X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A znacie moze jakis zamiennik tabletek polskich femibion natal 2 tutaj w niemczech?

• agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieniadze na wyprawke dla dziecka i ubrania ciazawe mozecie dostac w jobcenter. Dofinansowanie do mieszkania tez albo sie starac o mieszkanie socjalne. Tutaj na 3 osoby przysluguje 75 m . Ale na te mieszkania sie dlugo czeka. Jakie trzeba miec zarobki to nie wiem Bo moj maz ma wlasna dzialalnosc

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka ja witaminy kupowałam w rossmanie, te robione pod ich markę, kosztują 5e i też mają kapsułkę DHA, nie warto wydawać w aptece po 20e za witamin na miesiąc, one wszystkie mają te same składy, tak mi poleciła moja gin, szkoda kasy, lepiej to wydać np na ciuszki :-)

Oleczka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki - dziekuje wiec dzisiaj sie bede musiala wybrac i poszukac :)
    a ciuszkow jeszcze nie kupuje - wierze w glupie zabobony :P

• agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja witaminy kupowalam w DM. Nazywaja sie A-Z Mama, takie mi ginekolog polecil. Magnez tez mi kazal kupowac w tabletkach musujacych w DM i 3 razy dziennie pic.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis mam 12 tc 0 dni i wczesniej nic mi lekarz nie mowil o magnezie myslicie zeby stosowac?

• annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O magnez też brałam jak wyszły mi lekkie skurcze i twardnienie brzucha, ale na magnez to ja miałam receptę bo miałam jakaś inną dawkę

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka ja tam jestem zdania żeby samemu nie brać, wiem że to tylko magnez... Ale u mnie jakoś koło 18 tyg dopiero wyszły skurcze na ktg i twardnienie i wtedy dopiero lekarka mi kazała brać osobno magnez w odp dawce, w witaminach jest też trochę magnezu

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli na razie nic nie stosuje, za tydzien sie wybiore tutaj w niemczech do lekarza to zobaczymy co mi powie, bo w tamtym tygodniu bylam prywatnie w polsce to mowil wlasnie zebym juz brala femibion 2 :)

• annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym tutaj możesz dostać też witaminy od lekarza, nie są tacy skąpi jak w Polsce ;-) , ja na pierwszy miesiąc dostałam od mojej lekarki opakowanie wit centrum a koleżanka w innym landzie to przez 3 mies dostawała próbki :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja niestety musze najpierw znalezc polskiego lekarza w poblizu bo u mnie zadnego nie ma a z jezykiem ciezko, ewetualnie angielski ale to i tak doskonale sie nie dogadam :/

• annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak ja też wolalam poszukać polskiego mimo że mąż zna bardzo dobrze język, na szczęście udało się, musiałam jeździć 40 km ale chociaż na spokojnie zawsze mogłam o wszystko wypytać sama bez bariery językowej

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    Koza--> dzieki za info, nie zalapiemy sie na zadne dofinansowanie bo zarobki niewiele ale jednaj wyzsze:/A orientujesz sie moze w kwestii dofinansowan do mieszkania??
    Tylko to nie jest tak że jest określony szablon że zarobki musicie mieć do 1200 Euro.
    Chodzi o to że po odliczeniu waszych rachunków ( opłaty za mieszkanie itp.)
    musicie mieć na osobę tzw. "minimum egzystencji " nie przypomnę sobie za groma ile wynosi na osobę.
    My z początku składaliśmy o Wohngeld (dopłata do mieszkania)i mieliśmy przyznane 70 Euro , gdy chciałam przedłużyć to młoda dziewczyna w informacji zerkając na nasze dokumenty doradziła mi żeby składała lepiej o tą dopłatę do zarobków bo nie mamy tego minimum.
    Różnica jest duża bo mamy około 450 Euro dopłaty i komfort z tym że przyjdzie dopłata np. za ogrzewanie to zanosisz to i też Ci dopłacają.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza wrote:
    Witajcie!
    Czytam Was na bieżąco ,a że pojawił się temat na który mogę coś więcej napisać- pisze :)
    U nas jest tak że mąż pracuje przez pośrednika i zarabia max. do 1200 Euro, ja w marcu skończyłam kurs języka i mamy taką ogólną dopłatę z JobCenter do małych zarobków.
    Z Jobcenter można faktycznie dostać dofinansowanie chyba coś do 400-500 Euro , koleżanka musiała napisać podanie do swojej prowadzącej w JC (gdzieś widziałam gotowe szablony), moja mi powiedziała że automatycznie od którego miesiąca co się należy to dostane.

Ale chodzi o dofinansowanie w temacie Wyprawka (Baby Erstausstattung) czy jeszcze inaczej to sie nazywa?

U nas troche inna, ciezsza sytuacja. Moj tez ma wlasna dzialalnosc ale nie pracuje, obecnie finansuja mu kurs zawodowy ktory ukonczy we wrzesniu. Ja mialam dofinansowanie tylko na pol roku i od czerwca w sumie jestem bez srodkow finansowych i... bez ubezpieczenia. Tak wiec mamy problem (nie jestesmy malzenstwem wiec Moj nie moze podpisac mnie pod siebie, w dodatku on ma ubezpieczenie prywatne).
    Zrobilam termin w Diakonie i jutro mamy wizyte ale watpie ze uda sie zalatwic sprawe z ubezpieczeniem, bo raczej tak drogiej sprawy nie beda finansowac. I tu kolejny stres, bo co z porodem itd.
    Tak wiec dofinansowanie otrzymuje tylko Moj, na jedna osobe a musza wyzyc dwie. Poinformowalismy ich ze jestem w ciazy ale to zignorowali, stwierdzili ze nic mi sie nie nalezy.

I w ogole jak tu sie zapelnilo troszke, fajnie ze jest nas wiecej :)

Ja dzis ide do dentysty (oczywiscie prywatnie...) i sie stresuje...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2014, 12:41

wff22n0ab6iac00e.png
  • agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee jesli mieszkasz w niemczech dluzej niz 3 miesiace to ci przysluguje Harz IV. Musisz tylko do jobcenter sie zglosic. I oni ci tez ubezpieczenie oplaca. Uznaja cie za samotna matke. Ostatnio pomagalam kolezance z podobnym problemem i jej wszystkie dokumenty wypelnialam, tylko ze ona przyjechala z Polski z 7_letnim synem. Mieszkanie tez jej pomoglam zalatwic.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agattee- tak ,chodzi o tą wyprawkę.
    Ajj potrzebowałabyś kogoś mądrego kto wam doradzi. Może jest u Was w mieście w Caritasie czy w Diakoni jakaś Polka? Wiem że w niektórych miastach są też bezpłatne punkty doradztwa dla Polaków - u mnie akurat nie i nie wiem jak tego szukać w necie.
    Dentysty sie nie bój ,strach ma wielkie oczy i ja też zwlekałam a pozniej trzy tygodnie pod rząd chętnie chodziłam :)

• agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza a w jakim miescie mieszkasz?

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagita wrote:
    Koza a w jakim miescie mieszkasz?
    Mieszkamy w okolicach Dortmundu , ciężko zapamiętać skąd wy kobietki jesteście więc jak ktoś z okolicy to tym bardziej pozdrawiam :)

• agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osterlandwehr 12-14
    44145 Dortmund
    (Stadtbezirk Innenstadt-Nord)
    Telefon: 0231 8610800
    Fax: 0231 86108010
    E-Mail:[email protected]
    Internet: http://www.caritas-dortmund.de
    Sprachen: Deutsch, Englisch, Portugiesisch, Spanisch, Kroatisch, Italienisch, Polnisch, Russisch
    weitere Informationen anzeigen

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagita wrote:
    Osterlandwehr 12-14
    44145 Dortmund
    (Stadtbezirk Innenstadt-Nord)
    Telefon: 0231 8610800
    Fax: 0231 86108010
    E-Mail:[email protected]
    Internet: http://www.caritas-dortmund.de
    Sprachen: Deutsch, Englisch, Portugiesisch, Spanisch, Kroatisch, Italienisch, Polnisch, Russisch
    weitere Informationen anzeigen
    Dziękuje ale u mnie już wszystko załatwione :)

‹‹ 15 16 17 18 19 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ