X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepis wydaje sie superowy. Zrobię tez dzis na próbę :) dziekuje:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2014, 10:56

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • DzejKej Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo ;)
    Ja pierwsza ciaze w niemczech mam juz za soba i powoli szykuje sie na druga :) Mieszkam koło Koloni :)

MonikaDM, ja cie rozumiem mimo, ze jestem strasznym przeciwnikiem cesarki. W pierwszej ciazy miałam cesarke i było to masakra. Najgorszy bol w moim zyciu... Na sali było mi zimno, trzesłam sie az dostałam skurczu w karku.
    To nie prawda, ze nic sie nie czuje. Czujesz WSZYSTKO poza bolem. Mi lekarz kilka razy nacisnał na zoładek i mimo, ze to było po nocy, bez sniadania to i tak wymiotowałam. Przerazało mnie, ze czułam reke w moim brzuchu. Po wszystkim okropny bol. Dobrze, ze u mnie w szpitalu dbali o karmienie piersia. Dzieci po cc, sa wypoczete i pierwsza noc jest dosc intensywna: bobas placze, a ty dzwonisz co 15 minut po pielegniarke. MIMO TO zastanawiam sie nad druga cesarka. Przede wszystkim dlatego, ze boje sie pekniecia, macicy, ale tez dlatego, ze moja pierwsza była duza i boje sie, ze nie dam rady i dziecko sie przydusi, albo cos innego złego sie stanie.

Nie ma co sie przekonywac. Prawda jest taka, ze w DE porod jaki by nie był nie jest zły. Masz te połozne, u mnie jest tez szkola dla nich to w ogole co chwile ktos koło Ciebie lata i pomaga.

Co do WKŁADEK LAKTACYJNYCH to u nas były w szpitalu. Tylko nie w salach, tylko w sali do karmienia (tam gdzie pomagali jak sie miało dodatkowe pytania do karmienia itd.), wiec trzeba było po nie pojsc, albo kazac sobie przyniesc.

Co do CHRZTU to ja chrzciłam w DE i chrzest był jak w PL ;) Ale ja własnie chciałam na mszy. Mysle, ze co kosciol to inny chrzest :)

Pozdrawiam

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała M - dzieki za przepis...wąlśnie takiego czegoś chciałam. Do tej pory wszyscy, w tym ja, robilismy takie bardziej jak ciasteczka, które wprawdze miękły i były bardzo dobre, ale dla mnie piernik ma być wlasnie taki jak z tego przepisu :)
    Ja nie wiem co w tych szafach za chochliki mieszkają, ale skutecznie robią bałagan...;)
    A dla znajomych...może po prostu zamówcie pizzę, kup jakieś ciacho i już...chyba zrozumieją, ze jesteś "na ostatnich nogach" więc imprezy szykowac nie bedziesz. Albo zrób leczo z piersią z kurczaka i ryzem do tego, plus sałatkę, jak ja to mówię, ze "ściepek" czyli sałata, pom. koktajlowe, szynka w paseczki podsmazona z czosnkiem plus kolorowe papryki do tego, gotowy sos z torebki i ewentualnie jajo pokrojone w ósemki - ja tak robię jak nie mam weny twórczej.

Kasia - ale przygoda, ale stresu nie zazdroszczę, a z drugiej strony miny policjantów oglądających faktycznie rzeczy dla dziecka pewnie były bezcenne. Dobrze, ze szczęśliwie dotarliście do domu. Ja ubranka używane prałam w wysokiej temp. ale to dlatego, ze siostra sama mówiła, ze one na strychu leżały już z 3 lata bo ona o nich totalnie zapomniała. Może Ty dziś zrób odpoczynek a segregację przełóż na jutro.

Ja dzis chce wreszcie usiaść do maszyny do szycia...a wieczorem mamy SR dzis razem z mężami/partnerami ;) Będziemy się "uczyć" przewijania i chyba kąpieli ;)

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika jak dla mnie to troche szybko jak na chrzciny, moja dzidzia ma urodzic sie w lutym, a chrzest planujemy na maj/czerwiec, ale to moje zdanie, a Ty zrobisz jak zechcesz:) A planujesz po kosciele jakas imprezke rodzinna? W domu czy wynajmiecie lokal na obiad, poczestunek? Wlasnie nie wiem gdzie w Berlinie mozna takie cos zrobic, zeby tez bylo korzystnie cenowo, bo tutaj jak cene w ojro:P dowala to nie wiem czy sie pozbieramy hehe:)

Ja sobie wezme kilka wkladek do szpitala i tak malo miejsca zajmuja, jakby nie mieli.. a jak bede wiecej potrzebowala to tatus dowiezie:)

Kasia ale przygod mialas, ale na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo. Tez dostalam 2 wory ubranek i teraz piore, tylko nie wiem jak to poschnie przy takie pogodzie.

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt, pogoda średnia. Strasznie dzis ciemno na zewnątrz. Ja na dodatek mam taka malutka suszarkę i tylko dwa kaloryfery w tej kawalerce wiec na raty musze prac, ale mam sporo jeszcze czasu wiec sie wyrobie.

W sobotę chyba sie przeprowadzamy, jeśli dostaniemy klucze od właściciela. Juz nie moge sie doczekać.

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzejKej - ja z tego wszystkiego zdaję sobie sprawę. I wiem dobrze, ze to nie jest tak, ze niczego czuć nie bede, wiem, ze przyjdzie ból itd., itp. Ale to wszytsko nie zniechęca mnie do cc i nie zachęca do sn. Dla mnie sn wydaje się gorszy - być moze tak nie jest, nie wiem i na pewno nigdy się nie przekonam , nawet w 1% tego nie chcę:)

Martaa - my chcemy po kościele iśc na obiad do restauracji, później wrócimy do domu gdzie jeszcze posiedzimy. Nie chcę wielkich imprez z alkoholem bo nie zamierzam latać i obsługiwac gosci - po prostu nie będe wtedy gościnna jak wcześniej ;) My mysleliśm jeszcze zeby zrobić chrzciny w takiej sali z naszej spółdzielni bo u nich można wynajac, niektóre sa bardzo ładne, ale samemu tam trzeba wszystko robić, zamówić catering póxniej posprzątac, a na to nie bedę miała siły, czasu i pewnie ochoty. Nasze chrzciny bedą malutkie, tylko my dziadkowie i chrzestna - jedna z sióstr męża, druga przyjedzie w innym terminie do małego w odwiedziny (ona ma dwójke dzieci na które mój mąz mówi "terrorkinder", i najchetniej wolałabym, zeby przyjechały do Vincenta jak on będzie miał z pół roku albo więcej, no ale nie zabronię im - te dzieci w moim mniemaniu sa naprawdę niegrzeczne, głośne i w towarzystwie mają najwięcej do powiedzenia i musza być w centrum uwagi), a moja siostra i tak przyjedzie z PL dopiero do nas na święta Wielkanocne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - trzymam kciuki za przeprowadzkę :) Oby faktycznie udało się w ta sobotę :)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :-)

Monika- My chrzciny Maxika urzadzalismy w takiej wynajetej salce przy koscielnej. Tam byla kuchnia wiec wszystko sami przygotowalismy. Obiad, ciasta, kolacja...Gosci bylo z 40- tu dzieci nie liczac. Z perspektywy wiem ze nie bylo warto wiec teraz zamierzam zrobic kameralne chrzciny tylko dla najblizszej rodziny i przyjaciol. I napewno w jakies restauracji zebym tez mogla sie goscic...

Kasia- Ale przygoda ;-) Dobrze ze wam sie upieklo. Czyli juz wszystko z pl dla malej przywiezliscie? A jak egzamin? Trzymam kciuki za przeprowadzke ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax, tak naprawdę został nam jeszcze jeden kurs w stronę Berlina po świętach i ja uwazam ze nie zabierzemy sie. Zostało multum rzeczy do przewiezienia i znowu jak przemytnicy będziemy wyglądać ;) No nic, jak coś to paczkę wyślemy albo coś innego pokombinujemy.

Wyniki z egzamińu mam w piatek, ale jestesm dobrej myśli. Duzo sie uczyłam i jakos mi zadania podeszły :)

Mam prośbę, pomożecie mi wyprać ciuszki? Chciałabym ustawić pranie na 60 stopni z podwójnym plukaniem i jak to zrobić na mojej pralce?

2zjcksi.jpg

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde chyba musze wam zdjęcie większe zrobić.

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ddo0f9.jpg

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- ja bym sobie nastawila na 60stopni Pflegeleicht i wdusila ten guzik z prawej strony co pisze intensiv spulen ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje ci bardzo :)

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo nareszcie ktoś z Hamburga :D Witaj Amarranta W jakiej części miasta mieszkasz??

relgi09kfo915nes.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta. Dopiero teraz zauważyłam, że już pisałyśmy. Przepraszam CIę, zakręcona jestem... poza tym belly nie wyświetlił mi chyba że mam jakąś wiadomość od Ciebie

relgi09kfo915nes.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM, dziękuję :) tak, mam na lipiec termin, mniej więcej połowę. Nie czuję się źle, ale raczej słabo, tylko bym spała, no i miewam humory "jak baba w ciąży" - od histerii do głupawki...

orientujecie się może, czy dużo więcej korzyści daje w Niemczech umowa na czas nieokreślony niż na określony? (jeśli już było takie pytanie, to przepraszam!)

o1489vvjal2gnmht.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jola83 wrote:
    Amarranta. Dopiero teraz zauważyłam, że już pisałyśmy. Przepraszam CIę, zakręcona jestem... poza tym belly nie wyświetlił mi chyba że mam jakąś wiadomość od Ciebie

Amarranta- napisalam Ci na mamusie z Hamburga

relgi09kfo915nes.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika u nas bedzie troche wiecej osob, wiec musimy to jakos rozplanowac, ale nie usmiecha mi sie szykowanie tego samej, a wszyscy na gotowe przyjada hehe. Bede myslec nad tym:)

Amarranta tez tak poczatkowo mialam, ze spalam ciagle a do tego mialam mdlosci i wymioty i plakac mi sie chcialo, wiec nie masz az tak zle;) a pozniej bedzie juz lepiej:D
    A co do umowy to lepiej miec na czas nieokreslony, np. jak chcesz kredyt wziac to na pewno ma sie wieksza zdolnosc majac taka umowe.

oar843r8kh12ukn4.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta - dziękuję, właśnie czekam na umowę i nie przyznaję się do ciąży ;)

Jola83 - odpiszę na mamusie;)

o1489vvjal2gnmht.png
  • DzejKej Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta, czekaj czekaj ;) Przy wiekszym kredycie np. na dom ma to ogromne znaczenie. Co do powrotu do pracy to zalezy od firmy, bo tak czy siak nie musza dac Ci twojego stanowiska spowrotem tylko takie same warunki pracy/pieniadze.

‹‹ 135 136 137 138 139 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ