X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - ja będe miec jeszcze jadno spotkanie za 2 tyg. A wczoraj pytała tylko czy mam jakieś alergie, czy biorę jakies leki, czy na coś choruję i czy miałam jakieś operacje, chyba tylko tyle.

• agagita Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje nowych malenstw i lekkich porodow.
    Kurcze piszecie o serniku i tak mi smaka narobilyscie ze jutro jade do polskiego sklepu po twarog. My za tydzień w srode lecimy w koncu na urlop, juz sie doczekac nie moge.
    Grypa juz u nas sie skonczyla tylko dzieci jeszcze zakatarzone. A ta zyrafke o ktorej pisala Annaki moj synek sobie jako gryzak upodpbal i nawet potrafi z nia w buzi zasnac zamiast smoczka ;).

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagita - ja też chce jechać na urlop :) Zazdroszczę Ci. Gdzie lecicie? I napisz konieczie jak maluch zniósł podróż, bo my w przyszłym roku też normalnie chcemy na urlop lecieć, tylko ze nasz Vincent będzie starszy jednak od Twojego.
    Ja sernik zrobie na święta, teraz szukam czegoś fajnego dla niedzielnych gości :)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, kumam no to takie podstawowe pytania :)

Wlasnie ten quark to ciagle widze i ostatnio kupiłam waniliowy i do naleśników pasował super, ale do sernika faktycznie ńie ma szans. Polski sklep mam az 3km od domu ale chyba jutro zrobię sobie spacerek tylko ze w Berlinie jest teraz strasznie zimno:/

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2014, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielkie gratulacje dla MAMAX i MAŁA M :)))))
    Czy my mamy tu kogoś kto się na grudzień szukuje?? :D Bo styczniówek jest sporo

relgi09kfo915nes.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Mamax i MalaM !! Tak właśnie dzis myślałam o Was i pojawiła się myśl że Wy już rozpakowane :)
    Mamax czekam też na relacje z porodu w Pamiętniku, fajnie ze poszlo to u Ciebie szybko i sprawnie :)

W ogole jak szybko Was do dkmu wypuszczają. Tez bym tak chciala no ale zdaje sobie sprawę ze po cc musze byc conajmniej 5 dni. Oczywiście ta babka dzis mowila mi ze moge rowniez wyjsc na 3 dzien jesli bym chciała ale ja zostane tak dlugo az zrobia U2. W ktory dzien po porodzie robią U2? Czy wszedzie jest inaczej?

Monika ja chce sportowy wózek, 3 kołowy, wczesniej podobał mi sie Quinny ale spacerowka wydaje mi sie jakas taka mala wiec poszukalam cos innego i tanszego. Dzis znalazlam na jeszcze jednej stronie i napisalam do nich meila. Niby pisze ze wózek dostepny ale niestety nie wysylaja za granicę wiec najwyzej zamowimy na adres brata i za pobraniem, no jest taka możliwość. Bym podeslala zdjecie wózka ale jestem w telefonie, najwyżej jutro :) Napisz mi jeszcze ile dałaś za kropelki Sab Simplex bo ja jutro planuje je zakupić w stacjonarnej aptece a Ty cos wspominalas chyba o interbetowej :)

Jola, ja jeszcze mogę załapać się na grudzień chociaż tak jak pisałam, mam nadzieję że córa się nie pospieszy :)

Zastanawian sie nad ra frida do noska. Tzn mam cos takiego, Mama kupila ale nie wiem czy to to. Kiedys polecalyscie jakas, podesle któraś link? Tak tylko do wglądu potrzebuje :)

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - ja je kupiłam w tej internetowej za 5e z groszami (z Pfizer pharma GmbH - nie wiem czy to ma znaczenie).
    Do noska ja mam taki aspirator na baterie: http://sklep.haxe.pl/oddychanie/1032-haxe-aspirator-do-nosa-dla-dzieci-elektryczny-skuteczny-bezpieczny.html od nich mam też termometr na podczerwień.

Jola - miejmy nadzieję, ze grudzień będzie "bezporodowy" hihi.

• annaki Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to tanio za sab, ja w stacjonarnej aptece płacilam 8.30e, chyba że zależy Ci mieć je za darmo to możesz poprosić o receptę ale wg mnie nawet 8e to nie majątek i można wydać taniej, tym bardziej np przez internet jak Monika, zawsze można coś jeszcze dokupić

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bede chciała zostać przynajmniej 3 doby, bo polozna mówiła ze wtedy to U1 i U2 jest robione na miejscu a tak to trzeba by było samemu do jakiejś przychodni jeździć z takim maleństwem. Kurcze musze chyba poszukać przed porodem jakiegoś pediatry w okolicy. Ale myślicie ze jeśli cokolwiek bedzie sie działo z dzieckiem to lekarz mnie przyjmie bez problemy? Bo zauważyłam ze tu na wszystko trzeba sie wczesniej zapisywać, a czasami sa sytuacje, ktorych nie da sie przewidzieć i co wtedy? Jechać z dzieckiem do szpitala?

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://archiwum.allegro.pl/oferta/aspirator-do-nosa-tufi-i4227392920.html
    Ja mam taki aspirator, nie potrzeba do niego filtrów jak do fridy, gdzie przy codziennym odciąganiu jest to ważne, wystarczy umyć i wyparzyc, no i ma gumową końcówkę, co jest ważne bo dziecko rusza głową i nie zrobimy w ten sposób krzywdy. Miałam zamówić ten co Monika ale będąc w Polsce zapomniałam :-\ , zalatwie to teraz na święta
    Aha Lena zaczeła trochę marudzic przy tym ząbku, dentinox pomaga ale na krótko no i jest tam alkohol więc przestałam używać, kupilam te granulki osanit i okazały się rewelacyjne! Szybko pomaga i co ważne na długo, a po podaniu wieczorem przesypia calutką noc bez pobudek :-) , tak wiec POLECAM! :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny, nie czytalam Was regularnie, bo mialam sporo na glowie bedac w Polsce. Wczoraj wieczorem wrocilam i nadrabiam czytanie, dzisiaj mam USG Dopplera i mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok i ze corcia i ja przybralysmy na wadze, trzymajcie za mnie kciuki.

Dziewczyny gratuluje Wam pieknych dzieciaczkow, oby zdrowo rosly, zazdroszcze ze macie porod za soba.

Wczoraj kupilismy wozek, nosidelko i monitor oddechu, wszystko bardzo mi sie podoba:)

Agattee fajnie, ze uda Ci sie z cc tak jak chcialas i za Ciebie Monika tez trzymam kciuki, zeby bylo wszystko tak jak zaplanowalyscie:) Swietny pokoik, Vincent bedzie przeszczesliwy.

Kasia mnie ta wizja, ze zostalo ok. 10 tyg. tez troche przeraza, niedawno robilam test a tu juz niedlugo torbe bedzie trzeba pakowac, ojej ciekawe jak to wszystko sie potoczy:) Na swieta juz bedzie nerwowka, tez zamierzam jechac do Polski:)

To ktora z nas nastepna sie rozpakowuje?

oar843r8kh12ukn4.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bede pisac bez skladu i ladu jedna reka wiec przepraszam za byki i pominiete tematy.

MalaM- Gratuluje ci synia. Hehe nasze chlopcy prawie rowiesnicy ;-)

Agattee- mnie chcieli odrazu wypuscic do domu ale ze wzgledu na u2 zostalismy. A go w naszym szpitalu robia drugiego dnia .Zaraz po nim pojechalismy do domu. Mielismy wielkie sczescie bo w szpitalu byly pustki wiec przez te dwie doby mialam pokoj tylko dla siebie :-)

Monika- Tym razem rodzilam sn ale bez znieczulenia bo nie bylo czasu. Mialas racje to jest uczucie ze trzeba urodzic arbuza przez dziurke wielkosci cytryny czy jak to bylo ;-) Ale i tak bylo rewelacyjnie i wcale tak bardzo nie bolalo. Okresy miewalam duzo bolesniejsze ;-)

Kasia- Ja rodzilam prawie na korytarzu wiec mnie dopadla polozna niemka i nie byloczasu czekac na polke ale zaraz po porodzie przyszla do mnie pani Jola i sie nami zajela :-)

Kurcze wlasnie walcze z nadmiarem mleka. To jest dopiero bol a maly nic tylko chce cyca....pood przy tym to pikus ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Mamax jak fajnie ze tak napisałaś;) wiem, ze każdy porod jest inny, ale jest nadzieja dla każdej z nas, ze moze tak to szybko i sprawnie pójdzie:) Trzymaj sie cieplutko :)

Marta, strasznie to szybko sie dzieje, ale jakos to ogarniemy:) ja ciagle skreślam i dopisuje rzeczy, które trzeba jeszcze załatwić i dokupić i czasami mam po prostu dosc. Troche sie boje tej podróży na Święta, ale będziemy robic czesto postoje. A ty masz daleko do rodzinki? I gratuluje udanych zakupów :)

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - faktycznie, mi się przypomniało, ze na Infoabend kobitka mówił, ze możemy po cc zostać 2 doby, ale oni proponują zostać normalnie 5, zeby maluchowi zrobić od razu te U2 i nie jeździć z nim tam i z powrotem ale jak wszystko jest ok i czujemy sie na siłach to jak najbardziej możemy wyjść już 3 dni po cc.

Te kropelki w tej aptece internetowej opłaca sie własnie tylko z jakimś innym zamówieniem - ja zammiawiałąm jakoś za 30e i przesyłka była za darmo, bo tak to trzeba chyba 3e płacić wiec kupując same kropelki totalnie sie nie opłaca. W ogóle rozejrzjcie się bo te apteki są też stacjonarnie, ja mam jedna niedaleko, tylko farmaceutka poinformowała nas, ze ceny tej internetowej i stacjonarnej czasami się różnią. Choc i w tej stacjonarnej jest znacznie taniej...np. pamiętam mój test ciążowy, wcześniej kupiłam go za prawie 7e w innej aptece a moje pozytywne własnie w easyapotheke za niecałe 4e.

Annaki - ja właśnie też chciałam taki aspirator, w którym tych filtrów nie trzeba wymieniać, tylko musze umyć/wyparzyć końcówkę i z głowy :) Końcówka też jest mięciutka, więc wydaje się ze będzie fajny w urzytkowaniu. Czyli faktycznie dbry ten Osanit? Ja własnie czytałam takie opinie jak piszesz, ze maluchy potrafią przespać po nim noc, oczywiscie pewnie to zalezy od stopnia bólu :)

Martaa - trzymam kciuki za wizytę. ja pamiętam jak ja miałam 10 tyg. Czas leci nieubłaganie. teraz do terminu jaki przwidujemy na cc, zostało mi 4 tyg. masakra jakaś...Wczoraj lekarka zapytała "a torba spakowana?"...a ja z torba jestem w czarnej d*** niby mam listę ale nie wiem czy mam to wszystko spakować czy nie i w jaką torbę, mam 2 walizki ale w którą w małą czy średnią?? Boje się wyglądać jakbym na urlop jechała ;) No i chwal się wózkiem i zakupami.

Mamax - czyli ty stworzona do rodzenia jesteś :) Mam nadzieję, ze szybko Ci się uda opanowac laktację i bedzie ok.

• annaki Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika no właśnie ten osanit podalam jak juz Lena na prawdę się darła w niebogłosy, myślę że ja wtedy dość mocno bolało, była niespokojna i strasznie marudna, po podaniu i ok 10-15 minut jak ręką odjął :-) , zaczeła się śmiać, bawić itp, a że one są homeopatyczne to się nie boję podawać, chociaż nie daję non stop, może 2-3 razy dziennie, zależy, wczoraj np wogole :-) , ząb jest już sporo na wierzchu więc pewnie tak nie boli

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opisalam w pamietniku swoj porod ale tutaj tez go wklejam ;-)

W nocy 30- listopada o godzinie 2:15 obudzil mnie mega mocny skurcz i uczucie jakbym popuscila. Zerwalam sie z lozka bo pomyslalam ze to wody i jak maja leciec to lepiej na podloge niz wyrko ale nie jak wstalam to nic nie bylo. Poszlam wiec do wc zrobilam siusiu i polozylam sie spowrotem do lozka. Ale po chwili znowu przyszedl skurcz a potem nastepny i nastepny . Policzylam ze mam je co 8 minut. Mysle poczekam jak bedzie co 5 minut to budze meza ale zaraz przyszle kolejne coraz mocniejsze ale nie regularnie skurcze. Obudzilam meza ktory ze stoickim spokojem stwierdzil ze napewno mamy duzo czasu. Wszak ze starszakiem dwa dni chodzilam z takimi skurczami. Tez pomyslalam ze synek bedzie juz grudniowy. Skurcze przez godzine byly ale nie regularne raz co 8 minut potem co 3 minuty. 4,7,2,5, miedzy czasie zaczelo mnie przeczyszczac wiec co jakis czas biegalam do toalety... Do tego przy niektorych skurczach pojawialy sie lekkie wycieki. Podczas ostatniej wizyty w toalecie zauwarzylam ze odszedl krwisty czop. Ale byl maly wiec pomyslalam ze jeszcze nie jest caly...chcialam jechac do szpitala ale maz mnie przekonal ze skoro nie ma regularnych skurczy to nas odesla do domu wiec nie ma co musimy czekac. Zwlaszcza ze Maxik spal a my musielismy zorganizowac mu opieke. Zdecydowalismy ze poczekamy do 7- mej i potem pojedziemy. Bylo przed 5- ta kiedy zdecydowalam ze wezme kapiel i sie przekonam czy te skurcze sie ureguluja czy tez sie uspokoja. I to byl blad... Gdy weszlam do wanny pelnej wody na poczatku bylo milo ale potem dostalam mega skurczu. To bylo straszne nie moglam wyjsc z wanny. Maz musial mi pomoc a ten skurcz byl juz inny on byl juz skurczem partym. To chyba wtedy juz zaczelam rodzic... Maz szybko zadzwonil po kolege do opieki nad Maxiem. Byla 5:10 gdy ten przyszedl. 10 minut pozniej jechalismy autem ( dostalismy mandat bo maz zaparkowal pid szpitalem na miejscu dla inwalidow) do szpitala. Ja juz parlam bo nie moglam tego zatrzymac...za 20 - cia 6 - ta bylismy w szpitalu. Maz mnie prowadzil korytarzem, ale co chwile zatrzymywalam sie i parlam... W polowie drogi do porodowki nie dalam rady juz isc. Na szczescie zauwarzyla nas polozna i szybko do nas podbiegla. Probowala mnie z drugiej strony prowadzic ale juz nie szlo wiec poleciala po lozko. Ostatkiem sily weszlam na nie.. Oj wierzcie mi to byl mega wyczyn... W biegu pojechalismy do sali porodowej, w biegu rozbierali mnie. ( ciuchy zaginely) i podlaczyli szybko do ktg. Polozna zajrzala i mowi ze rozwarcie pelne, 10 cm i ze glowke juz widac. Zaczelam przec, nie wiem ile razy 5-8 i zaraz trzymalam synka w objeciach. Byla za dwie 6- ta :-)

Muniek, jola83 lubią tę wiadomość

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wow Mamax, to jednak troche hardcore byl, ale lepszy chyba taki szybki porod niz np. 16 godzinne mękki. Dzielna jestes i Twój mąż też:)

Kiedyś, któraś z was napisała,że wnioski do Kindergeld wysyla sie do Arbeitsamt, natomiast na tym blogu (http://themoonmom.blogspot.de/2014/10/kindergeld-czym-jest-komu-przysuguje.html) pisze, ze do Famillienkasse - to, ktora wersja jest prawdziwa?

zem3zbmhb277dwos.png

• agattee Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax jaka piekna relacja, az sie wzruszlam czytajac :) Musze powiedziec, ze rzeczywiscie szybko to u Ciebie poszlo, zazwyczaj to slysze ze sa skurcze i pozniej jeszcze trzeba czekac na to pelne rozwarcie co moze potrwac baaardzo dlugi czas a u Ciebie raz, dwa bo w sumie jakby nie bylo to juz zaczelas rodzic w wannie ;) Moze drugie porody sa szybsze? Cos takiego tez obilo mi sie o uszy. Teraz tylko zastanawiam sie czy rozpoznalabym normalne skurcze od skurczow partych :D
    Cale szczescie ze udalo wam sie na czas dojechac do szpitala i nie urodzilas po drodze :D Gratuluje jeszcze raz pieknego synka, dopiero na kompie zaladowalo mi sie zdjecie :)

Moj R. wlasnie takich sytuacji sie boi, ze mnie zlapie nagle i nie bedzie wiadomo za co sie zlapac :D Nie wiem czemu ale troche przeczuwam ze Amelia bedzie chciala wyjsc wczesniej niz 2.01 i tego sie boje ale zobaczymy ;)

Ja jutro mam wizyte w tym Jugendamcie i sie stresuje bo wtedy ta baba byla taka opryskliwa i w ogole... Jedzie z nami znajoma ktora mowi bardzo dobrze po niemiecku wiec tlumacza jak cos mamy. Byle miec to z glowy i wszystkie papiery bedziemy miec juz gotowe.

W ogole czytalam wczoraj, ze Jugendamt sklada czasem wizyty po porodzie. Slyszala ktoras o czyms takim? Ja w ogole czegos takiego nie rozumiem, z jakiej racji jakis urzad bedzie mnie kontrolowal. Moj R. mowi ze pewnie sprawdzaja czy dziecko nie zyje w patologii itd. No dobra, z jednej strony to dobrze ze tak robia ale z drugiej drazni mnie takie wpieprzanie sie w czyjes zycie i jeszcze traf na jakas zolze co jej sie jakas rzecz nie spodoba i Ci problemow narobi. Ja juz sobie wkrecilam ze jak przyjda to moze przyczepia sie do tego, ze nie mamy pokoju dla malej, ale jak im sie nie podoba to niech mi znajda wieksze mieszkanie, bede bardzo wdzieczna :P

wff22n0ab6iac00e.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja juz nie mam pojecia, tez sie pogubilam gdzie co sie wysyla, gdzie Kindergeld a gdzie Elterngeld, ale w sumie musze powiedziec, ze nigdy nie slyszalam o czyms takim, ze to trzeba w Arbeitsamcie, moze tylko Ci co pracuja?

Tak sobie przeczytalam moj podpis bo dzis zaczelam 36 tydzien i wszystko sie zgadza. Od kilku dni mala tak strasznie sie wybrzusza, wczoraj to wygladalo jakby z jednej strony mi jakis wiekszy kamien wystawal, moze to byla dupcia bo chyba za duze na raczke czy nozke :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 12:47

wff22n0ab6iac00e.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wysylalam do familienkasse

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ