X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 20 listopada 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki mam pytanie do Was z całkiem innej bajki..... Znacie jakiś godny polecenie słownik polsko-niemiecki? Zależy mi na czymś bardzo dobrym, cena nie gra roli.
    ex2banli5wjhcyej.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co bo gdyby chodziło tylko o to ze chcą nas przetrzepać bo im sie wydajemy podejrzani to luzik.moga sobie grzebać w pieluszkach i innych akcesoriach dla dziecka ;) ale bardziej zestresowalismy sie tym brakiem prawka męża a on był akurat za kierownica. A co sie okazało.. koledzy z pracy męża powiedzieli ze w Niemczech mozna jeździć bez prawka i nie wlepia ci mandatu za to tylko potem trzeba sie zgłosić na komendę i pokazać ze ma sie to prawko wiec stres był niepotrzebny:) ale mądry Polak po szkodzie.

Monika, zrobiliśmy przelew na konto tego właściciela wiec jedynie takie tylko potwierdzenie:/ ja jednak liczę, ze wszystko bedzie ok. Po prostu facet był tak porządny i kurde miał ponad 65 lat wiec nie sadze ze to oszust.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC- Mysle ze slwnki z Langenscheidt sa dobre. Oczywiscie im wiekszy posiada zasob slowek tym lepszy ;-) O cos akiego mi chodzi:
    http://www.amazon.de/Langenscheidt-Großwörterbuch-Deutsch-als-Fremdsprache/dp/3468490380/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1416491201&sr=8-1&keywords=langenscheidt+deutsch+als+fremdsprache

Monika- Ja ta herbatke z lisci malin juz dawno pije ale ona aczej nie jest na wywolanie porodu. Teraz dostalam od ginki przepis na taki wywar to moze po nim cos ruszy...Hm wszystko wskazuje na to ze jednak musze wziasc sie za te okna ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC - też bym poleciła Langenscheidt lub PONS.

Kasia - czyli w razie czego potwierdzenie macie. A faktycznie to moze po prostu mają jakiąś rodzinną sprawę albo faktycznie urlop. Tak jak pisałam, każdy jest człowiekiem, zapomina albo cos sie może przydazyć. Trzeba byc pozytywnej myśli.

• agattee Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax, dopiero doczytalam Twoja relacje z wizyty. Tez wydaje mi sie to dziwne, zeby az tak dlugo bo az do 14 grudnia czekac, przeciez to bylby juz 40 ktorys tydzien ciazy wiec nie rozumiem... Z reszta ginekolog tez moze sie mylic a synek moze wyskoczyc w najmniej spodziewanym momencie :) Zaraz tez cofne sie do tego przepisu, w sumie mam juz jeden na wyprobowanie ale nie szkodzi wyprobowac tez innego.

Ja dzis kupilam pieluchy, i tak jak ktoras z Was pisala, tez wzielam jedna paczke Pampersow 1 (tam gdzie sa 23 szt.) i jedna z Babydream (28 szt.). Nie wiem na ile mi to styknie, czy jeszcze bede musiala dokupic 1 czy brac 2 ale jak cos to wysle swojego Mezczyzne do Rossmanna :P

Do kapieli wzielam ta zolte tube z Welledy, w sumie polozna mi to polecila wiec zobaczymy jak sie sprawdzi. W C&A widzialam kilka fajnych rzeczy ale taka kolejka do kasy byla (same turczynki) ze sobie odpuscilam i stwierdzilam ze przyjde kiedy indziej bo nie wyrobilabym tam :P

MRC, ja w prawdzie nie mam porzadnego slownika ale slyszalam o tym z PONS i w sumie widzialam w bibliotece, wielki i gruby tom wiec musi miec potrzebne slownictwo :D

Kasia, jeszcze co do policji to my juz mielismy druga taka sytuacje. Pierwsza wydarzyla sie tez w tym roku jak wracalismy z PL ale samochodem na polskich blachach i tez pozno wieczorem jak juz ciemno bylo. Tez zajechali przed nami, ''bitte folgen'' i zjazd. Poswiecili tylko latarkami co mamy na tylnym siedzeniu (zakupy zywnosciowe), wzieli dokumenty tozsamosci, sprawdzili i puscili :P Czasem im sie chyba niezle nudzi przez to siedzenie na dupie w aucie wiec chyba lubia sobie czasem kogos skontrolowac ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 16:29

wff22n0ab6iac00e.png
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax to Ci lekarka dodała otuchy, ale ja bym się nie przejmowała zbytnio jej słowami, bo skąd ona może wiedzieć kiedy zaczniesz rodzić. Moja to mówi wprost, że wróżką nie jest i w takim stanie jak jestem to mogę urodzić lada dzień albo i za kilka tygodni, bo u każdej kobiety jest inne tępo. Ale 2 tygodnie po terminie to chyba trochę przesadziła... Ja też już bym chciała urodzić, czuję się gotowa, a skoro i tak mnie to nie ominie to niech zacznie się jak najprędzej co i szybciej będzie po wszystkim :) Zostają nam jakieś domowe sposoby ale z tego co wiem to jak dziecko nie jest gotowe na przyjście na świat to i tak one nic nie dają... Okna w ciąży myłam już chyba z 6 razy więc dziś wzięłam się za mycie drzwi :)

29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 20 listopada 2014, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jola83 wrote:
    Kasia- ale się uśmiałam z tym proszkiem :)chyba każda z nas ciążówek miała jakąś "inteligentną" wpadkę w ciąży- ja nawet nie jedną ;)

Jutro wizyta u ginekologa. Potem kupowanie kolejnej części wyprawki.

Wczoraj zamówiłam z polskiego allegro wózek dziecięcy- i mają mi przesłać paczkę do De :)))

Miłego dnia Mamusie

Ile drozej wychodzi wysylka z Pl do De ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 17:36

klz9rl68ev7azsow.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam slownik PONS, na necie nawet mozna sobie tlumaczyc.

Mala M to Ty jestes silaczka jak w ciazy tyle razy juz mylas, moj Luby zabronil mi mycia okien i wchodzenia na wysokosci, np. na krzeslo i sie tego trzymam, a ja dzis korzystajac z przyplywu energii umylam lodowke:)

Czy Wy tez tak macie, ze najgorzej czujecie sie wieczorem? Mnie bola plecy i czuje taki ucisk i jakby mi jedzenie podchodzilo do gardla.

Ja w tamtym roku jak jechalam w Wigilie do pl busem to nas tak przetrzepali, ze psy wpuscili tam do bagazowni, wiec bylo niezle, a ludzie mowili, ze specjalnie to robia, zebysmy na Wigilie nie zdazyli:P

Mamax moja znajoma tez pila ten wywar, chyba chodzicie do tej samej ginki, mowila ze mega niedobre to i nic a nic nie pomoglo na wywolanie porodu.

A ta herbata z lisci malin to chyba tez takie naciaganie, ze wywoluje porod, czytalam tez, ze podobno dobrze wplywa na sama akcje porodowa bo niby zmniejsza bol, ale czy to jest prawda:p

Kasia skoro macie potwierdzenie przelewu to nie ma sie co martwic:)

oar843r8kh12ukn4.png
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta żeby nie było, w trakcie całej ciąży trzeba na siebie uważać i się nie przemęczać. A o tych oknach już kiedyś pisałam że mam je dziwnie nisko, że bez krzesła sięgam górnej ramy i oczywiście myłam je powoli i partiami. A wyjścia nie mam bo nikt za mnie tego nie zrobi, nie mam tu żadnej rodziny a mąż pracuje po kilkanaście godzin dziennie i nie mam serca go o to prosić. Ale jak macie możliwość to radzę sobie odpuścić takie wyczyny w ciąży, dla dobra Maluszków :)

29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta- Wiem ze ten wywar jest nie dobry bo juz pilam go przy synku i nie pomoglo. Wtedy nie slodzilam a teraz lekarka mi powiedziala ze moge poslodzic albo dodac sok z malin tak ze moze bedzie lepiej smakowalo. Ginka mi mowila ze przy starszej jej corce nie pomoglo a przy drugiej tak wiec sprobowac nie zawadzi ;-)

Herbata z lisci malin jest na rozluznienie miesni macicy a nie na wywolanie porodu.

Od wczoraj boli mnie brzuch jak na okres. Pewnie to przez te skurcze ktore juz mam widoczne na KTG. Boli mnie tez krzyz ale skurczy krzyzowych na KTG nie widac. Zajrzalam do notatek z ciazy z starszym synkiem i u niego takie bole i widoczne skurcze mialam 4 dni przed pioodem. Teraz mam to juz duzo wczesniej wiec moze lekarka sie pomylila i jednak cos szybciej ruszy...

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o tej herbacie z liści malin wyczytałam tylko, ze pomaga na skurcze...ale nie zagłębiałam sie w temat. Pewnie na kazda i tak zadziała co innego.

Ja jestem dzieckiem przenoszonym o ponad dwa tyg. miałam sie urodzić 27.11. a urodziłam się 14.12. i jeszcze dodatkowo wywoływali mamie poród bo mnie się nie spieszyło. Choc podejrzewam, ze 31 lat temu to nie dało sie poprostu dobrze przewidzieć terminu porodu skoro i teraz jest to siężkie i tylko 5% dzieci rodzi się w wyznaczonym dniu.
    Parwdą jest, ze dziecko samo sobie wybierze czas odpowiedni dla niego, a jak coś byloby nie tak to wierzę, że każdy lekarz zareaguje.

Ja też mam tak, ze wieczorem czuję się jak z krzyża zdjeta. Najbardziej bolą mnie plecy i nie ważne, czy wcześniej cały dzien chodzę, siedzę czy leżę i tak wieczorem będzie bolało. Dziś dodatkowo trochę boli mnie brzuch i znowu coś tam lekko kłuje, na razie nie panikuję, bo już raz tak miałam i nic złego to nie było, jak sie bedzie utrzymywać to zgłosze sie do ginki.

Maarta - ja miałam takie uczucie zapchanego przełyku, cieżko było mi oddychać i było takie nie fajne uczucie - zgaga...dostałam próbki RIOPAN MAGEN GEL i jest rewelacyjny i mozna go brać w ciąży, już zamówiłam sobie wielkie pudło 50 szt. bo planuję podzielić się z tatą, który cierpi na zgagę strasznie - polecam ten preparat, a na https://www.easyapotheke.de/ znalazłam najtańszy, w ogóle nie wiem czy robiłyscie juz tu zakupy, ja przez internet pierwszy raz, ale mamy tą aptekę stacjonarnie obok i mają niektóre rzeczy o połowę tańsze niż w innych aptekach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 19:00

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaa ja na wieczór tez gorzej sie czuje. Kręgosłup mi dokucza i brzuszek tak jakby jest twardszy na wieczór. Nie chce narzekać bo wiem, ze inni maja gorzej, ale czuje ze z dnia na dzien tak jakby gorzej znoszę ciąże.

Odezwał sie ten właściciel i mamy jutro odebrać klucze albo w sobotę. Uffff troszkę stresik był :)

A w moim mieszkanku pachnie cudownie pierniczkami..najukochańszy zapach na świecie, taki swiąteczny :)

MonikaDM lubi tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

• agattee Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie czytam takie rozne ksiazeczki ciazowe po polsku i tak mnie naszlo - jak to jest z karmieniem dziecka plastikowa lyzeczka jesli nie ma jeszcze zabkow? Macie normalne plastikowe czy sa jakies z miekkimi koncowkami, silikonowe czy cos? :)

wff22n0ab6iac00e.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja aktualnie karmię taką z hippa co dostałam w paczce, ważne żeby nie była taka głęboka, a tak to normalny plastik

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2014, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - a ja myslałam, ze ja wybiegam w przyszłość strasznie, hihi :) Wszystkie dzieci które znam, z tego co mi wiadomo były karmione takimi zwykłymi plastikowymi. Później miały kupione też plastikowe ale takie do samodzielnego trzymania a później takie ze stali dla dla dzieci. Myslę, ze te z silikonowymi końcówkami mogą być wygodne, ale pewnie karmienie niewiele się różni od karmienia plastikową. Ja tylko jak sobie przypomnę narzędzia kuchenne z silikonową końcówką połaczoną z taką plastikową to jest to koszmar, bo zadne długo mi nie wytrzymało; ale takie połaczone z metalowa końcówką sluża super - tak mi się jakoś skojarzyło.

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierniczki z przepisu od MalejM pierwsza klasa polecam z gorzka polewa i powidłami śliwkowymi :)

Dziewczyny rodzicie ze tu taka cisza nastała? Ja jeszcze pod kołderka leżę ale ktoś mnie bombarduje od srodka i śniadania sie domaga wiec wstaje:)

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Ja sprzatam zeby urodzic ;-)

Pierniczkow jednak nie robie. Synek nie moze czekolady a ( bez niej sobie ich nie wyobrazam) i zeby go nie kusic to narazie pasuje...Zrobie jakies inne ;-)

O matko, w zyciu nie zastanawialam sie nad lyzeczka dla malego :-) Dostalam kilka takich plastikowych od poloznej i nimi karmilam malego. Potem jak byl starszy i zaczol uczyc sie jadac sam to kupilam mu taki ladny plastikowy komplecik z miseczka, lyzka i widelcem a teraz to ma juz taki komplet ze szkla z talerzem glebokim, plaskim, kubkiem, i sztuczcami metalowymi tylko nieco mniejsze od naszych normalnych stuczcow, no i noz jest tepy ;-)

Picie dawalam mu w butelce ale dosc szybko przeszlam na niekapek ( najpierw z sylikonowym dziubkiem, pozniej juz z twardym) a jakos po roczku zaczelismy nauke picia z normalnego kubeczka ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2014, 11:50

• agattee Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do rodzenia jeszcze czas, ja szukam wozka i juz mnie glowa zaczyna bolec... co mi sie spodoba to Mojemu juz nie bo ciagle kola nie takie (nie moga byc z cienkiego plastiku a bo zaraz sie polamie, peknie bla bla bla...)
    Za jakis czas chyba go udusze albo niech sam szuka... Tak wiec w sumie nie ogladam wozkow a kola przy wozkach, paranoja jakas...

wff22n0ab6iac00e.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja wózek dostałam od mamy wiec w ogóle nie znam sie na tych banerach. Jest jaki jest i mam nadzieje, ze bedzie służył dobrze. Jakbym sama miała kupic to chyba miałabym taki problem jak ty Agatte, bo teraz jest taki wielki wybór ze masakra i głowa boli.

Oj Mamax, to ty wypucujesz mieszkanie na tip top zanim urodzisz :)

A ja sie pochwale, bo dostałam 5z tego mojego egzaminu z rachunkowości i prawa.ufff :)

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma1ta wrote:
    Ile drozej wychodzi wysylka z Pl do De ?

Przesyłka za granicę kosztowała 121zł

relgi09kfo915nes.png
‹‹ 137 138 139 140 141 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ