Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Sarnaa, zawsze mozesz wydrukowac bo to jest w necie do druku ale mozliwe ze dadza w szpitalu, cholera ich wie, co szpital to inne zasady Ktoras z dziewczyn kiedys tu pisala, ze w szpitalu dali papiery odnosnie Kindergeld a u mnie czegos takiego akurat nie bylo. Nawet nie wiem skad te papiery wziac (ale chyba z Familienkasse) i kiedy je zlozyc, czy jest na to jakis czas czy jak..
R. wlasnie pojechal zobaczyc czy sa akty urodzenia do odebrania. I tutaj mam pytanie, bo musze mala podpiac pod swoje ubezpieczenie w AOK to musze byc osobiscie czy moge wyslac R.? (on ma ubezpieczenie prywatne) I wystarczy tylko im okazac akt urodzenia i nic wiecej?
Hmm, dlugo czeka sie na taka karte? Bo jesli pierwsze badanie ma sie odbyc miedzy 23.01-5.02 to tak zastanawiam sie czy do tego czasu mi dojdzie ta karta czy na pierwszej wizycie obedzie sie bez...Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 11:55
-
Dziewczyny wg info, które wyczytałam z książek i internetu:
to co może uczulać to w kolejności:
-nabiał, -jaja kurze, -orzechy, -kakao, -ryby. Co nie znaczy, że tego nie wolno jeść. Po prostu mieć na uwadze te produkty, jeśli pojawi się np. wysypka.
Na początku unikać:
- cytrusów, - kawy i herbaty czarnej, - słodyczy, - przypraw, - kapusty, grochu, grzybów itp.
I wszędzie piszą w zasadzie, że jeść zdrowo, czyli wiadomo: kilka posiłków dziennie, unikać smażonego na rzecz gotowanych lub pieczonych w folii, warzywa, owoce, kasze różnego rodzaju, ryż brązowy, makaron brązowy, pieczywo ciemne(chociaż można sobie pozwolić na białe ale nie za często żeby nie mieć problemów z wypróżnianiem)
-
Agattee podobno na Kindergeld masz czas do 6 m-cy a na Elterngeld do 3 m-cy na złożenie wniosku. A co Kasy Chorych można zadzwonić zeby przysłali papier/wniosek o zapisanie/zameldowanie dziecka do ubezpieczenia męża lub osobiście złożyć taki wniosek w Kasie Chorych. Ty chyba nie musisz być przy tym, a jak chcesz zapisać na swoją KK to w sumie nie wiem, pewnie będą potrzebować Twojego podpisu. a czy potrzebuje aktu urodzenia? z tego co wiem, to moja KK (Barmer) nie potrzebuje ale jak jest w innych to nie wiem.
-
Faktycznie to zalezy pewnie od szpitala, a w zasadzie tu sie nauczylam, ze wszystko zalezy na jakiego urzednika sie trafi. Jeden bedzie wymagal roznych swistkow a inny nie. Moge przeslac na maila ten dokument jesli ktoras chce.
Poza tym juz kiedys pisalam, ale fajnie dwie dziewczyny na swoich blogach opisuja formalnosci poporodowe Poczytajcie sobie.
http://www.becomedemummy.blogspot.de/
http://themoonmom.blogspot.de/
-
Trzeba uwazac z tymi kropelkami sab simplex bo mozna je przedawkowac. Najlepiej podawac tak jak pisze Annaki. Moj starszy po nich strasznie ulewal wiec nie zawsze pomoga a wrecz zaskodza. Jakby komus te kropelki nie pomagaly lub dziecko tez ulewalo jak moj to polecam rowniez lek na kolki o nazwie Lefax. U nas sie sprawdzil
Agattee- No czasami bywa ze dziecko ma gorsza noc, boli go brzuszek, nie moze zrobic kupki itp. Ale to nie znaczy ze ma kolki i ze trzeba dawac kropelki. My wczoraj prawie pol nocy nie spalismy, maly pojekiwal, kwekal a jak wrescie zrobil kupke to zasnol i spal juz spokojńie az do rana
Ja jak karmilam to jogurty jadlam, ale mleka nie pilam. Nie jadlam tez brokulow, kapusty, grochu, fasoli i owocow cytrynowych. Ogolnie jadlam duzo zup warzywnych, do chleba wedliny, dzem, powidla i ser zolty
Hm my tez nadal nie mamy zlozonych papierow do kinder i elterngeld. Maz zrobi to dopiero w czwartek...
Nie pamietam juz wiecej co kto pisal...
Monika- super ze jestescie juz w domku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 12:54
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Kurde a ja tak lubie cytrusy, slodycze a mleko to podstawa, codziennie jem na sniadanie wiec nie wiem jak to bedzie... ale nie ma co wariowac trzeba dziecko obserwowac i eliminowac produkty z diety jesli maluch zle reaguje.
Kasia ja juz nie odkurzam, ostatnio ja wysprzatalam chate to bylo mi slabo i brzuch byl twardy tatus zajmuje sie odkurzaniem.
Z tymi formalnosciami to tez duzo zalezy od szpitala tak jak mowi Agattee.
A jesli chodzi o ubezpieczenie to na karte z tego co wiem dlugo sie nie czeka i jesli nie dostaniesz a bedzie termin badania to na swoja idziesz z dzieckiem
Z Kinder- i Elterngeld to nie wiem jak skladac chyba tak jak Jola napisala, ale ludzie skladaja o wiele pozniej bo pieniadze za Kindergeld naleza sie 4 lata wstecz, wiem jedynie ze dziecko trzeba zglosic do Standesamt w ciagu 14 dni od dnia urodzenia. Ja rodze w innej dzielnicy niz mieszkam i wlasnie musze zglosic w tej dzielnicy gdzie jest szpital, tak tlumaczyla babka jak zalatwialismy Vaterschaftsanerkennung.
Ale to wszystko jest zawile :p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 14:11
-
Martaa, czyli jak córa się urodzi to mąż ma zgłosic sie z aktem urodzenia do swojego ubezpieczyciela i ją tak jakby podpiąć i wtedy ona dostanie swoją kartę ubezpieczeniową, tak?
Też odpuściłam odkurzanie, bo jakaś dzisiaj jestem mega zmęczona. Ugotowałam zupę i ciągle prasuje ciuszki dla małej i jak miałabym jeszcze odkurzyć...też zostawie to mężowi. -
Kasia wydaje mi sie ze tak bedzie prawidlowo, jak maz podepnie corcie pod swoje ubezpieczenie.
W takim razie tez nie bede robic zadnej apteczki. Mi zostala jeszcze jedna partia pieluszek i kilka ubranek do wyprania i wyprasowania i bedzie koniec:)
Sarnaa nie trzeba meldowac, trzeba tylko umiejscowic akt urodzenia w miejscu ostatniego Twojego lub partnera zameldowania, zeby nadac numer PESEL, ktory jest potrzebny do wyrobienia paszportu dla dziecka, mozesz to sama ogarnac wtedy jest podobno taniej albo przez ambasade polska w Niemczech.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 16:21
Sarnaa lubi tę wiadomość
-
Sarnaa ja miałam TYLKO swoje kosmetyki i ubrania , resztę zapewniał szpital
Jeśli akt urodzenia umiejscawia się samemu w Polsce to trzeba dziecko zameldować bo meldunek jesdt potrzebny do wniosku o nadanie nr pesel, ja tak musiałam robić, jeśli przez ambasadę/konsulat to nie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2015, 16:53
-
Kasia83 wrote:Faktycznie to zalezy pewnie od szpitala, a w zasadzie tu sie nauczylam, ze wszystko zalezy na jakiego urzednika sie trafi. Jeden bedzie wymagal roznych swistkow a inny nie. Moge przeslac na maila ten dokument jesli ktoras chce.
Poza tym juz kiedys pisalam, ale fajnie dwie dziewczyny na swoich blogach opisuja formalnosci poporodowe Poczytajcie sobie.
http://www.becomedemummy.blogspot.de/
http://themoonmom.blogspot.de/
to ja bym prosiła o wysłanie tego dokumentu [email protected]
ja w urzedach pytałam czy musze o ojcostwo papier i o nazwisko to niby nie bo ojcostwo w małżenstwie to automatycznie jest. Ale może bedzie jak piszecie ze ten dokument to w szpitalu bedzie do wypelnienia ale wole miec na zas i wypelnic.Mnie to bardziej niz porod stresuje ta cała papierologia do wypelnienia. Chodz juz mam prawie wsio wypelnione (eltangeld i kindergeld) i spie spokojniej. Zostały daty podpisy tylko.
W jednym formularzu nie jestem pewna jaki wpisac miesiac rozpoczecia eltanzeit bo 8tyg porodzie jeszcze mam ten mutterschutz i mutterschaftsgeld wiec eltangeld przydałoby sie po tym okresie 8tygodniowym wypisac bo zawsze to 8tyg dłuzej w domu a nie w pracy znowu ale nie wiem czy dobrze rozumuje z tym. Ktos z Was wypelniał to juz??
-
annaki wrote:Sarnaa ja miałam TYLKO swoje kosmetyki i ubrania , resztę zapewniał szpital
Jeśli akt urodzenia umiejscawia się samemu w Polsce to trzeba dziecko zameldować bo meldunek jesdt potrzebny do wniosku o nadanie nr pesel, ja tak musiałam robić, jeśli przez ambasadę/konsulat to nie
A powiedz mi czy sa jakies rame czasowe do kiedy trzeba dziecko w PL meldowac itd?? I czy trzeba byc osobiscie czy wystarczy moj tata z notarialnym upoważnieniem do załatwienia wszystkich takich spraw miedzy innymi meldonkow itd??