ;-) Zwykly lezaczek tez mamy ale nie uzywlismy za duzo wiec teraz nawet z piwnicy nie wyjmuje. .Ja mam taka matke, tez z tej kolekcji cudowna plabeta ;-)
    http://merlin.pl/Fisher-Price-Muzyczna-mata-edukacyjna-Cudowna-Planeta_Fisher-Price/browse/product/206,756573.html#fullinfo

Monika- Ja diete synkowi zaczelam rozszerzac jak ten skonczyl 4 miesiace. Najpierw przez tydzien dawalam mu marchewke, potem ziemniaczek itd. Ogolnie na poczatku dawalam same warzywa a owoce nieco pozniej. Jak maly skonczyl 5 miesiecy to zaczelam mu dawac tez kaszke. Na poczatku nie gotowalam tylko dawalam gotowce z Hippa a tam ladnie pisze jaki obiadek od ktorego miesiaca ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 15:48

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. A ja biedna siedzę i sie ciagle uczę i mam mdłości od tego :) ech w poniedziałek moje męczarnie sie zakończą.

A ja mam pytanie. Wprowadzacie pokarm np. od 4 miesiąca mimo ze karmicie piersią. Nie uwazam, ze to coś złego, ale czemu tak wcześnie? W sensie boicie sie ze potem dziecko nie bedzie chciało jesc innych rzeczy czy ze mleko mamy jest za mało odżywcze? Jestem po prostu ciekawa :) Juz wiele opini słyszałam na ten temat i zastanawiam sie kiedy jest ten najlepszy moment. No bo np. jeżeli dziecko jest karmione piersią i przybiera wzorowo na wadze to chyba ma wszystko co potrzebne. Kurde powiem wam, ze bede musiała podejmować miliony decyzji przy takim małym szkrabie i tak do końca nie wiadomo, ktora bedzie najlepsza.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 11 listopada 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka

Miałam gości z Polski :D siostra z rodzinką i brat z bratową. Ale było miło.. ale też trochę męcząco ;) Przywieźli mi paczkę ze Smyka, łózeczko i kilka rzeczy dla Małego od kuzynki, więc w końcu już cos z wyprawki mam, Jupi!!

I dostałam prezent: cały karton śliwek w czekoladzie z Justrzenki. Rodzinka dogodziła ciężarnej :)
    Z przemęczenia i trochę z emocji- dostałam skurczy Braxtona Hicksa, i miałam strasznie twardy brzuch, zmartwiłam sie tym ale już dziś, jak goście pojechali- jest ok. Dziwne.
    Agattee- ty chodzisz jeszcze na kurs niemieckiego? Mi już coraz ciężej, nie wiem do kiedy dam radę... kurcze a niedawno zaczęłam kurs :/

relgi09kfo915nes.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, ja chodzilam do zeszlego tygodnia. Od jutra moja juz byla grupa zaczyna kolejny A2.2 ale ja juz na niego nie bede chodzic bo nie dam rady (konczy sie pod koniec stycznia). Do tej pory chodzilam bez problemu bo pozno mi brzuch wyszedl, ale ostatnio coraz bardziej czulam sie zmeczona i czasem do domu wracalam w drugiej polowie kursu bo juz mi sie oczy zamykaly a i tak gadali o pierdolach :) Na kurs wroce jak tylko bede mogla, kiedys slyszalam ze organizuja jakies dla rodzicow ale nie wiem czy to jeszcze aktualne bedzie. Mimo wszystko pytalam i bede mogla normalnie wrocic :)

A ja mam pytanie odnosnie fotelikow do auta. Ogolnie mamy Babyschale od 0-13kg. Nie wiem na jak dlugo to sie przyda (nie wiem w jakim wieku dziecko osiaga 13kg :D), i chcialam zapytac, czy oplaca sie potem kupowac ten od 9-18kg czy ten od 18-36kg ?
    Polecacie jakies foteliki? :)

annaki albo Monika, wiem ze temat byl juz walkowany ale prosilabym jeszcze raz o nazwe tej maty Tiny Love (czy jakos tak) a najlepiej link ze zdjeciem, bo jak wpisalam w necie ta nazwe to mi wyskoczylo tego w pip i jeszcze wiecej :P

ja dzis jakas zmeczona jestem, w ogole ostatnio chce mi sie ciagle spac a musialam troszke ogarnac w domu bo jutro polozna przyjezdza :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 17:26

wff22n0ab6iac00e.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 to wprowadzanie pokarmów to za dużo powiedziane, to bardziej smakowanie i poznawanie czegoś nowego :-) , tzn moja wcina po pól sloiczka ale ona jest na mm :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://allegro.pl/tiny-love-mata-edukacyjna-kick-play-plac-zabaw-i4768927672.html
    Proszę:-) , zdjęcia z tableta nie umiem wstawić :-(
    Z tym fotelikiem to też mam dylemat, teraz mam ten pierwszy 0-13 i o ile wagi jeszcze nie przekroczylismy to po prostu Lena jest chyba za długa bo nóżki jej wystają i opiera je o oparcie auta, muszę właśnie poszukać czegoś nowego, koleżanka poleca graco 0-18, ze specjalną wkładką dla malucha no i na dłużej posłuży, można regulować jakoś oparcie że jak dziecko starsze to może bardziej siedzieć niż leżeć i przede wszystkim można montować tyłem i przodem do kierunku jazdy, a to ważne chyba, może dziewczyny jeszcze coś tu podpowiedzą

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax - a te kaszki to takie coś w stylu tych smakowych (cos jak to: http://www.dziecko.nestle.pl/produkty/kaszki/ctl/product/mid/1290/productid/169.aspx), czy chodzi o coś takie co do mleczka się dodaje i to niby taki zagęszczacz jest czy coś takiego.

Kasia - rozszerzanie diety alucha to raczej dla pokazania smaków, dodanie czegoś nowego dla malucha i trochę wygody rodzica. Poza tym podając warzywa czy owoce podajesz też witaminy. Jak nie bedziesz chciała podawać to nie musisz, jak maluch przybiera w zdrowym tempie. Tylko wtedy trzeba pamiętać, ze jak normalnie podajemy np. marchewkę powiedzmy w 4 miesiacu, a w 6 np. rybę (tak dla przykładu piszę), to jak przesuniemy podawanie marchewki np. na 7 miesiac, to tą rybę też przesuniesz o 3 miesiace. I tak jak normalnie po roku dziecko teoretycznie może już jeść wszystko co dorosły to taka poprzesuwana dieta wydłuży czas oczekiwania. Ale wydaje mi się, ze dzieci to małe cwaniaki i jak widzą jak rodzine jedzą to same wyciągaja rączki i chca próbować - tak kojarzę dzieciaczki znajomych ale nie pamiętam w jakim wieku te dzieci poszczególnie były :)

Podobno lepiej zaczać od warzyw, a owoce później, ze niby dzieci jak przyzwyczają się do owoców, które są słodsze niż warzywa to nie chcą później tych warzyw jesć...nie wiem jak to w rzeczywistości jest faktycznie.

Jola - to u Ciebie też weekend dość intensywny :) Pewnie prezenty fajne, porób fotki i pochwal się "zdobyczami". A za śliwki w czekoladzie to teraz chyba dałabym sie oskubać ;)

Agattee - nawet dzis oglądałąm tą matę, proszę: http://www.ebay.de/itm/Tiny-Love-T1200275780-Gymini-Total-Playground-Kick-und-Pla-0735259002634-/261644617535?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item3ceb3c073f
    A co do fotelików my mamy właśnie ten pierwszy, a później chyba kupimy takie od 10-36 kg. Choc kiedyś czytałam opinię, żeby mniej niż na samą wagę patrzę na wzrost dziecka, wazne jest zeby główka miała dobra podparcie. I my raczej będziemy kupować z taką jakby miską w którą wkłada się pasy niz taki który przypinamy pasami do auta a dziecko osobnymi pasami z fotelika. Cos takiego (niekoniecznie ten, ale chcę Wam tylko pkazać o jakie zapięcie mi chodzi): http://allegro.pl/fotelik-samochodowy-kiddy-guardianfix-pro-2-9-36-k-i4778005106.html -podobno to jest lepsze rozwiązanie niż tych poprzednich, ale jeszcze nie zagłebialiśmy się w ten temat bo za dużo czasu mamy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2014, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hihi, Agattee...teraz zauwazyłam, ze Annaki już wstawiła matę, ale ona z polskiej stronki a ja z niemieckiej, więc masz wybór gdzie ewentualnie kupić ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - nam w sklepie mówili, ze nóżki to nic, że jak główka wystaje poza górną krawędź to wtedy można myślec o zmianie fotelika. Ale nie znam się...jeszcze bedę czytać na te tematy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 17:51

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika to nawet nie wiedziałam że są takie foteliki :-)
    A z tymi warzywami też tak słyszałam że lepiej podać pierwsze, ja zaczelam od marchewki, potem dynia i marchew i dynia z ziemniaczkami i po tym dalam jabluszko i jabluszko z bananem, mój glodomorek wszystko zjada :-) , jak widzi łyżeczkę to buzia otwarta i czeka :-) , jak na razie wszystko jej smakuje i aż krzyczy jak już się kończy :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to główka jeszcze nam nie wychodzi :-) , ale chyba po nowym roku właśnie musimy już zmienić bo ten jakiś taki mały się wydaje

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - fajnie musi mała wyglądać z taką rozdziawioną buzią :) Poczytaj albo popytaj o te foteliki bo ja nie jestem ekspertem, nie interesowałąm się jeszcze tym jakoś specjalnie, o tej główce pamietam jak Pan w sklepie nam mówił.

• Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2014, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM mala jak sie urodzila to miala 52 cm i waga 3260 w piatek bedzie miec 3 tygodnie a wazy 3720 :) poki co nosi ubranka 50-56 na poaczatku to mi sie topila teraz juz jest oki

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fotelika ja mam maxi cosi cabrio fix do 13kg.

Z tymi warzywami to dobry pomysł zeby je najpierw wprowadzać. Musze zapamietać :) Ja bym tylko chciała zeby moja córeczka nie była niejadkiem, bo to chyba dopiero sa problemy.

Matę edukacyjna tez chce sobie kupic, ale chyba poczekam z zakupem jak mała sie urodzi a moze od kogoś dostanę ;)

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej póki co zajada się wszystkim, wszystko co jadla to jej smakowało, tylko idę z łyżeczką to już się cieszy, mam nadzieję ze jej się nie odwidzi. W przyszłym tyg zaczynamy kaszki i już bardziej złożone dania jakieś brokuły, szpinak

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co chodzi z akcja lampiony? Jak poszłam po męża to po drodze widziałam mnóstwo dzieci z lampionami. Dzis w Niemczech jest jakieś święto??

zem3zbmhb277dwos.png

‹‹ 125 126 127 128 129 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ