X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • agattee Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, wlasnie dopiero jutro bedziemy załatwiać ten Vaterschaftsanerkennung, stad moj lekki stres. Hm, a do jakiego Jugendamtu przynalezycie? Bo dziwne ze nie musicie miec terminu, ale oczywiście to lepiej dla Was ze wystarczy tylko podejść, moze jakas wyluzowana babka a nie typowa biurwa :P Ja wlasnie na tym blogu dziewczyny z Berlina wyczytałam, ze termin trzeba zrobić i to dosc wcześnie bo wizyta moze odbyć sie za miesiąc i w naszym przypadku rzeczywiście tak jest. Wtedy jak bylismy to baba zapytała mnie na kiedy mam termin porodu i kazala przyjść za miesiac czyli jutro. Mamy miec tylko miedzynarodowe akty ur, meldunki, dokumenty tożsamości no i ja Mutterpass. Jak wroce to dam znać jak przebiegła wizyta i o co pytali :)

Ehh, tez tak mialyscie/macie pod koniec ciąży ze brzuch taki jakby obolaly po bokach? Albo przed chwila mialam takie uczucie w podbrzuszu jakbym miala okres dostac plus lekki bol kregoslupa (no typowe u mnie objawy zbliżającego się zawsze okresu). No i twardy czasem sie robi...juz to pisałam, ale czuję że mi sie córa pospieszy i moja Mama też twierdzi że urodze w grudniu. Bozeee nie chce, nie jestem gotowa na żadne bóle, skurcze itd :P W prawdzie tez zrobiliby mi cc ale jakbym miala duze rowarcie to pewnie namawialiby mnie na naturalny, o nie nie :P Siedź córko do stycznia! :D

Jak jest po niemiecku 'rozwarcie' ?

wff22n0ab6iac00e.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatte to trzymam kciuki za jutro, zeby poszlo szybko i sprawnie.

Wczoraj robilam slowniczek do wkucia dla mnie i męża i rozwarcie to chyba klaffen :)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia fajna ściąga,na pewno się przyda. Jak sobie pomyśle o tej całej papierkowej robocie to już mam dosyć,jestem zielona totalnie pod tym względem. Tym bardziej że mój niemiecki też nie powala,nie wiem jak to ogarnę. Dobrze że chociaż mój mąż szprecha dobrze,bo tak to nie mielibyśmy szans :-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek u nas to mąż w zasadzie sie uczy niemieckiego a ja zero umiem. Zawsze angielski nam pozostaje, ale to roznie w urzedach bywa.

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nie kazali do kindergeld dostarczyć nic z Polski...kurcze jak teraz sobie to wymyślą to chyba oszaleję
    A teraz ciekawostka, otóż będąc w Polsce chcieliśmy sami umiejscowić akt ur, bo raz że i tak byliśmy na urlopie to i też taniej bo ok 100 zł a nie 50e...no więc pojechalismy do naszego USC z aktem ur Leny na druku unijnym i co? Pań mówi że nie przyjmie bo oni musza mieć na druku niemieckim wraz z tłumaczeniem od tłumacza bo takie mają przepisy. Mowie do niej że to dziwne bo przecież jesteśmy w unii i poza tym druk unijny ma przetłumaczoną każdą pozycję, uparta twierdzi że nie. No ok, zapytałam więc dlaczego w takim razie zalatwiajac to przez konsulat musieli by przyjąć ten druk unijny ( bo w konsulacie mogłam na nim złożyć, dla nich to było bez znaczenia jaki druk) pani mi odp że owszem od konsulatu wzieliby taki druk bo im się nie odmawia... Ot i takie przepisy mamy w Polsce :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde Annaki to faktycznie jakiś absurd:/ masakra z tymi urzędami i papierami. Ja i tak będę musiała załatwiać to wszystko przez konsulat, ale znając życie jeszcze kłód pod moimi nogami sporo:/

zem3zbmhb277dwos.png

• asiaaaaaa Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej czy moge do waszej grupy dolonczyc??? znam sie troszke na tym naszym prawie w niemczech zawsze pomagam polakom tu zalatwiac sprawy wiec jak co piszcie :) napewno doradze widze ze w waszym gronie bede z najmlodsza ciaza :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 18:43

gannrjjgdd819noa.png
    Oliver ma 6 lata :* Devin ma roczek :*
    Can ur.26.04.2014 zm.26.04.2014 21tydzien[*]
    Anialkow w niebie 5 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2014, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - ściąga jest super :) Na pewno sie przyda :0

Agattee - jedyna dziwna rzecz w która wierzę to samospełniająca sie przepowiednia...jak będziesz myślec, ze mała pojawi się na świecie w grudniu to ja wierzę, ze tak będzie. Ja zawsze wmawiam sobie tak jak bym chciała, może idealnie tak nie jest ale nie zawiodłam sie na tym. Polecam :) Więc: wdech i wydech i myslenia, ze Amelka urodzi się w styczniu!

Annaki - żarty sobie robisz z tym drukiem...to przecież zaścianek jakiś...i jak się ma do tego to ze Pl też w UE jest - nijak. Oni mają inne przepisy, albo nie wiedzą jakie sa nowe, bo w znacznej większości siedzą w tych urzedach całe familie i nawet do przepisów im sie zajrzeć nie chce.

Asiaaaa - witaj w gronie :)

A ja własnie idę piec drożdzówki z makiem :)

• agattee Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smiech na sali z tymi papierami i jeszcze ten tekst, ze konsulatowi sie nie odmawia hahha, ja pierdziele jaki cyrk :D

Monika powiem Ci ze rzeczywiscie cos w tym moze byc tak wiec musze sie nastawic na inne myslenie ;)
    Mmm, drozdzowki z makiem, podziel sie przepisem moze :)

Asiaaaa witaj w gronie ! Widze ze to juz kolejna ciaza u Ciebie to moze pomoglabys nam na forum ogarnac pare spraw odnosnie papierzysk mianowicie cos w stylu 'JAKIE DOKUMENTY POTRZEBNE i GDZIE SKLADAC' :D
    Np. jakie dokumenty/wnioski potrzebne do Kindergeld i gdzie skladac, jakie dokumenty/wnioski potrzebne do Elterngeld i gdzie skladac.
    Druga sprawa to meldowanie dziecka po porodzie, jakie dokumenty i gdzie.
    Trzecia sprawa to Krankenkasse jakie dokumenty potrzebne by zarejestrowac na swoja KK maluszka.
    Czwarta sprawa - paszport i konsulat. Jakie dokumenty i kiedy? Slyszalam ze jesli rodzice sa Polakami to dziecko otrzymuje obywatelstwo polskie. Z drugiej strony zdarza sie w wielu przypadkach, ze maluszek mimo tego dostaje obywatelstwo niemieckie (jakies wyjatki czy cos :P) Moj R. pytal znajomego Niemca i ten znajomy powiedzial ze nasza cora bedzie miec niemieckie, w co nie chce mi sie wierzyc bo przeciez jestesmy Polakami ;)
    A i jeszcze jedno. W Standesamt odbieram tylko akt urodzenia czy tam tez melduje dziecko? Jesli papiery zloze w szpitalu po porodzie (bo w niektorych klinikach jest to mozliwe) to dostane w jakis sposob termin kiedy mam akty urodzenia odebrac czy mam sama dzwonic, pytac, terroryzowac? :P
    Boze, mam dosc tej biurokracji...

A ja z innej beczki - jakis dobry sposob na suche dlonie? W zyciu nie mialam takich suchych dloni (z wierzchu). Skora nie dosc ze sucha, swedzi to zaczela pekac... wszystko od tej wody, plus teraz jeszcze dochodzi zima... smaruje balsamem poki co ale dupa... Czy moze Bepanthen na to? Polozna cos mowila ze to dobre na brodawki albo na popekana skore to moze sobie smarnac?

annaki jeszcze jedno pytanko do Ciebie, pisalas kiedys o masci z Rossmanna na brodawki, ktora to dokladnie? Chodzi o jakas z Babydream? (pisalas o fioletowej) ? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 19:42

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2014, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaaaa - ja się przychylam do prośby Agattee :) A w ogóle to skąd jesteś?

Agattee - oczywiście, ze przepisem sie podzielę: http://durszlak.pl/przepis/drozdzowki-z-makiem--17?c=tag&t=drozdzowki-z-makiem - ale drożdżówki robie pierwszy raz i nie wiem jakie wyjdą, tym bardziej, że drożdże swierze zastąpiłam suszonymi. Okaże się za jakieś pół godziny :)

Maść z Rossmanna mam taką: http://www.rossmann.de/verbraucherportal/baby-kind/schwangerschaft-stillzeit/produkt-pool/babydream/Brustwarzen-Salbe-fuer-Mama/4305615273280.html#-1376882824-7 - myślę, ze o tej pisała Annaki.

A smarnij ręce tym Bepanthenem, czemu by nie spróbowac. Ja słyszałam o tym, zeby suche dłonie smarować kilkoma kroplami soku z cytryny z podgrzaną oliwą z oliwek. Stronka dla Ciebie: http://portal.abczdrowie.pl/sposoby-na-suche-dlonie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 19:49

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatte, no widzisz ja o tym zapomniałam, ze dziecko trzeba zameldować i jeszcze do ubezpieczenia zapisać grrrr musze sie dowiedzieć jak i gdzie to zrobić.

Asiaa Witamy:) A ty jestes z Berlina czy z innego miasta?

Monika, ja uwielbiam wszystko co drożdżowe wiec jak ci wyjdą pyszne to daj znać:)

Agatteee ja juz tez szału dostaje z ta biurokracja :/

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee maść to właśnie ta co dała Monika :-)
    Bephanten na suche dłonie jak najbardziej :-) , sama nim smarowałam :-D , tylko to dość tłuste jest
    A z kasą chorych to np u nas mąż pojechał do AOK i tam tylko powiedział że urodziło się dziecko, pokazał akt ur, pani skserowala i tyle, po tyg przyszła karta dla małej
    Aha a z tym obywatelstwem, bo też się dowiadywaliśmy, to w ratuszu pan burmistrz sam osobiście się tym zajął :-) i powiedział że owszem dostanie ale za 8 lat lub 6....hmm nie pamiętam dokładnie, w każdym razie ktoś z nas musiałby tu być 8 lat

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 20:36

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2014, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- dziękuję również za ściągę.Widzę, że ty to solidna firma jesteś :D

Asiaa- witam serdecznie

Monika- zamorduję chyba...alesz bym sobie zjadła takie drożdżówki :) odkąd ostatnio stanęłam na wadze i zobaczyłam to co zobaczyłam-to ze słodkościami sobie ciut odpuszczam... powiecie pewnie w ciąży można wszystko i nie ma co się wagą przejmować ale ja naprawdę od II trymestru slodycze pochłaniam jak reksio szynke!!! w ilościach zatrważających :)
    Jutro idę na świąteczny jarmark bo odkryłam tam pyszne, wielkie, lukrowane pączki z wiśniami lub marcepanem.

relgi09kfo915nes.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- a jeszcze żeby zadwyrężyć trochę Twoją dobroć :) czy Ty ten słownik szpitalny robisz może na komputerze? Może byś tak skopiowała tutaj co? :) baardzo prosi :D

relgi09kfo915nes.png
  • asiaaaaaa Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kindergegeld wiec tak po porodzie jezeli nie dostaniesz wnnioskow w szpitalu to do familienkasse w twoim miescie jakie masz naj blisze musisz isc wziasc paiery wypelnic tam cie poimformoja jakie dodatkowe paiery potrzebne oddeslac lub zaniesc osobiscie... Elterngeldstelle jezeli wniaskow nie dostaniesz wszpitalu znow ten sam podzaial trzeba samemu isc i zalatwic. meldunek dziecka po porodzie akt urodzenia i do burgeramt tam meldujesz naj lepiej zrobic termin. do kk tylko akt urodzenia i meldunek i twoje dziecko jest ubespieczone wyslac poczta naj lepiej po co jezdzic. dziecko dostaje jedynie niemieckie obywatelstwo jezeli jedno z was przebywa na terenie niemiec duzej jak 7 lat... wtedy jest to robione automatycznie choc wcale nie musi dostac tak jak moj maly...ja jestem z berlina jak rodzilam mojego syna bylo to w pasewalku ale wydaje mi sie ze nie ma to ruznicy...

gannrjjgdd819noa.png
    Anialkow w niebie 5 [*]
  • asiaaaaaa Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i zapomnialam dopisac czasem dzwonisz do kk zalezy jakiej i wtedy mowisz ze narodzilo ci sie dziecko wtedy dosylaja paiery do wypelnienia

gannrjjgdd819noa.png
    Anialkow w niebie 5 [*]
  • asiaaaaaa Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2014, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i jezeli dostajecie dodatek do zycia z miasta mozecie zlozyc dla dziecka na wyprawke

gannrjjgdd819noa.png
    Anialkow w niebie 5 [*]
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2014, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też się do tego zabieram ale póki co ma po polsku w zeszycie. Jak już coś zdziałam to zrobie zdjęcie i wkleje, zeby nie przepisywać.

relgi09kfo915nes.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc uwaga, będzie o drożdżówkach krótko i zwięźle - PYCHA!!! Właśnie pochłaniam trzecią sztukę z ciepłym mlekiem. Mnie wyszło 17 szt. nastepnym razem zrobię ciut mniej ciasta (moze tak na 2/3 ilości) i upiekę na raz, wtedy będzie więcej nadzienia, ale mogę polecić przepis z czystym sumieniem :)

Jola - ale to taka dowowa drożdżóweczka :) taką z wiśniami też bym zjadła :) Wpadnij, trochę ich jeszcze jest :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 20:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahaaa...Agattee - skleproza mnie dopadła, ale przypomniało mi się...co do tych bóli w żebrach - też takie mam; nawet ostatnio mówiłam mojemu P. ze takie uczucie jakbym tam zakwasy miała, a on zamiast mnie pożałowac czy coś, to walnął: "zakwasy w zebrach? to nieozliwe" i tłumacz chłopu ze to tylko porównanie było.

‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ