X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak na marginesie nie wiem czy wiecie ale szczepionka na ospę nie chroni przed chorobą, dziecko może zachorować z tym że moze lecz nie musi przejść ją łagodniej

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki to w takim razie dobra i przemyslana decyzja, super ze tak dbacie o dziecko.
    A na krztusiec chroni tylko w 60-70% ;(

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie ta rozmowa o szczepieniach z neurologiem wyszła przypadkiem.... Tzn byliśmy w zupełnie innej sprawie z Leną a temat szczepień wyszedł przy okazji, no ale w sumie może i dobrze bo to mnie utwierdziło w przekonaniu że dobrze robimy, no cóż wiadomo życie pokaże...

Endokobietka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki a zamierzasz ja wyslac do zlobka?

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do żłobka raczej nie....chyba że życie inaczej zadecyduje, poczekamy tak do 3-4 lat i do przedszkola, tzn nie wiem w sumie od jakiego wieku jest przedszkole ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vinny ma juz te trzy dawki zaaplikowane tzn. te 6w1 , pneumokoki to razy 3 i ritawirus 2 razy. Następna szczepionka w grudniu na mmr wlasnie i jakis varizellen- musze przeczytac co to jest. A i musze zapytać kiedy te meningokoki.

Cassie lubi tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki przedszkole jest od 3 lat tutaj. To dobrze ze nie musisz jej do zlobka posylac.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje bardzo za odpowiedz!
    Duzo mi to w glowie rozjasnilo a stronke sobie zapisze bo moja pamiec ostatnio plata mi figle.

Moj mlodszy poszedl tutaj do przedszkola jak mial 2latka i 8miesiecy.
    Ale przed 2gimi urodzinami juz go zglosilismy bo jednak duzo dzieci a miejsc malo mimo ze w Naszym 'dorfie' mamy 2 przedszkola.

Chlopcy po przyjezdzie do Niemiec dostali mase szczepien. Dodatkowo z Naszej decyzji zaszczepilismy ich na kleszczowe zapalenie opon mozgowych - w Polsce jednak od tego dziadostwa sie roi. Szkoda ze tez nie chroni przed borelioza.

Na ospe tylko mlodszy jest zaszczepiony, mnie cieszy ze nawet gdy na to zachoruje przejdzie lagodniej. Starszy syn zarazil sie ospa majac roczek wiec szczepienie odpadlo.

Jak juz w temacie przedszkola jestesmy to powiem Wam ze od kiedy moje dzieci zaczely do niego uczeszczac dowiedzialam sie o wielu wielu chorobach o ktorych w zyciu nie slyszalam...

2tyg temu panika bo we wszystkich przedszkolach w okolicy wybuchla epidemia Ringelröteln - rumien zakazny. Od razu mnie i syna wyslano na badania krwi, chwala Panu ze wyszly negatywne.
    Po powrocie do przedszkola po dwoch tyg. nowa karta - jelitowka...
    A tak na zmiane albo scharlach albo jelitowka, albo zapalenie spojowek...
    Skad to sie wszystko bierze?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:08

Melka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka właśnie o to samo weszłam zapytać. Mam nadzieje ze wszystko ok. Wszystkie "hamburgowe" mamy urodzily czy mamy się martwic o któraś? Odezwijcie sue dziewczyny!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2015, 20:10

Melka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja nawet dzisiaj wiadomosci nie mialam czasu poogladac... mam nadzieje ze wszystko u dziewczyn ok.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:08

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się melduję.Ja nie widziałam tornado to bliżej centrum było. .fakt był wiatr mocny Ale rzeczywiście strasznie to spotkało ta parę.ona w ciąży i na jej oczach mąż umierał.szok.mówili w tv ze ona chłopczyka urodziła Ale nie mówili w którym tyg była.

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś miałam wizytę i znowu skierowanie do kliniki.coś ze przepływy źle Ale w klinice mówią że ok jutro znowu to samo.zmęczona już jestem ..
    Ale co mnie zaskoczyło to ze za leżenie w szpitalu dostałam rachunak.10€ za dobę byłam w swojej ubezp i rzeczywiście tak jest ze trzeba płacić.a jak jest z poradami? Też się placi?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Ania25 Koleżanka

Wysłany: 6 maja 2015, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny
    Długo sie nie odzywałam ale nie miałam czasu ani weny na pisanie ostatnich dniach przed porodem sie kiepsko czułam ale was podczytywałam. Moj synus urodził sie 29.04.2015 czyli 5 dni po terminie ale spóznialski jest juz znami mial 3600g i 58cm. :) Urodził sie normalnie i bez żadnych koplikacji. Moj mąż był zemna przy porodzie wiec czułam sie jeszcze bespieczniej. Z porodu w niemczech jestem bardzo ale to bardzo zadowolona wiec wszystkim przyszłym mamusiom które nie wybrały szpitala a są z Hamburga polecam AK Wansbek. :) Traktowali i dbali o mnie i o synusia jak najlepiej mogli:) Wszystkie przyszłe mamusie ktore boja sie ze sie nie dogadają po niemiecku nie maja sie czego bac ja sie dogadałam bez problemu a tez zabardzo nie mowie. Teraz juz od 4 dni jestesmy w domku juz w komplecie, córeczki sa bardzo zadowolone z braciszka byle tak dalej bylo :)

A jak tam u was? Jak sie czujesz Orchidea? Witam wszystkie nowe dziewczyny.

Ja tez nie bede dawała małego do złobka tylko dopiero do przedszkola jak skoczy 3 lata.

Teraz to nas czeka u3 i USG bioderek u malego, jeszcze U8 jednej coreczki i okulista starszej corki a jeszcze troche papierkowej roboty juz mam dosc na zas :/

Melka lubi tę wiadomość

Ania
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2015, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Aniu,
    Ja też wyladowalam w AkWandsbek i super opieka.przez te Ktg już mnie tam znają także zostaje też tam.jutro znowu na Ktg i usg tam jadę.jak lezalam tam też polka rodziła i tak pomyślałam ze to ty Ale zaraz ja przenieśli i niezdarzylam spytać ;-)
    Ale teraz wiem że daty się nie zgadzają.
    Gratuluję synka ,kawał chłopaka :-)Życzę wszystko dobrego dla was.

Ania25 lubi tę wiadomość

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Ania25 Koleżanka

Wysłany: 7 maja 2015, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea życze ci zdrówka i żeby wszystko było ok z maluszkiem.

Ania
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania25 gratuluje.

Mi na ktg kazali przyjezdzac do praxis a nie do kliniki. Widze ze co land to jest zupelnie inaczej :)

Ania25 w jakiej ubezpieczalni jestes ze kazali Ci placic za szpital?

• Ania25 Koleżanka

Wysłany: 7 maja 2015, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie mi nie kazali płacic za szpital to orchidea pisala ze jej kazali, ja nic nie płaciłam.

Cassie lubi tę wiadomość

Ania
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania gratulacje.

Ja na ktg tez jeździłam do praxis ale moze w szpitalu robią jak coś się dzieje zeby w razie W zostawić od razu a Orchidea coś pisala o starzejący sie łożysku.

Co do płatności za szpital to w związku z porodem sie nie placi ale jak się leży wcześniej to juz tak. Przynajmniej tak jest u nas bo Agitka pamiętam miała to samo, tez dostala rachunek jak leżała przed porodem.

Jejciu zal mi tej dziewczyny z Hamburga. Z jednej strony radość ze ma synka (mam nadzieje ze wysoka ciaza to byla i maly sobie poradzi) a z drugiej taka tragedia bo strata męża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2015, 07:26

Cassie lubi tę wiadomość

‹‹ 353 354 355 356 357 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ