Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jeszcze piorę w proszku Dzidzius z Polski a potem chyba albo Domol albo Persil, bo tez jest jakiś dla dzieci.
-
Ja wypralam w plynie do prania Persil.
Co bierzecie na wyjście ze szpitala dla maluszka? Ja już sama nie wiem, przeglądałam wszystko i jak zaczelam wybierac to zaraz potrzebowalabym dodatkowej malej torby haha. Mam kombinezon ale on bardziej taki polarowy, mięciutki, do tego cieplejsza czapka i rekawiczki (to na sam wierzch). Później mam taki komplet cos jak dres - spodnie i bluza zapinana z przodu na zamek i pod ten komplet nie wiem czy starcza skarpetki, body + śpiochy ? Boje sie ze ubiore za cienko albo za grubo i beda patrzec jak na idiotke no ale niestety mam z tym styczność po raz pierwszy. Aaa, no i kocyk jeszcze do nosidełka
Mogłaby mi któraś z Was napisać jak byłoby po niemiecku 'Czy bedzie jeszcze rozmiar 36?'Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 18:38
-
Agattee, ja bede rodziła w lutym więc pewnie będzie mroźno, ale na pewno ubiorę najpierw body z długim rękawkiem i do tego śpiochy albo półspiochy, potem ciepły pajacyk i kombinezon zimowy. Czapeczka obowiązkowo. Kocyk na samo przykrycie juz w foteliku.Nie wiem czy to za mało czy za dużo, ale taką mam koncepcje.
-
nick nieaktualnyAgattee - ja na wyjście biorę: skarpetki, body z długim rękawem, pajac, czapeczka, na to kombinezon taki misiowy, i jeszcze taki kocyk co z niego moge zrobić taki jakby śpiwór/becik do noszenia, bo on jest skąldany i zamyka się go na zamek a na dole na zatrzaski. Tak małego włożę do nosidła i nakryje pieluszką jakby było bardzo mroźno albo jak będzie wiało/padało.
"Gibt es noch die Gross 36?"
Laski te zdania które kiedyś któraś podrzuciła przetłumaczyłam:
Prosze przytulac dziecko – Bitte umarmen Sie Ihr Kind.
Moj synek/ corka nie robil jeszcze kupki, siku – Mein Sohn/Meine Tochter hatte noch keinen Stuhlgang (Häufchen)/hat noch keine Pipi gemacht.
Nie wiem dlaczego ono placze? – ich weiss nicht warum mein Kind weint.
Czy moze pani do mnie przyjsc? – Können Sie bitte zu mir kommen?
Czy moze mi pani pomoc? - Können Sie mir bitte helfen?
Czy wszystko jest w porzadku?- Ist alles in Ordnung?
Zabierzemy pani dziecko do wazenia - zmierzenia temperatury- na badania. – Ich muss Ihr Kind wiegen – Temperatur messen - und untersuchen.
Gdy bedzie pani przewijac dziecko, prosze po mnie zadzwonic. – Wenn Sie Ihr Kind wickeln werden, rufen Się mich bitte.
Czy karmi pani z obu piersi? – Stillen Sie auf beiden Brüsten?
Czy moge dostac cos przeciw bolowego? – Kann ich Schmerzmittel bekommen.
Boli mnie brzuch... – Ich habe Bauchschmerzen…
Prosze isc zrobic siusiu. – Bitte Urine abgeben
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2014, 19:26
Kasia83, jola83, agattee lubią tę wiadomość
-
Monika- dzięki
Moja położna doradziła mi tak ubrać Małego na wyjście:
(wręcz powiedziała: "Masz mi go tak ubranego przywieżć do domu!")
- body na długi rękaw, skarpetki, pajacyk lub kaftanik i półśpiochy, na to wełniany pajacyk lub wełniany komplet (sweterek i spodenki), czapeczka bawełniana i na to czapeczka wełniana, kombinezon, koc (pod nosidełko i na nosidełko), pieluszka tetrowa na twarz w razie mrozów.
Chyba trochę za dużo warstw co??
Rodzę na przełomie stycznia i lutego
Dziś dzwoniłam do mojego szpitala umówić sobie termin i będę miała Geburtsanmeldung miesiąc przed terminem porodu.. zastanawiam się, czy to nie za późno??
Też piorę w Domol dla dzieci bo Persil dla mnie jakoś tak za ładnie pachnie, więc boję się, że jest perfumowany
-
Jolu ja mam termin na 12 luty a zapis w szpitalu na 12 styczen wiec tez miesiac przed:) Oni tak zapisuja:)
jola83, Mamax lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa wyprałam w naszym proszku w płynie. Jak będzie jakaś niefajna reakcja na to to wtedy kupię Domol lub Persil sensitive.
Jola - ja bym tej połoznej nie połsuchała, bo coś za dużo tego. Ewentualnie jak będzie bardzo mroźno to jeszcze półśpiochy lub śpiochy założe.
Ogólnie czytałam i taką zasadę zamierzam stosować, ze dziecko powinniśmy ubierać tak jak nas plus jedna warstwa dodatkowo. Nie jestem zwolennikiem przegrzania dziecka, bo ja sama wiem ze to nie wygodne, poza tym spocony maluch szybciej mi się przeziębi. -
Od wczoraj dokuczają mi skurcze Braxtona Hicksa tak sądzę, taki lekki , krótki, kłujący ból na dole brzucha lub nawet niżej.
Dziś robimy z mężem ostatnie zakupy wyprawkowe, bo się trochę przestraszyłam terminu porodu- jeśli brać pod uwagę +/- 2 tygodnie od spodziewanego terminu to teoretycznie mogę rodzić za miesiąc i 4 dni!!! Nie mamy jeszcze materaca, i środków higienicznych, nie prałam jeszcze ubranek (dziś to zrobię) i kilka rzeczy sobie muszę kupić do szpitala!
Młode Ciążóweczki- rada: lepiej ciut wcześniej robić zakupy wyprawkowe bo potem pod koniec ciąży się po prostu nie chce i nie ma się siły najlepszy chyba II trymestr.
Kasia- to mnie trochę uspokoiłaś, nie będę się więc wygłupiać dzwoniąc o zmianę terminu Anmeldung
-
Jola ja tez mam 6 tyg.przed porodem termin zeby zapisac sie w szpitalu, poza tym jesli masz juz ten termin a porod bedzie wczesniej to i tak jestes w tym szpitalu zapisana na porod, bo ten termin zrobilas, tak mowila polozna na szkole rodzenia.
Jola to Ty decydujesz w co ubierzesz dziecko, a nie polozna, wazne zeby sie nie zgrzal dzidzius za bardzo, ja ubiore jakos lzej pod spodem, na to kombinezon i kocyk, poza tym w aucie jest cieplo wiec troche porozpinam bobasa:)
-
nick nieaktualnyJola - to fakt...bo mogą być trzaskające mrozy i szczuplutki dzieciaczek, to wiadomo, ze ubieranie inne. No i jedne będę zmarźluszkami a inne nie. Jak mój Vincent bedzie taki jak jego tata to chyba 2 kombinezony bedę mu musiała ubierać, a jak będzie taki jak ja to całą zimę bez zadnych rajsop (kalesonów) i w stopkach zamiast ciepłych skarpet przechodzi
Dziewczyny, nie wiem czy wiecie coś na temat Kinderarzt. Ja wczoraj dzwoniłam do tego wybranego - Pani w rejestracji powiedziała, ze wcześniej nic nie musimy robić, nie musimy nic wypełniać czy się u nich meldować; ze jak zostanę dłużej w szpitalu to zrobią synkowi tam U1 i U2 co ona bardzo poleca, że w szpitalu dostaniemy książeczkę dla malucha i na drugi dzień po przyjściu ze szpitala do nich zadzwonić i wtedy ustalimy termin pierwszej wizyty (i o ile dobrze zrozumiałam to odbędzie się ona w ciągu 4 pierwszych tygodni, albo w ciągu 4 następnych tyg. będzie następna), zeby do tego czasu tata zgłosił dziecko w Krankenkasse. W niektórych szpitalach można od razu podac lekarza i adres Praxis gdzie bedzie się chodziło i czasem oni wysyłają już takie zawiadomienie. Pisze bo może Wam się przyda taka informacjaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 10:41
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny a takie pytanko, jak pralka jest wyposażona w program BabyProtect to trzeba też dodatkowo włączyć płukanie czy ten program już takie drugie płukanie ma? Program BP jest długi(2,5godz).??
Cassie- ja mam witaminki z PL Pharmaton Martuelle i dodatkowo biorę magneB6Cassie lubi tę wiadomość
-
hej, staram się tu zaglądać ale na odpisanie nie zawsze znajdę czas. Ostatnio Simon sporo płacze i uspokaja się tylko jak go wezmę na ręce. trochę to kłopotliwe przy robieniu obiadu czy innych domowych obowiązkach. Mam nadzieję że to chwilowe. Ale zaczynam się przymierzać do zakupu chusty do noszenia, może to będzie rozwiązaniem przy takich marudnych dniach. Ja już na szczęście dobrze się czuję, rana po nacięciu już nie boli. Karmienie piersią idzie nam super, mały pije regularnie co 2-3 godziny, a w nocy nawet co 4 więc nie mam problemu z nawałem ani brakiem pokarmu. Sutki po tygodniu przestały mnie boleć. Stosowałam maść firmy Lansinoh-HPA Lanolin, polecano mi ją w szpitalu, a od mojej położnej dostałam takie gaziki nasączone jakąś substancją które cały dzień były wilgotne i przyjemnie chłodziły sutki - Multi Mam kompressen. Mam też maść z Rossmanna ale położna radziła używać jej później, a na początku coś co dodatkowo działa przeciwbólowo.
Wracając jeszcze do tematu torby do szpitala to ja miałam 2 ręczniki +1 do włosów (mąż dowiózł mi suszarkę) i wystarczyło bo niczym ich nie zabrudziłam. Szlafroka nie miałam i nie żałuję bo by mi się nie przydał. Piżamę ubierałam tylko do spania. W dzień (także ten w którym rodziłam) nosiłam leginsy i luźne bluzki, nie rozpinane tylko z większym dekoltem lub po prostu podwijałam bluzkę do góry przy karmieniu. Ja z małym ciągle wychodziłam z pokoju (jeździł w łóżeczku na kółkach) bo po drugiej stronie korytarza był specjalny pokój do przewijania i obok do karmienia (oczywiście częściej karmiłam w pokoju na łóżku, ale w tym pokoju były wygodne fotele). Do stołówki też sama chodziłam z Małym, tylko obiady przywozili mi do pokoju (a o śniadania i kolacje pytali jak wolę). Oprócz tego chodziliśmy na 'spacery' po korytarzu bo tyłek mnie bolał od wiecznego przesiadywania na łóżku. Jak Simon spał w dzień to ja czytałam książkę bo tak szybciej czas leciał, czasem tylko przysnęłam razem z nim. żałuję ze nie wzięłam pomadki nawilżającej bo faktycznie usta miałam bardzo suche i popękane. Majtek i podpasek było pod dostatkiem więc nie potrzebowałam swoich. Majtki były bardzo wygodne, takie szorty z miękkiej bawełny a podpaski w 2 rozmiarach wg potrzeby.
Z karmieniem to chyba każda matka w szpitalu miała jakieś problemy, pielęgniarki są do tego przyzwyczajone i służą pomocą nawet przy każdym karmieniu. Zawsze można je zawołać dzwonkiem lub iść poszukać jakiejś nawet w środku nocy. Co jakiś czas same przychodziły do pokoju i pytały czy wszystko ok.
Jak wychodziliśmy ze szpitala to Simon miał ubrane body z długim rękawem, ciepłe śpioszki + skarpetki, na to ciepłą kurteczkę z kapturem i czapeczkę, + ciepły kocyk. Samochód mieliśmy zaparkowany zaraz przy wejściu do szpitala a w samochodzie już było ciepło. Maiłam przygotowany kombinezon ale rozmiar 56 okazał się tak duży że 2 razy mogłabym w niego Synka owinąć, dlatego kazałam mężowi przywieść z domu kilka okryć wierzchnich i w szpitalu zdecydowałam.
Na spacery wkładam do wózka śpiworek z owczej wełny, na szczęście nie uczula Maluszka i ma bardzo cieplutko.
Do prania stosuję Persil i jest ok.
Cassie ja kupowałam witaminy produkowane dla Rossmann lub dm, kosztowały koło 4 e a skład bardzo zbliżony do droższych odpowiedników. Mój Synek jest okazem zdrowia
agattee, jola83, Kasia83, Cassie lubią tę wiadomość
29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
Monika, dzieki za przetlumaczenie tych zdan, jestes zlota
Geburtsanmeldung miesiac przed porodem to nie jest za pozno, tymbardziej jesli rodzi sie naturalnie. W sumie ja mam cc i u mnie tez wyszlo miesiac przed bo spotkanie mialam 2.12 a termin cc zrobili na 2.01 wiec chyba na jedno wychodzi
Co do Kinderarzt to ja mam problem, w poblizu nie ma zadnego o dobrych opiniach i teraz nie wiem gdzie szukac. Pytalam na FB ale tez nikt mi nikogo z mojej dzielnicy nie polecil i chyba bede musiala poszukac troche dalej. Jednak najwiekszym problemem jest to, ze duzo Mam szuka lekarza dla malucha a po prostu nie przyjmuja nowych pacjentow co dla mnie jest juz tragedia, bo przeciez taki maluszek musi przejsc obowiazkowe badania to juz by sie zlitowali...
Ja witamin nie biere, jedynie ginka kazala brac zelazo Ferro Sanol czy cos takiego, z recepta od ginki za darmo
Jola masz racje z ta wyprawka. My w sumie mamy juz wszystko dla coreczki, czekamy az wozek przyjdzie (w koncu zamowiony), jedynie co trzeba zrobic to porzadki w domu, ale za nie zabieram sie juz od kilku dni i nie mam sil. Wstane, zjem sniadanie i siedze, siedze, cos tam poprzestawiam i dalej siedze, a to komputer wlacze i nie moge sie za nic zabrac. Druga sprawa ze moj R. musi kilka rzeczy usunac z pokoju zebym mogla porzadnie posprzatac, umyc podlogi, a tez nie ma czasu kiedy to zrobic bo ma tez inne rzeczy do zrobienia przed porodem ale chociaz wzial sie za pomalowanie lozeczka ktore juz na Swieta chce rozlozyc i cieszyc oko
Z Rossmanna z Babywelt przyslali mi saszetke Profutura mama (Milchgetränke für Stillende) tez dostalyscie? Jakies mleko dla matek karmiacych ale musze cos wiecej o tym poczytac, niby zawiera same witaminy ale cholera tam ich wie
MalaM, bardzo przydatne informacje A co do synka to wiadomo, maluchy maja tez swoje gorsze dni, ale zycze by szybko przestal marudzic bo wyobrazam sobie ze ciezko wtedy funkcjonowac w domu podczas innych obowiazkow. A o chuscie tez slyszalam ! Ponoc dobry spobo jesli maluch ma nawet kolke, wiec tez wezme pod uwage jej zakup, bo poki co kupilam nosidelko z Ergobaby. W prawdzie u kazdej moze dzialac co innego ale probowac trzeba wszystkiegoWiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 12:49
-
Monika ja wyczytałam, że terminy kolejnych badań U, na jakie trzeba zabrać swoje dziecko to:
U1 i U2 - ROBIONE W SZPITALU (jeśli zostaniemy 3 doby)
U3 - w 4. - 6. tygodniu życia
U4 - w 3. - 4. miesiącu życia
U5 - w 6. - 7. miesiącu życia
U6 - około roku życia
U7 - w okolicach drugich urodzin
U7a - bilans trzylatka
U8 - koło 4. roku życia
U9 - dzieci pięcioletnie
Każde dziecko tuż po narodzinach otrzymuje żółtą książeczce zdrowia zwaną Kinder-Untersuchungsheft (U-Heft). Lekarze zapisują przebieg kolejnych badań - czyli poszczególnych U, które odbywają się do 5 roku życia.
I teraz się zastanawiam kiedy zapisać dziecko na to U3, bo skoro są takie problemy z przyjęciem dziecka jak piszesz Agattee to pewnie od razu po narodzinach trzeba dzwonić i szukać.Ja też nie mam żadnego pediatry więc nie podam im w szpitalu, ale może zapytam położnej i mi kogoś doradzi-tylko, ze ja wolałabym mówiącego po polsku:/
Dzięki MałaM za rady.I superowo, że nie masz problemu z karmieniem-też sobie tego życzęWiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 13:19