X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok :)

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagita wrote:
    Agattee jesli mieszkasz w niemczech dluzej niz 3 miesiace to ci przysluguje Harz IV. Musisz tylko do jobcenter sie zglosic. I oni ci tez ubezpieczenie oplaca. Uznaja cie za samotna matke. Ostatnio pomagalam kolezance z podobnym problemem i jej wszystkie dokumenty wypelnialam, tylko ze ona przyjechala z Polski z 7_letnim synem. Mieszkanie tez jej pomoglam zalatwic.

Niestety nie w Berlinie. Mieszkam tu ponad 2 lata, pracowalam 9 miesiecy i jak mnie pracodawca zwolnil to zameldowalam sie w JC. Dostalam Hartz IV tylko na pol roku poniewaz nie przepracowalam pelnego roku w DE. Twoja znajoma widocznie miala szczescie, bo ogolnie nikomu nie daja tak za darmo, a tymbardziej za to ze mieszkalo sie tutaj 3 miesiace :) Trzeba przepracowac minimum rok, zeby otrzymac Hartz IV i moc przedluzyc. Ja po 6miesiacach zlozylam wniosek o przedluzenie i niestety dostalam odpowiedz ze nic mi sie nie nalezy. Jeszcze dochodzi fakt ze mam 24 lata, znajomy mi mowil ze do 25r jestem jakby 'pod ochrona' ale jak widac tez nieprawda. Trzeba trafic na dobrego urzednika, bo w sumie tylko od niego zalezy czy dostaniesz czy nie. No a nam akurat trafila sie taka suka, ze szkoda gadac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2014, 13:27

wff22n0ab6iac00e.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agattee - Ja mialam ten sam problem z ubezpieczeniem wiec nic nas nie ratowalo jak slub, dlatego w tym miesiacu bylismy w polsce przyspieszlismy slub takze w poniedzialek zalatwialismy a w piatek juz bylismy malzenstwem, bo tutaj sa strasznie drodzy ginekolodzy sama wizyta od 300 euro jak slyszalam.. Wczoraj bylam w AOK i mnie podpisali pod ubezpieczenie meza i w koncu moge isc tutaj spokojnie do lekarza.. Bo najtansze ubezpieczenie a AOK 155 euro i jeszcze trzeba doplacac takze nie oplaca sie kompletnie..No nie wiem u nas jedyne wyjscie byl slub, ale to przeciez nie jest problem skoro wiecie ze chcecie byc razem, a tutaj w niemczech sa same plusy z tego

• agattee Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka, doskonale wiem ze slub to byloby najlepsze rozwiazanie ale slub po pierwsze trzeba chciec wziac i nie zmuszac do tego Partnera. Moj chlopak od zawsze uwaza ze slub nam nie jest potrzebny i zdania nie chce zmienic choc zdaje sobie sprawe, ze to by sporo ulatwilo jesli chodzi o papierkowe sprawy w DE. Z drugiej strony jesli chcielibysmy slub to jakis ladny, z rodzina a nie na szybkiego byle tylko dostac papier, socjal itd. Nie wykluczamy do konca slubu, ale moze dopiero kiedys.
    Zobaczymy co nam jutro poradza, w czym sa w stanie nam pomoc no i jeszcze mamy zrobic termin w Sozialrat dla Polakow. Moze tam tez czegos ciekawego sie dowiemy, glownie chodzi o sprawy z JC czy cokolwiek mi sie nalezy i co z tym ubezpieczeniem itd.
    Bo skoro w JC widniejemy jako Bedarfsgemeinschaft, jestem tam zameldowana a tym bardziej Moj R. dostaje dofinansowanie i wiedza ze zyje z Partnerka ktora jest w ciazy to az sie wierzyc nie chce, ze potrafia tylko wywalic na zbity pysk taka osobe i wcale jej nie pomoc. Juz nie chodzi o kase bo z tym to sobie damy rade, ale o ubezpieczenie. Chociaz tyle mogliby zrobic no ale tak... reguly, paragrafy, zasady itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2014, 14:58

wff22n0ab6iac00e.png
  • agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie w kazdym landzie sa inne zasady. Ale ze jest az tak zle to nie wiedzialam. Agattee a wchodzilas na strone mypolacy? Tam moze ci ktos cos poradzi.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie mi gdzie można wziąć i złożyć taki wniosek o wohngeld? Można to zrobić np przez internet albo co? U mnie taka wieś że nawet nie wiem gdzie moglabym znaleźć np takie biuro gdzie ktoś mógłby mi pomóc to wypełnić i coś podpowiedziec :-\

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2014, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt ze sa różnice co do Landów, ale z tego co ja wiem to zeby dostać jakiś socjal to trzeba faktycznie tutaj popracowac najpierw; ale też czytałam jakiś czas temu, ze Niemcy skracają tzw. "turystykę socjalną" i ze jakies tam wytyczne sie zmieniają do dostawania socjalu. Może kiedyś wystarczyło przebywanie tutaj kilku miesięcy ale teraz raczej nie. czytałam o przypadkach, ze ludzie długo byli na socjalu, nie wykazywali inicjatywy w szukaniu pracy (nie wiem o jaką inicjatywe chodziło, pewnie odrzucali jakąs propozycję urzedu pracy), i dostawali wilcze bilety. Podobno DE ma prawo deportacji w trzech wypadkach, jeden to cos z morderstwem, jednego nie pamietam a trzeci to wlasnie jak ktos jest obciażeniem socjalnym dla Państwa.

Nie mówię że złym jest korzystanie z pomocy...absolutnie, sama bym poszłą po pomoc jakbym wiedziała jakie jest minimum zarobkowe, my jesteśmy trochę ponad te 1200 (o kórym pisałam ja i chyba Koza...), ale jakby któras z Was coś wiedziała to niech napisze bo czemu nie. Myślę, ze z tymi deportacjami to tyczy sie ludzi tzw. wiecznych kombinatorów. Nawet na wspomnianej stronie mypolacy.de był temat o deportacjach, ale i o kombinatorstwie.

A tak z drugiej strony co do niemieckich plusów, jak ja sie tutaj przeprowadzałam, mąż się dowiadywał o Arbeitslosengeld dla mnie, bo ja w PL rezygnowałam z pracy...dostałabym gdybym w PL przepracowała ostatnie 12 miesięcy i tu w DE podobno wystarczyłby mi 1 dzień pracy.

Generalnie uważam, ze raczej zadna z nas nie jest ekspertem w tych dziedzinach, tylko ewentualnie conieco się orientujemy, i najlepiej dowiedzieć się u siebie w mieście co i jak :)

• agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    www.wohngeldantrag.de/antrag/th_miet.pdf · Plik PDF

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagita dziękuje :-) a to się składa w ratuszu?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • agagita Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ze wykorzystuja to fakt bo nieraz sama widze ze mlodzi ludzie siedza w domu i socjal biora i nic nie robia. Albo kobiety specjalnie dzieci rodza zeby nie pracowac. Ale to jest niestety niemiecka polityka. Na pewno jest tu latwiej ale ludzie za bardzo to wykorzystuja i dlatego tak tu sa wrogo do cudzoziemcow nastawieni. Nie wiem jak u was ale u nas w Hessen nie ma juz wolnych mieszkan bo przeludnienie jest i coraz wiecej ludzi tu zjezdza. I oczywiscie kazdy tylko patrzy aby kombinowac.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę musiała to jakoś ogarnąć, myślę że jest szansa bo ja nie pracuję a mąż po wypadku od roku na chorobowym i to na 80% zarobków, niestety na jego pomoc liczyć nie mogę bo jest tak honorowy że twierdzi że sami sobie poradzimy bez pomocy finansowej, ehhhh...kłótni już z tego było masę a ja właśnie uważam że skoro możemy coś dostać chociaż nawet przez kilka miesięcy to warto skorzystać, żeby nam było łatwiej, tym bardziej że będzie dziecko...

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, nasz slub wygladal pieknie bo robilismy przyjecie i nawet w to 5 dni dalo sie wszystko zalatwic i oczywiscie nikt nikogo do tego nie zmuszal, chcielismy slubu wiec to byla juz po prostu formalnosc ;) kwestia gustu i checi

• agattee Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na mypolacy wole nie wchodzic bo jesli chodzi o pytania o socjal to ludzie potrafia tylko zjechac ;)
    jak juz to dowiaduje sie o takich sprawach od ludzi ktorzy naprawde pomagaja, oglaszaja sie ze pomoga itd. lub nakierowuja gdzie isc. Tym samym wlasnie jedna dziewczyna ktora byla w podobnej sytuacji (ale jednak troszke innej), tez w ciazy i dala mi kontakt do tego Diakonie. Nasz znajomy Niemiec zalatwil adres do Sozialratu dla Polakow, tam udzielaja porad w roznych sprawach za darmo. Jutro mamy termin wiec jestem ciekawa czego sie dowiemy :)

No coz, jak sie nie da pewnych rzeczy przeskoczyc to trzeba probowac inaczej i jakos dac rade :) Ja tam bym mogla i do pracy isc, fizycznie czuje sie dobrze, ale kto da prace ciezarnej ze slabym niemieckim, pracodawcy raczej niechetnie to robia bo jak cos sie stanie to oni za to odpowiadaja.

wff22n0ab6iac00e.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ano i jesli chodzi o mieszkania to tutaj tez ciezko. Nie dosc ze ceny wzrosly to jeszcze ponoc 100 chetnych na jedno mieszkanie, masakra.
    No i duzo osob mowi, ze najciezej znalezc mieszkanie ludziom z dzieckiem/dziecmi. Np. u nas wlasciciel umieszcza rodziny z dziecmi tam z tylu, w naszym budynku i w drugim obok nie ma zadnego dziecka, dopiero w tym trzecim. No i psow nie wolno miec u nas, raz mielismy jednego na przetrzymanie bo znajomi wyjechali, wlasciciel akurat byl i zobaczyl to powiedzielismy ze to tylko na pare dni... wiecznie jakis problem :)

wff22n0ab6iac00e.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie czytam was od jakiegos czasu wiec stwierdzilam ze sie przywitam :)
    Na tym forum zna mnie pewnie tylko agattee

agatte mam nadzieje ze wszystko ci sie pouklada z tym ubezpieczeniem

Mam nadzieje ze nie macie nic przeciwko zebym czasem wtracila swoje dwa grosze

MonikaDM lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagita wrote:
    A ze wykorzystuja to fakt bo nieraz sama widze ze mlodzi ludzie siedza w domu i socjal biora i nic nie robia. Albo kobiety specjalnie dzieci rodza zeby nie pracowac. Ale to jest niestety niemiecka polityka. Na pewno jest tu latwiej ale ludzie za bardzo to wykorzystuja i dlatego tak tu sa wrogo do cudzoziemcow nastawieni. Nie wiem jak u was ale u nas w Hessen nie ma juz wolnych mieszkan bo przeludnienie jest i coraz wiecej ludzi tu zjezdza. I oczywiscie kazdy tylko patrzy aby kombinowac.

agagita - jak chodziłam na poprzedni kurs to była taka turczynka - miała syna (chyba 11 lat miał) i Jobcenter jej powiedział, ze za długo jest na socjalu i musi iść do pracy, a mówiła że strasznie nie chce iść do pracy ewentualnie tylko jakiś lekki minijob, albo dziecko sobie zrobi...nie minął miesiąc czy moze 1,5 i przyszła z wiadomością ze jest w ciąży...więc właśnie o takich samych kombinatorów mi chodzi. U nas w bloku to chyba z 70% ludzi nie pracuje (ja też nie ;)), a jakimi autami jeżdżą to za głowę sie można złapać :) o ale cóż...ja nawet nie wiem co i jak zrobić zeby Niemców wykorzystać.

Ale popieram dziewczyny, ze jak sytuacja jest jaka jest to jak najbardziej...Bo dlaczego by nie, skoro cos się należy a żadna nikogo wykorzystywac nie chce jak niektórzy.

Aniołku93 witam Cię w naszym gronie. Wtrącaj, wtrącaj :) Fajnie ze nas sie tu tak dużo robi :) Pochwal się - znasz już płeć? Macie imię? Jak długo jesteście w DE? No i skad jesteś :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2014, 20:07

• Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam synka w grudniu bedzie miec 4 latka teraz bedzie corcia imie Nicola
    W de mieszkam 3 lata w miejscowosci Hamm

agagita lubi tę wiadomość

• agagita Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tak jak ja bedziesz miala parke tylko moja corcia we wrzesniu skonczy 8 lat a teraz 27 lipca oczekujemy synka.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nadszedł mój dzień 0 i co i dalej nic :-( , po południu do lekarza to zobaczymy co mi powie

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny, czytam Wasze wpisy i postanowilam dolaczyc:) mieszkam w Berlinie jestem w 11 tyg. ciazy to moja pierwsza ciaza i jestem przeszczesliwa:)

MonikaDM lubi tę wiadomość

oar843r8kh12ukn4.png
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ