X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • agattee Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarnaa, zawsze mozesz wydrukowac bo to jest w necie do druku ale mozliwe ze dadza w szpitalu, cholera ich wie, co szpital to inne zasady :) Ktoras z dziewczyn kiedys tu pisala, ze w szpitalu dali papiery odnosnie Kindergeld a u mnie czegos takiego akurat nie bylo. Nawet nie wiem skad te papiery wziac (ale chyba z Familienkasse) i kiedy je zlozyc, czy jest na to jakis czas czy jak..

R. wlasnie pojechal zobaczyc czy sa akty urodzenia do odebrania. I tutaj mam pytanie, bo musze mala podpiac pod swoje ubezpieczenie w AOK to musze byc osobiscie czy moge wyslac R.? (on ma ubezpieczenie prywatne) I wystarczy tylko im okazac akt urodzenia i nic wiecej?
    Hmm, dlugo czeka sie na taka karte? Bo jesli pierwsze badanie ma sie odbyc miedzy 23.01-5.02 to tak zastanawiam sie czy do tego czasu mi dojdzie ta karta czy na pierwszej wizycie obedzie sie bez...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 11:55

wff22n0ab6iac00e.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wg info, które wyczytałam z książek i internetu:
    to co może uczulać to w kolejności:
    -nabiał, -jaja kurze, -orzechy, -kakao, -ryby. Co nie znaczy, że tego nie wolno jeść. Po prostu mieć na uwadze te produkty, jeśli pojawi się np. wysypka.
    Na początku unikać:
    - cytrusów, - kawy i herbaty czarnej, - słodyczy, - przypraw, - kapusty, grochu, grzybów itp.
    I wszędzie piszą w zasadzie, że jeść zdrowo, czyli wiadomo: kilka posiłków dziennie, unikać smażonego na rzecz gotowanych lub pieczonych w folii, warzywa, owoce, kasze różnego rodzaju, ryż brązowy, makaron brązowy, pieczywo ciemne(chociaż można sobie pozwolić na białe ale nie za często żeby nie mieć problemów z wypróżnianiem)

relgi09kfo915nes.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee podobno na Kindergeld masz czas do 6 m-cy a na Elterngeld do 3 m-cy na złożenie wniosku. A co Kasy Chorych można zadzwonić zeby przysłali papier/wniosek o zapisanie/zameldowanie dziecka do ubezpieczenia męża lub osobiście złożyć taki wniosek w Kasie Chorych. Ty chyba nie musisz być przy tym, a jak chcesz zapisać na swoją KK to w sumie nie wiem, pewnie będą potrzebować Twojego podpisu. a czy potrzebuje aktu urodzenia? z tego co wiem, to moja KK (Barmer) nie potrzebuje ale jak jest w innych to nie wiem.

relgi09kfo915nes.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee ja na kartę czekalam nie cały tydzień, a z tym zgłoszeniem to nie wiem bo mój mąż zgłaszał ztym zże on małą i mnie ma podpietych poid siebie

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak sie ten papier nazywa zeby znalezc go do wydruku? Najwyzej wzielabym w razie czego :)

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hm u nas na kopercie z dokumentami o akt dziecka nie ma mowy o tym dokumencie. Jest tylko zapytanie jakie imie(imiona) dziecko ma przyjąć i jakie ma mieć nazwisko. Nic więcej. Myśle, że to zależy od szpitala i różnych odmian dokumentów

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie to zalezy pewnie od szpitala, a w zasadzie tu sie nauczylam, ze wszystko zalezy na jakiego urzednika sie trafi. Jeden bedzie wymagal roznych swistkow a inny nie. Moge przeslac na maila ten dokument jesli ktoras chce.

Poza tym juz kiedys pisalam, ale fajnie dwie dziewczyny na swoich blogach opisuja formalnosci poporodowe ;) Poczytajcie sobie.

http://www.becomedemummy.blogspot.de/
    http://themoonmom.blogspot.de/

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba uwazac z tymi kropelkami sab simplex bo mozna je przedawkowac. Najlepiej podawac tak jak pisze Annaki. Moj starszy po nich strasznie ulewal wiec nie zawsze pomoga a wrecz zaskodza. Jakby komus te kropelki nie pomagaly lub dziecko tez ulewalo jak moj to polecam rowniez lek na kolki o nazwie Lefax. U nas sie sprawdzil ;-)

Agattee- No czasami bywa ze dziecko ma gorsza noc, boli go brzuszek, nie moze zrobic kupki itp. Ale to nie znaczy ze ma kolki i ze trzeba dawac kropelki. My wczoraj prawie pol nocy nie spalismy, maly pojekiwal, kwekal a jak wrescie zrobil kupke to zasnol i spal juz spokojńie az do rana ;-)

Ja jak karmilam to jogurty jadlam, ale mleka nie pilam. Nie jadlam tez brokulow, kapusty, grochu, fasoli i owocow cytrynowych. Ogolnie jadlam duzo zup warzywnych, do chleba wedliny, dzem, powidla i ser zolty ;-)

Hm my tez nadal nie mamy zlozonych papierow do kinder i elterngeld. Maz zrobi to dopiero w czwartek...

Nie pamietam juz wiecej co kto pisal...

Monika- super ze jestescie juz w domku ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 12:54

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to pewnie dlatego moja mama z tym nabiałem powiedziała, że my jesteśmy alergikami, a jak pisze Jola, uczula w pierwszej kolejności... Nie chciałam Wam namieszać!!! :) sama sobie nie wyobrażam nie jeść serów i jogurtów;)

o1489vvjal2gnmht.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde a ja tak lubie cytrusy, slodycze a mleko to podstawa, codziennie jem na sniadanie wiec nie wiem jak to bedzie... ale nie ma co wariowac trzeba dziecko obserwowac i eliminowac produkty z diety jesli maluch zle reaguje.

Kasia ja juz nie odkurzam, ostatnio ja wysprzatalam chate to bylo mi slabo i brzuch byl twardy tatus zajmuje sie odkurzaniem.

Z tymi formalnosciami to tez duzo zalezy od szpitala tak jak mowi Agattee.
    A jesli chodzi o ubezpieczenie to na karte z tego co wiem dlugo sie nie czeka i jesli nie dostaniesz a bedzie termin badania to na swoja idziesz z dzieckiem :)

Z Kinder- i Elterngeld to nie wiem jak skladac chyba tak jak Jola napisala, ale ludzie skladaja o wiele pozniej bo pieniadze za Kindergeld naleza sie 4 lata wstecz, wiem jedynie ze dziecko trzeba zglosic do Standesamt w ciagu 14 dni od dnia urodzenia. Ja rodze w innej dzielnicy niz mieszkam i wlasnie musze zglosic w tej dzielnicy gdzie jest szpital, tak tlumaczyla babka jak zalatwialismy Vaterschaftsanerkennung.

Ale to wszystko jest zawile :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 14:11

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaa, czyli jak córa się urodzi to mąż ma zgłosic sie z aktem urodzenia do swojego ubezpieczyciela i ją tak jakby podpiąć i wtedy ona dostanie swoją kartę ubezpieczeniową, tak?

Też odpuściłam odkurzanie, bo jakaś dzisiaj jestem mega zmęczona. Ugotowałam zupę i ciągle prasuje ciuszki dla małej i jak miałabym jeszcze odkurzyć...też zostawie to mężowi.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam jeszcze takie pytanie. Czy trzba dziecko meldowac w Polsce? Na moja logike jest to bez sensu bo przeciez mieszkamy tutaj wiec nie rozumiem czemu mysialqby byc zameldowana jeszcze w Polsce?

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia wydaje mi sie ze tak bedzie prawidlowo, jak maz podepnie corcie pod swoje ubezpieczenie.
    W takim razie tez nie bede robic zadnej apteczki. Mi zostala jeszcze jedna partia pieluszek i kilka ubranek do wyprania i wyprasowania i bedzie koniec:)

Sarnaa nie trzeba meldowac, trzeba tylko umiejscowic akt urodzenia w miejscu ostatniego Twojego lub partnera zameldowania, zeby nadac numer PESEL, ktory jest potrzebny do wyrobienia paszportu dla dziecka, mozesz to sama ogarnac wtedy jest podobno taniej albo przez ambasade polska w Niemczech.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 16:21

Sarnaa lubi tę wiadomość

oar843r8kh12ukn4.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki :) a jeszcze jedno mamy ktore juz rodzily napiszcie prosze co FAKTYCZNIE przydalo sie wam w szpitalu? Postanowilam dzis spajowac torbe :p

Ma1ta lubi tę wiadomość

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarnaa ja miałam TYLKO swoje kosmetyki i ubrania :-) , resztę zapewniał szpital
    Jeśli akt urodzenia umiejscawia się samemu w Polsce to trzeba dziecko zameldować bo meldunek jesdt potrzebny do wniosku o nadanie nr pesel, ja tak musiałam robić, jeśli przez ambasadę/konsulat to nie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 16:53

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu jest tez wszystko opisane :-)
    http://goniec.com/component/k2/10291-pesel-klucz-do-polskich-dokumentow-dla-dziecka/

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhh, a u mnie mala nadal sie napina i prezy i juz sama nie wiem co robic, teraz sie uspokoila w koncu. Pieluche zmienilam, cycka dalam ale tez nie chce za duzo jesc i wypluwa i placze i juz nie wiem co robic kurde

wff22n0ab6iac00e.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kupowałyście sylikonowe wkładki laktacyjne? i są podobno jakieś muszle na piersi, ze niby po nich sutki się szybciej goją? Gdzie take coś kupić i jak to jest po niemiecku?

relgi09kfo915nes.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 wrote:
    Faktycznie to zalezy pewnie od szpitala, a w zasadzie tu sie nauczylam, ze wszystko zalezy na jakiego urzednika sie trafi. Jeden bedzie wymagal roznych swistkow a inny nie. Moge przeslac na maila ten dokument jesli ktoras chce.

Poza tym juz kiedys pisalam, ale fajnie dwie dziewczyny na swoich blogach opisuja formalnosci poporodowe ;) Poczytajcie sobie.

http://www.becomedemummy.blogspot.de/
    http://themoonmom.blogspot.de/

to ja bym prosiła o wysłanie tego dokumentu [email protected]

ja w urzedach pytałam czy musze o ojcostwo papier i o nazwisko to niby nie bo ojcostwo w małżenstwie to automatycznie jest. Ale może bedzie jak piszecie ze ten dokument to w szpitalu bedzie do wypelnienia ale wole miec na zas i wypelnic.Mnie to bardziej niz porod stresuje ta cała papierologia do wypelnienia. Chodz juz mam prawie wsio wypelnione (eltangeld i kindergeld) i spie spokojniej. Zostały daty podpisy tylko.

W jednym formularzu nie jestem pewna jaki wpisac miesiac rozpoczecia eltanzeit bo 8tyg porodzie jeszcze mam ten mutterschutz i mutterschaftsgeld wiec eltangeld przydałoby sie po tym okresie 8tygodniowym wypisac bo zawsze to 8tyg dłuzej w domu a nie w pracy znowu ale nie wiem czy dobrze rozumuje z tym. Ktos z Was wypelniał to juz??

klz9rl68ev7azsow.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Sarnaa ja miałam TYLKO swoje kosmetyki i ubrania :-) , resztę zapewniał szpital
    Jeśli akt urodzenia umiejscawia się samemu w Polsce to trzeba dziecko zameldować bo meldunek jesdt potrzebny do wniosku o nadanie nr pesel, ja tak musiałam robić, jeśli przez ambasadę/konsulat to nie

A powiedz mi czy sa jakies rame czasowe do kiedy trzeba dziecko w PL meldowac itd?? I czy trzeba byc osobiscie czy wystarczy moj tata z notarialnym upoważnieniem do załatwienia wszystkich takich spraw miedzy innymi meldonkow itd??

klz9rl68ev7azsow.png
‹‹ 194 195 196 197 198 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ