Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz tak sobie mysle, ze skoro nigdy tu nie pracowałam to chyba nie mam nadanego tego numeru, prawda?

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • annaki Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee a jeszcze na takie problemy brzuszkowe z bakami itp to możesz kupić espumisan w kropelkach, ma ten sam składnik co sab simplex ale w duzo mniejszym stężeniu i jest całkowicie wydalany z organizmu a wiec bezpieczny, ja dawałam profilaktycznie po 5 kropel 2x dziennie i się kupy i bąki uregulowaly, Lena spała spokojniej bo tak to stękała i się wierciła zawsze koło 5 rano

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee uwierz mi ze chcialabym sie wyspac ale nie moge zasnac, patrze w sciane i nic, nawet barany licze jestem juz zmeczona ta bezsennoscia :(

Podobno dziecku na kolki pomaga noszenie w chuscie, o ile wazy juz 3,5 kg.

Ja zaraz jade do ginki, okazalo sie ze moj wymaz na streptokoki nie dotarl do laboratorium i musi mi pobrac jeszcze raz.

Kasia musialas dostac ten numer po zameldowaniu przychodzi poczta jesli nie masz albo zgubilas to musisz zadzwonic do Finanzamt i oni Ci podadza ten numer jak podasz im swoje dane:)

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co Martaa oni mogli nam to przesłać tylko, ze my mieliśmy jakiś czas ńie podpisana skrzynkę przy pierwszym mieszkaniu i pewnie niektóra poczta została nam cofnięta :( Będziemy musieli tam zadzwonić.

A mam jeszcze jedno pytanie: o Kindergelt stara sie moj maz jako osoba pracująca i płacąca podatki a mi natomiast jako bezrobotnej przysługuje elterngelt i to ja składam wniosek, dobrze rozumuje?

zem3zbmhb277dwos.png

• amarranta Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, tak jak mówi Marta, zapytaj w Finanzamcie, ten numer z automatu przyznają :) a Kindergeld i Elterngeld, to nie wiem niestety..

jejku, dziewczyny, ale Wy kopalnią wiedzy jesteście :)

Agatte, bądź dzielna:*

o1489vvjal2gnmht.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz sie dowiedziałam sama o tym numerze i jestem z siebie taka dumna;) napisałam maila do finanzmat oczywiscie za pomocą Google translatora i dostałam juz odp od niejakiego Oliwier ze moge ponownie poprosić o przesłanie na adres tego numeru tylko musze wypełnić formularz internetowy:) czeka sie max 4 tygodnie. Maz mi nie mógł pomoc bo zajęty wiec wzięłam sprawy w swoje ręce ech taka mała rzecz a mi nastrój poprawiła:)

amarranta, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

• amarranta Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gratulacje Kasia :)

o1489vvjal2gnmht.png

Wysłany: 14 stycznia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia nie ma znaczenia kto zlozy wniosek o Kindergeld, bo te pieniedze naleza sie Wam obojgu, bo dziecko urodzone na terenie Niemiec. A o Elterngeld skladasz Ty, bo Ty bedziesz zajmowac sie dzieckiem przez ten czas, a maz bedzie pracowal:)

A my dzis mielismy sesje z brzuszkiem i nie moge sie juz doczekac jak wyszly fotki:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 16:47

amarranta lubi tę wiadomość

oar843r8kh12ukn4.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta:) wrote:
    Kasia nie ma znaczenia kto zlozy wniosek o Kindergeld, bo te pieniedze naleza sie Wam obojgu, bo dziecko urodzone na terenie Niemiec. A o Elterngeld skladasz Ty, bo Ty bedziesz zajmowac sie dzieckiem przez ten czas, a maz bedzie pracowal:)

A my dzis mielismy sesje z brzuszkiem i nie moge sie juz doczekac jak wyszly fotki:)

Kasia tez ez mi sie tak wydaje ze ty skladasz wszystko bo skoro maz zlozy wniosek o eltangeld to tak jakby on mial byc w domu i wtedy jak pracuje dostaje 65% pensji. A poza tym jesli Ty nie pracujesz tylko twoj maz to jestes pewnie zarejstrowana jako bezrobotna. Gdy ty zlozysz wniosek to maz zachowa swoja pensje a ty powinnas dostac te 300 euro eltangeld. O kindergeld tez chyba ty powinnas skladac moze beda potrzebowac od was wiecej papierow czy cos. Najlepiej jeszcze zapytac w urzedzie ale mysle ze wsio powinno byc tak wypelnione ze ty skladasz wniosek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 17:31

klz9rl68ev7azsow.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn. jeśli chodzi o Kindergelt to wyczytałam gdzies, ze osoba ktora pracuje i płaci podatki powinna sie o niego ubiegać wiec na wszelki wypadek wpisze dane meza a Elterngelt to ja złoże na siebie.

Ech, Martaa zazdroszcze ci sesji, moj maz jest jednak z tych co nie lubią robic zdjec ani być fotografowanych wiec nie mam co liczyć. Będziesz miała na pewno śliczna pamiątkę :)

zem3zbmhb277dwos.png

• agattee Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 wrote:
    Agattee, a co dokładnie składasz do AOK, jakie dokumenty? A ten wniosek to weźmiesz od nich czy gdzies znalazłaś na internecie? I dostałaś juz te akty urodzenia? Ile? Staralas sie o ten międzynarodowy?

W AOK tylko musialam dac im jeden akt urodzenia i podpisac wniosek ktory wypelnila ta babka. W ciagu 2 tyg ma przyjsc karta a tak to dali mi taka papierowa co to ja tez dostalam jak czekalam na ta prawidlowa, tak wiec wszystko bez problemu jedynie ponad godzine czekania i to jeszcze z mala ale na szczescie przespala :P

annaki a te kropelki espumisan dostane tez tutaj w DE? Hmm, i mowisz ze podawalas profilaktycznie, a od jakiego tygodnia/miesiaca i przez jak dlugi okres czasu? One sa specjalne dla dzieci czy tez dla doroslych? Pytam bo nie wiem co gadac w aptece, wystarczy Espumisan tropfen czy moze Espumisan tropfen für Babys? I dodawals to do mleka czy prosto do buzki? Bo znalazlam ulotke w necie i pisze ze dla Säuglinge 25 kropel do butelki mleka albo przed/po karmieniu.
    Akurat dzis mamy spokoj ale moze dobrze sie zabezpieczyc przed kolejnymi razami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 18:39

wff22n0ab6iac00e.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee, pierwszy spacer za Wami i przynajmniej mialas chyba sloneczna pogode :)widzisz, jak córa sie Ciebie słucha?Spała jak aniołek ;) A to w koncu ile dostalas tych aktów urodzenia?4?5?

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee ja je dawałam od 2 tyg życia bo wtedy po przejściu na mm były małe problemy, możesz przed jedzeniem, ja dawałam z łyżeczki do dziubka :-) ,kupisz je tutaj w aptece, powiedz ze dla dziecka
    Dawałam do ok 2 mies, potem coraz rzadziej bo się wszystko unormowało

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 19:15

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To są te
    https://www.europa-apotheek.com/espumisan-emulsion-6890466.html
    W ulotce pisze że od roku ale można od u rodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2015, 19:16

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynyyyy... skurczy porodowych nie mozna pomylic z niczym innym prawda? To cos innego niz to napunanie brzucha? Swiruje na koniec...

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarnaa, ja nie wiem, ale koleżanka mi powiedziała , ze to bedzie coś czego jeszcze nie czułam w ciazy, tak odmiennego i na pewno bede wiedziała z e to skurcze. Ja sobie to wyobrażam jako napinanie brzucha z jednoczesnym jego bólem, ktory rozchodzi sie tez na kręgosłup- ale to tylko moje gdybanie.

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarnaa mam to samo, wczoraj miałam te klucia w kroczu i dodatkowo ból w pachwinie- taki 2sekundowy i też zaczęłam się zastanawiać jak ja odróżnie skurcze porodowe :) I gdzie te skurcze się czuje? Czy w kroczu, czy w brzuchu? Mnie o dziwo ból kręgosłupa całą ciążę nie dotyczył więc już nie wiem gdzie tego bólu się spodziewać

relgi09kfo915nes.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie mnie pachwiny od kilku dni bola i wieczorami jak mala najbarxziej szaleje to takie jakby wwiercanie sie w kroczu co jakis czas ale mysle ze to ona naciska.. no i czesto twardy brzuch. Matko jz by sie moglo zaczac bo osiwieje :p wlasnie rozmawialam z kolezanka i mowila ze tez jej sie czasem wydawalo ze to juz ale jak juz poczula pierwszy prawdzowy skurcz a potem kolejne to juz byla pewna hehe

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png

Wysłany: 15 stycznia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno nie da sie tego pomylic z tymi skurczami przepowiadajacymi - napinaniem brzucha, czesto jest tak ze bol najpierw zaczyna sie w krzyzu i potem promieniuje na brzuch w okolicach pepka i dalej w dol znajoma mowila ze na pewno bedziemy wiedzialy ze to juz bo to naprawde boli coraz mocniej. Damy rade :)

oar843r8kh12ukn4.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie czekamy dalej...

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ