X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • agattee Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, fajne te literki, pewnie jakbysmy mieli pokoj dla malej to tez bym w takie cos zainwestowala :) Co do napiecia w dole brzucha to nie mam czegos takiego, raczej czasem mnie cos z boku lekko, dziwnie zaboli ale moze wciaz sie wszystko rozciaga i dlatego. Bardziej zastanawiam sie nad sluzem, bo ostatnio jakby go wiecej i nie wiem czy to normalne :P
    Aa, i bylam dzis w DM obejrzec te szklane butelki z NUKa i w sumie nie wiem... jakas taka za ciezka mi sie wydala, ze chyba jakby dziecko zaczelo samo trzymac to by nie dalo rady, takie wrazenie odnioslam hmm... I chyba byly 0-6 miesiaca ale ze smoczkiem M (z S chyba nie ma tych duzych?)

Mamax, dzieki za linka odnosnie basenow, wlasnie o cos takiego mi chodzilo, napewno skorzystamy jesli oczywiscie mala nie bedzie miec problemow ze skora (odpukac!) :)
    Brzucho masz fajny a i ten wozek w sumie tez mnie zainteresowal, zgrabnie wyglada ale musialabym sobie poczytac o nim. Mam poki co tylko jeden wozek na oku ale jest troche drogi i chyba na dlugo nam nie posluzy sadzac po opisie... A jakiej firmy i model jest ten co Ty masz? :)

MalaM, super ze wyniki dobre, teraz tylko czekac na rozwiazanie :) A cos pisalas ze dostalas kolejne papiery do wypelnienia od JC. Chodzi o Weiterbewiligung na kolejne 6 miesiecy? W sumie ja tez mam do konca grudnia ale zadnych papierow jeszcze nie dostalam, bo chyba nawet za wczesnie a i z tego co wiem, nie wszystkim je wysylaja (wiadomo czemu :P) Akurat te wnioski mam w domu, wiec pewnie na poczatku grudnia zloze, co by pozniej problemow nie bylo ale czy przyznaja to wyjdzie w praniu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2014, 18:48

wff22n0ab6iac00e.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee bo smoczki s możesz kupić osobno bez butelki, są pakowane po 2 szt :-) , ja s kupilam z taką małą butelką do herbatki a później już tylko same smoczki, z tym że ja mm podawalam od początku przez m, a butelki szklane hmmm, ja też nie byłam zwolenniczką i nawet mam też plastikowe w razie co, ale w użyciu te szklane okazały się akurat bardzo dobre :-) , a zanim dziecko samo będzie trzymało butlę to trochę minie wiec kiedyś dostanie te drugie lub dokupię inne, lekkie :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaM- A ile przytylas? Ja tez mam wrazenie ze brzusio juz nie rosnie. W sumie to mnie pocieszylscie bo ja sie troche martwilam ze on taki maly jest ( przytylam tylko 7 kg) a wy mi piszecie ze duzy wiec moze Julanek nie bedzie malutki :-)

Agattee- Moj wozek to ABC Design condor s4. Jak go kupywalam dla starszego synka i jestem z niego bardzo zadowolna bo jest zwrotny i bardzo lekki a na tym glownie mi zalezalo bo jak widac na zdjeciu nie naleze do duzych kobietek ;-)

Tutaj znalazlam do niego link ;-)
    http://www.babyartikel.de/marken/abc-design/kaufberatung/abc-design-condor-4s?gclid=CPSJ-7rm8MECFfDHtAodPCMABw

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax7kg? Kurde to wynik az niewiarygodny. Bardzo mało przytyłaś. Nawet nie wiedziałam ze tak sie da:) Ja juz 8kg do przodu i dzis zwazylam sie po tygodniu na ichniejszej wadze u Jakubkow i niby mi w ciagu tygodnia zleciało mi 1.5 kg i ta waga zgadza sie z moja domowa. Mam satysfakcję.

A na usg było w porządku. Znowu dostałam od dr dwa zdjęcia w 4d i mimo ze czekałam na wizytę 1h15min to nie jestem zła bo wszystko u małej dobrze a wazy juz 916g :) Lekarz powiedział ze jeśli do 36tyg dziecko nie odwróci sie główka w dół to trzeba bedzie myślec o cesarce albo o mechanicznym przestawieniu go :/ mam nadzieje, ze moja córa ustawi sie dobrze-ma jeszcze 10tyg.

Monika, nie mam napięć w dole brzucha ale kręgosłup mnie boli i czasami mnie tak jakby kolka łapie koło pępka.

A powiedzcie mi czy bralyscie jakieś witaminy w ciazy a jeśli tak to do którego momentu?

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • annaki Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax 7 kg!? :-) wow zazdroszczę :-) , ja aż 19....ale już ich nie ma ;-)
    Kasia83 ja bralam witaminy dla ciężarnych i karmiących z rossmana i mimo że jestem 4 mies po porodzie to biorę je nadal :-P , moja gin mi mówiła że witaminy mogę brać do końca ( tzn mówiła :-) bo ciąża juz za mną) , sam magnez jeśli się bierze to trzeba wczesniej odstawić, chyba po 36 tyg ale już dokładnie nie pamiętam

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Spokojnie przeciez twoja coreczka ma jeszcze duzo miejsca wiec sobie bryka na wszystkie strony. Nie musi byc jeszcze ustawiona glowka w dol. Moj Julianek glowka w dol odwrocil sie dopiero w 32 tc takze Gabrysia ma jeszcze sporo czasu ;-) Ja witaminy dla kobietw ciazy Gin Vital biore od poczatku ciazy do teraz. Po porodzie zamierzam nadal je brac zeby sie wzmocnic ;-)

Annaki- Tak magnez tez bralam i ginka kazala mi go odstawic po 36 tc ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2014, 22:16

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez biorę magnez wiec dobrze widzieć :) dzieki w ogóle za wszystkie wasze rady.

Mamax, wiem wiem ze ma jeszcze czas ale wiecie co chyba na mechaniczne przestawienie gdyby coś...nie zdecydowałbym sie :/ słyszałam o tym juz tyle historii ze mnie to bardzo przeraża :/ mam nadzieje, ze nie bede stała przed takim dylematem.

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a pytanie z innej beczki. Co oznacza taka miara 2EL milch - ile to mleka??

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Rozumiem cie bo tez stalam przed tym dylematem i tez z decydowalismy z mezem ze wrazie jakby Julian nie odwrocil sie glowka to robimy cc bez eksperymentow. To mechaniczne odwracanie bywa niebezpieczne a podobno dzieci i tak wracaja na swoje miejsce wiec bez sensu . 2EL- oznacza 2- wie Lyzki ;-)

Kurcze tak mnie meczy zgaga ze nie moge spac i chce mi sie wymiotowac :-( Ta konciwka ciazy mnie dobija...

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwie łyżki hehe a juz myślałam ze dwa litry a tyle mleka nie mam;) dzieki

Współczuje zgagi. Ja nie wiem co to jest i oby mnie ta wredota ominęła.Tak czesto sie słyszy ze kobiety chcą juz tylko urodzić i nie wazne jak bedzie bolało, bo juz sa wyczerpane rożnymi dolegliwościami. Pewnie bede miała to samo, bo juz teraz kręgosłup mi dokucza:( masaż męża ze szkoły rodzenia mi pomógł i mogłabym być tak masowana non stop.

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Ja przed pierwsza ciaza tez nie wiedzialam co to zgaga czy bol zoladka ;-)

Dziewczyny oprocz Pampers, DM i Rossmana gdzie jeszcze mozna zarejestrowac sie zeby dostac prezenty ???

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax a więc ja weteranka wszelakich rejestracji podpowiadam :-D : hipp.de, humana, jeśli masz kogoś w Polsce to możesz też na hipp.pl, bobovita, z tego też po 3 mies przysla paczkę z pierwszymi słoiczkami, musi być tylko polski adres
    Z hippa i humany mogą być w środku jeszcze takie ulotki gdzie też namawiają na rejestrację, ja miałam z firmy jako ( katalogi wysyłkowe z zabawkami, ubraniami itp) i od nich dostałam body :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2014, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee tak chodzi o przedłużenie na kolejne pół roku. Może mi już wysłali ze względu na niedługie rozwiązanie, żebym zdążyła spokojnie to jeszcze wypełnić... Chociaż nie wiem czy aż tak by się mną przejmowali. W każdym razie wyraźnie zaznaczyli żeby dostarczyć dokumenty przed upływem terminu, czyli do końca grudnia.

Mamax ja przytyłam równe 10 kg i od jakiegoś miesiąca waga stoi w miejscu +/- 0,2kg ale Maluszek wg usg przybiera na wadze więc jest ok.
    Ja jestem jeszcze zarejestrowana w Humana.

Kasia mój Simonek dosyć wcześnie leżał główką w dół, a potem nagle w 30 tygodniu obrócił się w poprzek czym mnie trochę zmartwił ale w 33 już z powrotem ułożył się tak jak trzeba.

EL = Esslöffel = łyżka stołowa
    TL = Teelöffel = łyżeczka do herbaty :)

Nie chcę zapeszać ale mnie dolegliwości ciążowe omijają szerokim łukiem. Do dziś nie wiem jak objawia się zgaga, czasem poczuję ból w kręgosłupie ale dopiero od kilku dni i to delikatny, żadnych nudności i wymiotów też nie miałam. Jedyne co mi się przyplątało to ta cukrzyca ale po tygodniu już się zaprzyjaźniłyśmy i ostatecznie wyszła mi na dobre ta zdrowa dieta.
    Więc ja mogę jeszcze w ciąży chodzić, przynajmniej z tydzień bo mam jeszcze kilka punktów do zrealizowania, np. pofarbować włosy (żeby jakoś po ludzku pokazać się Synowi ;) ), umyć porządnie lodówkę, wypełnić na spokojnie wszystkie papiery do JC i o Kinder- i Eterngeld. A potem mogę już rodzić, byle nie przenosić bo to chyba mocno stresujące.

29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax a chyba w Hipp jeszcze mozna, ale nie jestem pewna:) dasz rade, to juz koncoweczka, takze zaraz zgaga minie i inne dolegliwosci:d a tak patrze na Twoj brzuszek i mi sie wydaje, ze nie jest az taki mega duzy, ale nie wiem, naogladalam sie na necie tych brzuchow:)

Dzwonilam do szpitala, wybralam Martin Luther Krankenhaus, bo tam maja oddzial dzieciecy, takze dobrze w razie "w" i na poczatku stycznia mamy termin z Lubym na planowanie porodu:)

A bierzecie nadal kwas foliowy? Ja biore kwas foliowy z jodem, tak mi ginka zalecila i zadnych sztucznych witamin, staram sie jesc wszystko, co ma w skladzie wszystko czego potrzebuje organizm w ciazy:)

Kasia to super, ze u corci wszystko ok, ja za 2 tyg. mam wizyte i mam nadzieje, ze sie dowiem ile wazy moje dziecko:) na ostatniej nawet usg nie mialam:/

Jakie chusteczki nawilzajace do pupy polecacie dla dzidzi? A do noska kupic taka gruszke? Czy to sie sprawdza?

oar843r8kh12ukn4.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny juz sie biore za rejestracje do Humany i Hippa ;-) Zarejestrowalam sie wlasnie ( czas najwyzszy) do Rossmana, DM i Pampers. Z Rossmana wydrukowalam sobie taki bon na odebranie jakies kosmetyczki ze sklepu, tylko nie mam kiedy tam podjechac. Ciekawe czy jak meza wysle to mu tez ja dadza, jak myslicie?

Marta- Ja chusteczki uzywam z pampers ( takie zielone) albo sensitiv. Jestem z nich zadowolona. Teraz wyjatkowo kupilam dla Maximilianka z hippa - ultra sensitiv i jak dla mnie sa za cienkie i mokre. Ale moze do malej pupci beda wygodniejsze niz dla starszaka....

Gruszke mam i nigdy nie uzywalam. Polecam bardziej Fride albo cos tego typu ;-)

Ja kwas foliowy bralam tylko przed ciaza, jak zaszlam to zaraz przeszlam na witaminy...

Moj brzuszek niby nie jest duzy ( tak mi sie wydaje) ale nogi chude, biodra waskie wiec mimo to ciezko mi sie go nosi...

MalaM- Zazdroszcze. Ja przy starszym synku tez sie do konca rewelacyjnie czulam. Ciaza z Juliankiem jest dla mnie trudniejsza. Nie wiem czy to przez to ze jestem starsza, czy jednak musze wiecej spalac energii i nie moge sobie pozwolic na tyle odpoczynku co wczesniej. W kazdym razie juz lekko nie jest. Obym jej nie przeniosla...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 10:19

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax mężowi też wydadzą, mój mi odbierał po porodzie i w rossmanie i w dm bo później dostaniesz też kupony na prezenty dla malucha
    Marta ja obecnie mam chusteczki babydream, dla mnie są fajne, nie za mokre, miękkie, wczesniej też miałam pampersa, hipp i penaten, tych ostatnich nie polecam :-\ , brzydko pachną i są strasznie mokre, trzeba czekać aż pupa wyschnie lub pachwiny bo później się odparza, beznadziejne
    Witaminy też bralam bo jedzeniem nigdy nie dostarczymy odpowiedniej ilości zeby starczyło dla nas i dziecka, bo wiadomo nie zjesz dziennie kg jabłek, pomarańczy, bananów itp ;-)
    Gruszki też nie mam, mam aspirator i teraz przy suchym powietrzu codziennie nim walczę ale moja Lena juz się przyzwyczaiła do zasysania i grzecznie leży :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - to fakt, szklane butle sa znacznie cięższe niz plastki :) MOżesz sobie kupić jedną taką i jedną taką i sama zobaczysz. Ja wolę szklane ale to nie znaczy ze moje dziecię bedzie miało te same preferencje co mamusie ;) No i ja też nie widziałąm tych dyżych ze smoczkiem S, więc moze coś w tym jest. A co do śluzu to ja od dłuzszego czasu musze chodzić cały czas z wkładką na bieliźnie. Pytałam ginki i powiedziała, ze to normalne, ale jak coś to dopytaj na następnej wizycie.

Annaki - ja wlaśnie tak zrobiłam, ze mam dużą butlę szklaną, i dokupiłam smoczki S ;) Kobieto czytam Ci w myslach ;) hihi.

Mamax - 7 kg?? Tylko? No to nie...to na 7 kg do przodu to stwierdzam odwrotnie, ze brzusio masz duży :) ja mam już teraz 7-8 kg. do przodu. A wózek masz faktycznie inny niż ten o którym ja kiedys pisałam, bo ja ogladałąm ABC Design Turbo 6s i był okropny, zawiedziona byłam mocno, bo widziałam je na ulicach i bardzo mi sie podobały, a w rzeczywistości skrzypiał, był niestabilny i strasznie wielki po złożeniu. Tego co Ty masz nie widziałam nawet. Spróbuj jeszcze na Humana, HIPP, Bubchen (tylko ich strona się jakoś inaczej nazywa, ale jak wpiszesz w google to się wyświetli), ja kiedyś wpisałam "gratis probe" i tam wyskoczylo mi takie forum gdzie dzieczyny sobie przekazywały rózne stronki.

Kasia - masz jeszcze czas na ułożenia się małej. Mój sie odwrócił w 27 tyg. i wtedy zaczęłam też brać witaminy. Mój poprzedni ginekolog twierdził, zę nie potrzebuję, ale zaczęło mi spadać zelazo, zaczęłam mieć bóle nadgarstków, on na to nie reagował a nowa ginka powiedziała, ze potrzebuję dodatkowego wsparca. Ona mi dała na wypróbowanie Velnatal Plus z DHA, ale ja taki sam skład (plus kilka dodatków) znalazłam w witaminach z Rossmanna (i porównując cenę Velnatal 30e na 30 dni, a te Rossmanowskie 4e na 30 dni). Róznica taka, ze te drogie sa w jedenj tabletce, a te tańsze musze łykać 2 tabletki, no i do tego mam Magnez. Ja te witaminy będe brać też po ciąży w czasie karmienia i moze nie tylko, chciałabym uniknac później gwałtownego wypadania włosów czy pogorszenia się cery, bo to u mnie w rodzinie chyba kazda kobieta przechodziła.

Martaa - ja mam kwas foliowy w witaminach już. A o chusteczki się dziś zastanwaiałam, w sumie ja już kupuję od jakiegoś czasu i testujemy na nas ;) Tu jest fajna analiza chusteczek dla bobasów i takie dyskontowe wychodzą w tym rankingu najlepiej: http://www.srokao.pl/2013/01/analiza-chusteczki-nawilzane.html
    A do noska mam taki elektryczny aspirator na baterie.

Mamax - dadzą mu na pewno tylko ten bon niech ma ze sobą. Pani mu wyciągnie "spod lady" hihi - mi tak zrobiła. Tam sa ulotki, próbki a najfajniejsza chyba ta kosmetyczka :)

Kurcze teraz jestem ciekawa co z tym magnezem, bo ja zrobiłam zpas do końca ciąży ;) Musze faktycznie podpytać ginki do kiedy mam brać.

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika podpytaj bo później magnez " hamuje" skurcze :-) , chociaż hmmm u Ciebie to nawet lepiej boTy pprzecież masz mieć cc, yyyy to nie wiem, zapytaj :-)
    A wiecie że ja w rossmanie rejestrowałam się dwa razy :-D , tzn jak byłam w ciąży to nie było kosmetyczek tylko pudełka i wtedy się rejestrowałam na siebie i dostałam to pudełko dla ciężarnej a po porodzie i uzupełnieniu danych dziecka na str dostałam pudełko dla malucha
    Później zobaczyłam że są kosmetyczki i zarejestrowałam męża :-) , bo tam jest opcja w formularzu czy to jest ojciec czy matka, myślał że dostanę tą kosmetyczkę dla dziecka no bo musiałam wpisać datę ur dziecka ale kobita przy kasie zakręcona i mąż dostał kosmetyczkę dla ciężarnych :-D
    Ehhhh jak my się zgadzamy w wielu kwestiach ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 11:32

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka nie jestem w stanie was nadrobic mam nadzieje ze u was wszystko oki.:)
    U nas wszystko ok malutka jest kochana i rosnie jak na drozdzach powoli zaczyna dobrze wygladac w swoich ubrankach bo do nich dorosla ale i tak musialam jechac i kupic kilka w rozm 50 a i tak byly za duze :P Mala lubi sie kapac i chodzic na spacerki . W nocy czesto spi ze mna bo maz w pracy a mi sie wstawac nie chce bo jak mam ja odlozyc do lozeczka to dlugo zasypia bo jest czujna i nie chce byc odlozona hehe a jak cycujemy na lezaco to zasypia szybko

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - tak ja chce cc, wiec chyba to nie bedzie mialo znaczenia czy biore magnez czy nie, a ja mam straszne bole nadgarstkow na co wlanie magnez ma mi pomoc. Ale zapytam na pewno.

Aniolku - fajnie ze sie z malutka "dogadujecie" hihi. A ile ona miala cm. jak sie urodzila?? Kurcze chyba bede musiala dokupic tych ubranek w rozm. 50, bo mam tylko od kolezanki jedna koszulke i body bez rekawkow dla malego.

‹‹ 124 125 126 127 128 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ