X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy skoro ten sam land to tez masz FK w Bad Kreutznach?
    Jesli tak to sie nie dziwie problemow z korespondencja. Banda baranow tam pracuje :/

U Nas przedszkole dziala normalnie i chyba jeszcze jak dlugo tu mieszlam nie strajkowalo. Cale szczescie.
    Ale czasem maja swoje dni zwlaszcza w piatki kiedy jest tylko mala grupa dzieci rodzicow pracujacych.
    Teraz zmienila sie dyrektorka, ciekawe jakie zmiany wprowadzi.
    W zasadzie maly jest tylko do sierpnia w przedszkola bo od wrzesnia witaj szkolo.

Endokobietka lubi tę wiadomość

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam dodatkowego ubezpieczenia.mam normalnie.Poprostu prawnie placi sie za szpital i nie wiem czemu nie wszyscy zostali rachunki.Nic tylko xieszyc sie ;-) placilam tylko za te pierwsze badania prenatalne Ale juz drugie dostalam skierowaanie bo napisala mi ladnie ze cos nie tak jest chociaz wszystko dobrze bylo i mialam za darmo. Moja ginekolog to panikara troche , Ale to dobrze bo wlasciwie lepiej wykluczyc Nic jakby za pozno cos bylo.i tylko przez przypadek zauwazyla ze cos nie tak is kierowal mnie Do kliniki.w klinice twoerdza ze wszystko dobrze tylko malo wod mam i dlatego te kontrole.

Mam pytanie odnosnie MutterschutzGeld, musze sama sie upomniec u ginekologa czy to automatycznie sie robi..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny dzięki za kciukasy,przydadza się;)

Endokobietko ja tez uważam,że ta kwota zarobków to spora jest,łał to ciekawe jak te starsze stażem....zawsze mówiłam,że nauczyciele to za dobrze mają,czy to w PL czy to w DE

Cassie o rany jaki szybki poród,super tak prawie bez bólu co?Ja przy drugim to mniej więcej tyle co z pierwszym,tyle że świadomość większa była i z bólami sobie było można lepiej poradzić.Do szpitala mi sie nie śpieszyło a jak juz pojechałąm to i tak na patologie położyli,lekarz kazał się wyspać bo rano będę się męczyć.To było ok 20stej chyba bo panie na sali już spac się szykowały.Jak tu leżeć jak krzyż dawał popalić.I po 22giej już było po wszystkim a lekarza nie było nawet przy moim porodzie-chyba sam poszedł spać :/

Ja mam FK w Neuwied i tam papiery wysłaliśmy w pazdzierniku.Dopiero z 3 tyg temu dopatrzyli się i z Mainz przyszła nam korespondencja-bo tam wysyłali wszystko gdyz mąż tam mieszkał z 9 lat temu....skąd oni to wygrzebali?nie mam pojecia.Z neuwied zero odzewu do tej pory.Nie wiem teraz do której FK mamy znów uderzyć,na razie odpisaliśmy do Mainz ale jeszcze nie otrzymaliśmy odp.

pmzt5tj.png

• Wendy Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea mi ginka to zaswiadczenie sama wystawiła gdzieś ponad grubo miesiąc temu i kazała zanieść do ubezpieczalni.Na nasze pytanie czy na pewno skoro ja i tak nie pracowałam stwierdziła,ze tak.No wiec poszlismy to zanieść,po tygodniu gdzies dostałam info po prostu że mi się nie należy...po co więc było tyłek zawracać??

Na koniec ciąży kazała mi zrobić badanie na bakterie paciorkowca-wymaz z pochwy.Tyle że musiałam za to płacić ok 12 euro.Czy to badanie nie jest refundowane?A może moge starac się o zwrot z AOK za to badanie?wiecie coś w tym temacie??

Melka no faktycznie stres jest jak to juz nasza kolej.Ja tam duzo z ginką nie dyskutuję bo nie umiem,ale w poniedz mówiła,że główka jest już nisko,ale szyjka zamknięta,myślę że jak juz przyjdzie ten czas to wszsytko się szybko rozwinie w krótkim czasie--bynajmniej mam taką nadzieję ;)

pmzt5tj.png

• Muniek Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie wrote:
    Wendy przy drugim dziecku rano wypadl mi czop caly dzien czulam sie bosko. Poszlam spac obidzilam sie na siku 00.15 ze skurczami co 2minuty. Pojechalam do szpitala mialam juz rozwarcie na 8cm ;) O 4.30 syn byl juz ze mna.
    Uwazaj na siebie i powodzenia!
    Takiego porodu to tylko pozazdrościć :-) oj bardzo bym taki chciała.

Mi lekarka ostatnio też dała dwa papierki odnośnie Mutterschaftsgeld,jeden do ubezpieczalni drugi dla pracodawcy. Zobaczymy co to będzie,kasa mi się należy bo pracowałam tylko ciekawi mnie ile naliczą.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:09

• Wendy Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka byc może i to dlatego,ze to juz kolejna ciąża....wiadomo przy 1 najbardziej sie bałam,przy 2 to sie ze mnie smiali w domu,że to jeszcze mój serial tasiemcowy musiałam sobie oglądnać a to ubranka dla dziecka wyprasować i dla mnie coś tam,kąpiel w gorącej wodzie(polecam)-teraz nie mam wanny niestety ehh

chyba jednak wrzucę cos do tej torby bo maż wróci z pracy to będzie zły,gdyz coś jakieś skurcze mnie się już od jakiegoś czasu trzymają
    Tak do końca to wyluzowana nie jestem--bariera językowa mnie przeraża

no i idę w końcu wstawic pranie z rzeczami dla dziecka bo jeszcze nic nie poprane ha ha ani ubranka,ani kocyki,pieluchy itp

pmzt5tj.png

• kambel Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny przepraszam za spam :)
    Poszukuje konsultantek firmy FM na terenie całej Europy .( sprzedaż głównie perfum bazujących na oryginalnych, chemii gospodarczej, kosmetyków mineralnych )zarobek do 33%.jeśli któraś byłaby zainteresowana zapraszam na pw lub na moj fanpage na fb
    https://www.facebook.com/fmcosmeticskamilafekser
    pozdrawiam

relgio4pk3pt9z4w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy oni maja czas na odpowiedz 6-9 tygodni. A gdy ktos na listy nie odpowiada zazwyczaj wysypaja papiery na Bauzen. Ja nie wien ile mysmy pism wyslali.l, nie liczylam. Mam nadzieje ze u Was szybko to pojdzie.
    Porod zakonczyl sie vaccum dlatego tak szybko. Syn sie obrocil twarzyczkowo przed porodem i sie zaklonowal.
    Teraz bede miala cesarke. Raz mam traume i do dzisiaj nocne koszmary dwa rozeszlo mi sie spojenie lonowe :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybaczcie bledy pisze z telefonu.

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2015, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie Po cesesarce ci sie spojenie lonowe rozeszlo jak to ?

Za pierwsze prenatalne NF placilam i nie oddawalam Do ubezpieczalni rachunkow bo Jakos ttak wyszlo.krwi badania nie robilam.
    A drugie prenatalne robilam w 25 SSW bo mialam sskierowanie i juz nie placilam za nie. Nie wiem od czego to wszystko zalezy.ginka mi sie pytala czy chce i ze nie musze placic za to.tez mierza wszystko dokladnie.ja robilam w prenatalnym centrum.i wszystko ok bylo to nie robilam juz badania krwi czuy wod plodowych.
    Mam nadzije ze nie za chaotycznoe napisalam.

Na paciorkowca nie mialam robionego badania.Jedynie teraz pobrali mi drugi raz krew i badali antikörper.

A mutterachutzgeld nie dostaje sie takiego samego jak wyplata ?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2015, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea33 wrote:
    Cassie Po cesesarce ci sie spojenie lonowe rozeszlo jak to ?

Za pierwsze prenatalne NF placilam i nie oddawalam Do ubezpieczalni rachunkow bo Jakos ttak wyszlo.krwi badania nie robilam.
    A drugie prenatalne robilam w 25 SSW bo mialam sskierowanie i juz nie placilam za nie. Nie wiem od czego to wszystko zalezy.ginka mi sie pytala czy chce i ze nie musze placic za to.tez mierza wszystko dokladnie.ja robilam w prenatalnym centrum.i wszystko ok bylo to nie robilam juz badania krwi czuy wod plodowych.
    Mam nadzije ze nie za chaotycznoe napisalam.

Na paciorkowca nie mialam robionego badania.Jedynie teraz pobrali mi drugi raz krew i badali antikörper.

A mutterachutzgeld nie dostaje sie takiego samego jak wyplata ?

Nie po cesarce... dopiero bede ja w sierpniu miala.
    Od 22tc ibecnej zaczelo mi sie rozchodzic i dlatego mam cc zlecone.

Milego dnia!

• Melka Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy???? I jak tam? Ridzisz?? czy juz po??? Trzymam kciuki!!

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mutterschutzgeld jest chyba 13 euro za dzien a roznice wyplaca pracodawca. Samem trzeba zlozyc wniosek do kasy chorych

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:09

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka wrote:
    Dziewczyny nie mamy jeszcze wybranego imienia dla synka...Skąd mogę podpatrzyć jakieś imienia niemieckie??bo w PL to starczy wziąć kalendarz i tam są imieniny wypisane, a tu chyba imienin nie obchodzą??

Np. tutaj

http://www.top-babynamen.de/beliebte-schoensten-babynamen/

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak sue właśnie zastanawiam...czy tutaj sa jakies czopki dla dzieci na zaparcia? Agatte chyba kiedyś pisała ze jej Amelka zadko robi kupke i może padla już jakaś nazwa ale nie pamięta a z telefonu ciężko mi się szuka... Zaczelam malemu rozszerzać dietę. Jak do tej pory nie bylo problemu z kupsztalami, nawet byly częściej niż na samym mm. Jednak od wczoraj nic i wiem ze to nie tragedia, tym bardziej ze "próbuje" dawać mu wode (woda z sobie marchewkowym wchodziła mu gładko ale sama woda jest be). No i tak się zastanawiam czy tu w ogóle takie cos jest? Bo w PL sa jakieś czopki glicerynowe.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha i jeszcze jedno mam do Was pytanie. Vincent obracam sue z pleców na brzuch ale ostatnio odkrył ze mozna sue kręcić wokół własnej osi i juz nie bardzo chce się obracać. Tzn. na kanapie jeszcze się obraca ale na macie czy w łóżeczku sue kreci jak wskazówki zegara...to normalne?

• Pokahontaz Koleżanka

Wysłany: 9 maja 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny:) Czy ktoras z Was mieszka w Hamburgu? Ja jestem z okolic - Reinbek. To moja pierwsza ciaza - 12 tc. :) Czy ktoras moze mi dokladnie powiedziec jak wyglada sprawa z polozna -wiem ze w szpitalu dadza mi liste ale moge przeciez wybrac polozna z po za szpitala? Kiedy najlepiej to zrobic? Chcialabym by byla to polka - moze macie namiary na jakas fajna :) Pozdrawiam Was wszystkie :)

• annaki Autorytet

Wysłany: 9 maja 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika czopki to carum carvi firmy wala ziołowe, lub pi prostu jabłuszko lub sok jabłkowy możesz spróbować
    Z obraca niem to normalne :-) , tez mam ten etap za sobą, u nas Lena zaczyna samodzielnie siadać, w sensie nie posadzona ale sama z pozycji leżącej usiadzie po czym leci na brzuch :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2015, 09:47

Melka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 355 356 357 358 359 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ