Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Koalka no wlasnie nie moge sie wymeldowac bo to jest mieszkanie na wlasnosc z mezem ,wiec nie wymelduje sie z stamtad skoro jest moja wlasnoscia bo bym wogole Dala mu wolna reke,Zreszta i takaie nie moge wejsc Do srodka bo mi zamek wymienil..aahhh dluga historia..
Wendy nigdy nie slyszalam o dofinansowanie na meble Do mieszkania Ale Moze Co miasto to inne przepisy.z tego Co wiem to siostra Musiala doatarczac jkaoes dokumenty z polski ze nikt zadnych pieniedzy z pomocy nie dostawal.
Jutro dzwonie i pytam sie czy wogole mam szanse dostac cos dla malego. Z tego Co wiem to gesundamt nie daje dofinansowanie tylko JC albo Caritas. Ale Moze sie myle.
-
Jola, my kapalismy mala co 2 dni a od wczoraj zaczelismy codziennie. Tez zeby zlapala rytm chociaz z rytmem i tak ciezko bo ona chodzi spac roznie, aktualnie nie spi juz dosyc dlugo i w ogole dzis placzliwy dzien a juz dluzszcy czas placzu nie bylo wiec nie wiem co znowu.
No i tez dla higieny kapiemy bo ona ma ten tradzik niemowlecy i jakos tak lepiej sie czuje jak ja umyje.
Mamax to fajnie, mam nadzieje ze mi cora tez sie wyrobi i zacznie podnosic glowke i lapac ladnie rzeczy. Wszystko pewnie w swoim czasie
W ogole zla jestem bo nie krwawilam kilka dni i myslalam ze to juz koniec a krwawienie wrocilo. Ostatnio znowu nie krawilam i dzis znowu wrocilo, juz mam dosyc bo ile mozna, 8 tygodnii juz...
A kiedy dzieci w ogole nabieraja rytmu? Bo u nas mala wiadomo ze je kiedy chce i spi kiedy chce. Przeciez nie powiem jej 'idz spac'Moze jeszcze na to za wczesnie, nie wiem sama. Dopiero jutro 2 miesiace stukna, wiec czego ja wymagam
Nie ode mnie zalezy ze ona zasnie po 2 czy po 3 godzinach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 23:53
-
nick nieaktualnyOrchidea - ja biorę, bo mi zostały z ciaży jeszcze, ale później też cos kupię, bo włosy lubia się "sypac" po ciąży.
Agatte - a byłas u gina z tym krwawieniem? Niby czytałam ze można do 8 tyg. miec krwawienia...Ja krwawiłąm tylko jakies 2,5 do 3 tyg. później miałam okres i teraz czekam na drugi, jestem ciekawa czy bedzie regularnie czy nie. A z tym wyregulowaniem dzieci to różnie chyba bywa. U nas jest tak ze co mnie sie wydaje, ze udaje nam się załapać jakąś regularność to mały "coś wykombinuje" i znowu jest ciut inaczej - no ale przeciez on sie nie zna na zegarku, więc np. godzinny "poslizg" u takich szkrabów jest ok...?
Już 02.03.100 latek dla Amelki
Annaki - mam pytanie tak z ciekawości. Bo Ty też czytałaś "Język niemowląt"...trzymasz się tak sztywno tego "łatwego planu"...w sensie robisz wszystko tak jak tam jest opisane i w takiej kolejności? Bo u nas juz na poczatku przewijanie po jedzeniu spaliło na panewce i ja zmieniłam kolejnośc i jest przewijanie, jedzenie i aktywność. Pewnie, ze autorka ne każe się sztywno trzymac tego co pisze i zachęca do wsłuchiwania sie w dziecko ale taka ciekawa jestem. A w ogóle to wsłuchiwanie się nam chyba dużó daje bo szybko załąpałam płacz małego, choć pewnie z czasem przyjda jeszcze inne jego rodzaje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 00:28
-
Hej babeczki
U mnie weekend minal jak z blyskawica, zaczynam sie przerazsc ze tygonie tak szybko leca :0
Wybacznie ale jak zwykle nie dam rady nadrobic Waszych wpisowoczywiscie w tygodniu postaram sie byc bardziej na bierzaco
Dojrzalam ze Melka jest mamusiasuper, gratki ogromne !! I czekam na relacje z tego wielkiego dnia
Pisalyscie tez o rozliczeniach to my w tym roku musimy rozliczyc sie i w Pl i w Deno ale w nast o juz tylko De
Agattee moz jeszcze wszystko Ci sie normuje dlatego tak krwawisz z przerwami, jesli to Cie bardzo niepokoi to moze umow sie do gina
Orchidea kciuki zeby udalo Ci sie cos zalatwic z ta wyprawka, ja dzis tez wybieram sie w tej sprawie i oby sie udalo bo chcialabym chociaz nowy wozek kupic malej , a nie wszystko uzywane
Ja biore falvit mama z pl i musze sobie kupic jeszcze pare opakowan, bo chce je brac jeszcze jak bede karmila mala
Ja nigdy nie zajmowalam sie dziecmi dokladnie wg okreslonych wskazowek, cos tam zawsze sie przydalo z rad mam, babc, czy cioc, ale glownie sluchalam swojego instynktu
A moja panna w koncu zaczyna byc bardziej aktywnanawet tatus wczoraj poczol pierwsze kuksance swojej corci
. My ten tydzien troszke zabiegany, bo dzis wyprawka dla malej, jutro wizyta poloznej, czwartek wizyta u gina, cos czuje ze kolejny tydzien ucieknie z predkoscia swiatla
.
Milego poniedzialku kochane :***Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 06:25
-
Wendy, O Dofinansowanie do mieszkania i o ten KG mogę sie dopytac bo tu znam bardzo fajną dziewczyne co sie tym zajmuje i napewno pomoże.
Orchidea, trzymam kciuki za tą wyprawkę żeby się udało:)
Dziewczyny wiecie co trzeba wziąśc ze sobą do szpitala? W Polsce jak pamietam to wszystko. A ta myśle żeby już pomału się szykować.
Przy dziewczynach cały czas jest tyle roboty ze czuje ze chyba wczesniej urodze a teraz jeszcze ferie zastanawiam sie co z nimi robic.
Ania -
Mi starsza córci to od maleńkości dobrze spała w nocy jak o 20 zasypiała budziała się może ze 2-3 razy a w ciągu dnia to jadła, bawiła się i znowu zasypiała moja babcia to zawsze lubiła z nią zostawac śmiała się że to idealnne dziecko jest a jeszcze żadnej kolki nie miała, z drugą było dośc podobnie ale wiekszy mamusi cycal był i jest do tej pory
w nocy cześciej sie budziła. Teraz jestem ciekawa jak bedzie z synkiem
Ania -
Jola ja kapie co pare dni 3-4 razy w tygodniu do dzis. Jak byl calkiem maly ta kapalam raz na tydzien, raz na 10 dni, w zaleznosci od pogody oczywiscie, latem nawet codziennie.
Agattee ja zaczelam podawac kaszki dopiero po tym jak wprowadzilam warzywa, a warzywa wprowadzalam przez prawie 2 miesiace, bo chcialam zeby najlpeir nauczyl sie warzyw, a potem owocow, wiec jak wprowadzalam kaszki, Jas mial juz 7 miesiecy i byl przyzwyczajony do mleka modyfikowanego (podawalam mu raz na dzien zeby sie przyzwyczajal od 5 miesiaca, bo jak mial 7 miesiecy wrocilam do pracy), wiec wybralam kaszki z tym samym mlekiem modyfikowanym ktore mu podawalam.
Koalkaa tutaj masz link to wersji demo na rozliczenie podatku:
http://www.steuertipps.de/steuererklaerung-finanzamt/themen/testversion-der-steuer-spar-erklaerung
A ja sie wkoncu mam czym pochwalic.
Wczoraj nas zaskoczyl zbudowal swoja pierwsza wieze z klockow, wczesniej nie ukladal nawet 2 na siebie. Patrze na niego a on uklada klocki, od razu opieprzylam meza ze mi nie powiedzial ze Jas tak umie, a on mi na to ze on nie umie. Ale bylismy zachwyceni. A oto pierwsza budowla:
Tigana, jola83 lubią tę wiadomość
-
Ja tez bralam witamina nawet jeszcze Jakis miesiac jak zakonczylam karmienie. A co do wlosow, to poprostu w ciazy podobno nie wypadaja, a potem wypadaja te ktore niewypadly w ciazy i stad sie bierze ze niby po ciazy wiecej wypada, ale bilans jest na 0
-
Monika ja się tego trzymałam na poczatku no tak do końca 3 mies, potem przewijanie poszło tez przed jedzenie
, teraz to juz wogole inaczej bo przewijam po nocy i w ciągu dnia przed drzemką lubpo zazależy ile jest w pampersie
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Orchidea ja biore ciągle witaminy,trochę kupiłam w PL,trochę dostałam tu od ginki
Aniu będę wdzięczna za te cenne informacje,muszę to jak najszybciej zacząc załatwiać,najlepiej juz w przyszłym tyg.
Beatko Ty tez jak sie dowiesz co i jak jeśli chodzi o wyprawkę na dziecko to napisz mi,każde info cenne:)
Jeśli chodzi o rzeczy do szpitala to takie osobiste chyba tylko,ponoć resztę dają ale ja do swojego biore większość bo nie jestem pewna.
Czy tutaj po porodzie kobiety chodzą juz w dresach w szpitalu czy w koszulach?
W sumie to skoro krocze powinno się goic...
No tak ferie się zbliżają,fajnie-Aniu tez mam ten problem co tu robic.Na same święta chcemy jechać do pl,chociaż rodzina się dziwi ,że w ostatnim miesiącu chcę tak jezdzić,ale ja się swietnie czuję.
Starszy syn ma organizowany dodatkowy kurs niemieckiego łączony z kilku szkół dla emigrantów i chętnie nawet chce na niego chodzić więc się cieszę,niech się uczy-sama z nim bym poszła posłuchac;)
Z młodszym chyba ostatni tydz po swiętach spędzimy w gosciach u brata i jego dziewczyny mieszkaja 300km od nas w strone pl.Taka odmiana troche będzie
Endo,Jaś super się wykazał-gratki!Endokobietka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEndokobietka gratulacje! Pewnie dumna jestes:) ja bym byla. Z tymi wlosami podobno tak jest ze wychodzi na zero, ale jednak moja siostra miała z włosami ogromny problem w sumie nie tak po samej ciąży jak po zakończeniu karmienia...posypaly jej sie włosy, skora i paznokcie masakrycznie. Wiec ja się obawiam i biorę witaminy
Annaki dzięki. Właśnie chciałam wiedzieć czy to ma sens czy lepiej posłuchać intuicji i własnego dziecka. Czyli faktycznie wychodzi ze najlepiej jest poprostu zalapac wspólny rytm a jaki on jest to juz indywidualna sprawaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 10:57
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Wendy, Ja to bym tez chentnie sie spakowała i już teraz na ferie pojechała do Polski tym bardziej że już od 6 miesiecy nie byliśmy ze wzglendu na mnie. Jak wracaliśmy ostatnio z Polski do Niemiec z siostry wesela a to początek ciązy był to krwotok dostałam i potem jeszcze kłopoty z nadcisnieniem naszczeście juz od jakiegos czasu jest dobrze to dostałam zakaz takich dlugich wyjazdów do porodu ale też bym nie zaryzkowała. Wiec musze dzielnie wytrzymać jeszcze troszkę.Ania