X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM, ten numer dostanie dziecko tak czy siak, zostanie do was wysłany. A ja wniosek o EG też wypełniałam na siebie, ale myślałam, że skoro mąż pracuje to też trzeba dostarczyć jakieś jego zaswiadczenia o zarobkach, ale się myliłam-nic takiego nie trzeba. Załącznik o dochodach wypełniam tylko ja ale skoro nie pracowałam tu w Niemczech to niewiele mam do wypełnienia ;)

A co tego załącznika w KG i tych kropeczek o które pytałam to wypełnia urząd więc omincie to.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Jestem tu zupełnie nowa, więc się może najpierw przedstawię: mieszkam pod Monachium, a moja ciąża to dopiero początki początków... dziś zaczął się 6. tydzień, w zeszłym tygodniu miałam zrobioną betę, po dwóch pozytywnychtestach, też pozytywną, ale dość niską, USG (wczoraj w szpitalu po plamieniu) jeszcze nic nie pokazało... moja gin nie widziała dziś potrzeby powtórzenia bety... Orientujecie się gdzie w Niemczech można po prostu pójść zrobić sobie prywatnie badanie krwi? W szpitalu, u Hausarzta czy jakieś laboratorium?
    Z góry dzięki.

• Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 19 stycznia 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha czyli kwestia kropeczek juz rozwiązana hehe

klz9rl68ev7azsow.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy witaj :-) ale fajnie że coraz nas więcej.
    A gdzie pod Monachium jeśli można wiedzieć,bo ja okolice Landshut także do Monachium też nie mam daleko :-) a co do badania krwi to nie mam pojęcia gdzie,ja jak byłam na pierwszej wizycie czyli w 7tc to już był maleńki zarodek więc już nie musiałam potwierdzać dodatkowo ;-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • agattee Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia no wlasnie keszcze nie mamy terminu u lekarza, nawet nie mamy lekarza...pisalam do jednych to prywatnie przyjmuja, jedni mi odpisali ze nie robia terminow online dla nowych pacjentow jakby to byl jakis problem ale ok, albo wszyscy sa daleko albo nie chca przyjmowac.. znalazlam jeszcze jedna babke niedaleko Nas i jutro tam wysle R. zeby podjechal i spytal o termin a jak nie to zrobimy pierwsza wizyte u tej polki ale ona jest lekarzem ogólnym ale pisala mi ze robia maluszkom badania U3 itd. A pozniej dalej bede kogos szukać bo naprawde tragedia jest...

Lucy witaj w grupie :)

wff22n0ab6iac00e.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm a ja nie mialam nigdy przebojow z ginkiem tutaj, maksymalny czas jaki czekalam to 30 min. Bylam w szpitalu wyniki mam dobre, jeszcze czekamy na jeden jak swedzenie bedzie sie nasilac musimy znowu przyjechac i dostalam recepte na leki ze jak bedzie nie do wytrzymania mam je brac... ale mam nadzieje ze sie poprawi.

Sarnaa dziwny ten lekarz, ale co sie stresujesz jeszcze chwilka i sie rozpakujesz:)

Tez musze wypelnic te wnioski przez moje dolegliwosci nie mialam do tego glowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2015, 19:03

oar843r8kh12ukn4.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze za bardzo sie zdenerwowalam ale wkurza mnie takie traktowanie.. bo doslownie przerwal mi w pol zdania i juz sie zegnal.. jakby mogl to by chyba hurtowo przyjmowl dzisiaj.. no nic musze dzisiaj wykorzystax mojego i nie bedzie zadnego ale bo nie chce w srode znow jrchac do niego :D

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a gdzie ja tu moge kupic worki do odkurzacza?

Martaa, wazne ze wyniki dobre. Juz niedługo skończą sie te wszystkie nasze dolegliwości i zaczniemy narzekac na coś niego :)

Sarnaa, wytrzymaj jeszcze chwilkę, mysle ze Zosia juz lada moment bedzie chciała wyjsc. A ten lekarz to debil totalny, ale nie przejmuj sie :)

zem3zbmhb277dwos.png

Wysłany: 19 stycznia 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarnaa koniecznie hehe:)

A ja dzis mialam na ctg widoczne skurcze, ktorych nie odczuwam jutro mam wizyte u mojej ginki, wiec zobaczymy co tam sie dzieje.

Agattee podobno gdzies na Schöneberg w jakims pasazu jest lekarz pediatra i tam sa przyjecia nowych pacjentow.

Kasia chyba w Media Markt i Rossmann dostaniesz worki. A myslisz ze urodzisz wczesniej czy raczej kolo terminu? Bo ja mam takie mieszane uczucia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2015, 19:58

oar843r8kh12ukn4.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek trzymam kciuki, wszystko będzie dobrze :-)
    Agattee 100 lat! :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy witaj :)

Muniek, trzymam kciuki, żeby nie bolało i wszystko było ok!!! Jutro o tej porze już będziesz dawno po wszystkim :) ja też będę po mojej wizycie.. Nie stresujmy się, bo to niedobrze dla dzieciaczków..

Agattee, oby z lekarzem dla Amelki się w końcu udało! Ale to głupie, ze nie ma rejestracji na pierwsze wizyty online..

o1489vvjal2gnmht.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 01:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki ale ten czas leci, Twoja Lenka już ma pół roku, kiedy to minęło ! Pamiętam jak pisałaś o porodzie albo że córa kończy 2 miesiace a tu już 6 :) Tylko mi sie ten czas u mnie dłuży :P

Marta, niestety nic mi nie mówi lekarz na Schoneberg a tymbardziej pasaż :P A Ty masz kogoś juze na oku? I jak tam wizyta położnej, bo masz tą samą co ja? Odwiedziła Cię już?

wff22n0ab6iac00e.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Martaa, dzieki. Sprawdzę w Rossmanie :)

A co do terminu hmm chyba urodzę bliżej terminu, bo brzuszek wysoko, nawet skurczy przepowiadających nie czuje, żadnych plamien i chyba tak mi moja intuicja mówi choć to czesto sie zmienia:) Ja mam jutro wizytę usg i u położnej i tez jestem ciekawa co tam u małej słychać:)

Dzis sie wyspalam:) nie wiem jak ale sie udało :)

Miłego dnia:)

zem3zbmhb277dwos.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee no fakt czas leci jak szalony, ale zobacz dopiero pisalas że jedziesz do szpitala a tu zaraz pyknie Amelce miesiąc :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Agitka Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :-)
    Ae naskrobałyscie :-)

Maarta ja nie brałam rozka, bo w szpitalu Mały był w schlafsacku i w sumie ani przy Aleksie ani teraz rozek sie nie sprawdził (a mam, bo kupowałam dla Alusia) żadne moje dziecię nie chciało lezez scisniete w rozku ;-)

Kasiu to widze, ze Ty niedaleko mnie. Ja mam od rodzinnej miejscowosci do krakowa jakies 70 km :-) A stres to normalka. Ja im blizej tym bardziej nie mogłam sie doczekac i bardziej stresowałam:-) Ja worki do dokurzacza zamawiałam na Amazonie :-)

Ma1ta Kochan podziwiam, ze o 4 rano chciało Ci się kakao robic :-D Mój własnie w domu spi w schlafsacku i zalezy czy ma cienszy,c zy grubszy to czasem przykrywam kocykiem jeszcze. Najbardziej chodzi mi o to, ze w spiworku Mały się nie odkopie, bo starszy Synek ma prawie 5 lat i do tej pory się strasznie wykopuje spod kołdry a ja kilka razy w nocy lece Go przykrywac :-/

agattee to widze, ze I spacer się malutkiej nie spodobał....ale nie przejmuj się. Częśc maluchów tak ma. od kolezanki córeczka tez na poczatku nei chciała ani w wózku a ani samochodem jezdzic, a po kilku tygodniach się przezwyczaiła :-) i Ja podobnie jak annaki pisze, jak Alus mi płakał w wózku to chustowała i tak spacerowalismy :-) Oj na pewno teraz trochę mniej spędzamy z emkiem sami we dwoje, ale wieczory jak Maluchy juz spia są tylko nasze :-) a zawsze jak jestesmy w Pl to staramy się chociaż raz wyjjsc na romantyczna kolacje tylko we dwoje :-) Kochana Wszystkiego co Najlepsze młoda kobietko :-D Kolor oczu z tego co kojarze to utrwala się około 8 miesiąca zycia dziecka :-) U Mnie Alus ma niebieskie i Xavier póki co tez. Emek ma niebieskie, a ja brązowe za to, ale juz się pogodziłam, ze moje dzici wdały się w tatusia :-D Ale macie przeboje z lekarzem. mysmy chodzili długo do jednego lekarza, było Ok. ale ostatnio się cos popsuło i przenieslismy się gdzie indziej i nie było problemów :-)

amarranta Kochana trzymam kciuki za wizyte u Onkologa. Jestem pewna, ze to wynik ciązy. ja jak byłam w I ciązy z Alusiem - to były same poczatki - wyczułam w piersi guzek. lekarz ogólny skierował mnie wtedy do poradni onkologicznej własnie. Nie przespałam kilka nocy czekając na wizytę, bo myslałam, ze to jakies rak mi sie przytrafił :-( a tu u Onkologa okazało się, ze guzek powstał w wyniku hormonów ciązowych i po ciązy nie było po nim sladu :-) Ja do poradni sutka tez wtedy dostałam termin za 2 miesiące to powiedziałam babace, że do tej pory to ja moge umrzec i zadzwoniłam do poradni onkologicznej i tam przyjeli mnie za 3 dni. Moze masz u seibei w okolicy taką poradnię? to spróbuj zadzwonic i powiedziec, ze jestes teraz w ciązy. Moza uda się wczesniej cos załatwic :-)

Muniek mnie w grudniu mineło juz 31 wiosen....kiedy to minęło to sama nie wiem :-o :-P kochana trzymam kciuki, zeby zabieg poszedł szybko i sprawnie :-)

Mamax ja tez mojemu emkoiw powiedziała, ze gdyby nie to, ze lekarz odradza 3 ciąze to bym chętnie jeszcze jednego takiego Maluszka urodziła. To emek wtedy stwierdził, ze chyba hormony mi jeszcze za bardzo szaleją :-D

Sarnaa Kurcze co za cham z tego lekarza no grrrrrr....

psioszka super wiesci z badan przyniosłas:-) niech maluszke dalej rosnie zdrowo :-)

lucy witaj i gratuluję Kochana :-) jesli chcesz sama zrobic badanie to w szpitalu mozna, ale mi za to powiedzieli bodajze 30 euro więc podziękowałam...a za dwa dni po zrobieniu testu tez trafiłam do szpitala z plamieniami i tam mi zrobili bete wyszła cos 170. To była sobota. W poniedziałek u Ginki na USG widac było tylko pęcherzyk, ale malenki. Dopiero po 2 tygodniach jak poszłam na wizyte to było serduszko :-) Monachium to bliżej mnie i Moniki :-) Bo My z Norymbergii :-)

A My wczoraj bylismy na kontroli. Xavier ma pic jak mi bedzie brakowac mleka Nutramigen, ale wczoraj nawet liznąc nie chciał bo to straszne ochydztwo (Alusiek to pił),a skóra prawie wygojona więc jest dobrze :-) Natomiast Alus bedzie miał robione testy na robaki - bo mi Smyk przez rok nic nie przytył i w przyszły czwartek mamy EEG i jakis test, bo mały skarzy się na bóle głowy. Mam nadzieję, ze to nci takiego :-(

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tak was czytam dziewczyny to widze, że im starsze dziecko tym większe problemy. Oby wszystkie dolegliwości waszych pociech zniknęły jak najszybciej. Ja się teraz martwie porodem i opieką nad takim małym robaczkiem i coś mi się wydaje, że to zamartwianie o ta małą istotkę już do końca życia mi pozostanie.

Zastanawiam się jaka ta moja córa będzie..już niedługo ja będę pisała o problemach młodej mamy-jeszcze 23 dni chybaże ktoś nie będzie chciał wyjść.

Sarnaa, jak się dziś czujesz? A ty Jola, coś się szykuje??

Właśnie polatałam godzinę po mieszkaniu i je troche ogarnęłam a teraz sapię na kanpie, że hej :)

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś miałam dobrą nockę i pospałam sobie do 9.40 :) w nocy gdzieś ok. 2.30 wstałam tylko, bo mnie lekko brzuch bolał ale po wizycie w toalecie wszystko jak ręką odjął. Też jestem po ogarnięciu mieszkania i zaraz jakiś film sobie obejrzę.
    Kasia u mnie jednego dnia czuję, że już na dniach urodzę, a drugiego dnia już nie mam żadnych objawów więc dopadają mnie myśli, że przenoszę hehe sama już nie wiem.
    Jak już zostaniemy mamami to na całe życie :) cały czas będziemy się martwić o nasze dzieci ale ile radości w zamian nam dadzą!

Dziewczyny jak u Was w wagą? Od jakiś 2 tygodni waga mi stoi (+12kg) i nie tyję już a jem za dwóch. Wczoraj 6 gofrów na kolację zjadłam.

relgi09kfo915nes.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agitka ja też z grudnia i też 31 lat :)

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola wczoraj zaczelismy ogladac Birdman, ale po 40 minutach mąż powiedział, że jak na jeden wieczór dosyć ma- nie wiem czemu jest nominowany do oscara..może się rozkręci jeszcze. A sama obejrzałam "Dwa dni, jedna noc"-nie najgorszy, ale też mnie jakoś nie powalił na kolana. A ty co zamierzasz obejrzec?Może pójdę za Twoim przykładem.. ? :)

A co do wagi jestem plus 13 i chyba ciągle tyje-na pewno przez ostatnie dwa tygodnie przytyłam :(

Ja w tym roku skończe 32 lata-w październiku:)

zem3zbmhb277dwos.png

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny:)

U mnie znowu noc nieprzespana, chodze jak zoombie...

Bylam u lekarki dzis szyjka ok wszystko zamkniete ale brzuch bardzo nisko, mowi ze raczej kolo terminu urodze a ja jednak czuje ze to wczesniej bedzie, poza tym dziwnie bo ctg tak krotko mialam jak w szpitalu bylam to tam trwalo prawie 50min a tu nie wiem czy nawet 15 bylo. Dalej mam swedzenie czekam jeszcze na jeden wynik jak bedzie zly dostalam juz recepte i lekarka mowi ze leki pomoga, wiec czeekam.
    Test na streptokoki mam ujemny, wiec bardzo mnie to cieszy:)

Agattee nie mam jeszcze lekarza pediatry ale kolo mnie niedaleko jest takie Kinderzentrum i tam moze sie zalapiemy.

Jola okazalo sie dzis ze mam prawie +9 kg, podobno od 37 tyg. mozna juz nie tyc, waga stoi a mozna nawet troche schudnac. Teraz mozesz sobie dogadzac na koncowce ciazy, bo potem dietka bedzie.

Kasia niedlugo nam sie zmienia tematy z dolegliwosci ciazowych na wszystko co zwiazane z dziewczynkami :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 13:15

oar843r8kh12ukn4.png
‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ