X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w szpitalu nie szczepią na nic dziecka dopiero na U3 czy jak to jest? Kurcze chyba juz ten temat był poruszany ale zapomniałam.

Monika, co u Ciebie? Zadomowiliscie sie juz?I jak z karmieniem, lepiej ci w swoich 4 ścianach czy jak zdecydowałas?

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia mi w przychodni powiedziano, że robią pierwsze szczepienia po 6 m-cu życia dziecka. Zdziwiłam się, bo wszędzie słyszałam że własnie na U3- czyli w 2 miesiącu.

relgi09kfo915nes.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie czekam na położną- ostatnia nasza wizyta przed porodem i ostatnia okazja o wypytanie o wszystko :) ach im bliżej tym więcej pytań i wątpliwości

relgi09kfo915nes.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu nie szczepią, pierwsze szczepienie było po 2 mies,było to pierwsza dawka 6w1, po 6 tyg kolejna i znowu po 6 trzecia dawka-ostatnia, teraz do skończenia roczku nie ma nic. Tyle że te szczepienia nie są tu obowiązkowe to być może jak ktoś nie wyrazi zgody na początku to może i przesunie w czasie wszystko i będzie dopiero po 6 mies, nie mam pojęcia jak to działa bo ja szczepilam

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia i jak tam w domku sobie radzicie z karmieniem itd? :)

U nas wczoraj znowu masakra, zauwazylam ze w dzien jak Amelia mnie wydoi to wieczorem mam mniej mleka i chyba ona sie nie najada bo chce cycka ale wypuszcza i sie denerwuje jakby nic nie lecialo. Wczoraj tak bylo, jak troche sie uspokoila to R. ja przejal a ja do laktatora no i ledwo 30ml z dwoch cyckow wyciagnelam, kiedy to niedawno 50ml z jednego bylo. W dzien jest w porzadku z mlekiem, ale po takim calodniowym ssaniu to wieczorem jakby byly pustki i nie wiem co robic bo przeciez sobie nie wyczaruje skoro nawet laktator nie wyciagnal...
    Dzis polozna ma przyjsc (zapomnialam o ktorej godzinie :D) i zapytam co moge robic w takiej sytuacji, bo przeciez nie odloze glodnego dziecka do lozeczka bo nawet nie zasnie ;P

i w ogole dzis mnie podbrzusze boli i kregoslup jak na okres, to mozliwe ze okres moze przyjsc tak szybko?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2015, 13:04

wff22n0ab6iac00e.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarna u mnie bole zaczela sie wlasnie od kregoslupa, a potem to juz wszedzie ;) bedziesz wiedziala ze to juz :) , jesli moge cos Ci doradzic to rob sobie cieple (ale nie gorace) prysznice na kregoslup mi to baaardzo przyspieszylo moj ost porod :) , trzymam kciuki :)

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny ;-) widzę Sarna że już prawie,prawie :-) trzymam kciuki i życzę powodzenia.
    Agattee współczuje,że tak się męczysz z tym pokarmem.Może lepiej jak byś przeszła na karmienie mm,bo po co macie obie się męczć.
    Ciekawe jak tam u Moniki,jak sobie radzi z Vincentem.
    U mnie wszystko w porządku,mały coraz bardziej się robi rozbrykany ;-) czuję go czasem bardzo wyraźnie,ostatnio nawet widziałam jak brzuch lekko sie poruszył ;-) Muszę się pochwalić że ostatnio w końcu pierwsze ubranka kupiłam no i kołyskę,w prawdzie używaną ale stan super.Jeszcze dwa tygodnie i przeprowadzka,ale się ciesze bo w końcu będę sobie pokoik dla małego odpicowywać ;-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby ten uparciuch sie zdecydowal do soboty :p poki co wypina tylek i ma czkawke :D tesciowa sie smieje ze mala po prostu barxzo punktualna jest i jak lekarz powiedzial ze 17 to 17 :D. Oby tylko sie nie zasiedziala bo w wariatkowie wyladuje chyba :p

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BYła dziś u mnie położna i rozmawiałysmy m.in. na temat karmienia. Mówiła, że w pierwszych 10 dniach życia dziecka zjada przeciętnie odpowiednio:
    1 dzień życia- O ml mleka (często dzieci są zmęczone i nic nie zjedzą)
    2 dzień życia- 10 ml mleka ( na posiłek, posiłki co ok. 2-4 godz)
    3 -||- - 20 ml mleka
    4 dzień zycia - 30 ml mleka itd. aż do 10 dnia życia dziecka- 90 ml a potem:
    od 10 dnia życia do końca I szego m-ca- ok. 90- 150ml mleka
    Wiecie to są statystyki, ale może którejś się przyda. Ja nawet nie wiedziałam, że na początku tak mało dziecko jada za jednym posiłkiem ( 10 ml to przecież malutko) no i wszystkie dzieci są inne!
    No i wróży mi, że urodzę 23go stycznia :) ciekawe, czy się sprawdzi

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zgodę na szczepienia wyraża sie jeszcze w szpitalu czy juz u swojego pediatry?

Jola, to faktycznie je malenko taki bobasek. Spisze sobie to zeby sie nie denerwować zbytnio na początku jak mała bedzie niewiele jadła:) dzieki :)

Sarnaa, jejku faktycznie mała uparta ale zobaczysz do soboty bedzie po wszystkim :) życzę ci tego !!

zem3zbmhb277dwos.png

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek no widzisz jak ten czas szybko leci jeszcze troche i bedzie na etapie blisko przed porodem a dzidzius bedzie sie wiercil niesamowicie:) a poki co szykuj pokoik dla malego:)

Agattee nie wiem chyba tak szybko okresu sie nie dostaje. A jak Twoja rana po cesarce? Boli? Bedziesz szczepic Amelke?
    Ja na pewno nie bede szczepic na wszystko i zastanawiam sie czy w ogole bede... tyle sie naczytalam o tych szczepionkach i powiklaniach, ze sie boje.

Kasia pozniej zgode wyrazasz jak juz do pediatry chodzisz:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2015, 14:46

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się tak boje zagłębiac w temat szczepień :/ nie wiem, co zrobię, ale chyba będę.

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam obawy ale jak się dowiedziałam od znajomej która pracuje na oddziale dziecięcym jakie są skutki i powikłania po chorobach u dzieci które nie były szczepione to jednak wolalam zaszczepić, jedyne co to zastanawiam się nad szczepionką mmr (odra, różyczka, świnka+ospa), tzn o niej wiem ze najlepiej jest ją przesunąć w czasie do 2 lub więcej lat a nie po roczku

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a tak z innej beczki, bo jeszcze nie mialam okazji przetestowac niemieckiej poczty. Tu jak w Polsce kupuje sie znaczek na poczcie, przykleja na kopercie i wrzuca do skrzynki czy sa inne zwyczaje??

zem3zbmhb277dwos.png

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki a dowiadywalas sie jakie sa skutki poszczepienne? Bo tych tez jest niestety duzo, sama nawet znam dziecko ktore bylo zdrowe dobrze sie rozwijalo i po szczepieniu stalo sie jak roslina.. duzo czytalam o szczepieniach i sie boje wlasnie tych powiklan, dobrze ze tutaj nie ma tego szczepienia na gruzlice i zoltaczke jesli mama ma negatywny wynik.
    No ale to sa indywidualne decyzje, oby byly jak najlepsze dla naszych maluchow.

Kasia no tak kupujesz znaczek przyklejasz i do skrzynki:)

A dzisiaj na grupie lutowek jednej odeszly wody w 36 tyg., takze pakujcie sie dziewczyny bo nie znacie dnia ani godziny ;) u mnie prawie torba gotowa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2015, 15:37

oar843r8kh12ukn4.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee- Jak karmisz piersia to raczej jeszcze okresu nie dostaniesz ;-)

My 6- tego mamy pierwsze szczepienie. Wlasnie ta dawka 6w1. Na odre, rozyczke i swinka+ospa tez szczepilam na roczek. Balam sie jej bardzo ale przeslismy bezproblemowo, no po za lekka goraczka ;-)

Sarna- Trzymam kciuki ;-)

Moj maluszek spi juz 3- cia godzine :-) Bylismy rano odprowadzic starszego do prżedszkola, niestety padalo wiec mam nadzieje ze Julek nie zachoruje...Ech juz nie moge sie doczekac wiosennych spacerow i spotkan na baby gruppe ktore wam bardzo polecam ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaa, a jesli chce dostac potwierdzenie wysylki to jest cos takiego jak polecony w Polsce?

zem3zbmhb277dwos.png

• Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia mozesz kupic znaczki (ja mam wlasnie w domu) albo zostawiasz list na poczcie i oni wysylaja :) z poleconym nie wiem jak bo nie wysylalam ale mysle ze musialabys na poczcie powiedziec ze chcesz wlasnie jakos list polecony

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A teraz popijamy sobie sok z burakow jablek i marchwi od dziadka Zoski :D takie rarytaski :p

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale naprodukowałyście postów...nadrobię Was później...szczerze mówiąc nie wiem kiedy.

Jesteśmy od wtorku w domu. Mały się zaadoptował, choć we wtorek lekko marudził no ale wiadomo - nowe otoczenie. Uczymy się siebie wzajemnie bo jest zupełnie inaczej niż w szpitalu. Jest fajnie :)
    Dziś była u nas połozna...lepiej mi pokazała jak myć małego niz pokazały to pielęgniarki w szpitalu. Ale jestem zmęczona po jej wizycie - ona strasznie dużo gada, nie o innych jak położna od Agattee, ale gada non stop jak najęta. No i myślałam ze to będzie krótka szybka wizyta a trwała chyba z 1,5 godz. i co chwilę było zeby przyniesć to, pokazać to i przez to zrobił mi się mega bałagan w domu.
    Moja mama jest u nad jakoś do połowy nastepnego tygodnia, wiec z nią też chcę troszkę posiedzieć i nie chcę zeby za dużo robiła bo ja chcę sama wszystko robić, no a zeby jej się nie nudziło no to czas też jej musze poświęcić. No i tak jakoś wszystko jak się zbierze do kupy to robią mi sie zaległości na forum.

Agattee - tylko z tego c doczytałam to nie asz złożonych papierów o KG i EG...my pobraliśmy wnioski z internetu: EG http://www.elterngeld.nrw.de/elterngeld/antragstellung/Antragsformular.pdf no i o KG http://www.arbeitsagentur.de/web/wcm/idc/groups/public/documents/webdatei/mdaw/mdk1/~edisp/l6019022dstbai378287.pdf?_ba.sid=L6019022DSTBAI378290
    Wnioski z aktami urodzenia wysłaliśmy do Familienkasse jeśli chodzi o KG i do jakiegoś innego urzędu EG (jak chcesz to później t sprawdze jak to u nas sie nazywało). No i trzeci akt urodzenia jaki się dostaje jest do Krankenkasse.
    Dzis umówilismy się na U3. O kartcie dziś u lekarza nam powiedzieli ze jakbyśmy nie mieli karty to mamy się postarać o coś jakby zaświadczenie z AOK i wtedy na to przyjmują dziecko u lekarza, z tym ze w aptece an tą kartę podobno leków nie kupimy z refundacja tylko musimy calość zapłacić ale zwróca nam pieniądze jak karta przyjdzie.

Agattee - jeszcze mam pytanie...kiedy Twojej małej odpadł pepuszek i jak o niego dbałaś. U nas jeszcze jest, ale myślę ze zaraz odpadnie.

Ja o Sab Simplex też czytałam że przy KP to na łyżeczkę i ktoś mi własnie mówił żeby zacząć od mniejszej dawki. I w zamian wlaśnie ponoć Lefax jest dobry.
    A dziewczyny jak już podajecie Sab Simplex to jak juz widzicie objawy bólu brzuszka czy tak zapobiegawczo. Ja jeszcze nie podawałam i poki co (odpukać) problem brzuszkowy który pojawił sie w szpitalu po brokule nie wrócił i mam nadzieje, ze tak zostanie :)

Dobra...to tak na szybko tylko...jak nadrobię to znowu cos skrobnę i jak zgram fotki to pochwalę sie maluszkiem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2015, 16:48

‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ