Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Tez witam nowe mamusie, a jeszcze niedawno ja bylam w 12 tygodniu i pamietam jak ten czas mi sie ciagnal
Monika, dzieki za link do tej gabki na dno wanny. Ja chce kupic z tego wzgledu ze dostalismy uzywana wanienke od znajomego po jego synku ktory ma juz dobre 5 lat no i jego tatus trzymal ciagle wanienke ale musial tam tez trzymac przez ten czas jakies rzeczy bo dno jest troche porysowane i pomyslalam ze lepiej jak cos tam wyloze, stad pomysl na gabke ktora oczywiscie bedzie prana
O plastikowym siedzonku tez myslalam ale Moj powiedzial ze po co (jak zwykle jego teorie, ale i tak pozniej kupie ) no i na razie zostajemy przy gabce.
Teraz poluje na smoczki z Aventa rozmiar 1 bo w Rossmannie i DM nie widzialam do tych butelek Naturnah.
Kasia, fajnie ze sie poznalyscie z Marta i ze spodobalo sie w St. Joseph. Ja zrezygnowalam z tych zajec bo nastawialam sie na cc wiec stwierdzilam ze niepotrzebne mi ogladac szpitala A lozyska, krew i te inne mnie nie brzydza, ja tam nawet moglabym pracowac w szpitalu A Ty rodzisz w St. Joseph? Bo juz w sumie mi sie myli, gdzie ktora porod bedzie miec
-
MRC ale to znaczy że gdzie mamy pytać,w ratuszu?bo nie bardzo się orientuje.
Mamax widzę że masz termin w moje urodziny powodzenia Ci życzę.
Co do szpitala,to ja już raz byłam bo miałam niewielkie krwawienie i też odniosłam wrażenie że bardziej jak hotel wygląda,no i właśnie zero szpitalnego zapachu. W polsce to z daleka czuć że szpital blisko
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
witam "nowe" dziewczyny:)
tak tak poznalysmy sie z Kasia:) fajna sprawa ta szkola, na pewno to pomoze, zwlaszcza ze wiemy dokladnie jak oddychac, jakie pozycje przyjmowac, bedzie to trzeba tylko wprowadzic w zycie i mam nadzieje, ze partnerzy nam przypomna jak to robic, gdybysmy zapomnialy z tego stresu. A lozysko nooo fajne i ta pepowina, taka miekko-twarda byla hehe:)
Szpital calkiem spoko, sale czyste, maja dobry sprzet, ale ja i tak wybieram Martin Luther Krankenhaus:)
Pani Jola to swietna babka z poczuciem humoru:)
A do wanienki nie mam tego plastikowego wsadu tylko taka gabke na ktorej uklada sie dziecko. A kuzynka myje dziecko bez zadnych bajerow tylko daje tam pieluszke tetrowa i tez jest ok:) -
Katha- Nie wiem ile masz lat ale jezeli przekroczylas 35 to te badania naleza ci sie za darmo
Muniek- Dzieki. Bardzo chcialabym zalapac sie na ten termin ale ciaze raczej przeniose i bede grudniowka
Marta- Wierz mi ze jak zacznie bolec to te oddechy bardzo sie przydadza. Daja duza ulge i napewno bedziecie wiedziec jak to robic. Mnie one na szkole rodzenia totalnie nie wychodzily a jak przyszlo co do czego to szybko opanowalam je do perfekcji(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
nick nieaktualnyAnnaki - a powiedz mi jeszcze od kiedy używasz tego "siedziska" do kąpieli (nie wiem jak to nazwać)? Można to od początku używać?
Aha - i wlasnie jest u nas od wczoraj znajomy, który ma 6-cio miesięczną córkę i mówił, ze od poczatku używali gąbki, po każdej kąpieli dokładnie płukali i suszyli na kaloryferze i zawsze wysychała i małej nie zaszkodziła...więc chyba jednak nie taka zła ta gąbka jak mi sie wydawało na poczatku
My mamy takie siedzisko własnie i ono juz było w komplecie z wanienką
Aha a to badanie prenatalne, to ja miałam płatne (180e) i lekarz pytał czy je chcę.
Poprzedni lekarz też miał mi zrobić te 3 podstawowe usg, jedno dodatkowe miałam zrobione na początku dla potwierdzenia ciązy i wlasnie jak DzejKej napisała, jak miałam kłucia w brzuchu i pojechałam do lekarza to wtedy też zrobili dodatkowo. Reszta miała być płatna bodajże 140e. Obecna lekarka za każdym raze na krótko robi usg, bardziej dla pomiarów niż samego oglądania, choc oczywiście widzmy synka za każdym razem. -
nick nieaktualnyKasia - to super, ze podobało Ci się na SR. Ja byłam tutaj w szpitalu 2 razy - raz w odwiedzinach a drugi raz na tym Infoabend i właśnie też nie czułam tego specyficznego szpitalnego zapachu
Marta - jak wrażenia po dotykaniu łożyska, ja moze bym zobaczyła z ciekawości, ale dotykac chyba bym się bała - taki głupi strach ...
Agattee - a te Naturnah sa wszystkie szklane czy szklane i plastikowe? Bo widziałam coś na amazonie ale nie wszędzie pisało z jakiego tworzywa są. Wiesz, ja po tym co usłyszałam od tego kolegi dizś to sama sie zaczełam nad tą gąbka zastanawiać Bo w sumie jak my urodzimy to sezon grzewczy będzie pełną para więc faktycznie te gąbki będą szybko schły. Do myjek się nie przekonam bo mam z nimi złe wspomnienia (wiem, ze małemu mogą nie zaszkodzić), jakoś nieporęczne mi się wydają i właśnie mam takie wspomnienia, ze zawsze jakaś infekcja się przyplątała mimo że też sobie po kąpieli zawsze schły - ale ja mam wrażliwe miejsca intymne i mam odradzone przez ginka wszelakie gąbki, myjki, i preparaty do higieny intymnej.
Ja na SR chodzę bo ćwiczenia mi sie podobają, ale za 2 tyg. mają być zajęcia z mężami w sprawie oddychania i pozycji do porodu sn i te sobie odpuszczę -
Hm z tymi badaniami usg to roznie jest. Ja przy starszym synku mialam robione co wizyte i dwa razy badanie pranetalne ale to dlatego ze bylam krotko po pierwszej stracie i ciaza byla jakby zagrozona a teraz mialam usg robione z 5 razy ( dwa razy na poczatku ciazu i trzy razy te podstawowe) i raz w szpitalu jak krwawilam i raz badanie pranetalne. Teraz jak nie urodze do kolejnej wizyty to jeszcze jedno usg mi zrobi. Jak ciaza bedzie przenoszona to czekaja mnie wizyty co trzy dni i za kazdym razem bede miala robione usg aby sprawdzic stan wod. ...Tak ze duzo zalezy od lekarza i od sytuacji pacjentki...
Annaki- Ale jak ty tego siedziska uzywasz? Przeciez twoja mala jeszcze nie siedzi?(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
A ja na każdej wizycie mam usg i jak narazie za nic płacić nie muszę. Jedynie za dodatkowe badania typu toksoplazmoza i jakieś tam jeszcze. Także ciekawa jestem jak to będzie z tym prenatalnym.
Mamax może akurat się uda
Dzięki MRC będziemy musieli się zorientować,bo wiadomo czas leci szybko;)
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Bo to nie jest siedzisko żeby na tym dziecko siedziało jak na krześle, bardziej leży
Monika ja to używam od ok 2 mies, na początku chyba dziecko jest za małe, ale jak ma 2 mies to jest ok, przynajmniej u mnie, dla mnie jest to mega wygodne no i Lena jest bardzo szczęśliwa w tym i w dużej wannie, kąpiele są nawet dość długie bo tak lubi na tym sobie lezakowac i chlapac
A i to nie jest drogie ja dalam 3e
Nie mogę coś wstawić linka ale wystarczy wpisać w google lezaczek do kąpieliMonikaDM lubi tę wiadomość
-
Annaki- A to zle ciebie zrozumialam jak pisalas ze mala w nim siedzi. Taki lezaczek fajna sprawa ja myslalam o krzeselku o cos takiego ale to mim zdaniem juz zbedna rzecz:
http://babystore24.pl/krzeselko-do-kapieli-interaktywne-v-tech(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Mamax,
To ja pisałam o jeszcze czyms innym. Takie jakby lezaczkowe krzesełko fotki znalesc nie moge. Niepotrzebne kompletnie. To od Annaki fajne sie wydaje.
To krzesełko interaktywne v-tech tez mamy, ale mała kapała sie w tym moze ze 2-3 razy. Potem sie znudziło i wolała bez krzesełka to ja posciłam bez. Takze niepolecam...
Polecam zainwestowac za to w zabawki do kapania. U nas hitem były i nadal sa Okto Plantschis Osmiorniczki do chlapania woda, przyczepiania do wanny itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 22:55
-
Tak, ja chce rodzic w St. Joseph. Bede miala5km do szpitala i nie zraził mnie niczym wiec juz nie bede zmieniała.
Mamax, robiłaś badanie na paciorkowce? Byłaś z tym u lekarza czy położnej? I ile płaciłas i w którym tygodniu robiłaś?
A łożysko to faktycznie watróbka, ale nie na moje nerwy. Jest bardzo ukrwiona brrr.
Ja tez witam nowe mamusie. Jest was coraz więcej:)
-
Mamax a bo ja to też źle napisałam że siedzisko zamiast lezaczek , właśnie nad tym co dalas linka to chciałabym kupić później jak już będzie siedziała, ale teraz nie wiem sama już
Monika a u Ciebie ten lezaczek mieści się w wanience? Bo ja mam dużą ale przez to że dno jest takie zaokrąglone to ten lezaczek nie chce się przyczepic na tą przyssawkę, no i druga sprawa że w wanience nie dało się nalać tyle wody żeby mała miała tyłek namoczony , ledwo stopy miała no i wiadomo jak myłam to jej było chłodno, a w dużej wannie to ma więcej wody, ze jest do pasa namoczona no i może chlapac , ale to tak jak pisalam ja nie wiem czy on się nadaje tak od pierwszych dni, chyba nie bardzo -
Kasia- Zadnego takiego badania nie mialam robionego, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo... Wiem jednak ze jak ktos nie ma tego badania to w szpitalu podczas pirodu zapobiegawczo dostaje sie antybiotyk.(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]