X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka no wlasnie nie moge sie wymeldowac bo to jest mieszkanie na wlasnosc z mezem ,wiec nie wymelduje sie z stamtad skoro jest moja wlasnoscia bo bym wogole Dala mu wolna reke,Zreszta i takaie nie moge wejsc Do srodka bo mi zamek wymienil..aahhh dluga historia..

Wendy nigdy nie slyszalam o dofinansowanie na meble Do mieszkania Ale Moze Co miasto to inne przepisy.z tego Co wiem to siostra Musiala doatarczac jkaoes dokumenty z polski ze nikt zadnych pieniedzy z pomocy nie dostawal.

Jutro dzwonie i pytam sie czy wogole mam szanse dostac cos dla malego. Z tego Co wiem to gesundamt nie daje dofinansowanie tylko JC albo Caritas. Ale Moze sie myle.

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bierzecie jaakies witaminy jeszcze?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 1 marca 2015, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, my kapalismy mala co 2 dni a od wczoraj zaczelismy codziennie. Tez zeby zlapala rytm chociaz z rytmem i tak ciezko bo ona chodzi spac roznie, aktualnie nie spi juz dosyc dlugo i w ogole dzis placzliwy dzien a juz dluzszcy czas placzu nie bylo wiec nie wiem co znowu.
    No i tez dla higieny kapiemy bo ona ma ten tradzik niemowlecy i jakos tak lepiej sie czuje jak ja umyje.

Mamax to fajnie, mam nadzieje ze mi cora tez sie wyrobi i zacznie podnosic glowke i lapac ladnie rzeczy. Wszystko pewnie w swoim czasie :)

W ogole zla jestem bo nie krwawilam kilka dni i myslalam ze to juz koniec a krwawienie wrocilo. Ostatnio znowu nie krawilam i dzis znowu wrocilo, juz mam dosyc bo ile mozna, 8 tygodnii juz...

A kiedy dzieci w ogole nabieraja rytmu? Bo u nas mala wiadomo ze je kiedy chce i spi kiedy chce. Przeciez nie powiem jej 'idz spac' :P Moze jeszcze na to za wczesnie, nie wiem sama. Dopiero jutro 2 miesiace stukna, wiec czego ja wymagam :P Nie ode mnie zalezy ze ona zasnie po 2 czy po 3 godzinach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2015, 23:53

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2015, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea - ja biorę, bo mi zostały z ciaży jeszcze, ale później też cos kupię, bo włosy lubia się "sypac" po ciąży.

Agatte - a byłas u gina z tym krwawieniem? Niby czytałam ze można do 8 tyg. miec krwawienia...Ja krwawiłąm tylko jakies 2,5 do 3 tyg. później miałam okres i teraz czekam na drugi, jestem ciekawa czy bedzie regularnie czy nie. A z tym wyregulowaniem dzieci to różnie chyba bywa. U nas jest tak ze co mnie sie wydaje, ze udaje nam się załapać jakąś regularność to mały "coś wykombinuje" i znowu jest ciut inaczej - no ale przeciez on sie nie zna na zegarku, więc np. godzinny "poslizg" u takich szkrabów jest ok...?
    Już 02.03. :) 100 latek dla Amelki ;)

Annaki - mam pytanie tak z ciekawości. Bo Ty też czytałaś "Język niemowląt"...trzymasz się tak sztywno tego "łatwego planu"...w sensie robisz wszystko tak jak tam jest opisane i w takiej kolejności? Bo u nas juz na poczatku przewijanie po jedzeniu spaliło na panewce i ja zmieniłam kolejnośc i jest przewijanie, jedzenie i aktywność. Pewnie, ze autorka ne każe się sztywno trzymac tego co pisze i zachęca do wsłuchiwania sie w dziecko ale taka ciekawa jestem. A w ogóle to wsłuchiwanie się nam chyba dużó daje bo szybko załąpałam płacz małego, choć pewnie z czasem przyjda jeszcze inne jego rodzaje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 00:28

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2015, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej babeczki ;)

U mnie weekend minal jak z blyskawica, zaczynam sie przerazsc ze tygonie tak szybko leca :0
    Wybacznie ale jak zwykle nie dam rady nadrobic Waszych wpisow :( oczywiscie w tygodniu postaram sie byc bardziej na bierzaco ;)

Dojrzalam ze Melka jest mamusia :D super, gratki ogromne !! I czekam na relacje z tego wielkiego dnia :)

Pisalyscie tez o rozliczeniach to my w tym roku musimy rozliczyc sie i w Pl i w De :\ no ale w nast o juz tylko De ;)

Agattee moz jeszcze wszystko Ci sie normuje dlatego tak krwawisz z przerwami :\ , jesli to Cie bardzo niepokoi to moze umow sie do gina :\

Orchidea kciuki zeby udalo Ci sie cos zalatwic z ta wyprawka :) , ja dzis tez wybieram sie w tej sprawie i oby sie udalo bo chcialabym chociaz nowy wozek kupic malej , a nie wszystko uzywane :(
    Ja biore falvit mama z pl i musze sobie kupic jeszcze pare opakowan, bo chce je brac jeszcze jak bede karmila mala ;)

Ja nigdy nie zajmowalam sie dziecmi dokladnie wg okreslonych wskazowek, cos tam zawsze sie przydalo z rad mam, babc, czy cioc, ale glownie sluchalam swojego instynktu :)

A moja panna w koncu zaczyna byc bardziej aktywna :) nawet tatus wczoraj poczol pierwsze kuksance swojej corci :) . My ten tydzien troszke zabiegany, bo dzis wyprawka dla malej, jutro wizyta poloznej, czwartek wizyta u gina, cos czuje ze kolejny tydzien ucieknie z predkoscia swiatla ;) .

Milego poniedzialku kochane :***

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 06:25

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Ania25 Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2015, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy, O Dofinansowanie do mieszkania i o ten KG mogę sie dopytac bo tu znam bardzo fajną dziewczyne co sie tym zajmuje i napewno pomoże.

Orchidea, trzymam kciuki za tą wyprawkę żeby się udało:)

Dziewczyny wiecie co trzeba wziąśc ze sobą do szpitala? W Polsce jak pamietam to wszystko. A ta myśle żeby już pomału się szykować.
    Przy dziewczynach cały czas jest tyle roboty ze czuje ze chyba wczesniej urodze a teraz jeszcze ferie zastanawiam sie co z nimi robic.

Ania
  • Ania25 Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2015, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi starsza córci to od maleńkości dobrze spała w nocy jak o 20 zasypiała budziała się może ze 2-3 razy a w ciągu dnia to jadła, bawiła się i znowu zasypiała moja babcia to zawsze lubiła z nią zostawac śmiała się że to idealnne dziecko jest a jeszcze żadnej kolki nie miała, z drugą było dośc podobnie ale wiekszy mamusi cycal był i jest do tej pory :) w nocy cześciej sie budziła. Teraz jestem ciekawa jak bedzie z synkiem :)

Ania
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola ja kapie co pare dni 3-4 razy w tygodniu do dzis. Jak byl calkiem maly ta kapalam raz na tydzien, raz na 10 dni, w zaleznosci od pogody oczywiscie, latem nawet codziennie.

Agattee ja zaczelam podawac kaszki dopiero po tym jak wprowadzilam warzywa, a warzywa wprowadzalam przez prawie 2 miesiace, bo chcialam zeby najlpeir nauczyl sie warzyw, a potem owocow, wiec jak wprowadzalam kaszki, Jas mial juz 7 miesiecy i byl przyzwyczajony do mleka modyfikowanego (podawalam mu raz na dzien zeby sie przyzwyczajal od 5 miesiaca, bo jak mial 7 miesiecy wrocilam do pracy), wiec wybralam kaszki z tym samym mlekiem modyfikowanym ktore mu podawalam.

Koalkaa tutaj masz link to wersji demo na rozliczenie podatku:
    http://www.steuertipps.de/steuererklaerung-finanzamt/themen/testversion-der-steuer-spar-erklaerung

A ja sie wkoncu mam czym pochwalic.
    Wczoraj nas zaskoczyl zbudowal swoja pierwsza wieze z klockow, wczesniej nie ukladal nawet 2 na siebie. Patrze na niego a on uklada klocki, od razu opieprzylam meza ze mi nie powiedzial ze Jas tak umie, a on mi na to ze on nie umie. Ale bylismy zachwyceni. A oto pierwsza budowla:
    4c183e9666894ed5med.jpg

Tigana, jola83 lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bralam witamina nawet jeszcze Jakis miesiac jak zakonczylam karmienie. A co do wlosow, to poprostu w ciazy podobno nie wypadaja, a potem wypadaja te ktore niewypadly w ciazy i stad sie bierze ze niby po ciazy wiecej wypada, ale bilans jest na 0 :)

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja się tego trzymałam na poczatku no tak do końca 3 mies, potem przewijanie poszło tez przed jedzenie :-) , teraz to juz wogole inaczej bo przewijam po nocy i w ciągu dnia przed drzemką lubpo zazależy ile jest w pampersie :-)

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka gratulacje dla Jasia :-) , może będzie budowlańcem :-)

Endokobietka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko brawo dla Jasia :)

Ania tu chyba musisz wziasc tylko rzeczy dla siebie, a dzidzi na wyjscie no chyba ze chcesz uzywac swoich ubranek ;) , ale niech jeszcze mamusie sie wypowiedza ;)

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea ja biore ciągle witaminy,trochę kupiłam w PL,trochę dostałam tu od ginki

Aniu będę wdzięczna za te cenne informacje,muszę to jak najszybciej zacząc załatwiać,najlepiej juz w przyszłym tyg.
    Beatko Ty tez jak sie dowiesz co i jak jeśli chodzi o wyprawkę na dziecko to napisz mi,każde info cenne:)

Jeśli chodzi o rzeczy do szpitala to takie osobiste chyba tylko,ponoć resztę dają ale ja do swojego biore większość bo nie jestem pewna.
    Czy tutaj po porodzie kobiety chodzą juz w dresach w szpitalu czy w koszulach?
    W sumie to skoro krocze powinno się goic...

No tak ferie się zbliżają,fajnie-Aniu tez mam ten problem co tu robic.Na same święta chcemy jechać do pl,chociaż rodzina się dziwi ,że w ostatnim miesiącu chcę tak jezdzić,ale ja się swietnie czuję.
    Starszy syn ma organizowany dodatkowy kurs niemieckiego łączony z kilku szkół dla emigrantów i chętnie nawet chce na niego chodzić więc się cieszę,niech się uczy-sama z nim bym poszła posłuchac;)
    Z młodszym chyba ostatni tydz po swiętach spędzimy w gosciach u brata i jego dziewczyny mieszkaja 300km od nas w strone pl.Taka odmiana troche będzie

Endo,Jaś super się wykazał-gratki!

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka gratulacje! Pewnie dumna jestes:) ja bym byla. Z tymi wlosami podobno tak jest ze wychodzi na zero, ale jednak moja siostra miała z włosami ogromny problem w sumie nie tak po samej ciąży jak po zakończeniu karmienia...posypaly jej sie włosy, skora i paznokcie masakrycznie. Wiec ja się obawiam i biorę witaminy ;)

Annaki dzięki. Właśnie chciałam wiedzieć czy to ma sens czy lepiej posłuchać intuicji i własnego dziecka. Czyli faktycznie wychodzi ze najlepiej jest poprostu zalapac wspólny rytm a jaki on jest to juz indywidualna sprawa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 10:57

• Ania25 Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy, Ja to bym tez chentnie sie spakowała i już teraz na ferie pojechała do Polski tym bardziej że już od 6 miesiecy nie byliśmy ze wzglendu na mnie. Jak wracaliśmy ostatnio z Polski do Niemiec z siostry wesela a to początek ciązy był to krwotok dostałam i potem jeszcze kłopoty z nadcisnieniem naszczeście juz od jakiegos czasu jest dobrze to dostałam zakaz takich dlugich wyjazdów do porodu ale też bym nie zaryzkowała. Wiec musze dzielnie wytrzymać jeszcze troszkę.

Ania
  • lilmama Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Mam takie pytanie, kiedy powinnam dostac mutterpass od swojego lekarza ?

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama ja dostalam w 8 tc.

lilmama lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 2 marca 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama właściwie to chyba na 1 wizycie.Mi jednak cos umkneło,czy to zakęcilismy sie i dopiero na 2 wizycie mi dali,gdzie juz nawet 1 wizyty nie było wpisane,nie wiem dlaczego właśnie

lilmama lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to dzisiaj sie przejde tam i zapytam. Jade do Pl i chcialabym miec go przy sobie.

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze mam takie pytanie. Jade do Polski na caly miesiac i moze wy wiecie czy niemiecka ubezpieczalnia pokrywa koszty np. w naglym wypadku, jakby cos wydarzylo sie na terenie Polski?

‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ