X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 listopada 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia może chodzi o takie polskie Roraty - nie wiem czy wszędzie sie to tak nazywa. Ale to msza adwentowa, i dzieci codziennie z takimi lampionami chodzą do kościoła. Pamiętam, ze to było wazne przed pierwszą komunią świętą, i dostawalismy takie obrazki za każdą mszę, wtedy ksiądz wiedział ile razy kogoś nie było ;)

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień ŚW Marcina :-) , w Polsce też to jest i chyba w poznaniu są nawet jakieś pochody, roraty trochę później bo w adwencie czyli w poście, na koniec listopada :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Ja synkowi dawalam kaszke do jedzenia ( nie zageszczalam mu w mleku). Cos jak w polsce sa takie mleczno- ryzowe bobowity itp. Ja np. Kupowalam z Aptamila o taka:
    http://www.windeln.de/aptamil-milchbreie.html
    A jeszcze z ciekawoski to napisze ze mleko z Milupa ( wspominalas o nim wczesniej) a Aptamil sa od tego samego producenta wiec w sumie to samo mleko ;-)

Kasia- Ja jak rozszerzalam synkowi diete to maly byl juz tylko na mleku modefikowanym. Jak dziecko jest na piersi to diete rozszerza sie nieco pozniej ;-) Jesli chodzi o te lampiony to bylsmy dzisiaj z synkiem na tym pochodzie. Wszystkie dzieci z naszego przedszkola braly w tym udzial bo moj maly chodzi do przedszkola katolickiego. Najpierw jest odprawiana krotka msza a potem ten pochod. Tak jest co roku z okazji dnia sw. Marcina , tak ze raczej nic z polskimi rolatami nie ma wspolnego ;-)

Agattee- Jesli chodzi o foteliki to my dla Julianka mamy po starszaku schalke od 0-13 kg z Romer. Maximilianek jezdzil w niej do 10 miesiecy. Wczesniej go nie przenosilam do innego fotelika poniewaz jazda przodem dla malucha nie jest bezpieczna zwlaszcza przy gwaltownym hamowaniu ;-) A w tym fotelku jak wiecie dziecko jezdzi tylem do kierunku jazdy. Ok z czasem fotelik ten bywa uciazliwy ale bezpieczenstwo mojego dziecka liczylo sie dla mnie bardziej niz nasza wygoda. Teraz Maximlianek wazy 13 kg i i jezdzi w fotelku z Maxi Cosi ktory jest od 9-18 kg. Ale juz niedlugo chcemy mu kupic wiekszy fotelik. Nie zeby z tego wyrosl ale dla jego wygody ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 20:54

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam wam ten artykul o fitelikach. Jest naprawde dobry ;-)
    http://parenting.pl/portal/jak-dostosowac-fotelik-do-wieku-i-wagi-dziecka

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, ale bym zjadła takiego prawdziwego rogala z Poznania:) Przeczytalam,ze św. Marcin był m.in patronem dzieci wiec wszystko jasne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2014, 22:56

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - no tak mi się wydawało, ze te roraty to chyba 4 tyg. przed świętami ;) A tego Św. Marcina to jakoś nie kojarzę...ale ja mało praktykująca jestem.

Mamax - czyli takie właśnie kaszki miałam na myśli. A o tej Milupie to nie wiedziałam :)

Musze też poczytać o tym św. Marcinie. Bo moze nie chodzimy do kościoła, ale jesteśmy wierzący, i dlatego chcę małemu pokazać wszystko co wiem o katolicyźmie - w sensie świąc, o co w nich chodzi i zabierać go później do kościoła, tym bardziej, ze pamiętam tutaj mszę z okazji chrztu siostrzeńca męża i strasznie mi się podobała choć nic nie rozumiałam wtedy. Katolicyzm To jedyna wiara która mogę mu pokazać, a czy w przyszłości bedzie chciał być np. buddystą czy ewangelistą to już nie moja para kaloszy :)

• agattee Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolek, fajnie ze mala sie dobrze chowa, a jak daliscie jej na imie bo mi ulecialo z glowy? :)
    I jak tam u Ciebie z tymi pampersami? Uzywasz pewnie jeszcze 1? :)

Swoja droga tez kupie kilka sztuk jakis bodziakow czy pajacow na 50 bo nie przewiduje by nasza cora byla duza (ja sama mialam 51cm i wazylam troche ponad 2kg :P)

No i dzis dostalam odpowiedz z JC, ze przyznali mi na wyprawke 732€. Tam wypisali co i na co, np. 100 € na wozek z materacem i 100€ na lozeczko z materacem a Moj mowi, ze oni chyba nie wiedza co ile kosztuje bo sam materac czasem prawie 100€ :P No ale najwazniejsze ze w ogole przyznali, wiec bedziemy mogli dokonczyc wyprawke i chociaz tutaj zapiac wszystko na ostatni guzik :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 12:07

wff22n0ab6iac00e.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chodzi Wam o taka mate na ktorej dzidzia lezy i tam sa zabawki u gory? Bo nie moge sie doczytac, ja taka upolowalam z Fisher Price za 20€, bo bylo opakowanie rozerwane w sklepie, ale calkiem nowa:) to nam sie udalo:)

Agattee super, ze dostalas kase z jc. A ja dostalam tylko 200€, to jakos dziwnie malo... Zloze drugi raz, mozesz mi podpowiedziec co napisalas we wniosku? MalaM wstawila wzor, nie wiem czy widzialas. Dokladnie tam wymienilas na co Ci potrzeba czy jak? W ktorym tyg. skladalas?

Ja tez bylam mala jak sie urodzilam, 45cm i ok. 2kg, wiec moze moja dzidzia tez taka bedzie. Chyba musze posegregowac ciuszki i zobaczyc czy mam wystarczajaco duzo tych najmniejszych:)

Mamax jak tam? Cos sie dzieje? Czy dalej jest tak samo?:) Zazdroszcze Ci, ze porod tak blisko :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 11:53

oar843r8kh12ukn4.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaa, ja skladalam wniosek o wyprawke 23.10 (czyli w sumie 29-30 tydzien ciazy) i przyslali list ze chca kopie Mutterpass z imieniem i nazwiskiem (skopiowalam im prawie wszystkie strony...) zanieslismy w zeszlym tygodniu i odpowiedz dostalam dzis, wiec w sumie o dziwo dlugo nie czekalam.

Wniosek skladalam taki, jaki podala tutaj kiedys Koza (swoja droga dawno jej u nas nie bylo, pewnie zajeta malenstwem :) )

Oto wzor:

(Imie,nazwisko
    adres)
    BG-Nummer: ( twój numer z rozliczeń)

Adres Jobcenter

Antrag auf einmalige Beihilfen gem. § 23 Abs. 3 Satz 1,2. SGB II bzw. § 28 SGB II, bzw. §
    31 SGB XII.

Sehr geehrte Damen und Herren,

ich beantrage einmalige Beihilfen Geburt und Schwangerschaft gem. § 23 Abs. 3 Satz 1
    und 2 SGB II bzw. § 28 SGB II, bzw. § 31 SGB XII.
    Ich bin schwanger und benötige daher Schwangerschaftsbekleidung sowie eine
    Klinikausstattung. Mein Kind benötigt sowohl Babybekleidung, als auch Babyausstattung
    und Möbel im Rahmen der Erstausstattung.
    Diese Bedarfe sind nicht von der Regelleistung erfasst und werden gesondert erbracht.
    Nachfolgend eine Auflistung aller erforderlichen Anschaffungen, die benötigt werden.

1. Schwangerschaftskleidung:

2 Umstandskleider
    2 Umstandshosen
    3 BH's/Still-BH's
    7 Unterhosen, 4 Unterhemden
    3 Blusen, 2 Pullover
    1 Schwangerschaftsbadeanzug

2.Klinikausstattung:

7 Nachthemden vorn zu öffnen
    Einlagen für Still Bhs

3.Babykleidung und Ausstattung:

5 Babyjäckchen
    5 Babystrampler
    5 Babyhemden
    5 Frotteehöschen
    2 Badelaken 100x100 cm
    2 Wolljäckchen
    3 Paar Wollsöckchen
    2 Paar Wollhandschuhe
    20 Windeln
    5 Moltonunterlagen
    2 Gummiunterlagen
    6 Nabelbinden
    3 Pack. Mullkompressen
    40 Windelfolien

4. Kinderwagen

1 Kinderwagen
    1 Kinderwagenmatratze
    1 Kinderwagenbettdecke

5.Kinderbett

1 Kinderbett
    1 Matratze fürs Kinderbett
    1 Kopfschutz fürs Kinderbett
    1 Bettdecke, 1 Kopfkissen
    3 Garnituren Bettwäsche ( 3 Laken, 3 Bettbezüge, 3 Kopfkissenbezüge )

6. Pflegeutensilien

1 Babybadewanne mit -gestell
    1 Babybadethermometer
    1 Babyschaumbad und Babyseife
    6 Babymullwaschlappen
    Babyöl,Babycreme,Spezialsalbe für den Po,Babynagelschere, 1 Packung Wattestäbchen
    1 Haarbürste, ! Fieberthermometer
    6 Fläschchen mit Sauger ( a 250 gr. ), 1 Flaschenbürste
    3 Nuckel, 1 Wärmflasche

7. Hausrat, Möbel

1 Kleiderschrank
    1 Wickelauflage
    1 Kinderbett

Ich bitte um eine Eingangsbestätigung und um einen begründeten schriftlichen Bescheid gemäß § 33/35 SGB X bzw. § 37/39 VwVfG mit Angabe der jeweils zugrunde gelegten Einzelpreise.

Mit freundlichen Grüßen,
    (imie i nazwisko)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 12:08

wff22n0ab6iac00e.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Tylko podajac dziecku pierwsze kaszki musisz brac pod uwage zeby nie bylo w nich glutenu bo go wprowadza sie dziecku stopniowo ;-)
    http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/karmienie-i-dieta/2012/wprowadzanie-glutenu.aspx

Agattee- Super ze dostalas kaske, no to teraz mozesz poszalec z zakupami ;-)

Marta- U mnie w porzadku. Nic sie nie dzieje. W nocy co prawda mialam lekkie skurcze ale przeszly...Ech szkrab jeszcze sobie posiedzi ;-)

• agattee Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czekam na polozna bo cos sie spoznia...

U mnie za to mala ostatnio szaleje, wiec teraz rozumiem Mamax co ostatnio pisalas, ze synek spac Ci nie daje :P
    Szlam spac po polnocy i nie dawala zasnac, pozniej obudzilam sie o 3 w nocy i tez zaczela szalec :P Jakas bardzo aktywna sie zrobila, wiec z jednej strony chcialabym ja juz miec ale z drugiej jeszcze mamy troche rzeczy do pozalatwiania wiec niech sobie jeszcze posiedzi i pokopie po nieszczesnych zebrach :P

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax - o tym glutenie nie czytałam jeszcze, ale słyszałam, ze to tak stopniowo, ze od jednej łyżeczki zaczynać czy jakoś tak...jeszcze poczytam.

Agattee - ile razy ty juz miałaś spotkanie z połozną? Bo ja póki co jedno, takie "zapoznawcze", no i teraz spotykam się z nią raz w tygodniu na szkole rodzenia, ale to chyba co innego niż takie wizyty we dwie?

Dziewczyny czy takie uczucie zatkania w przełyku to z jedzenia? Kurcze jem już małe porcje a i tak mam to uczucie i zawsze wieczorami, wczoraj to było tak źle ze aż się popłakałam i usnęłam na siedząco bo nie było innej opcji, mąz nie wiedział jak mi pomóc bo ja sama nie wiedziałam...uczucie straszne, normalnie jakby mi spory kawałek czegoś utknął w przełyku i w ani jedną ani drugą stronę.

• Mamax Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monka- A ty czasami nie masz zgagi? Bo ja przez ta cholere tez sie mecze i spie na siedzaco. Niestety ale czym blizej rozwiazania tym jest ciezej ;-)

• agattee Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, wlasnie dzis mamy miec drugie spotkanie. Zadzwonila jakis czas temu, ze sie spozni to ciagle czekam, ehh...

Uczucia zatkania takiego nie mam, raczej jak cos zjem i poloze sie z ksiazka to czuje jakby mi ta tresc pokarmu co zjadlam do gory podlatywala ale jak zmienie pozycje to wszystko wraca do normy. No i czasem zgaga, mialam dluga przerwe to dzis znowu wrocilo ale mysle ze to od pomaranczy, bo czytalam ze kwasne nie sprzyja... Biedna Monia, nie wiem jak Ci pomoc :(

Dziewczyny jakie tutaj sa wymiary poscieli dla dzieci bo ja juz normalnie zglupialam (po raz kolejny).
    Moja mama kupila w Ikei poduszke i koldre do lozeczka (na pozniej), ale ta koldra ma takie wymiary ze w ogole nie ma na to poszewek wiec nie wiem po jaka cholere takie cos niewymiarowe produkuja...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 14:24

wff22n0ab6iac00e.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee- Ja mam posciel o wymiarach: podusia 60 dl na 40szer i koldra 135dl na 100 szer. Do nich bez problemow kupilam 4 zestawy poscieli w tym trzy w polsce ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2014, 14:41

• Tigana Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny witam sie nieśmiało, też mieszkam w Niemczech i właśnie odkryłam, że jestem w ciąży :) Widzę ze piszecie tu o pieniądzach na wyprawkę, czy mi też przysługują jeśli nie przepracowałam pełnego roku w DE? ( maż już od lat pracuje i jemu przysługują wszystkie socjalne świadczenia).

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo glutenu to w tym roku chyba w sierpniu jak się nie mylę nastąpiły małe zmiany i wg nowych standardów pediatrycznych dzieci na mm mają mieć również wprowadzany gluten w 5 mies tak jak dzieci na piersi, a nie w 6 jak było do tej pory :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, ja juz po spotkaniu. Rozmawialysmy dzis o karmieniu piersia bo sama chcialam i troche mnie przeraza ilosc informacji :P Nawet dowiedzialam sie, ze pokarm moze przyjsc do mnie o wiele pozniej (nie musi ale moze) i ze moga w szpitalu dziecku mleka nie podac, wtedy musze byc stanowcza i powiedziec ze chce mleko dla dziecka (niby w szpitalu maja swoje zasady i oni uwazaja ze to niedobrze, ze do butelki sie przyzwyczai i takie tam, pfff). Ja tam twardo bede mowic co chce, nie beda mi dziecka glodzic jesli nie bede miec pokarmu. Niech sobie sami robia glodowe a nie :P
    Tak wiec boje sie karmic piersia, boje sie zapalenia dostac (niby mam badac piersi i jesli wyczuje te guzki (polozna nazwala to 'kamienie') to mam to rozmasowywac i mowila, ze mam isc sciagac (to chyba chodzilo jej o sciaganie mleka?)

Tigana witaj, ktory tydzien ciazy, skad jestes? :) Co do wyprawki w Twoim przypadku to niestety nie wiem. Twoj maz jest zarejestrowany w JC czy pracuje? Poza tym jesli duzo zarabia to moga uznac ze macie wystarczajaco srodkow finansowych, tak chyba bylo w przypadku Aniolka, pisala ze jej nie przyznali bo mieli wystarczajace dochody.

wff22n0ab6iac00e.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha no i mowila ze termin porodu mam niestety w nieciekawym czasie (swieta, sylwester, nowy rok) i moga chciec mi cesarke zrobic przed swietami. Ja powiedzialam ze dla mnie to za wczesnie wiec na pewno sie na to nie zgodze... Moga robic po swietach ale przed nie ma bata i mowila ze wlasnie mam byc taka stanowcza a nie bidulke z siebie robic i zgadzac sie na wszystko co mowia bo im tak wygodnie :P

wff22n0ab6iac00e.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agattee, hej :) U mnie dopiero sam początek, 6 tydzień ciąży ;) A jestem z Aachen. Są tu może jakieś dziewczyny z tej okolicy?
    Mój mąż pracuje. chyba będę musiała sie powoli zorientować, co i jak.
    A ty chcesz mieć cesarkę czy masz wskazania? termin faktycznie trudny, ale za to może spokojniej będzie na oddziale.

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ