X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • agattee Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po sn czy po cc zawsze robia U2 na drugi dzien po porodzie czy po cc troche pozniej? ;)

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z relacji znajomych wychodzi ze drugi poród jest znacznie szybszy i łatwiejszy - chodzi o sn.

Agattee - mnie ise wydaje ze Jugendamt wpadnie tylko wtedy jakby połozna jakies nieprawidłowości zgłosił, bo po to ona też do nas bedzie przychodzić. Aczkolwiek to takie moje domysły. ty się nie zadręczaj głupotami, albo lepiej nawet nie czytaj, bo amelka wyjdzie wcześniej zeby Ci przyłożyć, hihi ;)

Ja też nie mam bladego pojęcia co i gdzie z papierami, ale najsensowniej wydaje mi się wlasnie do Familienkasse - w końcu to kasa rodzinna ;)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, tak do familienkasse powinno sie wyslac odpowiedniej co do miejsca zameldowania.A ona podlega Arbeitsamt :)

Agattee a co to jest Jugendamt i po co tam jedziesz?

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax prawie się popłakałam :-) wspaniale że tak ci szybko poszło i bez żadnych problemów,zazdroszczę!! Też marzę o takim porodzie. Wszystkiego dobrego dle ciebie i syneczka.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • agattee Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, dokladnie musze uwazac i nie stresowac jej, bo nie chce by wychodzila wczesniej :D

Kasia, Jugendamt to urzad ds. dzieci i mlodziezy. Nigdy nie mialam z nim do czynienia dopiero teraz musze miec z racji ze nie jestesmy malzenstwem i zeby moc otrzymac akt urodzenia dziecka po porodzie to potrzebujemy takich dokumentow jak Vaterschaftsanerkennung i Sorgeerklerung (uznanie ojcostwa, opieka). No i te dokumenty wydaje wlasnie Jugendamt. Dobrze ze w ogole wczesniej troche zaglebialam sie w lekture w internecie bo gdybym tego nie robila to bym nie wiedziala ze takie cos trzeba w ogole zalatwic. Dodam, ze termin robilismy miesiac wczesniej bo tyle trzeba mniej wiecej czekac.
    Dlatego w malzenstwie latwiej, przynajmniej jesli chodzi o biurokracje :P

wff22n0ab6iac00e.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa ech ciezko w tym sie polapac. Ja teraz szukam swojej Familienkasse i z tego co sie zorientowalam są 3 na terenie Berlina:

Familienkasse Berlin - Mitte
    Familienkasse Berlin - Nord
    Familienkasse Berlin - Süd

A tu jest link, ze mozna online wypenic formularze - troche tego nie rozgryzlam jeszcze, ale moze wam sie przyda:

http://www.arbeitsagentur.de/web/content/DE/Formulare/Detail/index.htm?dfContentId=L6019022DSTBAI515647

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki czy oprocz tych dokumentów wysyłałaś coś jeszcze?
    KINDERGELD:
    -akt urodzenia dziecka
    -ksero dowodów osobistych rodziców
    -zaswiadczenie o zameldowaniu rodziców i dziecka
    -wniosek

zem3zbmhb277dwos.png

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    ja to sie tak na szybko wypowiem w sprawie sernika :P

Mowicie, ze quark sie nie nadaje a ja sie nie zgadzam :P
    Moj sernik (z quarka) jest rozchwytywany i w Niemczech i w Polsce :D
    I jest to sernik pieczony ;)
    Ba sa tacy ktorym smakuje on bardziej niz sernik mojej siostry robiony z normalnego sera ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2014, 14:16

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia za pierwszym razem wysyłałam tylko akt ur i wniosek, to nam wypełnił taki facet z takiego urzędu o którym kiedyś pisała chyba agattee... Taki urząd który właśnie pomaga to wypełnić, nie pamiętam nazwy coś chyba beratung....i twierdził ze nic więcej nie trzeba a jeśli trzeba będzie to szybko się o to upomną
    Ale jakaś Niemka zołza rozpatrzyla to po 3 mies i musieliśmy dosłac poświadczenie zameldowania i jakiś potwierdzony kwit od męża z pracy ( ten kwitek przysłali z familienkasse) i coś o ubezpieczeniu, w sensie ksero takiego pisma z aok które kiedyś dostalismy i taką jakąś dziwną ankietę na milion stron z idiotycznymi pytaniami....dali nam na to czasd 2 tyg, jeśli się nie zmiescimy w tym czasie to ta zołza powiedziała że w tym roku tego nie rozpatrzą. Jak widać znowu franca nas olewa bo my odesłalismy to na koniec października tak jak sobie zażyczyła i dupa.... czekamy

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde annaki czyli tak naprawde nie wiadomo jak to bedzie w naszym przypadku, bo pewnie zalezy to od urzędnika :/ ech no nic wyslesmy to co napisalam a jak cos to niech sie upominają:/nie ma wyjscia innego.

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia tak chyba będzie najlepiej, wyslij to co wiesz że trzeba a jak coś bedzie brakowac to oni się upomną sami

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła żyrafka i te osmiorniczki :-) , kurde duże one są :-D i pisze ze wiek 12+ :-P , ale co tam,są takie fajne że na pewno będą szałem ;-)
    Żyrafa została zaakceptowana, Lena już się nią bawi pół godz :-) , gryzie z każdej strony, mam nadzieję że jej ten zapał nie minie

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to za żyrafa? :)

wff22n0ab6iac00e.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee to ona :-) , taki niepozorny gryzak :-)
    http://allegro.pl/oryginalna-zyrafa-sophie-de-vulli-zyrafka-gryzak-i4801490985.html

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax- o 2.15 się obudziałaś a o 6.00 urodziłaś? Mistrzyni świata w szybkości :D Niesamowite!

Mi z kolei moja położna powiedziala, że do kindergeld tylko: 1)akt urodzenia dziecka i 2) wniosek !! COś mi się wydaje, że jej sie coś po..myliło. Gdzieś czytałam, że tych dokumentów jest o wiele więcej.

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do Kindergeld wysle im to: ksero dowodów osobistych, wniosek, ksero kart ubezpieczeniowych, akt urodzenia dziecka i ksero meldunków. Mam nadzieje, ze to im wystarczy.

Właśnie skonczyłam papierologie tzn. co muszę mieć do KINDERGELD, ELTERNGELD, DO AKTU URODZENIA, DO PASZPORTU TYMCZASOWEGO I DO PESELU. Tyle tego, że głowa mała, ale musiałam to usystematyzować, bo po porodzie nie będę pewnie miała czasu ani głowy.

Annaki albo któraś z was-wniosek do Elterngeld wysyłałyście do odpowiedniego Jugendamt??

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka - ja też robię sernik piczony z quark i się nim zajadają. Jednak Ci co wiedzą jaki jest prawdziwy "polski sernik" od razu czują że to nie to samo - dla mnie to różnica, mimo, ze mój z quarku nawet niespecjalnie opada i wygląda uroczo. Ale zgadzam się w Twoim ostatnim zdaniem, są tacy co wola taki własnie sernik - ale cóż, o gustach sie nie dyskutuje, każdy woli co innego :)

Agattee - wiec już nie stresuj małej! hihi, jak wyjdzie wczesniej to powinna Ci język pokazać na wstępie ;)

Jola - mój mąz jak czytał i sie dowiadywał to mu tez powiedzieli, ze wniosek i akt urodzenia ;) Bądź tu mądry człowieku.

Kasia - no to pochwal no się tym usystematyzowaniem...przyznam szczerze, ze zabieram się też do tego ale jak pies do jeża...i jakbbyś taką listę ppodesłała to ja nie ukrywam, ze bym troche zerżnęła ;) oczywiscie za przyzwoleniem :)

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem mega zadowolona po dzisiejszej wizycie, corcia przybrala na wadze, wszystko jest w porzadku, lekarz powiedzial ze nie jest "klein tylko schlank", wiec bede miec modeleczke:) Ale mierzyl tam rozne parametry i miesci sie w normach, mowil ze nie ma co sie martwic, a mala tak sie gimnastykuje nozki przy glowie miala i usmiechala sie nawet dwa razy! to bylo piekne, dostalam zdjecie i plyte na ktorej sa zdjecia i film, w ktorym ona sie rusza i usmiecha, suuper:)

Co do moich zakupow pochwale sie jeszcze:) bo wozek i fotelik przyjdzie paczka, mielismy tak zaladowane auto, ze wszystko by sie nie pomiescilo.

No wlasnie tez musze ogarnac te papiery, slyszalam ze do Kindergeld trzeba tez zaswiadczenie z PL ze nie pobiera sie zadnych swiadczen w Polsce, bylam nawet sie dowiedziec i babka mowi, ze najlepiej wziac to po porodzie i wyda to mojej mamie, tylko musze napisac mamie upowaznienie, a mama wysle mi poczta.

Agattee a Vaterschaftsanerkennung bez problemu zalatwiliscie? Mi babka powiedziala, ze nie musze miec zadnego terminu tylko jak bede miala wszystkie dokumenty mam isc w godzinach ich urzedowania i wtedy to zalatwie tylko ze moj chlopak jeszcze nie zalatwil tego aktu urodzenia miedzynarodowego i czekamy na to.

PsotkaKotka ja tez robie sernik z niemieckiego Quarku i wychodzi super:)

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, nie ma sprawy:)ale dotyczy to małżeństwa i oczywiście mogę się w czymś mylić.

DOKUMENTY DO SZPITALA:
    -mutterpass
    -uberweisung/skierowanie od ginekologa
    -dowód osobisty
    -dowód ubezpieczenia
    -akt małżeństwa

AKT URODZENIA (składamy w szpitalu lub w Standesamt):
    -formularz: informacja dotycząca wyboru nazwiska dziecka (z bloga http://themoonmom.blogspot.de/2014/10/niemiecki-akt-urodzenia-jakie-dokumenty.html)
    -Kopie dowodów osobistych obojga rodziców
    -Kopie meldunków obojga rodziców
    -Tłumaczenie przysięgłe zawarcia aktu małżeństwa
    -Międzynarodowy akt urodzenia obojga rodziców

Najlepiej zamówić od razu międzynarodowy niemiecki akt urodzenia (mehrsprachige Geburtsurkunde) abyśmy mogli wyrobić polski akt urodzenia lub możemy zrobić to później ONLINE
    https://www.xurkundenportal.de/xsta-urkunden/programm/gu/start.seam

KINDERGELD wysyłamy do odpowiedniej Familienkasse (uzależnionej od miejsca zameldowania). Wymagane dokumenty:
    -wniosek (ściągnełam z bloga: http://themoonmom.blogspot.de/2014/10/kindergeld-czym-jest-komu-przysuguje.html)
    -akt urodzenia dziecka
    -ksero dowodów osobistych rodziców
    -zaswiadczenie o zameldowaniu rodziców i dziecka
    -ksero kart ubezpieczeniowych

ELTERNGELD składany do 3 miesiąca życia dziecka w Jugendamt.
    DOKUMENTY:
    -wniosek(z bloga http://becomedemummy.blogspot.de/2014/11/elterngeld-czesc-iii-wymagane-dokumenty.html)
    -oryginał aktu urodzenia naszego dziecka
    -kopia dowodów osobistych obydwojga rodziców
    -Kopia karty ubezpieczeniowej
    -Akt małżeństwa – na druku unijnym

PASZPORT TYMCZASOWY (koszt 30 euro, składamy w konsulacie, w moim przypadku Wydział Konsularny Ambasady RP w Berlinie, Richard Strauss Str. 11, 14193 Berlin-Grunewald)

WYMAGANE DOKUMENTY:
    -wniosek o wydanie paszportu pobrany na miejscu w konsulacie
    -zdjęcie dziecka
    wymiar 3,5x4,5 cm
    wykonana w ciągu 6 ostatnich miesięcy
    białe tło i dobra ostrość
    pokazująca wyraźnie twarz z obydwu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków
    twarz ma zajmować 70-80% części całej fotografii
    osoba na zdjęciu musi być bez nakrycia głowy, okularów z ciemnymi szkłami
    osoba musi patrzeć na wprost z otwartymi oczami, nie przysłoniętymi włosami, z naturalnym wyrazem twarzy i zamkniętymi ustami
    Zdjęcie dziecka, na odwrocie podpisane imieniem i nazwiskiem oraz datą urodzenia, WYRAŹNIE, ołówkiem bądź lekko długopisem, tak aby nie uszkodzić zdjęcia

-akt urodzenia dziecka w ORYGINALE (jest on tylko do wglądu-na miejscu jest robiona kopia)
    -polski skrócony odpis aktu małżeństwa w ORYGINALE z adnotacją o noszonym nazwisku dziecka (w przypadku osób w związku małżeńskim)
    -dowody osobiste i OBECNOŚĆ OBYDWOJGA RODZICÓW

Paszport tymczasowy jest wydawany na 12 miesięcy i może go odebrać jeden rodzic.

POLSKI AKT URODZENIA I PESEL WYRABIANY ZA POŚREDNICTWEM KONSULATU (54euro):

-wniosek o umiejscowienie aktu urodzenia (z bloga http://becomedemummy.blogspot.de/2014/11/paszport-dla-nowonarodzonego-dziecka.html)
    -akt urodzenia dziecka przetłumaczony przysięgle na język polski czyli ta międzynarodowa wersja aktu urodzenia, który możemy dodatkowo sobie zamówić za 10e.
    -zupełny akt małżeństwa rodziców na druku unijnym
    -akty urodzenia obydwojga rodziców na druku unijnym (w przypadku małżeństw)

WTEDY OTRZYMAMY POLSKI AKT URODZENIA. Kolejnym krokiem jest nadanie numeru PESEL dziecku. W tym celu nie musimy ani go meldować w Polsce ani do Polski jechać. Nadanie numeru PESEL odbywa się na wniosek polskiego konsula, po złożeniu polskiego odpisu aktu urodzenia, który otrzymaliśmy z urzędu stanu cywilnego.

Posiadając PESEL możemy wyronić paszport 5 lub 10 letni /70 EURO/

No to chyba tyle co udało mi się do kupy pozbierać. Jak coś zle napisałam to z miłą chęcią przygarnę wszelkie uwagi. Informacje pochodzą z tych dwóch blogów i internetu:)

jola83 lubi tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaa to super, że miałaś udaną wizytę. A powiedz mi gdzie dokładnie pytałaś się tej babki o to zaświadczenie, że nie pobiera się żadnych zasiłków?Ja już to próbowałam załatwić, ale to był cyrk na kółkach. Mops nie wydaje a urząd gminy wysyłał mnie do Mopsu właśnie. Nie pytałam w Urzędzie Pracy jeszcze.

zem3zbmhb277dwos.png

‹‹ 151 152 153 154 155 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ