Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Agattee- Tylko czy uda ci sie znalesc tak zaraz inna polozna??? Spokojnie bedzie dobrze. Jak ginka fajna to da ci to skierowanie a jak nie to gadaj na tym Geburtsplannung ze sie boisz porodu sn. Jednym slowem zrob z siebie histeryczke moze to cos da Ja na 2- go mam wizyte u ginki
Dzenkej- Ja tez uzywalam kilka razy (wiecej nie trzeba bylo ) Dentinox i zgadzam sie ze jest rewelacyjny
Z zabkami tak niestety jest ze jeden wyjdzie niespodziewanie i nawet nie wiadomo kiedy a inny meczy dziecko niemilosiernie...(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Już Wam tłumaczę: nie musiałam iść na żadne spotkanie, sama je sobie wymyśliłam żeby, tak jak niektóre z Was piszą, nie było takiej sytuacji że czegoś zabraknie lub coś źle wypełnię i potem będzie się to ciągnęło miesiącami. Kiedyś natknęłam się na ulotkę reklamującą taką instytucję jak Beratungstelle gdzie niby m. in pomagają kobietom w ciąży z różnymi problemami, w tym z dokumentami. Ale oczywiście trzeba było umówić się na konkretny termin. Byłam tam ponad godzinę, kobieta z którą rozmawiałam była straaasznie miła. Opowiedziała mi o wszystkim, pomogła wypełnić dokumenty do Kinder- i Elterngeld i (co mnie najbardziej zaskoczyło) wypełniła podanie na jeszcze jedną wyprawkę w której zaznaczyła rzeczy na jakie nie dostałam kasy z JC, czyli komodę, fotelik samochodowy i krzesełko do karmienia za łącznie 300 e. Mówi że mam szczęście bo to tylko w ciąży można składać więc rzutem na taśmę się załapałam Warunkiem było to, że nie składałam wniosku w Caritasie czy innych takich. A gdybym nie dostawała kasy z JC (ALGII) to przysługiwałoby mi aż 1000 e. Także dziewczyny poszukajcie takiego miejsca u siebie bo warto
I powiedzała że kasę z wszystkich źródeł powinnam dostać jeszcze w grudniu, po 1 lub 2 tygodniach od złożenia wniosków. Zobaczymy
A! no i mówiła o tych Betreuungsgeld, czyli 150 e miesięcznie od 13 miesiąca życia dziecka do max 36 jeżeli zostaje się z dzieckiem w domu a nie daje go do żłobka (czyli takie jakby przedłużenie Elterngeld bo to z tej samej kasy idzie i niby sami przysyłają wniosek do domu po ok 12 miesiącach od porodu).
A druga sprawa to kupiłam dziś kołyskę-taki kosz mojżeszowy za 18 euro na ebay kleinanzeigen. I też trafiłam na jakąś przemiłą babkę bo jak próbowałam się z nią umówić kiedy mogę go odebrać (koło 20 km) i wspomniałam, że wolę jak najszybciej bo za kilka dni mam termin porodu to sama mi go do domu przywiozła bo akurat miała coś do załatwienia w okolicy:)
Także jak na razie dzień mam bardzo udany. Jak tak dalej pójdzie to może i urodzę dzisiajWiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 15:21
29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
MalaM to super,taki kosz za takie pieniądze jeszcze z dostawą do domu to fajna sprawa ja też patrze na tą stronę,ale u nas jakaś bieda;) jak już coś fajnego to prawie tyle co w sklepie kosztuje. Życzę ci porodu jak najszybciej,może akurat dziś a na kiedy masz termin?
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
MalaM takich ludzi sie ceni, ja niestety trafiam na same zolzy urzedowe, skoro im taka praca nie odpowiada to nie wiem co tam robia, a jeszcze czlowieka stresuja
Jedyne co mnie zastanawia to te 1000€ jesli nie pobiera sie ALGII. To sa pieniazki z JC czy z jakiejs fundacji? Bo na wlasnym przykladzie moge powiedziec, ze nie pobieralam ALGII i w jednej fundacji dowiedzialam sie, ze nic mi sie nie nalezy bo nie mam dochodow. Chyba ze chodzi o 1000€ na wyprawke z JC jesli sie nie pobiera ALGII, to juz wtedy zrozumiem O Betreuungsgeld slyszalam rowniez, tylko w sumie jesli pobiera sie Kindergeld, Elterngeld a pozniej jeszcze Betreuungsgeld to jesli pobiera sie ALGII to JC to jakos tam podlicza i troche odcinaja z tego co dostajesz dla siebie, co dla mnie jest bez sensu bo przeciez te Kinder i Elterngeldy to dla dziecka a nie dla mnie
A mowila Ci ta babka jakie jeszcze dodatkowe papiery trzeba zalaczyc przy skladaniu wnioskow o Kinder/Elterngeld? Czy same wnioski wystarcza? -
Muniek termin mam tak jak Mamax na 30 listopada.
Agettee te 1000e to nie z JC, tylko z innej fundacji. Po prostu jak ktoś dostaje ALGII to można dostać max 300 bo miałby za dobrze z resztą załączę Wam tabelkę którą tam dostałam z różnymi źródłami pomocy, może komuś coś rozjaśni. Oczywiście adresy są z mojej okolicy ale nazwy urzędów pewnie są podobne.
A do wniosków o Kinder- i Elterngeld to powiedziała, że mam dołączyć akt urodzenia dziecka. W sumie zapomniałam dokładnie zapytać, bo na tym blogu który ktoś tu polecał pisało, że trzeba też dołączyć kopie meldunków, dowodów i aktu małżeństwa. W razie czego chyba też to wyślę dla świętego spokoju chociaż ta babka nic o tym nie wspominała.
Mała M właśnie ja wysylalam tylko z aktem ur bo nie c więcej nie chcieli no i po 3 mies przysłali pismo zęby doslac potw zameldowania dziecka z ratusza i chyba potw od męża z pracy o zarobkach czy coś takiego no i przysłali kilkanaście str jakiejś dziwnej ankiety
-
nick nieaktualnyMamax - dobrze, ze juz Wam lepiej. Ale nie strasz mnie z tą restauracją bo w niedzielę wybieramy sie na testowanie kolejnej, bo rozpoczęlismy już szukania do chrzcin
Muniek - nie smucisz nam tutaj, tylko po to tu jesteśmy wszystkie żeby się wspierać - prznajmniej ja mam takie podejście
Agattee - to mamy wizyty na odwrót; bo ja mam Geburtsplanung w poniedziałek a ginke we wtorek Mam nadzieję, ze więcej zołz w Twojej ciążowej i późniejszej karierze nie będzie Ja czasami sie też wkurzam na moja położną...taka "głupio mądra" mi sie wydaje, czasem jest fajna, a czasem z taka wyniosłością mówi i to mnie wtedy drażni lekko, ale nie jest to w takim stadium, zebym myslała o zmianie jej; ale jakby mi truła wiecznie o kimś innym to chyba też bym się wściekała - chyba ze to nie byłoby plotkowanie a jakies doświadczenia, z których mogłabym coś wynieść.
Mała M - fajne informacje, a to jakiś konkretny Beratungsstelle, miał jakąś nazwę, bo są rózniaste np. od podatków czy spraw prawnych jak rozwody itp. Fajnie, ze trafiłaś na taką sprzedającą
Annaki - mam nadzieję, ze jednak jakiemus urzędnikowi zechce się wreszcie rozpatrzyć wasze papiery, w razie czego dzwoń co dwa dni To działa chyba zawsze
Mamy gotowy pokoik!!! Hurrrraaa!!
Własnie...dziewczyny, jak karmiłyście na początku to jakie pieczywo jadłyście?? Bo ja kilka razy przeczytałam żeby jeść ciemne pełnoziarniste pieczywo, a dziś położna ppowiedziałą, że absolutnie, że białe a najlepiej precle...przeciez po białym są częstsze zaparcia - zgłupiałam dzis. Ona powiedziała, ze białe lepsze dla dziecka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 22:02
-
nick nieaktualnyAhaaa...przypomniało mi się...dziewczyny, które mają już dzieciaczki! Kiedys wyczytałam, ze na drugie dziecko, jeżeli między dziećmi jest niewielka różnica wieku (bodajze do lat 3) nalezy się Wam Geschwisterbonus - to jest bodajże 70-80e miesiecznie dodatkowo. Info było dość okrojone ale w miarę aktualne bo z końca zeszłego roku, poszukajcie czegoś takiego jak macie ochotę.
DzejKej lubi tę wiadomość
-
Monika ja jak jeszcze karmilam w szpitalu to nie mówili nic o pieczywie, w sumie to jadłam codzień inne bo na śniadanie były takie pyszne świeże bułeczki , raz ciemne, raz białe. Wiem że koleżanki z mojej grupy na fb które nadal karmią, jedzą też naprzemiennie
-
Monika- Pierwsze o tym slysze ale dobrze wiedziec. Poinformuje sie Z tego co ja wiem to jezeli miedzy dziecmi jest nie wieksza roznica w wieku niz 3 lata to na drugie dziecko dostaje sie wieksze kindergeld, wiec moze to o to chodzi ?(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Ja nigdy na pieczywo nie zwracalam uwagi i jem roznie czasami jasne czasami ciemne. Mi kazali uwazac na groch, fasole, kalafior, brokuly i ostre przyprawy.
U nas w domu tez szpital Bo wszyscy chorzy na grype. My z mezem jakos sobie rodzimy ale dzieci maja goraczke i marudza. Na szczescie zadne nie jest na antybiotyku. -
Ja tam tez jakos soecjalnie nie robilam diety. Chlebek jadlam jasny bo taki lubie wiec zawsze jem. Unikalam tylko grochu, fasoli, kapusty, owocow cytrynowych, czekolady i ostrych przypraw.
Agitka- Oj to wspolczuje i szybkiego powrotu do zdrowka zycze. U nas juz dobrze. Tak ze moge rodzicWiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 09:28
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
nick nieaktualnyMamax - byc może to jest to powiększone Kindergeld...ja to znalazłam kiedys dla znajomej i nazywało się Geschwisterbonus - zwał jak zwał, jeżeli któeś mogą to niech skorzystają
Agagita - oj...szybciutko wracajcie do zdrowia. Szkoda dzieciaczków, bo tym samym Wy jesteście pewnie bardziej wymęczeni. U mnie w domu mąż choruje już od początku zeszłego tygodnia i polepszenia nie widać.
"Dieta" karmieniowa widzę wszędzie taka sama Ja lubię ciemny chlebe wiec nie będę go ograniczać -
Monika u mnie to się nazywa tylko Beratungstelle Gruner Turm (gdzie gruner Turm to nazwa ulicy). Na ulotce jest napisane: Schwangerschaftshilfe (finanziele hilfen, rechtliche Informationen, sozile Angebote, Pranataldiagnostik), Familienplanung, Sexuaberatung.
ta tabela jakaś mała wyszła więc napiszę co tam jest odnośnie tego 1000e:
to pomoc z Bundesstiftung "Mutter und Kind"
gdzie - wniosek skłąda się właśnie w w/w urzędzie
kiedy - tylko w czasie ciąży
ile się należy - 1000e (u.U. hoherer Betrag), bei Bezug von AlgII bis zu 300e max
jak długo - jednorazowo
wymagania wstępne - w zależności od dochodu (kein Rechtsanspruch!) gdzie mnie nawet nie spytała ile mąż zarabia tylko czy ma stałą pracę (chociaż może wystarczające dla niej było to że dostaję ALGII z JC...)
Zapytać można, a nóż coś przyznają tak jak mi, a w ciąży wiadomo - zawsze znajdą się wydatki.
No i wczoraj ta babka też mówiła, że jak dostanę te dodatki na dziecko to tak jak agattee pisała będą liczyli jako mój comiesięczny dochód, ale też po pojawieniu się dziecka będę wg nich potrzebowała więcej kasy na miesiąc bo zwiększą się moje wydatki, więc będą musieli na nowo wszystko wyliczyć i może to się wyrówna. Zobaczymy z czasem.
A teraz idę odkurzać dywany i wyczyścić samochód od środka bo 'lekko' się zabrudził... Trzeba zacząć działać bo mój Mały Lokator chyba na dobre zadomowił się w moim brzuchu. A ja już się Go doczekać nie mogę!
Mam pytanie czy niemowle moze byc uczulone na welne? Bo mam dzis ubrany welniany Golf I oczywiscie nosze i przytulam malego a jemu na calych policzkach czerwone krostki powychodzily. Dodam ze synek ma stwierdzone Baby neurodermitis wiec uwazam w co go ubieram. Ale zeby od mojego swetra cos dostal?
-
Agagitka- Welna ponoc bardzo uczula wiec bym uwazala zwlaszcza ze jak piszesz maly ma AZS.
Monika- powiedzialam o tym Geschwisterbonus mezowi i niech sie chlop dowiaduje(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Dziewczyny a ja mam pytanie dotyczące tego Kindergeld i Elterngeld. Czy oprócz aktu urodzenia, wniosku, zameldowania dziecka, aktu małżeństwa trzeba było dosyłać zaświadczenie z Polski ze nie pobiera sie tam żadnych świadczeń rodzinnych? Gdzies o tym czytałam i próbowałam juz to załatwić jak byłam w Poslce, ale to był cyrk na kolkach. Skoro dziecko urodzi sie tu w Niemczech to nie wiem po co im takie zaświadczenie z Polski:/
Aha i jeszcze jedno, gdzie dokładnie te wnioski sie wysyła? Do jakiej instytucji?
Mamax, twoj bobo faktycznie sie zasiedział, ty juz 40 tydzien masz na koncieWiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 14:06
-
Kasia- no niestety zasiedzial sie nieco chociaz do terminu mam jeszcze trzy dni Ja tez nie musialam zadnego zaswiadczenia dawac wiec to pewnie zalezy na kogo sie trafi....(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]