X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • agattee Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, fajne te literki, pewnie jakbysmy mieli pokoj dla malej to tez bym w takie cos zainwestowala :) Co do napiecia w dole brzucha to nie mam czegos takiego, raczej czasem mnie cos z boku lekko, dziwnie zaboli ale moze wciaz sie wszystko rozciaga i dlatego. Bardziej zastanawiam sie nad sluzem, bo ostatnio jakby go wiecej i nie wiem czy to normalne :P
    Aa, i bylam dzis w DM obejrzec te szklane butelki z NUKa i w sumie nie wiem... jakas taka za ciezka mi sie wydala, ze chyba jakby dziecko zaczelo samo trzymac to by nie dalo rady, takie wrazenie odnioslam hmm... I chyba byly 0-6 miesiaca ale ze smoczkiem M (z S chyba nie ma tych duzych?)

Mamax, dzieki za linka odnosnie basenow, wlasnie o cos takiego mi chodzilo, napewno skorzystamy jesli oczywiscie mala nie bedzie miec problemow ze skora (odpukac!) :)
    Brzucho masz fajny a i ten wozek w sumie tez mnie zainteresowal, zgrabnie wyglada ale musialabym sobie poczytac o nim. Mam poki co tylko jeden wozek na oku ale jest troche drogi i chyba na dlugo nam nie posluzy sadzac po opisie... A jakiej firmy i model jest ten co Ty masz? :)

MalaM, super ze wyniki dobre, teraz tylko czekac na rozwiazanie :) A cos pisalas ze dostalas kolejne papiery do wypelnienia od JC. Chodzi o Weiterbewiligung na kolejne 6 miesiecy? W sumie ja tez mam do konca grudnia ale zadnych papierow jeszcze nie dostalam, bo chyba nawet za wczesnie a i z tego co wiem, nie wszystkim je wysylaja (wiadomo czemu :P) Akurat te wnioski mam w domu, wiec pewnie na poczatku grudnia zloze, co by pozniej problemow nie bylo ale czy przyznaja to wyjdzie w praniu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2014, 18:48

wff22n0ab6iac00e.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee bo smoczki s możesz kupić osobno bez butelki, są pakowane po 2 szt :-) , ja s kupilam z taką małą butelką do herbatki a później już tylko same smoczki, z tym że ja mm podawalam od początku przez m, a butelki szklane hmmm, ja też nie byłam zwolenniczką i nawet mam też plastikowe w razie co, ale w użyciu te szklane okazały się akurat bardzo dobre :-) , a zanim dziecko samo będzie trzymało butlę to trochę minie wiec kiedyś dostanie te drugie lub dokupię inne, lekkie :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaM- A ile przytylas? Ja tez mam wrazenie ze brzusio juz nie rosnie. W sumie to mnie pocieszylscie bo ja sie troche martwilam ze on taki maly jest ( przytylam tylko 7 kg) a wy mi piszecie ze duzy wiec moze Julanek nie bedzie malutki :-)

Agattee- Moj wozek to ABC Design condor s4. Jak go kupywalam dla starszego synka i jestem z niego bardzo zadowolna bo jest zwrotny i bardzo lekki a na tym glownie mi zalezalo bo jak widac na zdjeciu nie naleze do duzych kobietek ;-)

Tutaj znalazlam do niego link ;-)
    http://www.babyartikel.de/marken/abc-design/kaufberatung/abc-design-condor-4s?gclid=CPSJ-7rm8MECFfDHtAodPCMABw

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax7kg? Kurde to wynik az niewiarygodny. Bardzo mało przytyłaś. Nawet nie wiedziałam ze tak sie da:) Ja juz 8kg do przodu i dzis zwazylam sie po tygodniu na ichniejszej wadze u Jakubkow i niby mi w ciagu tygodnia zleciało mi 1.5 kg i ta waga zgadza sie z moja domowa. Mam satysfakcję.

A na usg było w porządku. Znowu dostałam od dr dwa zdjęcia w 4d i mimo ze czekałam na wizytę 1h15min to nie jestem zła bo wszystko u małej dobrze a wazy juz 916g :) Lekarz powiedział ze jeśli do 36tyg dziecko nie odwróci sie główka w dół to trzeba bedzie myślec o cesarce albo o mechanicznym przestawieniu go :/ mam nadzieje, ze moja córa ustawi sie dobrze-ma jeszcze 10tyg.

Monika, nie mam napięć w dole brzucha ale kręgosłup mnie boli i czasami mnie tak jakby kolka łapie koło pępka.

A powiedzcie mi czy bralyscie jakieś witaminy w ciazy a jeśli tak to do którego momentu?

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • annaki Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax 7 kg!? :-) wow zazdroszczę :-) , ja aż 19....ale już ich nie ma ;-)
    Kasia83 ja bralam witaminy dla ciężarnych i karmiących z rossmana i mimo że jestem 4 mies po porodzie to biorę je nadal :-P , moja gin mi mówiła że witaminy mogę brać do końca ( tzn mówiła :-) bo ciąża juz za mną) , sam magnez jeśli się bierze to trzeba wczesniej odstawić, chyba po 36 tyg ale już dokładnie nie pamiętam

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Spokojnie przeciez twoja coreczka ma jeszcze duzo miejsca wiec sobie bryka na wszystkie strony. Nie musi byc jeszcze ustawiona glowka w dol. Moj Julianek glowka w dol odwrocil sie dopiero w 32 tc takze Gabrysia ma jeszcze sporo czasu ;-) Ja witaminy dla kobietw ciazy Gin Vital biore od poczatku ciazy do teraz. Po porodzie zamierzam nadal je brac zeby sie wzmocnic ;-)

Annaki- Tak magnez tez bralam i ginka kazala mi go odstawic po 36 tc ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2014, 22:16

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez biorę magnez wiec dobrze widzieć :) dzieki w ogóle za wszystkie wasze rady.

Mamax, wiem wiem ze ma jeszcze czas ale wiecie co chyba na mechaniczne przestawienie gdyby coś...nie zdecydowałbym sie :/ słyszałam o tym juz tyle historii ze mnie to bardzo przeraża :/ mam nadzieje, ze nie bede stała przed takim dylematem.

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a pytanie z innej beczki. Co oznacza taka miara 2EL milch - ile to mleka??

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Rozumiem cie bo tez stalam przed tym dylematem i tez z decydowalismy z mezem ze wrazie jakby Julian nie odwrocil sie glowka to robimy cc bez eksperymentow. To mechaniczne odwracanie bywa niebezpieczne a podobno dzieci i tak wracaja na swoje miejsce wiec bez sensu . 2EL- oznacza 2- wie Lyzki ;-)

Kurcze tak mnie meczy zgaga ze nie moge spac i chce mi sie wymiotowac :-( Ta konciwka ciazy mnie dobija...

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwie łyżki hehe a juz myślałam ze dwa litry a tyle mleka nie mam;) dzieki

Współczuje zgagi. Ja nie wiem co to jest i oby mnie ta wredota ominęła.Tak czesto sie słyszy ze kobiety chcą juz tylko urodzić i nie wazne jak bedzie bolało, bo juz sa wyczerpane rożnymi dolegliwościami. Pewnie bede miała to samo, bo juz teraz kręgosłup mi dokucza:( masaż męża ze szkoły rodzenia mi pomógł i mogłabym być tak masowana non stop.

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Ja przed pierwsza ciaza tez nie wiedzialam co to zgaga czy bol zoladka ;-)

Dziewczyny oprocz Pampers, DM i Rossmana gdzie jeszcze mozna zarejestrowac sie zeby dostac prezenty ???

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax a więc ja weteranka wszelakich rejestracji podpowiadam :-D : hipp.de, humana, jeśli masz kogoś w Polsce to możesz też na hipp.pl, bobovita, z tego też po 3 mies przysla paczkę z pierwszymi słoiczkami, musi być tylko polski adres
    Z hippa i humany mogą być w środku jeszcze takie ulotki gdzie też namawiają na rejestrację, ja miałam z firmy jako ( katalogi wysyłkowe z zabawkami, ubraniami itp) i od nich dostałam body :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2014, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee tak chodzi o przedłużenie na kolejne pół roku. Może mi już wysłali ze względu na niedługie rozwiązanie, żebym zdążyła spokojnie to jeszcze wypełnić... Chociaż nie wiem czy aż tak by się mną przejmowali. W każdym razie wyraźnie zaznaczyli żeby dostarczyć dokumenty przed upływem terminu, czyli do końca grudnia.

Mamax ja przytyłam równe 10 kg i od jakiegoś miesiąca waga stoi w miejscu +/- 0,2kg ale Maluszek wg usg przybiera na wadze więc jest ok.
    Ja jestem jeszcze zarejestrowana w Humana.

Kasia mój Simonek dosyć wcześnie leżał główką w dół, a potem nagle w 30 tygodniu obrócił się w poprzek czym mnie trochę zmartwił ale w 33 już z powrotem ułożył się tak jak trzeba.

EL = Esslöffel = łyżka stołowa
    TL = Teelöffel = łyżeczka do herbaty :)

Nie chcę zapeszać ale mnie dolegliwości ciążowe omijają szerokim łukiem. Do dziś nie wiem jak objawia się zgaga, czasem poczuję ból w kręgosłupie ale dopiero od kilku dni i to delikatny, żadnych nudności i wymiotów też nie miałam. Jedyne co mi się przyplątało to ta cukrzyca ale po tygodniu już się zaprzyjaźniłyśmy i ostatecznie wyszła mi na dobre ta zdrowa dieta.
    Więc ja mogę jeszcze w ciąży chodzić, przynajmniej z tydzień bo mam jeszcze kilka punktów do zrealizowania, np. pofarbować włosy (żeby jakoś po ludzku pokazać się Synowi ;) ), umyć porządnie lodówkę, wypełnić na spokojnie wszystkie papiery do JC i o Kinder- i Eterngeld. A potem mogę już rodzić, byle nie przenosić bo to chyba mocno stresujące.

29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax a chyba w Hipp jeszcze mozna, ale nie jestem pewna:) dasz rade, to juz koncoweczka, takze zaraz zgaga minie i inne dolegliwosci:d a tak patrze na Twoj brzuszek i mi sie wydaje, ze nie jest az taki mega duzy, ale nie wiem, naogladalam sie na necie tych brzuchow:)

Dzwonilam do szpitala, wybralam Martin Luther Krankenhaus, bo tam maja oddzial dzieciecy, takze dobrze w razie "w" i na poczatku stycznia mamy termin z Lubym na planowanie porodu:)

A bierzecie nadal kwas foliowy? Ja biore kwas foliowy z jodem, tak mi ginka zalecila i zadnych sztucznych witamin, staram sie jesc wszystko, co ma w skladzie wszystko czego potrzebuje organizm w ciazy:)

Kasia to super, ze u corci wszystko ok, ja za 2 tyg. mam wizyte i mam nadzieje, ze sie dowiem ile wazy moje dziecko:) na ostatniej nawet usg nie mialam:/

Jakie chusteczki nawilzajace do pupy polecacie dla dzidzi? A do noska kupic taka gruszke? Czy to sie sprawdza?

oar843r8kh12ukn4.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny juz sie biore za rejestracje do Humany i Hippa ;-) Zarejestrowalam sie wlasnie ( czas najwyzszy) do Rossmana, DM i Pampers. Z Rossmana wydrukowalam sobie taki bon na odebranie jakies kosmetyczki ze sklepu, tylko nie mam kiedy tam podjechac. Ciekawe czy jak meza wysle to mu tez ja dadza, jak myslicie?

Marta- Ja chusteczki uzywam z pampers ( takie zielone) albo sensitiv. Jestem z nich zadowolona. Teraz wyjatkowo kupilam dla Maximilianka z hippa - ultra sensitiv i jak dla mnie sa za cienkie i mokre. Ale moze do malej pupci beda wygodniejsze niz dla starszaka....

Gruszke mam i nigdy nie uzywalam. Polecam bardziej Fride albo cos tego typu ;-)

Ja kwas foliowy bralam tylko przed ciaza, jak zaszlam to zaraz przeszlam na witaminy...

Moj brzuszek niby nie jest duzy ( tak mi sie wydaje) ale nogi chude, biodra waskie wiec mimo to ciezko mi sie go nosi...

MalaM- Zazdroszcze. Ja przy starszym synku tez sie do konca rewelacyjnie czulam. Ciaza z Juliankiem jest dla mnie trudniejsza. Nie wiem czy to przez to ze jestem starsza, czy jednak musze wiecej spalac energii i nie moge sobie pozwolic na tyle odpoczynku co wczesniej. W kazdym razie juz lekko nie jest. Obym jej nie przeniosla...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 10:19

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax mężowi też wydadzą, mój mi odbierał po porodzie i w rossmanie i w dm bo później dostaniesz też kupony na prezenty dla malucha
    Marta ja obecnie mam chusteczki babydream, dla mnie są fajne, nie za mokre, miękkie, wczesniej też miałam pampersa, hipp i penaten, tych ostatnich nie polecam :-\ , brzydko pachną i są strasznie mokre, trzeba czekać aż pupa wyschnie lub pachwiny bo później się odparza, beznadziejne
    Witaminy też bralam bo jedzeniem nigdy nie dostarczymy odpowiedniej ilości zeby starczyło dla nas i dziecka, bo wiadomo nie zjesz dziennie kg jabłek, pomarańczy, bananów itp ;-)
    Gruszki też nie mam, mam aspirator i teraz przy suchym powietrzu codziennie nim walczę ale moja Lena juz się przyzwyczaiła do zasysania i grzecznie leży :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2014, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - to fakt, szklane butle sa znacznie cięższe niz plastki :) MOżesz sobie kupić jedną taką i jedną taką i sama zobaczysz. Ja wolę szklane ale to nie znaczy ze moje dziecię bedzie miało te same preferencje co mamusie ;) No i ja też nie widziałąm tych dyżych ze smoczkiem S, więc moze coś w tym jest. A co do śluzu to ja od dłuzszego czasu musze chodzić cały czas z wkładką na bieliźnie. Pytałam ginki i powiedziała, ze to normalne, ale jak coś to dopytaj na następnej wizycie.

Annaki - ja wlaśnie tak zrobiłam, ze mam dużą butlę szklaną, i dokupiłam smoczki S ;) Kobieto czytam Ci w myslach ;) hihi.

Mamax - 7 kg?? Tylko? No to nie...to na 7 kg do przodu to stwierdzam odwrotnie, ze brzusio masz duży :) ja mam już teraz 7-8 kg. do przodu. A wózek masz faktycznie inny niż ten o którym ja kiedys pisałam, bo ja ogladałąm ABC Design Turbo 6s i był okropny, zawiedziona byłam mocno, bo widziałam je na ulicach i bardzo mi sie podobały, a w rzeczywistości skrzypiał, był niestabilny i strasznie wielki po złożeniu. Tego co Ty masz nie widziałam nawet. Spróbuj jeszcze na Humana, HIPP, Bubchen (tylko ich strona się jakoś inaczej nazywa, ale jak wpiszesz w google to się wyświetli), ja kiedyś wpisałam "gratis probe" i tam wyskoczylo mi takie forum gdzie dzieczyny sobie przekazywały rózne stronki.

Kasia - masz jeszcze czas na ułożenia się małej. Mój sie odwrócił w 27 tyg. i wtedy zaczęłam też brać witaminy. Mój poprzedni ginekolog twierdził, zę nie potrzebuję, ale zaczęło mi spadać zelazo, zaczęłam mieć bóle nadgarstków, on na to nie reagował a nowa ginka powiedziała, ze potrzebuję dodatkowego wsparca. Ona mi dała na wypróbowanie Velnatal Plus z DHA, ale ja taki sam skład (plus kilka dodatków) znalazłam w witaminach z Rossmanna (i porównując cenę Velnatal 30e na 30 dni, a te Rossmanowskie 4e na 30 dni). Róznica taka, ze te drogie sa w jedenj tabletce, a te tańsze musze łykać 2 tabletki, no i do tego mam Magnez. Ja te witaminy będe brać też po ciąży w czasie karmienia i moze nie tylko, chciałabym uniknac później gwałtownego wypadania włosów czy pogorszenia się cery, bo to u mnie w rodzinie chyba kazda kobieta przechodziła.

Martaa - ja mam kwas foliowy w witaminach już. A o chusteczki się dziś zastanwaiałam, w sumie ja już kupuję od jakiegoś czasu i testujemy na nas ;) Tu jest fajna analiza chusteczek dla bobasów i takie dyskontowe wychodzą w tym rankingu najlepiej: http://www.srokao.pl/2013/01/analiza-chusteczki-nawilzane.html
    A do noska mam taki elektryczny aspirator na baterie.

Mamax - dadzą mu na pewno tylko ten bon niech ma ze sobą. Pani mu wyciągnie "spod lady" hihi - mi tak zrobiła. Tam sa ulotki, próbki a najfajniejsza chyba ta kosmetyczka :)

Kurcze teraz jestem ciekawa co z tym magnezem, bo ja zrobiłam zpas do końca ciąży ;) Musze faktycznie podpytać ginki do kiedy mam brać.

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika podpytaj bo później magnez " hamuje" skurcze :-) , chociaż hmmm u Ciebie to nawet lepiej boTy pprzecież masz mieć cc, yyyy to nie wiem, zapytaj :-)
    A wiecie że ja w rossmanie rejestrowałam się dwa razy :-D , tzn jak byłam w ciąży to nie było kosmetyczek tylko pudełka i wtedy się rejestrowałam na siebie i dostałam to pudełko dla ciężarnej a po porodzie i uzupełnieniu danych dziecka na str dostałam pudełko dla malucha
    Później zobaczyłam że są kosmetyczki i zarejestrowałam męża :-) , bo tam jest opcja w formularzu czy to jest ojciec czy matka, myślał że dostanę tą kosmetyczkę dla dziecka no bo musiałam wpisać datę ur dziecka ale kobita przy kasie zakręcona i mąż dostał kosmetyczkę dla ciężarnych :-D
    Ehhhh jak my się zgadzamy w wielu kwestiach ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 11:32

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 11 listopada 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka nie jestem w stanie was nadrobic mam nadzieje ze u was wszystko oki.:)
    U nas wszystko ok malutka jest kochana i rosnie jak na drozdzach powoli zaczyna dobrze wygladac w swoich ubrankach bo do nich dorosla ale i tak musialam jechac i kupic kilka w rozm 50 a i tak byly za duze :P Mala lubi sie kapac i chodzic na spacerki . W nocy czesto spi ze mna bo maz w pracy a mi sie wstawac nie chce bo jak mam ja odlozyc do lozeczka to dlugo zasypia bo jest czujna i nie chce byc odlozona hehe a jak cycujemy na lezaco to zasypia szybko

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - tak ja chce cc, wiec chyba to nie bedzie mialo znaczenia czy biore magnez czy nie, a ja mam straszne bole nadgarstkow na co wlanie magnez ma mi pomoc. Ale zapytam na pewno.

Aniolku - fajnie ze sie z malutka "dogadujecie" hihi. A ile ona miala cm. jak sie urodzila?? Kurcze chyba bede musiala dokupic tych ubranek w rozm. 50, bo mam tylko od kolezanki jedna koszulke i body bez rekawkow dla malego.

‹‹ 124 125 126 127 128 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ