X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha- Ja robilam w pierwszej ciazy w szpitalu. Przy kolejnych ciazach juz nie musialam robic bo wyniki wyszly dobre.

Muniek- Badanie penatralne to jest tez USG 3D .

Annaki- I co dostalas antybiotyk?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2014, 12:22

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax tak dostałam ale po porodzie bo ja miałam cc

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Monika :)

Mamax- grudzień super miesiąc- ja jestem z 1go :)

Dziś na flohmarkt kupiłam okazyjnie bujaczek z funcją kołyskania o róznym stopniu "kołyskania" i z muzyczką chillout heh za 7E !!! Stan bardzo dobry. I jeszcze parę innych rzeczy, naprawdę się czasem opłaca. Ale laski tam sie pchały do jednej babeczki, miala naprawdę fajne rzeczy.
    Zaraz biorę się za pracę domową z niemieckiego na jutrzejsze zajęcia.

Stycznióweczki- od kiedy macie już badania u ginka co 2 tyg? Bo mi już kazała chodzić co 2 tyg a nie jak wczesniej co miesiąc..

relgi09kfo915nes.png
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax a jak to sie po niemiecku nazywa? Anitgen HPA1a?

Jola ja tez jestem z 1 grudnia :D

jola83 lubi tę wiadomość

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha- Nie wiem dokladnie.W moich dokumentach z tego badania pisze tylko ze byly to badania: Pränataldiagnostik und Humangenetik.

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83, gratuluję egzaminu na 5 :)

cześć "Nowe" Dziewczyny - też jestem nowa :)

Mamax, mam przetłumaczony dyplom i szukałam pracy w zawodzie jakieś pół roku, ale w Hamburgu bez Anerkennung nie ma opcji, żeby pracować jako pedagog:( w sumie nie miałam kiedy powiedzieć szefowi, że jestem w ciąży, bo on jest na urlopie, od czasu kiedy byłam u lekarza;) i mam nadzieję, że nie będzie tak źle, żeby mi się atmosfera popsuła, szef ma trójkę dzieci;) chociaż marzę o tym, żeby iść na zwolnienie i spać całymi dniami...

Jola83, gratuluję flohmarktowych zdobyczy :)

o1489vvjal2gnmht.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola ja mam termin na luty, na razie chodze co miesiac do gin, jutro mam wizyte i moze juz beda czestsze wizyty, bo na poczatku ciazy lekarka mowila, ze od ok. 3o tyg. co 2 tyg., a potem jeszcze czesciej.

Amarranta ja tez mam przetlumaczone dyplomy, Anerkennung wlasnie probuje zrobic, ogolnie jest to tak zawile, ze masakra. Wiekszosc instytucji robi takie porownanie kwalifikacji, a nie Anerkennung, juz pisalam do dwoch, musze szukac dalej albo isc do jakiegos Beratera. A znajoma wlasnie w Hamburgu znalazla szybko prace, miala tylko przetlumaczone dyplomy:) Szefowi jeszcze zdazysz powiedziec:)

oar843r8kh12ukn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - mam dokładnie coś takiego jak pokazałaś w linku. Tez tak myslałam ze od 2 miesiąca ewentualnie będę używać, bo nie wydaje mi się to dobre dla noworodka. Szczerze Ci powiem, że nie mam bladego pojęcia czy to się umocuje w wanience na tych przyssawkach, bo nawet tego nie sprawdziłam, mam dokładnie ten zestaw: http://allegro.pl/zestaw-kapiel-higiena-dziecka-wanienka-transparent-i4798860656.html

Musze na to spojrzeć, bo poprostu przywieźliśmy i wszystko z tego zestawu mieści się w wanience i tak leży sobie na szafie :)

Jola - super...taka okazja! Ja mam wizyty u ginki (w tym usg i ctg) co dwa tyg. od 30 tyg.

Ja też grudzień...tylko 14 :)

DzejKej - te ośmiorniczki są super :) Musze sobie spisać nazwę i później kupić bo dla noworodka się nie nada, a wydają sie fajowe :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2014, 18:11

• amarranta Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta:), też robiłam to porównanie, czy może bardziej "wstęp" do anerkennung i mam napisane, że mam takie same kwalifikacje jak po niemieckich studiach, ale muszę zrobić anerkennung... a byłam na wielu rozmowach (i też kilku dniach próbnych) i zawsze słyszałam, że mam się odezwać jak zrobię anerkennung (tyle, że się za to jeszcze nie zabrałam). A co robi Twoja znajoma?

o1489vvjal2gnmht.png
  • DzejKej Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta,
    jakim pedagogiem jestes? Jesli studiowałas w Uni to wystarcza tłumaczenie dyplomu. Ja co prawda nigdy nie studiowałam w PL tylko od razu w DE, ale 2 babki ze mna były co własnie po studiach w PL sa i musiały dodatkowy fach tylko dostudiowac.
    Masz doswiadczenie zawodowe z PL?

Monika,
    no te Plantschisy mega sa :D Moja mała sie nimi bawiła, potem je olała, ostatnio znowu sa hitem :D

Ktos tu o ciuszki pytał gdzie kupowac: Ja polecam jeszcze LIDL! Body maja super, oczywiscie 100% bawełna. Tylko u nas to turczynki do poludnia hurtem kupuja, wiec trzeba w miare wczesnie isc. Aldi Süd tez ma spoko, ale nie tak fajne jak Lidl.
    Dla "grubych" bobaskow polecam ZEEMAN, chude jak moja mała nie maja tam czego szukac, chociaz ja mam ze 4 Body i do spania sa ok - takie luzniejsze...
    Jest jeszcze NKD: maja dwie marki NKD - taka sobie i Liegelind - dobra jakosc.
    No i KIK :D O dziwo jakosc lepsza niz sie wydaje, sto razy prane i dalej ładne i forma zachowana no i body/spiochy oczywiscie 100% bawełna :)
    Co do czapek polecam ALANA z DM. Troche drozsze, ale czapki tak rzadko sie kupuje, ze warto te 5€ wiecej dac i miec zimowa z bawełny (H&M i cała reszta maja niestety z poljestru...)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też musze zrobić ten Anerkennung, ale odroczyłam to na czas po ciązy, tak przed wakacjami sie za to zabiorę. Kieydś tylko w ArbeitsAmt sprawdzali moją uczelnię i moje studia i powiedzieli, ze na pewno będą tutaj uznane i nic nie będe musiała dorabiać.

DzejKej - zgadzam sie z KIK. Jeżeli kupi się 100% bawełny to wydaje mi sie ze te ciuszki są super - ja mam kilka ciuszków z KIK i po pierwszym praniu i prasowaniu są super. Coś mam nawet z bawełny organicznej od nich. Lidl tak samo, nawet w PL koleżanka już zachwalała. W Aldi nabyłam kiedys takie zabawki-chusteczki, kocyk i sztruksy - i póki co po tym pierwszym praniu i prasowaniiu nic im nie jest. Jeżeli chodzi o H&M i C&A to wole ten drugi, mimo, ze body w pierwszym kupiłam też z bawełny organicznej, ale to moze nie być obiektywne bo ja ogólnie jakoś nie umiem kupować w H&M za bardzo, ale kilka rzeczy dla małego mi się podobało, tylko nie chciałam szaleć ;) Muszę sprawdzić czy mamy gdzieś ten Zeemann i NKD zwłaszcza ta druga marka, skoro piszesz, ze jest ok.

Dziewczyny boli Was brzuch wieczorami? Może już pytałam, jak tak to wybaczcie ale mam ostatnio taka sklerozę, ze aż sie boje czy kiedyś nie zgubię się na spacerze ;) Czesto wieczorami mam ból podbrzusza i twardy brzuch, zwłaszcza od kilku dni - praktycznie codziennie, może to tylko po całym dniu...No i oczywiście krzyż - to jest jakaś masakra, czasami nie wiem czy mam lezeć, siedzieć czy stać i strasznie mnie to drażni.

• annaki Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a to pewnie jak Ty kupiłaś ten leżaczek w komplecie to może pasuje, ja miałam osobno :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika tak, te butelki z Aventa mozesz kupic szklane, wpisz w ebay 'Avent glas flasche' czy cos w tym stylu i beda 125, 250 i 330 ml :) Niestety cena wyzsza niz te z NUK. Aaa, no i pamietaj zeby napisac Naturnah bo sa jeszcze te inne :)
    A co do brzucha to mi tez ostatnio twardnieje (czasem rano, czasem wieczorem) ale nie boli. Bardziej zaczyna mi dokuczac brzuch podczas spania, niestety nie potrafie spac na plecach, musze na boku ale dosc czesto sie przewracam w nocy z jednego na drugi bok bo leze na boku brzucha przez co czuje ze jest taki jakby lekko obolaly no i mala wali w te strone na ktorej leze wiec chyba tez jej nie pasuje :P Dzis pierwszy raz mialam tez taki bol podbrzusza, bardzo lekki, porownalabym do leciutkiego bolu na okres no i w kregoslupie kilka razy dziwnie zabolalo, tak co kilka sekund... az sobie glupio pomyslalam, ze juz sie przedwczesnie moze zaczyna, i to takie lekkie bylo niemile a co dopiero taki zaawansowany porod... tak wiec cesarka musi byc, nie ma innej opcji, mam nadzieje ze uda mi sie za tydzien u ginki wywalczyc nowe skierowanie. Ty w ten dzien bedziesz miec wizyte w szpitalu wiec jestem ciekawa co Ci powiedza i o co beda pytac :)

A chcialam zapytac, od ktorego miesiaca podawac juz dziecku mleko w wiekszej butli? Tzn wiem ze moge od razu jesli nie mam malej ale raczej chodzi mi tu od jakiego momentu dziecko ma zapotrzebowanie na wieksza ilosc :)

Ja do Lidla niestety mam kawalek, ale z tymi turczynkami to prawda z reszta nie tylko w Lidlu bo w C&A tez. Ostatnio kolejka sie ciagnela az zrezygnowalam z zakupow bo nie chcialo mi sie stac i sluchac tego ich jazgotu :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2014, 23:18

wff22n0ab6iac00e.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja juz po pierwszej nocy na nowym mieszkaniu. No łóżko luksus. Padliśmy wczoraj we trójkę po 22 i wstaliśmy o 7:30. Nawet Gabrysia mnie w nocy nie męczyła zbytnio tylko grzecznie spała. Głupia sie nadzwigalam i kręgosłup mi dzis dokucza masakrycznie:/ ech teraz czeka mnie wypakowywanie i układanie.

Teraz jak juz jesttem na miejscu widze wiele minusów, ale nie bede narzekała i tak sto tysięcy razy lepsze to niż kawalerka.

Mamax, jak u ciebie sytuacja? Jeszcze zapakowana jestes? I MalaM chyba ma termin podobny, prawda?

Mama mi wczoraj na Skypie pokazała jaki kupiła małej kombinezon. Za 15 zł w secondhandzie i jak nowka z Mamas&Papas. Uwielbiam ten sklep, ale jest mega drogi jak dla mnie. Jak bede w Polsce przed świetami pochodzę chyba sama po takich sklepikach, bo widze ze mozna niezłe perełki wyhaczyc.

A wy wyjeżdżacie do Polski na święta czy juz tu spędzacie je?

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • agattee Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia to i tak dosc wczesnie wstalas, ja to bym pewnie lezala zdechla do poludnia :D

Co do swiat to od poczatku mowilismy, ze nie bedziemy jechac do PL, ale ostatnio Moj cos gadal, ze moze moglibysmy jeszcze jechac, jesli uda sie z cesarka i termin zrobia po swietach... tylko ja nie bardzo chce ryzykowac bo porod moze zawsze zaczac sie wczesniej i wtedy bylabym w ciemnej dupce wiec wole siedziec spokojnie na swojej, tutaj na miejscu ;)

Monika a Ty juz popralas ubranka? Ja jeszcze sie za to nie wzielam, bo ciagle mi za wczesnie :P A wczoraj jeszcze powygrywalam aukcje na ebayu i czekam na kolejne ubranka wiec wole wszystko za jednym razem wyprac. Poza tym jakbym to teraz zrobila to wydawaloby mi sie pozniej ze za dlugo lezalo w szafie i pewnie jeszcze raz chcialabym wyprac hahha.

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - o 7:00 po przeprowadzce to u mnie chyba nie było by szans ;) Ja wczoraj poszłam spać nie dużo później spać od Ciebie a wstałam dziś o 9:00 ;) Mam nadzieję, ze te minusy nie duże i nie przejmuj sie nimi bo one zawsze wychodzą...u nas było tak samo, najlepsze to, ze jak mąż był oglądać mieszkanie (bo ja znalazłam ogloszenie będąc w PL i on oglądał je sam) to nie zwrócił uwagi, ze to 3 pietro i był przekonany, ze to max 2, dopiero jak zaczęliśmy wnosic meble i uświadomił sobie 3, to myslelismy ze szału dostaniemy. teraz sie przyzwyczailiśmy :) U Ciebie dzis rozpakowywanie a u mnie chyba przekładanie rzeczy małego - mamy problem, bo mamy już komodę a nie ma szafy z tej serii i Ikea cały czas przekłada jej dostawę o 2-3 dni i tak już od jakichś 3 tygodni. Stwierdziłam ze w sumie mozemy czekać bo pomieszczę się w komodzie a te ubranka które dostałam większe przełożę to naszej szafy bo tam mamy miejsce i będziemy czekać na szafę. Tym bardziej, ze w razie "w" możemy oddać komodę w każdej chwili (jak się wkurzymy na czekanie) i wtedy możemy kupic inne meble. W Ikei powiedzieli nam, ze te meble które chcemy oni przestają produkować więc faktycznie może być tak ze tej szafy nie dostaniemy, ale powiedzieli też ze nawet za 5 lat tą komode możemy oddać, więc chyba nie będziemy się spinać ;)

Agattee - ja widziałam te Avent Naturnah na Amazon i Ebay, tylko w niektórych aukcjach nie jest napisane czy to szkło czy plastik i się zastanawiałam czy one wszystkie są ze szkła (bo jak szukałam to dopisywałam właśnie "Glass"). Na razie zostanę przy tch dwóch które mam ;) I nie mam pojęcia kiedy dzieci zaczynają zjadać tyle że przydaje się duża butla.
    Ja poprałam wszytsko ale jeszcze nie wszystko poprasowane. Ale ja to zrobiłam bo wiedziałąam, ze więcej zakupów nie będzie, z mamą i resztą też się dogadałam zeby małych ubranek już nie kupować, a poza tym nie wiem czy czytasz jeszcze Styczniówki (ja sie niewiele udzielam ale podczytuję czasami) i tam jedna dzieczyna urodziła już córcię - w 28/29 tyg. odeszły jej wody a urodziła 32 lub 33 tyg. ciązy (nie pamiętam) i się wystraszyłam jak jej te wody odeszły i jakoś niedługo potem wyprałam i teraz mam ciśnienie na to prasowanie i wkurza mnie brak szafy dla małego bo miałam rozplanowane co i jak, a tu dupa blada. A jeszcze do tego te bóle brzucha...choć wczoraj pomyślałam czy to nie te skurcze Braxtona-Hicksa. Ale fakt, ze jakbym miała pozamawiane rzeczy jeszcze, tak jak Ty, to na pewno bym czekała az przyjdą żeby wszystko razem wyprać :)

Mnie strasznie ciągnie na święta do PL, ale to jednak 750 km, i nie jedziemy, nawet nie boję się że na miejscu nie coś złapie ale w drodze, mi już jednak jest niewygodnie nawet jak jedziemy 60 km do teścia, więc ewentualnie na wigilię i 1 dzień świąt pojedziemy wlasnie do niego a 2-gi dzień i Sylwester to juz w zaciszu domowym - nie narzekam z tego powodu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 10:35

• DzejKej Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee,
    ja Ci moge tylko odradzac wyprawe samochodem na swieta tuz przed porodem. Wyobrazcie sobie korek na trasie i nagle stoisz godzinami i marzniesz w samochodzie, do tego bol plecow itd. Nie warto chyba.

Monika,
    tylko patrz na firme w tym NKD, bo oni maja własnie dwie: NKD i Liegelind i ta druga jest ta dobra. Dianka ma z niej bluzki, prane co chwile, a wygladaja jak nowiutkie. Piore na lewej stronie i "obrazek/wprasowanka" (nie wiem jak to nazwac) wyglada super. Naprawde - bluzeczki jak nowe. Z NKD tez tak samo, poza body... Body sie robia troche za krotkie po praniu, ale t-shirty, bluzeczki, spodenki itd. tez sa dobre. I raz w roku maja ekstremalna promocje: 70% na zredukowane rzeczy. Pokupowałam małej body, bluzki, rajtuzki itd. po max 1€ ;) Bluzeczki po 50ct. itd. :D I ta promocja rosnie stopniowo: Jest na poczatek 30% potem 50% potem 70% :) Jakos po zimie czy w zime, nie pamietam dokladnie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzejKej - dzięki. Już znalazłam u siebie NKD :) Na następne zakupy się tam wybierzemy, ale można też on-line zamawiać :) Przejrzałam na szybko to co na stronie i niektóre ubranka faktycznie w niskich cenach :)
    A ppowiedz mi jeszcze o tych ośmiorniczkach (bo jestem napalona jak łysy na włosy, ze aż maż się smieje, ze mi kupi w prezencie gwiazdkowym ;)) Ile miała Twoja Dianka jak zaczęła sie tym bawić, niby pisze że od roczku, a tak faktycznie?

• Muniek Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka;) z długim spaniem to chyba nikt mnie nie pobije,wczoraj poszłam spać o 23,a obudziłam się o 10:30. Aż wstyd normalnie!!z tym że wczoraj dopadł mnie okrpny ból głowy,mnie bardzo rzadko boli głowa ale jak już zacznie to istne piekło. Na szczęście dziś jest dobrze. Tylko ta pogoda,koszmar! Niech już wiosna będzie:) co do Świąt to my jedziemy do Pl,nie wyobrażam sobie ich tutaj spędzać,ale właściwie gdybym miała termin tak jak ty Agattee to na pewno bym nie ryzykowala. Ja narazie jestem na etapie oglądania różnych rzeczy dla maluszka,ale myślę że dla mnie za wcześnie żeby coś kupować. Ale z kolei moja mama nie umie się powstrzymać,dziś chwalila się że kocyk kupiła,a niech się babunia cieszy :-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co minusem jest chyba najmniejsza pralka świata:/ i wykładziny w całym mieszkaniu. Ja niestety ich nie lubię. Zaraz zabieram sie za odkurzanie, bo czuje kurz.

My jedziemy 16 grudnia do Polski i na 2,5 tygodnia. Bede wtedy w 31 tygodniu i mam nadzieje, ze nic mi sie nie stanie. Troche sie stresuje, ale nie wyobrażam sobie tutaj siedzieć, bo tak jakos dla mnie mało rodzinnie i nie mamy tu nikogo. A poza tym musimy jeszcze wynająć nasze mieszkanie w Krakowie i je opróżnić z rożnych rzeczy wiec wyjścia nie mamy.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
‹‹ 141 142 143 144 145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ