Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Agattee no właśnie decyzji nie mamy żadnej, jutro ma mąż dzwonić, zobaczymy, będę mu od rana truła
. Z kolei my bardzo szybko dostalismy EG bo wniosek poszedł w lipcu po porodzie a w sierpniu juz mieliśmy pieniądze
Kasia wodą morską możesz pryskac do woli, może masz za suche powietrze, może nawilzacz by pomógł, ja pryskalam kilka razy dziennie, najczęściej przy przybieraniu, teraz juz raz na kilka dni -
PsotkaKotka ja nie uzywalam wiec niestety nie wiem
Czym moge usunac plamy po kupce z bialego ubrania? Wczoraj Amelia zaczela robic kupe w momencie gdy ja przebieralam i niestety troche sie zabrudzily body. Macie jakies pomysly/triki?orchidea33 lubi tę wiadomość
-
Alicja, Domowa polozna musisz sama poszukać, zadzwonić do niej i zapytac czy ma wolne miejsca jeszcze.
Agattee ja tez wkurzam sie na te ubranka -poplątanie z pomieszaniem.
Z podkładami nie wiem, bo nie kupowałam. W szpitalu były za free a w domu mam podpaski maxi, ktore i tak okazały sie niepotrzebne, bo az tak nie krwawię.
Moja Gabi daje nam popalić dzisiaj i nie wiemy co jej jest, bo nie chce spać. Pośpi15 minut, gora pol godziny i rozbudza sie. Cycki mam juz puste bo ciagle chce jesc a niedawno miałam nawał i juz po problemie. Jestem ciekawa czy wyrobie z produkcja skoro z niej taki głodomor:/ -
nick nieaktualnyWendy - ja nie wiem czy te 750e to netto czy brutto, Ale Ania juz napisała że sie dowiedziała - czyli ze to netto. Pamietam tylko, ze ona - ta koleżanka - przyjeżdzając tu nie miała nikogo i niczego (tzn. ma chłopaka ale to nie zalegalizowany związek) i wlaśnie dostała taką zapomogę, ale to też nie na zasadzie, ze dostała na konto te 750 e, tylko urząd jej zapłacił za pokój który wynajęła, za kurs i reszte wypłacali jej na konto. Nawet nie pamietam jaki to był urząd...W tym wypadku dobre jest powiedzenie, ze wiem ze dzwonią tylko nie wiem w którym kościele niestety.
Tigana - soczek wystarczy, bo ja mało akloholowa jestem a jaki juz to wino, likierek jakiś...chociaż po rocznej abstynencji jak ostatnio wypiłam pół lampki wina to nieźle mi się kręciło w głowieA zdasz na pewno!! Poza tym masz nasze mentalne wsparcie
Hihi...dziewczyny ja to sie zawsze smiałam z mężula jak się załatwił i następnego dnia umierał. A Wasze chłopiska też takie marudy na kacu są??
LaSavia - ja ostatnio też kupiłam siostrzeńcowi taką koszulkę bo on też uwielbia zygzaka mcqueenaA do tego szalenie za Minionkami (nie wiem jak się to pisze) i chcę mu kupić takie naklejki na ścianę bo tu znalazłam na Ebay, a w PL moja siostra nigdzie nie widziała, a oni są wlasnie przed robieniemu małemu pokoiku więc mu kupię na święta taki prezencik. Jak był mniejszy to uwielbiał bajke Pingu i na drugie urodzinki upiekłam mu tort i zamowiłąm taki opłatek co się kałdzie na tort z Pingu własnie, wiecie jak się cieszył, to było super, nawet nie chcał tego tortu zjeść
oj jak przyjedzie to go wyściskam bo strasznie juz za nim tęsknię!
Kasia - jak Vincent na poczatku tak ciężko oddychał (tzn. ja tak myślałam a połozna mówiła ze to normalne) to ja dawałam po jednej kropelce soli fizjologicznej do każdej dziurki 3 razy dziennie i układałąm na brzuszek. Ja mam duuuży biust a w dzień nawału to myślałam, ze nic nie bedę widziec bo miałąm je prawie na wysokości brody - masakra jakaś!
Agattee - też się zastanawiałąm kiedy mały zacznie łapać grzechotki, bo póki co tylko za bluzke potrafi ciągnąć ale to taki raczej przypadkowy chwyt. Mnie te ubranka też drażnią...zaczęłam ubierać małemu 62 ale tak jak piszesz, niektóre 56 sa jeszcze dobre. Nawet jedne 62 są tak na styk, ze pewnie za 2 tyg. mały juz ich nie ubierze, faktycznie to wkurzające jest. A kiedy macie to szczepienie, bo mi umkneło? My mamy 05.03. i już mam stracha - też się boje gorączki, w razie czego to zaopatrzyłams ię w czopki przeciwgoraczkowe, ale wolałabym w ogóle tego uniknąć
Dziewczyny jak wystąpi taka gorączka poszczepienna to tylko czopek przeciwgorączkowy czy moze zaopatrzyć sie w coś jeszcze?? To jest ten pierwszy zestaw szczepionek.
PsotkaKotka - ja nie poradzę, bo ja kupiłam sobie wcześniej w PL, a i tak dość szybko używałam zwykłych bawełnianych podpasek tylko takich większych.
U nas już po wizycie szwagierki i powiem Wam, zę się miło zaskoczyłam. Dwa razy tylko było tak, ze ich synek (4 lata) przyprawił mnie o zawał, jak zacząl skakac po kanapie gdzie lezał mały, i jak na chwilę spuciłam go z oka (bo rodzice zostawiają ich zazwyczaj "samopas") i zaraz poleciał do małego do pokoiku gdzie Vincent spał, bo chciał mu dać obrazki jakie narysował i te obrazki wcisnału mu do łóżeczka prawie na buzię ale w porę wpadłam do pokoiku. Szwagra wzięło na trzecie dziecko jak zobaczł małego ale szwagierka nie chce, ale ja tak czuje w kościach, zę za kilka lat sie jeszcze na jedno zdecydująPozdsumowując jestem pozytywnie zaskoczona, ale trzeba przyznać, że oczy miałam w dup.., no i mały spał dużo więc był "bezpieczny" zamknięty w swoim pokoiku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 18:31
Tigana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
http://www.google.pl/search?q=einlagen+rewe&biw=962&bih=601&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kFrzVObWNOH9ygPAjoDYBA&ved=0CAcQ_AUoAg#imgrc=VeWW03ABnx4tKM%253A%3BXUwTcomuY_ClYM%3Bhttp%253A%252F%252Fsrc.discounto.de%252Fpics%252FAngebote%252F2014-12%252F1016733%252F1124138_REWE-Einlagen-50-Stueck_xxl.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.discounto.de%252FAngebot%252FREWE-Einlagen-50-Stueck-1016733%252F%3B600%3B600
Takie -
Tesxiowa zrobila mi cala zamrazarke zarcia
ale troche mecząco bylo. Jak nam Maly plakal w nocy to tesciowa przychodzila do naszego pokoju i czuwala z nami przy Tymku hehe... Mimo wszystko milo bylo
Powem Wam ze mialam w ciagu tych 3 tyg. Wiele placzliwych dni, a najbardziej bolalo mnie to, ze moj wlasny Synek uspokajal sie czesciej na rekach taty niz umnie:-\
Obecnie jest juz znacznie lepiej z moim samopooczuciem ale mam wyrzuty sumienia ze stres spowodowal ze bylam niespokojna i niecierpliwa. Mam nadzieje, ze bedzie teraz tylko lepiej
Witam nowe dziewczyny- nie mialam okazji wczesniej . musze soojrzec na tabelke bo wiele sie zmienila
Malta co u Ciebie? My najbkizej jesli chodzi o wiek dzieci
Tymek juz coraz bardziej kontaktowy sie zrobil, ale caly czas w nocy budzi sie regukarnie do godzine na papu -
PsotkaKotka ja mam zamiar korzystac z tego co dadzą w szpitalu-o ile u mnie będą dawać i mam niecałe 2 opakowania podkładów z PL od siostry
Też się tu pytałam o to i Endokobietka mówiła,że są tzw.pelzy widziałam takie w Globusie po 3 euro za 30sztuk.Ja jednak nie będę tego kupować,wezmę zwykłe podpaski najwyżej te większe lub na noc w zależności od potrzeby.Wyjdzie w praniu;)
Która to tak jak ja składała o Kindergeld w pazdzierniku i cisza??bo chciałam się wam pochwalic że poszliśmy dziś z mężem na spacer i okazało się,że na kocie dostaliśmy właśnie KG!!Tylko mamy teraz problem bo żadnej decyzji nie mamy a z kwoty która wpłynęła dziwnie wychodzi a mianowicie tak: ze wypłacili nam KG od sierpnia czyli od daty meldunku dzieci,ale ja zaznaczałam we wniosku że do pazdziernika pobierałam rodzinne w PL a oni mi tego KG nie pomniejszyli o polskie rodzinne.
Widzicie a ta babka w biurze twierdziła,że bede musiała z MOPSu w pl dostarczyć dokument ze pobierałam i złożyc w pl wniosek o rodzinne na 2015r aby mi odrzucili i to miałam dostarczyc im tu.Jednak okazuje się zrobiono inaczej i chyba wcale te nasze papiery nie poszły do Bautzen tylko chyba został KG wypłacony z Neuwied....Chciałam się was zapytać co teraz mamy zrobic bo chcemy aby KG był wyrównany od stycznia czyli odkąd mąż tu jest zameldowany i pracuje,co mamy teraz zrobić?Bo wiem,że tak właśnie się KG nalezy.Nie bagatela bo chodzi tu o drugą taką samą kwotę czyli KG za 7mies na dwoje dzieci.Cieszymy się,że chociaż tą część dostalismy i będzie już na jakieś meble do nowego mieszkania-domu.
Aaa no i chciałabym w jakimś urzędzie zapytać się o tą wyprawkę na malucha i ponoc można też starać się o dofinansowanie na przeprowadzkę i urządzenie mieszkania tylko nie wiem jak formalnie to się nazywa?doradzicie coś?o co konkretnie mamy się pytać?jak to po niemiecku się zwie?
Pytam ponieważ ostatnimi cienkimi miesiącami mąż miał wypłaty ok 1700-1800 euro i myślę,ze to nie jest zawrotna suma i jak można z takich dofinansowań skorzystać to czemu nie.Zaznaczam,że nie chodzi nam tu o życie na zasiłkach bo i z tego co mamy to jakos się normalnie utrzymujemy,kupujemy rozsądnie często na promocjach i da się wyżyć.Luksusów nie ma,ale jest lepiej niż w PL.Jedynie co to chciałabym zebrac trochę funduszy głównie na urządzenie domu bo dostaniemy go beż żadnych mebli i agd.
Monika a widzisz tak się obawiałaś wizyty a tu dobrze się w miarę ułożyło;) -
Lasavia- hehe ja wczoraj tez syniowi kupilam bluzke z mc queen bo on tez go uwielbia. Mamy juz z nim dresik, dwie koszulki, kubek, talerzyki a na swoje urodziny mial z nim torcik
Lubi tez Boba Budowniczego i Myszke miki
Kasia- Ja codziennie zakraplam malemu nosek sola fizjolgiczna ale tylko rano po jednej kropelce na dziurke. A jak Julianek mial katarek to najpierw kroplilam mu noisek woda fizjolgoczna a potem katarek sciagalam frida.
Agattee- Julianek od okolo dwoch tygodni ladnie trzyma grzechotki a od dwoch dni potrafi je juz sobie przekladac z raczki na raczkez ubrankami normalka zalezy od firm. Polskie rozmiarowki sa mniejsze od de a z H&M ciuszki maja wieksze rozmiarowki i tak moj Julian nosi juz rozmiar 68 ale ciuszki z H&M sa na niego za duze i nosi 62.
Z ta odra to tez nie wiem jak jest do konca ( chyba nikt nie wie) ale nie chce mi sie wierzyc jakby to byla nagonka na szczepienie bo firma chce sie pozbc szczepionek. No bo co nagonka jest tylko w Berlinie??? Predzej chca wystraszyc rodzicow co nie szczepia dzieci bo niestety coraz wiecej takowych jest i choroby ktore juz ne byly tak popularne znowu wracaja. O tym drugim dziecku czytalam na fb wiec moge sie mylic. Tam w ogole jest zazarta dyskusja za i przeciw szczepieniu...
Monika- Mysle ze czopek wystarczy. Mozesz go podac malemu gdy temperatura bedzie od 38,5 i jeden czopek co 6 godzin. Jak bedziesz wkladac malemu czopka to namocz go w oliwce dla malego bedzie to mniej uwieraloSuper ze dzieciaki ladnie sie zachowaly. My dzisiaj tez bylismy z dziecmi u znajomych i tez musialam na Julianka uwazac bo znajomi maja trzech synkow. Jeden roczniak i dwoch dwu i pol latkow. No i chlopcy tez co chwila podchodzili do baby Juliana
W sumie ladnie go glaskali ale i tak bylam czujna bo raz jak stalam z Juliankiem to jeden z nich podszedl do malego , chwycial go za stopki i zaczol je wykrecac tak jakby to byla lalka, no ale to tez jeszcze male dzieci..
Psotkaktka- Te podklady o nazwie einlagen kupilam w Kauflandzie a drugi raz w DM
Jola- Ja Julianka kapie raz w tygodniu ale codziennie rano i wieczorem podmywam
Wendy- Z tym KG to nie wiem wiec nie pomoge a jesli chodzi o ta wyprawke dla malucha to z tego co wiem to sie nalezy tylko przy pierwszym dziecku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 21:21
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
nick nieaktualnyJola ja poki co kąpie Vincenta 2 razy w tygodniu a codziennie nalewam wody do miseczki i przemywam go malutkiego myjkami (kiedys się naczytalam ze myjki sa niehigieniczne i to siedlisko zarazków ale dziewczyny tu naprostowalay mi światopogląd
). Na razie to sie sprawdza ale jak maly podrośnie i kąpiele będą wieksza radości i będzie się po nich lepiej wyciszal to będę mu robic takie 5-cio minutowe chociaż kąpiele - takie pochlapanie sie w wodzie.
Wendy - ja nie pomogę bo sie nie znam na tych wyprawkach i zasiłkach. Dziwne mi się wydaje bardziej to co powiedziała wam ta doradca żeby się starać o zasilek na ten rok w pl i mieć później odmowę. Skoro nie wymagali żadnych papierów z pl to super, tylko może zaznacz gdzies ze ten zasilek w pl bralas, żeby później ktos się w urzędzie nie obudził i kazał zwracać cos nie daj Boże z odsetkami. A nadal funkcjonuje to ze jak będę z malzonkow jest tutaj a drugi w pl to można dostać kg? Bo słyszałam ze ma to byc zniesione. Znajoma rodzina nie dostała kg za córkę ktora została u dziadków w wieku 17 lat żeby skończyć liceum a rodzice przeprowadzili się juz do de, ona dołączyła do nich po roku jak skonczyla szkole. I w urzędzie im powiedzieli ze tego juz nie ma.
Mamax właśnie...to tylko dzieci i pewnie nie chca zle, ale uważa trzeba bo one pewnie mysla ze mogą sie bawić z takim maluszkiem. -
nick nieaktualny