X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • agattee Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarnaa, zawsze mozesz wydrukowac bo to jest w necie do druku ale mozliwe ze dadza w szpitalu, cholera ich wie, co szpital to inne zasady :) Ktoras z dziewczyn kiedys tu pisala, ze w szpitalu dali papiery odnosnie Kindergeld a u mnie czegos takiego akurat nie bylo. Nawet nie wiem skad te papiery wziac (ale chyba z Familienkasse) i kiedy je zlozyc, czy jest na to jakis czas czy jak..

R. wlasnie pojechal zobaczyc czy sa akty urodzenia do odebrania. I tutaj mam pytanie, bo musze mala podpiac pod swoje ubezpieczenie w AOK to musze byc osobiscie czy moge wyslac R.? (on ma ubezpieczenie prywatne) I wystarczy tylko im okazac akt urodzenia i nic wiecej?
    Hmm, dlugo czeka sie na taka karte? Bo jesli pierwsze badanie ma sie odbyc miedzy 23.01-5.02 to tak zastanawiam sie czy do tego czasu mi dojdzie ta karta czy na pierwszej wizycie obedzie sie bez...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 11:55

wff22n0ab6iac00e.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wg info, które wyczytałam z książek i internetu:
    to co może uczulać to w kolejności:
    -nabiał, -jaja kurze, -orzechy, -kakao, -ryby. Co nie znaczy, że tego nie wolno jeść. Po prostu mieć na uwadze te produkty, jeśli pojawi się np. wysypka.
    Na początku unikać:
    - cytrusów, - kawy i herbaty czarnej, - słodyczy, - przypraw, - kapusty, grochu, grzybów itp.
    I wszędzie piszą w zasadzie, że jeść zdrowo, czyli wiadomo: kilka posiłków dziennie, unikać smażonego na rzecz gotowanych lub pieczonych w folii, warzywa, owoce, kasze różnego rodzaju, ryż brązowy, makaron brązowy, pieczywo ciemne(chociaż można sobie pozwolić na białe ale nie za często żeby nie mieć problemów z wypróżnianiem)

relgi09kfo915nes.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee podobno na Kindergeld masz czas do 6 m-cy a na Elterngeld do 3 m-cy na złożenie wniosku. A co Kasy Chorych można zadzwonić zeby przysłali papier/wniosek o zapisanie/zameldowanie dziecka do ubezpieczenia męża lub osobiście złożyć taki wniosek w Kasie Chorych. Ty chyba nie musisz być przy tym, a jak chcesz zapisać na swoją KK to w sumie nie wiem, pewnie będą potrzebować Twojego podpisu. a czy potrzebuje aktu urodzenia? z tego co wiem, to moja KK (Barmer) nie potrzebuje ale jak jest w innych to nie wiem.

relgi09kfo915nes.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee ja na kartę czekalam nie cały tydzień, a z tym zgłoszeniem to nie wiem bo mój mąż zgłaszał ztym zże on małą i mnie ma podpietych poid siebie

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak sie ten papier nazywa zeby znalezc go do wydruku? Najwyzej wzielabym w razie czego :)

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hm u nas na kopercie z dokumentami o akt dziecka nie ma mowy o tym dokumencie. Jest tylko zapytanie jakie imie(imiona) dziecko ma przyjąć i jakie ma mieć nazwisko. Nic więcej. Myśle, że to zależy od szpitala i różnych odmian dokumentów

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie to zalezy pewnie od szpitala, a w zasadzie tu sie nauczylam, ze wszystko zalezy na jakiego urzednika sie trafi. Jeden bedzie wymagal roznych swistkow a inny nie. Moge przeslac na maila ten dokument jesli ktoras chce.

Poza tym juz kiedys pisalam, ale fajnie dwie dziewczyny na swoich blogach opisuja formalnosci poporodowe ;) Poczytajcie sobie.

http://www.becomedemummy.blogspot.de/
    http://themoonmom.blogspot.de/

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba uwazac z tymi kropelkami sab simplex bo mozna je przedawkowac. Najlepiej podawac tak jak pisze Annaki. Moj starszy po nich strasznie ulewal wiec nie zawsze pomoga a wrecz zaskodza. Jakby komus te kropelki nie pomagaly lub dziecko tez ulewalo jak moj to polecam rowniez lek na kolki o nazwie Lefax. U nas sie sprawdzil ;-)

Agattee- No czasami bywa ze dziecko ma gorsza noc, boli go brzuszek, nie moze zrobic kupki itp. Ale to nie znaczy ze ma kolki i ze trzeba dawac kropelki. My wczoraj prawie pol nocy nie spalismy, maly pojekiwal, kwekal a jak wrescie zrobil kupke to zasnol i spal juz spokojńie az do rana ;-)

Ja jak karmilam to jogurty jadlam, ale mleka nie pilam. Nie jadlam tez brokulow, kapusty, grochu, fasoli i owocow cytrynowych. Ogolnie jadlam duzo zup warzywnych, do chleba wedliny, dzem, powidla i ser zolty ;-)

Hm my tez nadal nie mamy zlozonych papierow do kinder i elterngeld. Maz zrobi to dopiero w czwartek...

Nie pamietam juz wiecej co kto pisal...

Monika- super ze jestescie juz w domku ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 12:54

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to pewnie dlatego moja mama z tym nabiałem powiedziała, że my jesteśmy alergikami, a jak pisze Jola, uczula w pierwszej kolejności... Nie chciałam Wam namieszać!!! :) sama sobie nie wyobrażam nie jeść serów i jogurtów;)

o1489vvjal2gnmht.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde a ja tak lubie cytrusy, slodycze a mleko to podstawa, codziennie jem na sniadanie wiec nie wiem jak to bedzie... ale nie ma co wariowac trzeba dziecko obserwowac i eliminowac produkty z diety jesli maluch zle reaguje.

Kasia ja juz nie odkurzam, ostatnio ja wysprzatalam chate to bylo mi slabo i brzuch byl twardy tatus zajmuje sie odkurzaniem.

Z tymi formalnosciami to tez duzo zalezy od szpitala tak jak mowi Agattee.
    A jesli chodzi o ubezpieczenie to na karte z tego co wiem dlugo sie nie czeka i jesli nie dostaniesz a bedzie termin badania to na swoja idziesz z dzieckiem :)

Z Kinder- i Elterngeld to nie wiem jak skladac chyba tak jak Jola napisala, ale ludzie skladaja o wiele pozniej bo pieniadze za Kindergeld naleza sie 4 lata wstecz, wiem jedynie ze dziecko trzeba zglosic do Standesamt w ciagu 14 dni od dnia urodzenia. Ja rodze w innej dzielnicy niz mieszkam i wlasnie musze zglosic w tej dzielnicy gdzie jest szpital, tak tlumaczyla babka jak zalatwialismy Vaterschaftsanerkennung.

Ale to wszystko jest zawile :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 14:11

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaa, czyli jak córa się urodzi to mąż ma zgłosic sie z aktem urodzenia do swojego ubezpieczyciela i ją tak jakby podpiąć i wtedy ona dostanie swoją kartę ubezpieczeniową, tak?

Też odpuściłam odkurzanie, bo jakaś dzisiaj jestem mega zmęczona. Ugotowałam zupę i ciągle prasuje ciuszki dla małej i jak miałabym jeszcze odkurzyć...też zostawie to mężowi.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja mam jeszcze takie pytanie. Czy trzba dziecko meldowac w Polsce? Na moja logike jest to bez sensu bo przeciez mieszkamy tutaj wiec nie rozumiem czemu mysialqby byc zameldowana jeszcze w Polsce?

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia wydaje mi sie ze tak bedzie prawidlowo, jak maz podepnie corcie pod swoje ubezpieczenie.
    W takim razie tez nie bede robic zadnej apteczki. Mi zostala jeszcze jedna partia pieluszek i kilka ubranek do wyprania i wyprasowania i bedzie koniec:)

Sarnaa nie trzeba meldowac, trzeba tylko umiejscowic akt urodzenia w miejscu ostatniego Twojego lub partnera zameldowania, zeby nadac numer PESEL, ktory jest potrzebny do wyrobienia paszportu dla dziecka, mozesz to sama ogarnac wtedy jest podobno taniej albo przez ambasade polska w Niemczech.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 16:21

Sarnaa lubi tę wiadomość

oar843r8kh12ukn4.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki :) a jeszcze jedno mamy ktore juz rodzily napiszcie prosze co FAKTYCZNIE przydalo sie wam w szpitalu? Postanowilam dzis spajowac torbe :p

Ma1ta lubi tę wiadomość

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarnaa ja miałam TYLKO swoje kosmetyki i ubrania :-) , resztę zapewniał szpital
    Jeśli akt urodzenia umiejscawia się samemu w Polsce to trzeba dziecko zameldować bo meldunek jesdt potrzebny do wniosku o nadanie nr pesel, ja tak musiałam robić, jeśli przez ambasadę/konsulat to nie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 16:53

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu jest tez wszystko opisane :-)
    http://goniec.com/component/k2/10291-pesel-klucz-do-polskich-dokumentow-dla-dziecka/

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhh, a u mnie mala nadal sie napina i prezy i juz sama nie wiem co robic, teraz sie uspokoila w koncu. Pieluche zmienilam, cycka dalam ale tez nie chce za duzo jesc i wypluwa i placze i juz nie wiem co robic kurde

wff22n0ab6iac00e.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a kupowałyście sylikonowe wkładki laktacyjne? i są podobno jakieś muszle na piersi, ze niby po nich sutki się szybciej goją? Gdzie take coś kupić i jak to jest po niemiecku?

relgi09kfo915nes.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 wrote:
    Faktycznie to zalezy pewnie od szpitala, a w zasadzie tu sie nauczylam, ze wszystko zalezy na jakiego urzednika sie trafi. Jeden bedzie wymagal roznych swistkow a inny nie. Moge przeslac na maila ten dokument jesli ktoras chce.

Poza tym juz kiedys pisalam, ale fajnie dwie dziewczyny na swoich blogach opisuja formalnosci poporodowe ;) Poczytajcie sobie.

http://www.becomedemummy.blogspot.de/
    http://themoonmom.blogspot.de/

to ja bym prosiła o wysłanie tego dokumentu [email protected]

ja w urzedach pytałam czy musze o ojcostwo papier i o nazwisko to niby nie bo ojcostwo w małżenstwie to automatycznie jest. Ale może bedzie jak piszecie ze ten dokument to w szpitalu bedzie do wypelnienia ale wole miec na zas i wypelnic.Mnie to bardziej niz porod stresuje ta cała papierologia do wypelnienia. Chodz juz mam prawie wsio wypelnione (eltangeld i kindergeld) i spie spokojniej. Zostały daty podpisy tylko.

W jednym formularzu nie jestem pewna jaki wpisac miesiac rozpoczecia eltanzeit bo 8tyg porodzie jeszcze mam ten mutterschutz i mutterschaftsgeld wiec eltangeld przydałoby sie po tym okresie 8tygodniowym wypisac bo zawsze to 8tyg dłuzej w domu a nie w pracy znowu ale nie wiem czy dobrze rozumuje z tym. Ktos z Was wypelniał to juz??

klz9rl68ev7azsow.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Sarnaa ja miałam TYLKO swoje kosmetyki i ubrania :-) , resztę zapewniał szpital
    Jeśli akt urodzenia umiejscawia się samemu w Polsce to trzeba dziecko zameldować bo meldunek jesdt potrzebny do wniosku o nadanie nr pesel, ja tak musiałam robić, jeśli przez ambasadę/konsulat to nie

A powiedz mi czy sa jakies rame czasowe do kiedy trzeba dziecko w PL meldowac itd?? I czy trzeba byc osobiscie czy wystarczy moj tata z notarialnym upoważnieniem do załatwienia wszystkich takich spraw miedzy innymi meldonkow itd??

klz9rl68ev7azsow.png
‹‹ 194 195 196 197 198 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ