X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. My wrocilismy wlasnie z wycieczki z Poczdamu i chyba obiad mi zaszkodzil,bo po brzuszku mi cos jezdzi i na dodatek glowka boli ech :/ ale mimo wszystko bylo milo wyrwac sie z domu:)

Martaa, ja tez zapakowalam ale chyba go wezme-chyba bedzie mi latwiej w nim karmic choc Agattee mowila, ze jej sie nie przydal wiec to roznie moze byc.

Sarnaa, jak tam dzis sie czujesz?Jakies postępy? To twoja pierwsza ciąża, prawda?

Agitka, ja w sumie też z południa, ale z Krakowa:) A co do stresu to z każdym dniem większy, ale staram się jakoś tej mojej łepetynce tłumaczyć, ze wszystko skonczy się dobrze:)

Mnie mdłości w I trymestrze męczyły, ale ani razu nie wymiotowałam więc raczej dobrze wszystko zniosłam. Na mdłości mi osobiscie pomagały kwaśne jabłka i nektarynki-tak jakoś :)

Co do ruchów ja też czuje juz takie bardziej rozciaganie małej niż kopniaki chociaż czasami po żebrach ładnie mi przywali. Chyba rusza się nieco mniej, ale to też zależy od pory dnia i nocy-ciezko stwierdzić.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta co do objawów nadchodzącego porodu to w sumie częściej niż przedtem mam bóle pachwiny prawej( nie wiem czemu tylko po 1 stronie) i kłucia w kroczu, jakby skurcze, a dziś jakoś 10 min, bolał mnie leciutko dół brzucha. Z resztą jak Mały sie wierci to odczuwam dyskomfort i własnie te dolegliwości. Ale powiem Ci, że nie mam pojęcia kiedy nastąpi ten dzień :) w piątek mam wizytę u ginki i tak bym chciała dotrwać do tej wizyty a potem to nawet już wieczorem mogę zacząć rodzić :) Rożka nie pakowałam

relgi09kfo915nes.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2015, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u was we wniosku KG pod tym gdzie trzeba wpisac ten nr nie jest napisane ze nr podatkowy osoby ktora sklada wniosek? Bo ja teraz sprawdzalam i u mnie tak jest w tym lewym gornym rogu i mam wpisany moj nr.

Moja mala pod koniec ciąży rusza sie tak samo moze tylko bardziej to czuje bo ma malo miejsca. A macie tez tak ze jak robicie sie glodne to dziecko ma wzmozone ruchy i jak zjecie to sie spokojniej robi? Bo ja wczoraj w nocy ok 4 sie przebudzialam i czuje ze lekko glod idzie ale myslalm ze zasne a tu nic poszlam kakao zrobic i po 10 min mala urwiska spokojna

klz9rl68ev7azsow.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta:) wrote:
    Dziewczyny czy do szpitala bralyscie/bierzecie rozek dla dziecka? Bo zapakowalam i nie wiem czy sie przyda?

Ja nie pakowalam rozka bo i tak dziecko na wyjście w fotelik trzeba ulozyc a w szpitalu chyba maja cos do zawijania maluchow.
    W ogole mamy juz te rozpakowane w czym spia wasze dzieci bo tu kobiety to w te spiworki dzieci wsadzaja a ja myslalm na początek o rozku zeby bylo tak cieplutko i trochę taj ciasnio ale nie za ciasno jak w brzuszku a pozniej spiworek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 17:35

klz9rl68ev7azsow.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma1ta no tak w foteliku dziecko wychodzi ze szpitala, ale w rozku mozna nosic dziecko w szpitalu albo trzymac podczas karmienia, wiec dlatego sie zastanawiam. U mnie malutka sie wierci jak sie najem zwlaszcza po czyms slodkim albo owocach.

Jola - wlasnie to jest najgorsze ze nie znamy dnia ani godziny. A ja bym chciala wczesniej urodzic bo chyba zwariuje czekajac do terminu.

oar843r8kh12ukn4.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 18 stycznia 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to moja pierwsza ciaza.. poki co nadal nic..tylko wlasnie mala soe wwierca w dol.. i brzuch sie dalej stawia no ale nic konkretnego.. ehhh.

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma1ta, jest w załączniku do KG (Anlage Kind zum Antrag auf Kindergeld) podpunkt pierwszy ANGABEN ZUM KIND i właśnie ten steuerliche Identtifikationsnummer- i mi sie wydaje, ze tu trzeba wpisac numer dziecka, bo caly zalacznik dotyczy danych dziecka.

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee, jeszcze raz dopytam. Dostałas akty urodzenia do KG, EG, AOK i jeden oryginał został wam, czyli w sumie 4 -tak? Plus można sobie dodatkowo zamówić międzynarodowe za opłatą chyba 10 euro za egzemplarz.

zem3zbmhb277dwos.png

• Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia tych Anlage Kind nie mam jakims cudem nie wydrukowal mi maz i dlatego myślałam ze chodzi o ten nr na wniosku KG a nie anlage.Dobrze ze teraz spojrzalam bo by mi brakowalo a tak jutro dodrukujemy

klz9rl68ev7azsow.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 wrote:
    Agattee, jeszcze raz dopytam. Dostałas akty urodzenia do KG, EG, AOK i jeden oryginał został wam, czyli w sumie 4 -tak? Plus można sobie dodatkowo zamówić międzynarodowe za opłatą chyba 10 euro za egzemplarz.

Dokladnie tak, ale my za miedzynarodowy akt placilismy 20 € :P

Agitka no mi nie chodzi na razie o intymnosc miedzy mna a R. bo na razie poki krwawie to odpuszczamy. Chodzi mi o codziennosc, ze nie mamy czasu by sobie film obejrzec razem, przytulic sie na dluzej czy wyjsc gdzies i nie mowie ze sami bo nawet z mala a to dlatego, ze dzis postanowilam ze zrobimy pierwszy spacer (ot, do banku bo akurat musialam zrobic przelew). Mala wstala, to ja nakarmilam, przebralam. Przy ubieraniu oczywiscie wrzaski bo jak prawie kazde dziecko strasznie tego nie lubi. Wlozylismy do wozka i troche sie uspokoila. Przeszlismy kawalek od domu i taki totalny wrzask nastapil ze szok. I pytanie czy idziemy dalej czy wracamy do domu, ale moj R. postanowil ze wracamy bo jak ma sie tak wydzierac na cala ulice to troche glupio i troche mroz jest bla bla bla... (argumenty nadopiekunczego taty :P)
    Wrocilismy do domu, rozebralismy, troche przytulania do uspokojenia bo az roztrzesiona byla (stwierdzenie mojego R. :P) Dalam jej cyca, zaczela przysypiac to z powrotem ubieramy i wkladamy do fotelika tego do auta ale tez co sie do wozka montuje i w foteliku usnela. Nie wiem czemu, ale moze dlatego ze w foteliku ma ciasniej albo juz byla zmeczona. Moja mama powiedziala, ze nic jej sie nie stanie jak sobie poplacze ale ja jej mowie ze to byl wrzask a nie placz niemowlecia... Juz sama nie wiem jak te spacery maja wygladac i czy zaraz nie wyjdzie ze jestem uziemiona w domu bo jak ma mi tak za kazdym razem wrzeszczec to bylaby masakra. Jutro bedzie proba numer dwa bo musze isc do DM. Bozeee, to jest chore ale boje sie placzu wlasnego dziecka !! :O Jak wrocilismy to wpadlam w taka panike ze bede gnic w domu poki mala nie podrosnie bo mi nie da wyjsc z domu przez te wrzaski...
    Mama mowi zebym ja w domu wkladala do wozka i przyzwyczajala no ale w domu to co innego, przeciez nie pojezdze sobie (co najwzyej w przod i w tyl) bo mamy male mieszkanie a na zewnatrz wiadomo, lekkie wstrzasy itd. Albo przed wyjsciem bede musiala ja porzadnie zmeczyc i nakarmic zeby grubo zasnela, mimo iz nakarmilam ja za pierwszym razem to i tak byl wrzask... Sama nie wiem, niedlugo chyba zwariuje, niby proste czynnosci a sprawiaja tyle problemow...

Jutro koncze 25 lat... nie wierze, ze za 5 lat bede miec 30 hahha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 19:38

wff22n0ab6iac00e.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.arbeitsagentur.de/web/content/DE/Detail/index.htm?dfContentId=L6019022DSTBAI707980

Tu jest link gdzie jest ta anlage kind po polsku 8lub9 link jakby ktos potrzebowal. Jutro musze uzupełnić to co mi brak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 19:43

klz9rl68ev7azsow.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakoś uporałam sie z tymi wnioskami choc oczywiście mam pytania wiec jeśli któraś z was będzie znała odpowiedź to będę wdzięczna za pomoc.

PYTANIA DO WNIOSKU O KINDERGELD:

A raczej chodzi mi o ten załącznik: ANLAGE KIND ZUM ANTRAG AUF KINDERGELD VOM...Lfd.Nr...

Co mam wpisać w miejsce tych kropeczek??

PYTANIA DO WNIOSKU O ELTERNGELD - ten to jest masakra:/ zaznaczę, że ja jestem Elternteil 1 (bezrobotna) a mój mąż Elternteil 2 i pracuję.

PUNKT 10
    Zeitraum NACH der Geburt des Kindes czyli Okres po urodzeniu dziecka

I chodzi mi o rubrykę Elterteil2 czyli mojego pracującego męża. Będę chciała zaznaczyć kwadracik trzeci, (bo mój mąż po urodzeniu dziecka będzie normalnie pracował i żadnego urlopu nie bierze): ab/seit....mit....Wochenstunden

I tu mam np. napisać ab/seit 9-18 mit 40 wochenstunden?? Pytają w jakich godzinach i ile tygodniowo pracuje??

PYTANIA DO ZAŁĄCZNIKA DO ELTERNGELD:

Z tego co zrozumiałam trzeba jeszcze dołączyć ERKLARUNG ZUM EINKOMMEN. Zastanawiam się czy ja jako bezrobotna muszę wypełniac ten załącznik???Mąż na pewno, bo pracuje.

I w przypadku męża, na drugiej stronie załącznika jest Einkommen WAHREND des Bezuges von Elterngeld czyli PRZYCHODY PODCZAS POBIERANIA ELTERNGELD. Zaznaczam, że mąż jest osoba, która nie prowadzi działalności gospodarczej i idę do punktu N i tam jest coś takiego:

Erwerbststigkeit im beantragten Bezugszeitraum vom...........bis...............
    O co chodzi w tym czyms??

Przepraszam, że tak męcze, ale te papierki są momentami tragiczne. Jeśli ktoś może to przeanalizować i mi pomóc to będę bardzo bardzo wdzięczna.

zem3zbmhb277dwos.png

• psioszka11 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za porady, wypróbuje na pewno. Na razie wychodząc na spacer z psem zabezpieczam się landrynkami- one działają jak na razie.
    Jutro mam pierwsze badania prenatalne , trochę się denerwuje czy wszystko będzie ok. A w środę wracamy do DE i będę poszukiwać już tam stałego lekarza.

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 18 stycznia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja tez nie wiem co w te kropeczki wpisac.
    a patrzalam naj EG to mamy inne podania bo inny land. Mialam z neta inny ale ta niemka co mi pomagala powiedziala ze to nie ten i poszlam tu na miejscu do urzedu i mi dali formularz i byl inny niz ten z neta co mialam.

Patrze w ten EG wniosek i u mnie nie maja takich rzeczy. Punkt 10 twoj to moj 11 ale tam mam tez co innego.

Wniosek wypelaniam na siebie bo ja bede w domu z mala i wiem ze musze dolaczyc do tego 12 lohnzetel z 12 miesiecy.

Najlepiej podejsc do urzedu i zapytac czy dobrze wypelnilas

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2015, 21:02

klz9rl68ev7azsow.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia a na tych blogach patrzalas? Bo tam było wypisane jak wypełniać. Ja jeszcze się za to nie zabrałam a będę musiała... jeszcze nie wydrukowalam nawet wniosku a juz mam dosyc :D Poki co misze w tyn tygodniu wyslac mojego R. by ogarnal termin u jakiegos lekarza. Znalazlam jakas niemke calkiem niedaleko, moze sie uda...

wff22n0ab6iac00e.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee nie martw się ja też się balam płaczu, a jak mieliśmy przeboje z tymi spacerami to czasem modliłam się o deszcz żeby nie musieć wychodzić :-( ,a potem robilam jak pisalas, woziłam w wózku w domu aż zasnęła a potem na dwór, ale to był wrzesień i wystarczył dresik, mogła w nim jeździć po domu i prosto na dwór, z tym że ja musiałam jakoś jeszcze znieść wózek z 2 piętra ;-) , ale się udało. No a później się jakoś jej przestawilo i polubiła spacery. Nie martw się będzie ok :-) , w ostateczności zostaje chusta lub nosidło, albo musisz ja jakoś ciasno owijac w spiwór czy co, może to lubi :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee, patrzyłam na bloga

http://becomedemummy.blogspot.de/2014/12/troszke-to-potrwao-ale-jest.html

ale mimo jej wyjaśnień i tak mam te pytania ;) Martaa, moze jak ty będziesz wypełniała to porównamy wersje. Tez mam dsc tej papierologii.

Ma1ta, najgorsze wlasnie sa te rozbieżności, kurde jakby jednego wniosku wymyślić nię mogli :/

Psioszka, powodzenia na wizycie :)

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2015, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:-) dużo szczęścia i radości oraz zdrówka bo to najważniejsze!

Ależ dziś mia_lam nieprzespaną noc, ogolnie spię w miarę ok ale dziś mnie brzuch pobolewal i czulam znow jakies dziwne skurcze, ale wiem, ze to jeszcze nie porodowe, bo byly znośne :-) oj coraz bliżej u mnie do przytulenia Tymka. Z drugiej strony jak to bedą takie bole tylko o stokroć bardziej bolesne to... Kurde mol nie wiem czy dam rade bez PDA

Dopiero w piatek mam wizyte u ginki a juz bym chciala wiedziec, czymi sie tam na dole wszystko otwiera czy nie.

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola twardzielka jesteś, bo ja pewnie bym w panikę wpadła hehe. Dziś obudziłam się z wrażeniem, że wody mi odeszły, bo jakoś miałam mokre uda, ale chyba to tylko zbyt wysoka temperatura w pokoju ;)

Agattee, konczysz 25 lat-oj ty młódko! Pozazdroscic takiego wieku ;) Wszystkiego cudownego, spełnienia marzeń i dużo zdrówka i radości z każdego dnia. I problemów malutkich jak mróweczki :)

zem3zbmhb277dwos.png

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee sto lat kochana :) duzo zdrowka i spelnienia marzen !!

gyxwcwa1xs1eqezb.png
‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ