X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam termin na 10.06. :D

Aby suwaczek sie wyswietlil to musisz ten adres url skopiowac..chyba ;)

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało się w końcu:) ja to z komputerem tak średnio sobie radzę.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek - witam serdecznie. Ja też z Bawarii - Nürnberg. Badanie prenatalne, tzn. masz na myśli takie duze usg genetyczne, gdzie sprawdzają to prawdopodobieństwo chorób wrodzonych? Jesli tak to ja je miałam w 13 tyg. Wtedy też udało sie zobaczyć płeć tak w 90%.

Katha81 - również witaj :) Coraz więcej "Bawarek", super :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 16:57

Katha81 lubi tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z Bawarii, okolice Augsburga :-)
    Ja tej gąbki też nie miałam, ale po 2 mies przeszliśmy do dużej wanny i tu kupilam juz taki niby lezaczek niby siedzisko, z plastiku, mała sobie leży, kopie nogami, piszczy z radości że jest w dużej wannie i nie jest trzymana, a ja mam dwie wolne ręce żeby ją myć i się bawić :-)
    Myjki mamy 3, ale prawie codziennie piorę ktorąś z nich

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2014, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam takie siedzisko plastikowe :)
    Annaki a mała nie zsuwa się z niego, bo moja koleżanka własnie narzekała, ze jej mały z niego zjeżdżał.
    No własnie te myjki trzeba czesto prać i suszyć, tak jak myślę, że ta gąbka zła nie bedzie zwłaszcza, ze ktos może się czuć z taką gabka bezpieczniej. Trzeba tylko zachować odpowiednią higienę, no i kazdemu odpowiada coś innego. Ja np. nie mogę w ogóle gąbek/myjek używać.

• annaki Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika nie zsuwa się bo ma takie coś miedzy nóżkami, taką "gulę" :-) , a oprócz tego to scielę na to pieluchę tetrową żeby nie siedziała na samym plastiku bo to chyba mało przyjemne

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2014, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- ginka mi powiedziała, że na kasę chorych są 3 USG ( w 8tc, chyba 20tc i 30tc) a skoro mi teoretycznie założyła MutterPass w 30tc i byłam na badaniu własnie w 30tc to tylko na 1 bezpłatne USG się załapałam.

Witacie na forum nowe Mamusie ;)

relgi09kfo915nes.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie kupiliśmy materaca, bo w BabyOne są strasznie drogie i nie było kokosowo- gryczanych. Sama już nie wiem gdzie kupić materac, czy w Ikei są jakieś dobre?

relgi09kfo915nes.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Monika o to badanie mi chodzi,mi jeszcze lekarka nic o tym nie wspominała,więc jestem ciekawa kiedy będę miała je zrobione. We wtorek mam wizytę,jak nic nie wspomni to muszę sama ją zapytać.Jak narazie miałam trzy wizyty i na każdej usg,ale takie dopochwowe,może teraz już normalnie będzie przez brzuch. No okaże się,nie mogę się już doczekać :-) uwielbiam oglądać moje maleństwo:)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola - aaaaaaa to kumam...myslałam że 3 usg to 3, nie ważne kiedy je zrobią...Agitka ma z Ikei materacyk i nie narzekała póki co :) Jak chcesz to też jej zapytam jak będziemy gadać, chyba, ze uda jej się tu zajrzeć i sama coś napisze.

Muniek - każda chyba uwielbia podglądać swoje maleństwa :) Podpytaj lekarkę :)

• DzejKej Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, w sumie masz racje beda tak podobnie mowic jak Gabrielle, ale to e w srodku takie dziwne jest, aczkolwiek piekne imie :)

Co do USG to 3 sa na kase robione "bez powodu". Ja miałam w sumie z 5-6 USG, bo 2 razy miałam bole brzucha i byłam w szpitalu w weekend i zrobili mi na szybko CTG i USG. Jak jest powod, czyli chocby was troche brzuch boli to od razu mozna do szitala i tam na szybko zajza i potem do domku :) Jak w weekend byłam i to ok. godz. 22 to nawet bez czekania było ;) hehehe

Z drugiej strony trzeba pamietac, ze USG to nie telewizja hehehe. Chociaz nie łatwo sie oprzec pokusie, zeby zajzec co słychac ;)

Co do siedzenia w wanience tez miałam i ani razu nie uzyłam, bo strasznie nieporeczne było jak dla mnie, wiec opłaca sie od kogos pozyczyc i wyprobowac zanim sie wyrzuci kase.

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek te badania nie sa obowiazkowe. Moja ginka tez mi nic o tym nie wspomniala. A jak ja zapytalam to powiedziala ze w sumie nie trzeba ale ze wzgledu na to ze jestem po ICSI to powiedzialam ze chce je miec. Zapytaj we wtorek o to bo to badanie mozna robic tylko do 14 tygodnia (13+6)

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Wlasnie wróciłam z mezem ze szkoły rodzenia w St Joseph. Poznałam nawet nasza Martę z forum:) Co do zajęć to nie żałujemy ze poszliśmy, bo miedzy innymi mogliśmy zobaczyc jak wyglada szpital i porodówka, pokoje w którym sie przebywa z dzieckiem i sprzet jaki maja na wyposażeniu. No cóż jest naprawdę tam fajnie i mało szpitalnie, nawet nie czułam tego zapachu specyficznego dla tych miejsc. Mamax, poznałam twoja p.Jole i jest super babka i chciałabym na nią trafić przy porodzie. Zainscenizowała ze swoją koleżanka Niemka tez polozna kawałek porodu i powiem wam, ze juz dawno sie tak nie uśmiałam. Rozluźniły atmosferę i tak jakos człowiek choć przez chwile przestał sie bać. Wiem, ze bedzie inaczej, ale poczucie humoru w takich sytuacjach zwłaszcza ze strony personelu na pewno jest pomocne. Nie wiem jak odczucia Marty, ale mi sie zajęcia bardzo podobały.

Jutro o 16 przeprowadzka wiec czeka nas pracowite niedzielne popoludńie, ale i duże wygodne łóżko ;)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze jedno-Marta jestes odważna. Mieliśmy okazje widzieć prawdziwe łożysko z pępowina i je nawet dotknąć przez rękawiczki. Marta to zrobiła a ja nawet nie podeszłam, bo niestety widok dla mnie przerażający.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2014, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83, ja miałam badanie 2 dni po porodzie tylko przez ginekologa. Gościu był strasznie delikatny i mega przystojny he he he :)
    Witam nowe koleżanki z Bawarii. Ja też tu wylądowałam heh :)

cwzdmn5.png

• Muniek Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytam na pewno,jezeli stwierdzi że wszystko jest w porządku i nie ma potrzeby to chyba nie musze jej nękać żeby jednak zrobić to badanie?jak myślicie??bo ja pojęcia nie mam.
    O matko,dotykać łożysko,na samą myśl jest mi słabo!!
    My z mężem jesteśmy na etapie szukania większego mieszkania,ale jest ciężko. A to niestety jest za małe żeby z dzieckiem się pomieścić. Dobrze że mamy jeszcze trochę czasu :-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 nie mogę uwierzyć że pokazują i dają do dotykania łożysko ??!! Przecież to takie obrzydliwe jest. Ja sama spojrzałam z ciekawości na swoje, ale tylko chwilkę.

cwzdmn5.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe kolezanki :-)

Monka- Ja uzywalam myjek ale tez codziennie bralam swiezo wyprana. Jednak wole je od gabki ktorej nie da sie za bardzo wyprac...

Katha- A dostalas na to badanie skierowanie? Bo ogolnie to kazdy moze sobie je zrobic z tym ze bez skierowania trzeba zaplacic i to nie malo.

Kasia- Super ze szkola rodzenia ci sie podobala. No i ciesze sie ze zauwarzylas ze szpitalny klimat jest calkiem inny od tych polskich ;-) Ja jak bylam przy pierwszym porodzie to sie cźulam prawie jak w hotelu na wczasach ;-) Hm ciekawa jestem tej scenki w wykonaniu p.Joli, bo ona wydaje mi sie nieco taka powazna...Udanej przeprowadzki ;-)

A lozysko tez widzialam i dotykalam, dla mnie ono wyglada jak mega duza watrobka ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2014, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek popytajcie o mieszkania z miasta. Jeśli jesteś w ciąży to szanse zawsze większe.

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax, nie mam skierowania. Robie je u mojej ginki. Za usg place 120€ a jesli bede chciala usg plus test z krwi pappa to 200€

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ