X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie - ja też biorę witaminy z Rossmana. lekarka dała mi na wypróbowanie Velnatal Plus, który kosztuje 30e za 30 tabletek, a te z Rossmana, mają nawet ciut lepszy skład (a na pewno wszystko co te drogie) i kosztuja jakoś niecałe 5e. te Rossmanowskie można brać też po ciąży w trakcie karmienia. Tak wyglądają: http://www.rossmann.de/verbraucherportal/toolbox/suche/content/singleton/produkt-pool/4305615274249.html

Agattee - mi to też dziś przysłali. Z Aptamil - Milchgetränke für Stillende :) Plus od razu kupon na to (-2e), spróbuję co to tylko jeszcze nie teraz. Kurcze straszne te problemy z lekarzami...a z każdym tak, czy tylko z tymi polsko-mówiacymi. My zdecydowaliśmy sie na niemca, bo stwierdziłam,z e skoro niemiecki nie idzie mi tak tragicznie i coś jednak kumam (nawet szpitalnego) to chyba dam sobie radę, na poczatku i tak P. będzie chodził z nami a później w razie czego to bede łapać za telefon i niech gada z lekarzem ;) Ja lekarza znalazłam przez googlemaps, wpisałam nasz adres i kazałam szukac Kinderarzt no i chciałam jak najbliżej domu. A na tych stronkach próbowałyście:
    - polscylekarze.org
    - doktorzy.de
    - http://www.propolonia.info/Lekarze-w-Niemczech
    - http://polski-lekarz-za-granica.com.pl/kraje/lekarze-w-niemczech/
    - http://www.znajdz.de/polskie/lekarz/
    A jak sa faktycznie problemy to popytajcie połoznych może coś podpowiedzą.

Jola - wydaje mi się, ze Baby protekt już nie wymaga dodatkowego płukania, bo wtedy program niczym by się nie różnił od zwykłego. Z tego co pamiętam to koleżanka włąśnie miała i nie płukała dodatkowo bo to już tam było.

Kasia - czyli o tej żołtej książeczce mówiła mi ta Pani przez tel. A z tymi 4 tyg. to tak jak pisałam - mogłam źle zrozumieć i moze chodziło jej ze po czwartym tygodniu zycia dziecka będzie mi umawiać wizytę - w kazdym razie mam zadzwonic do praxis jak wyjdziemy ze szpitala :) Wydaje mi się, ze jak zadzwonisz to oni już w Praxis będą wiedzieli na kiedy zapisac dziecko na U3.

Mala M - super, ze do nas piszesz. Może maluszek zaczyna mieć kolki skoro marudny, albo poprostu u mamy mu najlepiej :) Ja byłam kiedys chustą przerażona, wydawało mi się ze dziecko wypadnie z niej, ale na SR Pani nam pokazała jak wiązać i chyba spróbuję - choć boję się ze później bedzie chciał być noszony cały czas - czytałam kiedys jak jedna dziewczyna gdzieś tu na belly pisała, ze jej córa chce tylko w chuście być i nawet do wózka się nie da jej wsadzić bo wrzask był niesamowity, a mała już miała chyba z pół roku i do spacerówki chciała ją już dac i za nic się nie dała. mam nadzieję, ze nie bedzie tak u Ciebie, a moze taki leżaczek z wibracjami i jak gotujesz to mały z Tobą w kuchni. A w ogóle to samo to ze ogarniasz jakoś obowiązki w domu i gotowanie to i tak wielki szacun :) Ja się boję sajgonu w domu i sierści psa gdzie tylko się da :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 18:00

Cassie lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam jeszcze pytanie. połozna ostatnio powiedziała, zeby dzieciom podawać do picia nie tylko sam Fenchel ale Fenchel+Anis+Kummel Tee. No i ok...tylko nigdzie nie ma takiej dla dzieci, jest sam fenchel - myślicie, ze taką zwykłą można podać dziecku? Kupiłam ostatnio da siebie taka w Kaufland a i widze w Rossmann = http://www.rossmann.de/verbraucherportal/toolbox/suche/content/singleton/produkt-pool/4305615207216.html

Jak znam życie to zapomnę położnej dopytać...

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesciej zagladam do DM niz Rossmana ale musze sie tam przejechac :) dziekuje za informacje :)

Ja poki co biore kwas foliowy Tetesept 800, kwasy omega3 + standardowe witaminy dla doroslych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 14:10

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W DM tez są tylko bez kwasów DHA. Ja biorę jeszcze magnez.

Cassie lubi tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bralam te wit z rossmana i byłam zadowolona, wyniki miałam super
    Monika jest w rossmanie herbatka po 1 tyg z babydream nazywa się schlaf gut Ted, jest w niej koper, anyż, melisa, mięta, to jest do zaparzenia, bez cukru, ja ją dawałam boi nas sam koper wzmagal wzdęcia i bóle brzuszka. Jest tez z humany w granulkach na dobry sen i na brzuszek, ale obie mają cukier, nie wiem jak się na to zaopatrujesz bo nie każdy chce z cukrem podawać. Ja ją też mam, dawałam jak szlam gdzieś i nie było czasu na parzenie torebki a ona szybko do wody i gotowe :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to też się zaopatrzę. Wolałabym bez cukru zeby małego od razu nie przyzwyczajac, poza tym mnie babcia przyswyczaiła do cukru i słodkiego soku i miałam problemy z mleczakami - na szczęście drugie zeby mam mocne :)
    Ja myslałam, ze ta herbatka Fenchel Anis Kumel Tee jest wąłśnie na brzuszek, a u Was koper wzmagał wzdęcia...czyli nie wszystko jest takie jak myślimy.

Aha - no i jeszcze jedno pytanie do mam...o chusteczki - no bo wiadomo, ze są te nawilżane, ale w DM, Rosann są jeszcze takie w kartonowym pudełku co wyglądają jak zwykłe chusteczki higieniczne (np. http://www.rossmann.de/verbraucherportal/baby-kind/nahrung-getraenke/produkt-pool/babydream/Pflegetuecher/4305615273051.html) o co z nimi chodzi? To sa faktycznie takie jak takie dla nas w pudełkach czy małych paczuszkach? Do czego się je używa, powinnam je kupic??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 14:53

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tymi chusteczkami to nie wiem, nie kupowalam takich i nawet nie wiem jakie to są, mam tylko te nawilżane, tez zresztą z babydream :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, potrzebuje jakiegoś genialnego przepisu na łazanki z kapustą i grzybami. Któraś specjalizuje się w takim daniu?Co roku z przyjaciółmi zanim rozjedziemy się do domów, robimy sobie Wigilie i każdy oczywiście coś przynosi. W tym roku właśnie chce zrobić łazanki i nadziewane pierniczki, ale takich świątecznych łazanek nigdy nie robiłam więc jak coś to proszę o rady.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • agattee Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, z checia bym pomogla ale sama bym chciala znac taki przepis :D Nigdy nie robilam lazanek i w sumie ciekawi mnie czy ktoras robila i czy zna jakis sprawdzony przepis, wiec podbijam post :)

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja gotuję kapuchę (kiszoną) jak na bigos - w sensie z mięsem (kawałek żeberek, kurczaka i najlepiej jakiegoś wędzonego mięsa) do tego dodaję kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Boczek wędzony kroje w kostkę wytapiam tłuszczyk i dodaję cebulkę drobno pokrojoną do tego mięso mielone smażę wszystko jeszcze trochę i przyprawami (co kto lubi, u mnie zawsze sporo czosnku, pieprz, sól i słodka papryka czerwona w proszku), tak zeby mięso nie było surowe. Jak kapucha się ugotowała to łączę z miesem dodaję ugotowany makaron łazankowy i gotowe :) Jak ktoś lubi można dodać pieczrki do mięsa lub grzyby do kapusty. Można ominąc mięso mielone - u nas poprostu zawsze sie nim robiło łazanki :)

Aha - to mięsko z gotowanej kapusty też mozecie wykorzystać krojąc je do łazanek. Albo nie robić z kurczakiem tylko z samymi żeberkami i wykorzystać je na obiad na drugi dzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 18:10

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    I ja sie Do was przylaczam.Mam 32 lata jestem w 13 tyg ciazy i mieszkam na polnocy De.
    To moja pierwsza ciaza,wogole nie planowana i tak naprawde nawet nie mam kogo sie tu spytac jak wyglada ciaza i porod w de.Mam nadzieje ze troszke mi pomozecie,staram sie nadrobic od niego poczatku Co pisalyscie Ale to troszke potrwa.
    Czy Moze ktoras z was pracowala na vollzeit i monijob,bo ja nie wiem czy z moni Job naleza mi sie pieniadze jakbym byla na l4.Moze ktos z was mial podobna sytuaacje to bym wdzieczna Byla za podpowiedz .
    Pozdrawiam
    P.s gdxzie wstawia sie suwaczek?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea musisz wejść w ustawienia a potem społeczność i tam jest puste pole w które wklejasz link swojego suwaczka.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia dzięki za pomysł. Ja raczej bez mięsa mielonego zrobię, ale reszta mi się podoba :)

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchdea - witamy :)
    Ja niestety nie potrafię do końca Ci odpowiedzieć na zadane pytanie. Rozumiem, ze pracujesz i na vollzeit i na mini job? Na pewno co dostaniesz to Kindergeld i Elterngeld min. 300e po urodzeniu dziecka, ale jezeli pracujesz na vollzeit to będzie więcej (65-67% wynagrodzenia) i masz ochronę przed zwolnieniem i na 8 tyg. przed porodem idziesz na "zwolnienie" - Mutterschutz - i podobno w przypadku MiniJOb też to obowiązuje, ale to z niepewnego źródła więc sie tym nie sugeruj.

Kasia - prosze bardzo. Wiesz, ze mnie też nasżło na łazanki :) Ale mężul nie przepada więc zrobię może w przyszłym tygodniu tylko troszkę dla siebie :) Dziś robię zapiekanke makaronową z szynką, boczusiem i pieczarkami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 08:17

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj bylam na wizycie, corcia sie juz obrocila glowka w dol, ja przez prawie 3 tyg. przytylam tylko 300g, jestem w szoku bo czuje sie jak mlody wieloryb z tym brzuszkiem :p

Kasia pytalam o badanie na streptokoki, bede miala gdzies w 35-36 tyg.:)
    Ja w niedziele tez mam Wigilie ze znajomymi i zrobie krokiety.

Orchidea33 jesli masz prace na MiniJob bedac na l4 nie nalezy Ci sie nic, tylko jesli masz normalna umowe, w ktorej jest, ze zarabiasz wiecej niz 450€.

oar843r8kh12ukn4.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwalę się, wyszedl nam drugi ząbek :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Martaaa ty chudzinko az zazdroszcze, bo u mnie to pewnie masakra bedzie jak pójdę w styczniu do położnej:/ mam teraz duży apetyt i czuje sie jak Buka z Muminkow. Ja zapytam o to badanie w poniedziałek i jak coś to tez sie zapisze.

Annaki, to gratuluje a jak maleństwo znosi ząbkowanie? Jest jakos bardziej marudne? Pamietam, ze mój chrześniak bardzo gorączkował, ale pewnie to nie jest reguła.

Monika, ślinka mi leci na myśl o takiej zapiekance. W plecaku mamy tylko jeszcze dwie kanapki wiec chyba będziemy musieli wstąpić gdzies na obiad, bo ja juz głodna jestem ;)

My w drodze do Hannover, po autko. Staliśmy godzinę w korku na autostradzie, masakra jakaś :/

A tak w ogóle co mozecie polecić z kuchni niemieckiej? Co warto zamówić w restauracji takiego ich tradycyjnego i dobrego?

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia no właśnie przy przebijaniu nie było ani gorączki, biegunki, marudzenia, przy pierwszym ząbku też, dopiero jak wyszedł i rósł to była trochę marudna ale dawałam te granulki osanit i było ok :-) , noce tez przesypia całe albo z 1 pobudką to chyba jej pomaga

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - ja to Ci zazdroszczę tej Twojej córci :) Jak mój Vinent będzie marudą to przyjade do Ciebie na nauki :) Gratuluję drugiego ząbka :)

Kasia - Hanover to trochę nie w moim kierunku, ale jak masz ochotę to wpadaj na zapiekankę :) Ostatnio w niemieckiej restauracji i kiedyś w Monachium mój mąż i kolega zamawiali Schäufele - to jest mieso wieprzowe z taką skorupką w sosie podawane z taką wilka kluską lub dwiema, do tego czesto osobno się zamawia kapustę - sauerkraut, to jakby kapusta kiszona z kminkiem. Jak dla mnie trochę tłustawe to mięsko, ale w sumie w takie jest niemieckie żarełko. Ja mam ochotę na niemieckie Käsespätzle - to jest taki makaron zapiekany z serem i cebulką - ja to uwielbiam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 11:57

• Muniek Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki tylko zazdrościć takiego dziecka ;-) gratuluję drugiego ząbka.

A ja już odliczam dni bo jeszcze tylko tydzień i do Polski jedziemy,strasznie się ciesze. To będą wyjątkowe Święta :-) <3
    No i w końcu u nas cudna wiosenna pogoda,spacerek zaliczony i od razu samopoczucie lepsze.

Czy wy też dziewczyny musicie jeść magnez?mi ostatnio lekarka kazała brać,ale teraz nie wiem czy to może zbieg okoliczności czy o co chodzi,ale przez dwa dni zażyłam i mdłości akurat się wtedy nasiliły,wczoraj i dziś nie zjadłam i czuje sie niebo lepiej. Czy to mozliwe że to przez ten magnez?dziwne to trochę!

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ