X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A znacie moze jakis zamiennik tabletek polskich femibion natal 2 tutaj w niemczech?

• agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieniadze na wyprawke dla dziecka i ubrania ciazawe mozecie dostac w jobcenter. Dofinansowanie do mieszkania tez albo sie starac o mieszkanie socjalne. Tutaj na 3 osoby przysluguje 75 m . Ale na te mieszkania sie dlugo czeka. Jakie trzeba miec zarobki to nie wiem Bo moj maz ma wlasna dzialalnosc

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka ja witaminy kupowałam w rossmanie, te robione pod ich markę, kosztują 5e i też mają kapsułkę DHA, nie warto wydawać w aptece po 20e za witamin na miesiąc, one wszystkie mają te same składy, tak mi poleciła moja gin, szkoda kasy, lepiej to wydać np na ciuszki :-)

Oleczka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki - dziekuje wiec dzisiaj sie bede musiala wybrac i poszukac :)
    a ciuszkow jeszcze nie kupuje - wierze w glupie zabobony :P

• agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja witaminy kupowalam w DM. Nazywaja sie A-Z Mama, takie mi ginekolog polecil. Magnez tez mi kazal kupowac w tabletkach musujacych w DM i 3 razy dziennie pic.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis mam 12 tc 0 dni i wczesniej nic mi lekarz nie mowil o magnezie myslicie zeby stosowac?

• annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O magnez też brałam jak wyszły mi lekkie skurcze i twardnienie brzucha, ale na magnez to ja miałam receptę bo miałam jakaś inną dawkę

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka ja tam jestem zdania żeby samemu nie brać, wiem że to tylko magnez... Ale u mnie jakoś koło 18 tyg dopiero wyszły skurcze na ktg i twardnienie i wtedy dopiero lekarka mi kazała brać osobno magnez w odp dawce, w witaminach jest też trochę magnezu

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli na razie nic nie stosuje, za tydzien sie wybiore tutaj w niemczech do lekarza to zobaczymy co mi powie, bo w tamtym tygodniu bylam prywatnie w polsce to mowil wlasnie zebym juz brala femibion 2 :)

• annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym tutaj możesz dostać też witaminy od lekarza, nie są tacy skąpi jak w Polsce ;-) , ja na pierwszy miesiąc dostałam od mojej lekarki opakowanie wit centrum a koleżanka w innym landzie to przez 3 mies dostawała próbki :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja niestety musze najpierw znalezc polskiego lekarza w poblizu bo u mnie zadnego nie ma a z jezykiem ciezko, ewetualnie angielski ale to i tak doskonale sie nie dogadam :/

• annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak ja też wolalam poszukać polskiego mimo że mąż zna bardzo dobrze język, na szczęście udało się, musiałam jeździć 40 km ale chociaż na spokojnie zawsze mogłam o wszystko wypytać sama bez bariery językowej

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    Koza--> dzieki za info, nie zalapiemy sie na zadne dofinansowanie bo zarobki niewiele ale jednaj wyzsze:/A orientujesz sie moze w kwestii dofinansowan do mieszkania??
    Tylko to nie jest tak że jest określony szablon że zarobki musicie mieć do 1200 Euro.
    Chodzi o to że po odliczeniu waszych rachunków ( opłaty za mieszkanie itp.)
    musicie mieć na osobę tzw. "minimum egzystencji " nie przypomnę sobie za groma ile wynosi na osobę.
    My z początku składaliśmy o Wohngeld (dopłata do mieszkania)i mieliśmy przyznane 70 Euro , gdy chciałam przedłużyć to młoda dziewczyna w informacji zerkając na nasze dokumenty doradziła mi żeby składała lepiej o tą dopłatę do zarobków bo nie mamy tego minimum.
    Różnica jest duża bo mamy około 450 Euro dopłaty i komfort z tym że przyjdzie dopłata np. za ogrzewanie to zanosisz to i też Ci dopłacają.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza wrote:
    Witajcie!
    Czytam Was na bieżąco ,a że pojawił się temat na który mogę coś więcej napisać- pisze :)
    U nas jest tak że mąż pracuje przez pośrednika i zarabia max. do 1200 Euro, ja w marcu skończyłam kurs języka i mamy taką ogólną dopłatę z JobCenter do małych zarobków.
    Z Jobcenter można faktycznie dostać dofinansowanie chyba coś do 400-500 Euro , koleżanka musiała napisać podanie do swojej prowadzącej w JC (gdzieś widziałam gotowe szablony), moja mi powiedziała że automatycznie od którego miesiąca co się należy to dostane.

Ale chodzi o dofinansowanie w temacie Wyprawka (Baby Erstausstattung) czy jeszcze inaczej to sie nazywa?

U nas troche inna, ciezsza sytuacja. Moj tez ma wlasna dzialalnosc ale nie pracuje, obecnie finansuja mu kurs zawodowy ktory ukonczy we wrzesniu. Ja mialam dofinansowanie tylko na pol roku i od czerwca w sumie jestem bez srodkow finansowych i... bez ubezpieczenia. Tak wiec mamy problem (nie jestesmy malzenstwem wiec Moj nie moze podpisac mnie pod siebie, w dodatku on ma ubezpieczenie prywatne).
    Zrobilam termin w Diakonie i jutro mamy wizyte ale watpie ze uda sie zalatwic sprawe z ubezpieczeniem, bo raczej tak drogiej sprawy nie beda finansowac. I tu kolejny stres, bo co z porodem itd.
    Tak wiec dofinansowanie otrzymuje tylko Moj, na jedna osobe a musza wyzyc dwie. Poinformowalismy ich ze jestem w ciazy ale to zignorowali, stwierdzili ze nic mi sie nie nalezy.

I w ogole jak tu sie zapelnilo troszke, fajnie ze jest nas wiecej :)

Ja dzis ide do dentysty (oczywiscie prywatnie...) i sie stresuje...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2014, 12:41

wff22n0ab6iac00e.png
  • agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee jesli mieszkasz w niemczech dluzej niz 3 miesiace to ci przysluguje Harz IV. Musisz tylko do jobcenter sie zglosic. I oni ci tez ubezpieczenie oplaca. Uznaja cie za samotna matke. Ostatnio pomagalam kolezance z podobnym problemem i jej wszystkie dokumenty wypelnialam, tylko ze ona przyjechala z Polski z 7_letnim synem. Mieszkanie tez jej pomoglam zalatwic.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agattee- tak ,chodzi o tą wyprawkę.
    Ajj potrzebowałabyś kogoś mądrego kto wam doradzi. Może jest u Was w mieście w Caritasie czy w Diakoni jakaś Polka? Wiem że w niektórych miastach są też bezpłatne punkty doradztwa dla Polaków - u mnie akurat nie i nie wiem jak tego szukać w necie.
    Dentysty sie nie bój ,strach ma wielkie oczy i ja też zwlekałam a pozniej trzy tygodnie pod rząd chętnie chodziłam :)

• agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza a w jakim miescie mieszkasz?

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagita wrote:
    Koza a w jakim miescie mieszkasz?
    Mieszkamy w okolicach Dortmundu , ciężko zapamiętać skąd wy kobietki jesteście więc jak ktoś z okolicy to tym bardziej pozdrawiam :)

• agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osterlandwehr 12-14
    44145 Dortmund
    (Stadtbezirk Innenstadt-Nord)
    Telefon: 0231 8610800
    Fax: 0231 86108010
    E-Mail:[email protected]
    Internet: http://www.caritas-dortmund.de
    Sprachen: Deutsch, Englisch, Portugiesisch, Spanisch, Kroatisch, Italienisch, Polnisch, Russisch
    weitere Informationen anzeigen

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagita wrote:
    Osterlandwehr 12-14
    44145 Dortmund
    (Stadtbezirk Innenstadt-Nord)
    Telefon: 0231 8610800
    Fax: 0231 86108010
    E-Mail:[email protected]
    Internet: http://www.caritas-dortmund.de
    Sprachen: Deutsch, Englisch, Portugiesisch, Spanisch, Kroatisch, Italienisch, Polnisch, Russisch
    weitere Informationen anzeigen
    Dziękuje ale u mnie już wszystko załatwione :)

‹‹ 15 16 17 18 19 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ