X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie - ja też biorę witaminy z Rossmana. lekarka dała mi na wypróbowanie Velnatal Plus, który kosztuje 30e za 30 tabletek, a te z Rossmana, mają nawet ciut lepszy skład (a na pewno wszystko co te drogie) i kosztuja jakoś niecałe 5e. te Rossmanowskie można brać też po ciąży w trakcie karmienia. Tak wyglądają: http://www.rossmann.de/verbraucherportal/toolbox/suche/content/singleton/produkt-pool/4305615274249.html

Agattee - mi to też dziś przysłali. Z Aptamil - Milchgetränke für Stillende :) Plus od razu kupon na to (-2e), spróbuję co to tylko jeszcze nie teraz. Kurcze straszne te problemy z lekarzami...a z każdym tak, czy tylko z tymi polsko-mówiacymi. My zdecydowaliśmy sie na niemca, bo stwierdziłam,z e skoro niemiecki nie idzie mi tak tragicznie i coś jednak kumam (nawet szpitalnego) to chyba dam sobie radę, na poczatku i tak P. będzie chodził z nami a później w razie czego to bede łapać za telefon i niech gada z lekarzem ;) Ja lekarza znalazłam przez googlemaps, wpisałam nasz adres i kazałam szukac Kinderarzt no i chciałam jak najbliżej domu. A na tych stronkach próbowałyście:
    - polscylekarze.org
    - doktorzy.de
    - http://www.propolonia.info/Lekarze-w-Niemczech
    - http://polski-lekarz-za-granica.com.pl/kraje/lekarze-w-niemczech/
    - http://www.znajdz.de/polskie/lekarz/
    A jak sa faktycznie problemy to popytajcie połoznych może coś podpowiedzą.

Jola - wydaje mi się, ze Baby protekt już nie wymaga dodatkowego płukania, bo wtedy program niczym by się nie różnił od zwykłego. Z tego co pamiętam to koleżanka włąśnie miała i nie płukała dodatkowo bo to już tam było.

Kasia - czyli o tej żołtej książeczce mówiła mi ta Pani przez tel. A z tymi 4 tyg. to tak jak pisałam - mogłam źle zrozumieć i moze chodziło jej ze po czwartym tygodniu zycia dziecka będzie mi umawiać wizytę - w kazdym razie mam zadzwonic do praxis jak wyjdziemy ze szpitala :) Wydaje mi się, ze jak zadzwonisz to oni już w Praxis będą wiedzieli na kiedy zapisac dziecko na U3.

Mala M - super, ze do nas piszesz. Może maluszek zaczyna mieć kolki skoro marudny, albo poprostu u mamy mu najlepiej :) Ja byłam kiedys chustą przerażona, wydawało mi się ze dziecko wypadnie z niej, ale na SR Pani nam pokazała jak wiązać i chyba spróbuję - choć boję się ze później bedzie chciał być noszony cały czas - czytałam kiedys jak jedna dziewczyna gdzieś tu na belly pisała, ze jej córa chce tylko w chuście być i nawet do wózka się nie da jej wsadzić bo wrzask był niesamowity, a mała już miała chyba z pół roku i do spacerówki chciała ją już dac i za nic się nie dała. mam nadzieję, ze nie bedzie tak u Ciebie, a moze taki leżaczek z wibracjami i jak gotujesz to mały z Tobą w kuchni. A w ogóle to samo to ze ogarniasz jakoś obowiązki w domu i gotowanie to i tak wielki szacun :) Ja się boję sajgonu w domu i sierści psa gdzie tylko się da :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 18:00

Cassie lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam jeszcze pytanie. połozna ostatnio powiedziała, zeby dzieciom podawać do picia nie tylko sam Fenchel ale Fenchel+Anis+Kummel Tee. No i ok...tylko nigdzie nie ma takiej dla dzieci, jest sam fenchel - myślicie, ze taką zwykłą można podać dziecku? Kupiłam ostatnio da siebie taka w Kaufland a i widze w Rossmann = http://www.rossmann.de/verbraucherportal/toolbox/suche/content/singleton/produkt-pool/4305615207216.html

Jak znam życie to zapomnę położnej dopytać...

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesciej zagladam do DM niz Rossmana ale musze sie tam przejechac :) dziekuje za informacje :)

Ja poki co biore kwas foliowy Tetesept 800, kwasy omega3 + standardowe witaminy dla doroslych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 14:10

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W DM tez są tylko bez kwasów DHA. Ja biorę jeszcze magnez.

Cassie lubi tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bralam te wit z rossmana i byłam zadowolona, wyniki miałam super
    Monika jest w rossmanie herbatka po 1 tyg z babydream nazywa się schlaf gut Ted, jest w niej koper, anyż, melisa, mięta, to jest do zaparzenia, bez cukru, ja ją dawałam boi nas sam koper wzmagal wzdęcia i bóle brzuszka. Jest tez z humany w granulkach na dobry sen i na brzuszek, ale obie mają cukier, nie wiem jak się na to zaopatrujesz bo nie każdy chce z cukrem podawać. Ja ją też mam, dawałam jak szlam gdzieś i nie było czasu na parzenie torebki a ona szybko do wody i gotowe :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to też się zaopatrzę. Wolałabym bez cukru zeby małego od razu nie przyzwyczajac, poza tym mnie babcia przyswyczaiła do cukru i słodkiego soku i miałam problemy z mleczakami - na szczęście drugie zeby mam mocne :)
    Ja myslałam, ze ta herbatka Fenchel Anis Kumel Tee jest wąłśnie na brzuszek, a u Was koper wzmagał wzdęcia...czyli nie wszystko jest takie jak myślimy.

Aha - no i jeszcze jedno pytanie do mam...o chusteczki - no bo wiadomo, ze są te nawilżane, ale w DM, Rosann są jeszcze takie w kartonowym pudełku co wyglądają jak zwykłe chusteczki higieniczne (np. http://www.rossmann.de/verbraucherportal/baby-kind/nahrung-getraenke/produkt-pool/babydream/Pflegetuecher/4305615273051.html) o co z nimi chodzi? To sa faktycznie takie jak takie dla nas w pudełkach czy małych paczuszkach? Do czego się je używa, powinnam je kupic??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 14:53

• annaki Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tymi chusteczkami to nie wiem, nie kupowalam takich i nawet nie wiem jakie to są, mam tylko te nawilżane, tez zresztą z babydream :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, potrzebuje jakiegoś genialnego przepisu na łazanki z kapustą i grzybami. Któraś specjalizuje się w takim daniu?Co roku z przyjaciółmi zanim rozjedziemy się do domów, robimy sobie Wigilie i każdy oczywiście coś przynosi. W tym roku właśnie chce zrobić łazanki i nadziewane pierniczki, ale takich świątecznych łazanek nigdy nie robiłam więc jak coś to proszę o rady.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • agattee Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, z checia bym pomogla ale sama bym chciala znac taki przepis :D Nigdy nie robilam lazanek i w sumie ciekawi mnie czy ktoras robila i czy zna jakis sprawdzony przepis, wiec podbijam post :)

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2014, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja gotuję kapuchę (kiszoną) jak na bigos - w sensie z mięsem (kawałek żeberek, kurczaka i najlepiej jakiegoś wędzonego mięsa) do tego dodaję kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Boczek wędzony kroje w kostkę wytapiam tłuszczyk i dodaję cebulkę drobno pokrojoną do tego mięso mielone smażę wszystko jeszcze trochę i przyprawami (co kto lubi, u mnie zawsze sporo czosnku, pieprz, sól i słodka papryka czerwona w proszku), tak zeby mięso nie było surowe. Jak kapucha się ugotowała to łączę z miesem dodaję ugotowany makaron łazankowy i gotowe :) Jak ktoś lubi można dodać pieczrki do mięsa lub grzyby do kapusty. Można ominąc mięso mielone - u nas poprostu zawsze sie nim robiło łazanki :)

Aha - to mięsko z gotowanej kapusty też mozecie wykorzystać krojąc je do łazanek. Albo nie robić z kurczakiem tylko z samymi żeberkami i wykorzystać je na obiad na drugi dzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 18:10

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    I ja sie Do was przylaczam.Mam 32 lata jestem w 13 tyg ciazy i mieszkam na polnocy De.
    To moja pierwsza ciaza,wogole nie planowana i tak naprawde nawet nie mam kogo sie tu spytac jak wyglada ciaza i porod w de.Mam nadzieje ze troszke mi pomozecie,staram sie nadrobic od niego poczatku Co pisalyscie Ale to troszke potrwa.
    Czy Moze ktoras z was pracowala na vollzeit i monijob,bo ja nie wiem czy z moni Job naleza mi sie pieniadze jakbym byla na l4.Moze ktos z was mial podobna sytuaacje to bym wdzieczna Byla za podpowiedz .
    Pozdrawiam
    P.s gdxzie wstawia sie suwaczek?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea musisz wejść w ustawienia a potem społeczność i tam jest puste pole w które wklejasz link swojego suwaczka.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia dzięki za pomysł. Ja raczej bez mięsa mielonego zrobię, ale reszta mi się podoba :)

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchdea - witamy :)
    Ja niestety nie potrafię do końca Ci odpowiedzieć na zadane pytanie. Rozumiem, ze pracujesz i na vollzeit i na mini job? Na pewno co dostaniesz to Kindergeld i Elterngeld min. 300e po urodzeniu dziecka, ale jezeli pracujesz na vollzeit to będzie więcej (65-67% wynagrodzenia) i masz ochronę przed zwolnieniem i na 8 tyg. przed porodem idziesz na "zwolnienie" - Mutterschutz - i podobno w przypadku MiniJOb też to obowiązuje, ale to z niepewnego źródła więc sie tym nie sugeruj.

Kasia - prosze bardzo. Wiesz, ze mnie też nasżło na łazanki :) Ale mężul nie przepada więc zrobię może w przyszłym tygodniu tylko troszkę dla siebie :) Dziś robię zapiekanke makaronową z szynką, boczusiem i pieczarkami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 08:17

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj bylam na wizycie, corcia sie juz obrocila glowka w dol, ja przez prawie 3 tyg. przytylam tylko 300g, jestem w szoku bo czuje sie jak mlody wieloryb z tym brzuszkiem :p

Kasia pytalam o badanie na streptokoki, bede miala gdzies w 35-36 tyg.:)
    Ja w niedziele tez mam Wigilie ze znajomymi i zrobie krokiety.

Orchidea33 jesli masz prace na MiniJob bedac na l4 nie nalezy Ci sie nic, tylko jesli masz normalna umowe, w ktorej jest, ze zarabiasz wiecej niz 450€.

oar843r8kh12ukn4.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwalę się, wyszedl nam drugi ząbek :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Martaaa ty chudzinko az zazdroszcze, bo u mnie to pewnie masakra bedzie jak pójdę w styczniu do położnej:/ mam teraz duży apetyt i czuje sie jak Buka z Muminkow. Ja zapytam o to badanie w poniedziałek i jak coś to tez sie zapisze.

Annaki, to gratuluje a jak maleństwo znosi ząbkowanie? Jest jakos bardziej marudne? Pamietam, ze mój chrześniak bardzo gorączkował, ale pewnie to nie jest reguła.

Monika, ślinka mi leci na myśl o takiej zapiekance. W plecaku mamy tylko jeszcze dwie kanapki wiec chyba będziemy musieli wstąpić gdzies na obiad, bo ja juz głodna jestem ;)

My w drodze do Hannover, po autko. Staliśmy godzinę w korku na autostradzie, masakra jakaś :/

A tak w ogóle co mozecie polecić z kuchni niemieckiej? Co warto zamówić w restauracji takiego ich tradycyjnego i dobrego?

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia no właśnie przy przebijaniu nie było ani gorączki, biegunki, marudzenia, przy pierwszym ząbku też, dopiero jak wyszedł i rósł to była trochę marudna ale dawałam te granulki osanit i było ok :-) , noce tez przesypia całe albo z 1 pobudką to chyba jej pomaga

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - ja to Ci zazdroszczę tej Twojej córci :) Jak mój Vinent będzie marudą to przyjade do Ciebie na nauki :) Gratuluję drugiego ząbka :)

Kasia - Hanover to trochę nie w moim kierunku, ale jak masz ochotę to wpadaj na zapiekankę :) Ostatnio w niemieckiej restauracji i kiedyś w Monachium mój mąż i kolega zamawiali Schäufele - to jest mieso wieprzowe z taką skorupką w sosie podawane z taką wilka kluską lub dwiema, do tego czesto osobno się zamawia kapustę - sauerkraut, to jakby kapusta kiszona z kminkiem. Jak dla mnie trochę tłustawe to mięsko, ale w sumie w takie jest niemieckie żarełko. Ja mam ochotę na niemieckie Käsespätzle - to jest taki makaron zapiekany z serem i cebulką - ja to uwielbiam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 11:57

• Muniek Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki tylko zazdrościć takiego dziecka ;-) gratuluję drugiego ząbka.

A ja już odliczam dni bo jeszcze tylko tydzień i do Polski jedziemy,strasznie się ciesze. To będą wyjątkowe Święta :-) <3
    No i w końcu u nas cudna wiosenna pogoda,spacerek zaliczony i od razu samopoczucie lepsze.

Czy wy też dziewczyny musicie jeść magnez?mi ostatnio lekarka kazała brać,ale teraz nie wiem czy to może zbieg okoliczności czy o co chodzi,ale przez dwa dni zażyłam i mdłości akurat się wtedy nasiliły,wczoraj i dziś nie zjadłam i czuje sie niebo lepiej. Czy to mozliwe że to przez ten magnez?dziwne to trochę!

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
‹‹ 164 165 166 167 168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ