X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • agagita Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki powodzenia i trzymam kciuki za szybkie rozwiazanie. Mam nadzieje ze u mnie tez juz dlugo nie potrwa.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki powodzenia !

Aniolek witaaaj w naszym skromnym gronie, jak tam Twoje samopoczucie? Z cora wszystko dobrze? :)

Marta, rowniez witaj :)

Musze powiedziec, ze od kilku dni tak mnie czasem kluje w prawie kazdym miejscu w brzuchu, jakby mi ktos wbijal male igielki. Nie wiem czy to przez rozciaganie i rosniecie malucha czy cos innego. W dodatku jak cos zjem, to czuje ze zaraz mi miejsca brak w zoladku. Jakby mi zoladek do gory skoczyl i draznil. Zjem bardzo malo i zaraz jestem pelna i wzdeta, ufff...

Dentyste jednak mam jutro, wczoraj tylko kontrola. Spytal sie w ktorym jestem tygodniu itd. Ja spytalam o znieczulenie i powiedzial, ze z tym nie ma problemu, dopiero jakbym byla w bardziej zaawansowanej ciazy to moglabym wczesniej urodzic. Czyli skoro moze w taki sposob zadzialac znieczulenie, to jak zadziala w 15tyg ? Jutro jeszcze dopytam, za nim dam sie znieczulic. Niby to znieczulenie nie powinno obkurczac naczyn krwionosnych...

Jedna z dziewczyn mieszkajaca w DE w moim miescie, dala mi namiary do lekarzy ktorzy przyjmuja bez ubezpieczenia. Tak sobie mysle, czy by sie nie skusic, w koncu kolejna wizyte u swojej ginki mam dopiero 15 sierpnia. Poszlabym po tej wizycie u dentysty zobaczyc czy wszystko gra i moze udaloby sie podejrzec miedzy nozki :) Ciekawe ile trzeba czekac na termin, dzis maja nieczynne wiec jutro tam zadzwonie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 11:57

MonikaDM lubi tę wiadomość

wff22n0ab6iac00e.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że coraz nas więcej - witajcie i rośnijcie zdrowo :)
    Annaki ja również trzymam kciuki!
    agattee- ja miałam rozłożone wizyty u dentysty na 3 tygodnie i na każdej z tych trzech wizyt miałam podane znieczulenie. Nic się nie wydarzyło niepokojącego przez to.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - kciuki zacisniete :)

• annaki Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Wam bardzo za kciuki :-* , no więc jestem po wizycie, mała jest wstawiona w kanał, rozwarcie na 2cm, skurczy brak niestety, teraz do przyszłej środy wizyty co 2 dni, jeśli nic się nie ruszy to w środę do szpitala

agagita lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • agagita Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2014, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oh to aby jak najszybciej wyskoczyla Bo teraz maja byc znowu upaly to sie zameczysz.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie niestety widziałam że pogoda będzie niesprzyjająca porodowi :-\ , ehhhh może się uda wyrobić w czasie ;-)

agagita lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 17 lipca 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki dzisiaj sie wybieram na zakupy i zastanawiam sie nad jakas mascia na rozstepy bo strasznie szybko rosnie mi brzuch i troszke sie obawiam.. macie moze jakas sprawdzona tutaj w de? :)

• annaki Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj niestety nie, ale koleżanka kupowała z eucerin taki olejek körperoil, ponoć super ale chyba nie za tani lub balsam z weledy dla ciężarnych, ten drugi polecala pani w aptece, ale to też chyba tanie nie jest, musialabys sprawdzić, ja od początku kupuje oliwkę lub balsam dla ciężarnych z babydream, niestety mimo smarowania czasem i 2 razy dziennie to rozstępy wyszły i to teraz niedawno! Na końcówce taka niespodzianka :-( , na szczęście są pod brzuchem, na wysokości paska od spodni, zajme się nimi już po porodzie

Oleczka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!
    Mam pytanie do naszych kobietek już bliżej porodu:
    Jak to jest z Mutterschaftsgeld ?
    Z tego co się orientuje dostają go kobiety które pracowały i są samodzielnie ubezpieczone(ja przy mężu).
    Dziś spotkałam znajomą bo jej mówiłam wcześniej że ja tego nie dostane , to powiedziała że specjalnie spytała innej znajomej która nie pracowała i że ona dostała.
    Niby zaszłam w ciąże figurując w JC i będąc w tym czasie z ich skierowania na Sprachkursie ,ale to chyba do rzeczy wiele nie ma.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to nie wiem, ja właśnie pracowałam tylko 4 mies i jestem na ubezpieczeniu męża więc nie liczę nawet na to, ale skoro ktoś ma nowsze info to też z chęcią się dowiem :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno jak sie pracuje to się dostaje przez rok 65 % (chyba, dokłądnie nie wiem) wynagrodzenia, a jak się nie pracuje to się dostaje 300e miesiecznie przez 12 miesiecy plus Kindergeld - tak ostatnio wyczytał mój szanowny małżonek, jak nie zapomnę to zapytam go wieczorem dokłądnie co on tam wyczytał...trzeba tylko jakieś papiery oczywiście składać.

• Oleczka Koleżanka

Wysłany: 17 lipca 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak ktoś pracował na mini-job to też się wlicza czy nie bardzo?

• Oleczka Koleżanka

Wysłany: 17 lipca 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki - a te kremy mozna tez stosowac na biust? przepraszam ze tak mecze ale to moja pierwsza ciaza i na dodatek nie mam tu kogo sie pytac :)

• annaki Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tą oliwkę z eucerina to tak ale ten z weledy niestety nie wiem, chociaż weleda ma masę kosmetyków i jest nawet osobno jakiś tylko na biust, myślę że musialabys dopytać w aptece, lub poczytać na opakowaniu, te kosmetyki są też w rossmanie :-)

Oleczka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 17 lipca 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuje bardzo za pomoc :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kremów, to mój lekarz powiedział, ze jak mamy tendencję do rozstepów to nic nam nie pomoże bo choćbyśmy używały najdroższych kremów to one i tak wyjdą...dla lepszego samopoczucia wmasowywać oliwkę. Ja wcieram zawsze wieczorem jakiś balsam, teraz aktualnie z Dove, wczśniej miałam olejek do masażu z DM z tej naturalnej serii, ale ja balsamuję się "od zawsze" wieczorem, więc nie robię tego celowo przez ciażę. Zastanówcie się dziewczyny czy warto wydawać kupę kasy na kremy i balsamy, któe i tak nam nie pomogą. No...chyba ze będziecie się lepiej czuły, przeciez dobre samopoczucie cieżarnej jest najważniejsze :)

Annaki jak Ci tam?? Co twoja mała tam wywija w brzucholku :)

Agagita a jak u Ciebie wygląda sytuacja? Mały ułożony już jak trzeba?

• annaki Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie ja się smaruje od poczatku oliwką lub balsamem w sumie też ze wzgledu na suchą skorę, dlatego nawet nie inwestowałam w drogie kosmetyki, ale że rozstępów nie było to się ucieszyłam że jednak tanim kosztem i systematycznością udało się tego uniknąć, no jak się niedawno okazało jednak nie :-(
    Moja mała wczoraj mega aktywna, dzisiaj spokojniejsza :-) , może zbiera siły :-) , na szczęście już mi nie taranuje żeber :-D , w sumie to teraz ciągle się przewraca z boku na bok, może szuka wyjścia ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza wrote:
    Tylko to nie jest tak że jest określony szablon że zarobki musicie mieć do 1200 Euro.
    Chodzi o to że po odliczeniu waszych rachunków ( opłaty za mieszkanie itp.)
    musicie mieć na osobę tzw. "minimum egzystencji " nie przypomnę sobie za groma ile wynosi na osobę.
    My z początku składaliśmy o Wohngeld (dopłata do mieszkania)i mieliśmy przyznane 70 Euro , gdy chciałam przedłużyć to młoda dziewczyna w informacji zerkając na nasze dokumenty doradziła mi żeby składała lepiej o tą dopłatę do zarobków bo nie mamy tego minimum.
    Różnica jest duża bo mamy około 450 Euro dopłaty i komfort z tym że przyjdzie dopłata np. za ogrzewanie to zanosisz to i też Ci dopłacają.

Qrcze jestem ciekawa ile wynosi to 'minium egzystencji'. Czy te formalności związane z dopłatą do mieszkania załatwiałaś w Rathaus? Dziękuję Ci ślicznie za odpowiedź

• pralinka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2014, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Pralinka ja praktycznie do 35 tyg miałam wizyty co miesiąc, potem co 2 tyg ale tych wizyt co 2 były tylko dwie bo w międzyczasie moja lekarka miała urlop, teraz w środę też mogłam się do niej zapisać ale uznalam że to bez sensu bo i tak mam się stawić u lekarza w szpitalu ( środa to mój termin porodu), co do położnej nie musiałam wybierać bo u mnie w szpitalu powiedzieli że i tak w moim regionie przed porodem one nie mają wizyt w domu ( chociaż wiem że czasem w innych landach przyjeżdżają jeszcze przed porodem) a po porodzie szpital wysyła sam taką położną która akurat nie ma urlopu i mieszka najbliżej.
    W szpitalu byłam w kwietniu żeby się dowiedzieć co i jak ale pani umówiła mnie na wizytę dopiero na maj właśnie jakoś koło 30 tyg, a rejestracje zrobiła na podstawie daty porodu, przypuszczam że wcześniej nie było po co. No i w szpitalu miałam USG u ginekologa który tam pracuje i jest przy porodach no i ogólnie taką rozmowę, mogłam go podpytać co chciałam wiedzieć.
    Co do wyprawki to ja kupilam tylko wózek i kilka ubranek, resztę czyli łóżeczko, kołyskę, wanienke, wory z ciuchami dostałam od koleżanki i od kuzynki więc ominęło mnie kupowanie. Też wziełam się za pranie i prasowanie jakoś 2 mies temu, robilam to na raty więc nie żelazko mnie tak nie wymeczylo:-) , ddzięki temu od dłuższego czasu mogłam spać spokojnie że wszystko gotowe :-)
    Ja trafiłam na bardzo fajną lekarkę, tez czasem miała gorsze dni i miałam wrażenie że mnie zbywa ale ogólnie była bardzo uprzejma i zawsze mi wszystko tłumaczyła, drugi raz też bym ją wybrała
    Kochana a do szpitala poszłaś ot tak, czy miałaś konkertne namiary na konkretnego lekarza do którego podejść?
    Bo właśnie nie wiem jak to załatwić z tym szpitalem, czy to trzeba się do kogoś konkretnie zgłosić?
    Chodziłaś do szkoły rodzenia?

‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ